Patagonija – treking

Glavne značilnosti potovanja

 • Potovanje na konec sveta v dih jemajočo Patagonijo – izjemno deželo turkiznih jezer, dramatično oblikovanih gora in stepe, za katero se zdi, da se razteza v neskončnost.
 • Čilenski nacionalni parki Torres del Paine je zagotovo nekaj najlepšega, kar boste videli v življenju.
 • V Torres del painu naredimo slavni W trek, kateremu smo tudi dodali trek v dolino Valle del Silencio, kamor lahko pridemo le s posebnim dovoljenjem. Tukaj pa tudi kot edina agencija najemamo lokalnega gorskega vodnika in spimo v kočah. Šotorov in ostale težke opreme tako za potovanje ne potrebujete.
 • El Chalten – plezalska meka Južne Amerike. Leži sredi nacionalnega parka Los Glaciares, od koder nas spremljajo pogledi na izjemni Fitz Roy, najvišjo goro Patagonije. Podamo se na tri pohode, ki nas popeljejo še tem fantastičnim oblikam tukajšnje gorske verige.
 • Perito Moreno – obisk enega najlepših ledenikov na svetu.
 • Buenos Aires – eklektična in temperamentna prestolnica tanga, kateri posvetimo prvi in zadnji dan.

 

Pogled na izjemni Fitz Roy, Los Glaciares n.p. Pogled na izjemni Fitz Roy, Los Glaciares n.p.
Termini potovanja
 • Zbiramo informativne prijave
Trajanje
19 dni

Cena
v pripravi

Program po dnevih

1. danLet proti Južni Ameriki
2. danPrihod v Buenos Aires
3. danEl Calafate in ledenik Perito Moreno
4. danTreking Fitzroy in nacionalni park los Glaciares
5. danTreking Fitzroy in nacionalni park los Glaciares
6. danTreking Fitzroy in nacionalni park los Glaciares
7. danTreking Fitzroy in nacionalni park los Glaciares
8. danEl Calafate
9. danEl Calafate - Treking Torres del Paine
10. danTreking Torres del Paine
11. danTreking Torres del Paine
12. danTreking Torres del Paine
13. danTreking Torres del Paine
14. danTreking Torres del Paine
15. danTorres del Paine - Puerto Natales
16. danPuerto Natales - El Calafate
17. danEl Calafate - Buenos Aires
18. danBuenos Aires - Polet proti domovini
19. danPrihod domov

Podroben program potovanja

1. dan Let proti Južni Ameriki

Let proti Buenos Airesu.


2. dan Buenos Aires

Tango na ulicah Buenos Airesa, San Telmo

Tango na ulicah Buenos Airesa, San Telmo.

Prihod v Buenos Aires, glavno mesto Argentine. Vonj po Argentini se začne na nogometnem stadionu Boca Juniors, otroškem igrišču Diega Maradone in v senci starih lesenih restavracij, kjer lokalnim plesalkam tanga po usločenih hrbtih polzijo kapljice strasti. Svojevrstna je tudi umetniška ulica Caminito, ki živi v norem ritmu Latinske Amerike. Prvi dan se počasi prilagodimo ležernemu južnemu ritmu, zavzamemo mestne ulice in se pripravimo za pot na jug.


3. dan El Calafate in ledenik Perito Moreno

Pogled na masivni ledenik Perito Moreno

Pogled na masivni ledenik Perito Moreno

Zjutraj poletimo na skrajni jug Argentine – skorajda na konec sveta ali “fin del Mundo”. Več kot 3000 km dolga pot nas bo peljala čez prostranstva patagonskih pamp in neokrnjene divjine do slikovite naselbine El Calafate, ki je izhodišče za pot v notranjost čilenskih in argentinskih nacionalnih parkov. Danes obiščemo eno največjih znamenitosti Argentine, dih jemajoči ledenik Perito Moreno.


4. – 7. dan Treking Fitzroy in nacionalni park los Glaciares

Treking Patagonija - Fitzroy oz. Chalten (3405 m) je najvišja gora Patagonije

Fitzroy oz. Chalten (3405 m) je najvišja gora Patagonije

V zgodnjem jutru se odpeljemo v El Chalten, plezalsko meko v nacionalnem parku Los Glaciares. Vas na trenutke spominja na Divji Zahod, obdana pa je s fantastično pokrajino in neskončnimi možnostmi za treking, kolesarjenje in jahanje. Ponovno smo med gorami, ki med seboj ločijo Čile in Argentino.

V štirih dnevih se sprehodimo do baznega tabora pod ošiljenim Cerro Torrejem (19 km, 240 m), občudujemo najvišji vrh Patagonije Fitzroy ob turkizni laguni (25 km, 700 m), ter se povzpnemo do razglednika, od kjer se razpre pogled na to fantastično gorsko verigo (21 km, 1100 m). Spimo v Chaltenu, ki poskrbi tudi za večerno zabavo.


8. dan El Chalten – El Calafate

Tudi na cestah fotografom ni dolgčas

Tudi na cestah fotografom ni dolgčas

Vrnemo se v El Calafate, živahno naselbino, ki predstavlja izhodišče za večino patagonskih pustolovščin, tu pa se tudi za kolesarje končuje peklenska ruta 40. Na glavni ulici se pomešamo med prodajalce volnenih izdelkov in argentinske kavboje – gavče ter poizkusimo sloviti južnoameriški čaj Mate …


9. – 14. dan Treking Torres del Paine

Pogled proti Los Cuernos del Paine, Torres del Paine

Pogled proti Los Cuernos del Paine, Torres del Paine

Za kratek čas zapustimo Argentino in se z avtobusom preko pamp napotimo v enega najlepših nacionalnih parkov Čila – veličastni Torres del Paine. V parku bomo preživeli 6 dni – sam treking sicer traja manj, a ker ne prepuščamo nič naključju smo dodali dan rezerve. S tem si pridobimo čas za prilagodljivost vremenu in za počitek v osrčju fantastične narave. Torres del Paine je nesporno nekaj najlepšega, kar boste v življenju videli. Dramatično izklesani vrhovi, turkizna jezera in rumena stepa, ki dodaja h kontrastom. Tukaj bomo prehodili slavni ‘W trek’, kar pomeni, da bomo prišli do vseh najlepših kotičkov parka. Od znamenitih stebrov Torres, mimo črno zašiljenih vrhov Cuernos del Paine, do Valle des Frances (Francoske doline). Ves čas nas spremljajo pogledi na turkizna jezera Nordenskjold, Pehoe, Gray. Z nami bo ves čas tudi licencirani lokalni gorski vodnik – to dejstvo pa nam daje tudi to prednost, da smo lahko pridobili tudi dovoljenje za vstop v Valle del Silencio (Dolina tišine). Tu je precej manj pohodnikov in na koncu se začenjajo že plezalne poti. Od tu se nam ob lepem vremenu razpre eden najlepših razgledov v parku.

V povprečju bomo hodili med 5 in 7 ur na dan čiste hoje. Treking ni tehnično zahteven, pa tudi višinske bolezni se ni bati. Teden dni bomo živeli v tesnem stiku z naravo, ki nagrajuje na vsakem koraku, vendar lahko v istem hipu pokaže tudi vso svojo moč.

Spali in prehranjevali se bomo v planinskih kočah v parku, tako da nam na poti ne bo potrebno nositi težkih nahrbtnikov. Čilenske koče so odlično opremljene in vsak dan je na voljo tudi vroč tuš. Več o tem si preberite pod info o potovanju.

Tehnični podatki za treking po dnevih (dolžina hoje/nadmorska višina): 15 km/830 m, 19 km/790 m, 12 km/230 m, 17 km/660 m, 9 km/120 m, 23 km/650 m.


15. dan Torres del Paine – Puerto Natales

Treking Patagonija, jezero Pehoe v parku Torres del Paine

Vesela družba na jezeru Pehoe

Zadnji dan v parku Paine dopoldne še izkoristimo za kratek sprehod, popoldne pa zaplujemo s katamaranom čez turkizno jezero Pehoe proti cesti, od koder z avtobusom zaokrožimo našo pot po narodnem parku in se odpeljemo v Puerto Natales. Simpatična vasica žepne velikosti je odlična za zaključek prvega dela našega trekinga. Zvečer okušamo lokalne morske dobrote, ne gre pa tudi brez degustacije pisco sour-ja, lokalne pijače. Domačini in pohodniki se ob večerih zbirajo v lokalni pivnici, kamor zavijemo tudi mi, da preverimo kakšno pivo varijo pod ozvezdjem južnega križa.


16. dan Puerto Natales – El Calafate

Zapustimo Pacifik in se z avtobusom preko pamp vrnemo v argentinski El Calafate.

Zadnji popoldan v Patagoniji se založimo še s pregrešno dobrimi čokoladicami in si privoščimo kepico (ali dve) domačega sladoleda.


17. dan Calafate – Buenos Aires

Buenos Aires - Barvita ulica Caminito v četrti La Boca.

Barvita ulica Caminito v četrti La Boca

Zapustimo neskončna prostranstva argentinskih pamp in poletimo nazaj v vrvež Buenos Airesa. V starem delu mesta poslušamo zgodbe o legendarnem Che Guevari in revoluciji, na aveniji 9. de Julio ugotovimo, da ravnokar prečkamo najširšo ulico na svetu in že trenutek kasneje se izgubimo v labirintu bleščečih trgovin Floride. V mestu diktatorjev, nogometa in lepih deklet življenje nikoli ne zamre.


18. dan Polet domov

Še zadnje jutranje urice v Buenos Airesu, bučka grenkega Mate-ja in sladki alfajor pred odhodom na letališče.


19. dan Prihod v domovino


Utrinki s potovanja


Info

Zakaj z nami?

 • Trekinge v Patagonijo organiziramo že od leta 2003 in smo prva slovenska agencija, ki je začela s trekingi v tem delu Južne Amerike.
 • Kot edina slovenska agencija spimo v parku Torres del Paine v kočah, kar posledično pomeni, da ni potrebno nositi težkih nahrbtnikov s šotori, hrano in kuhalno opremo. Prav tako pa so koče, ob morebitnih vremenskih ujmah, neprimerno boljše zatočišče kot šotor. Da ne omenjamo vročega tuša in dobre hrane.
 • Za dodatno varnost imamo poleg izkušenega slovenskega vodje trekinga tudi lokalne gorske vodnike tako v Čilu kot Argentini.
 • Povsod spimo na vrhunskih lokacijah in smo zraven dogajanja. Strogi center Buenos Airesa, best hostel v centru Calafata in Chaltena, mini hotelček v centru Natalesa.
 • Nimamo nobenih doplačil in skritih dodatnih stroškov. Razen hrane in pijače je vse všteto v ceno. Tudi pri manjši skupini ni doplačil.
 • Po vseh letih potovanj v Argentini in Čilu vemo kje je najboljši ‘bife de Lomo’ (argentinski biftek) in rdeče vino Malbec v Argentini, najlepši razgled v Torresih, najbolj avtentična Milonga v Buenos Airesu (Tango ples), najokusnejša čokoladarija v Patagoniji in najbolj okusne jagode v parku Los Glaciares 🙂 Prav tako, pa smo podrobno naštudirali vse male skrite vegi kotičke, tako da boste tudi ljubitelji zelenjave prišli na svoj okus. Namreč, tudi v malih patagonskih mestecih, kot so Calafate, Natales in Chalten se skrivajo super dobre vegetarijanske restavracije.

Nočitve

ikona

V Buenos Airesu bivamo v preprostem hotelu v centru mesta. V Patagoniji bomo prenočevali v preprostih, a čistih in gostoljubnih lokalnih gostiščih (Hospedajes). Večino časa smo nameščeni v tri in večposteljnih sobah.

Na trekingu bomo spali in se prehranjevali v planinskih kočah v parku, tako da nam na poti ne bo potrebno nositi težkih nahrbtnikov. Čilenske koče so zelo prijetne, tople ter odlično opremljene. Vsak dan je na voljo tudi vroč tuš. Rezervacijo je težko dobiti, saj so rezervirane tudi po več kot leto vnaprej. Je pravi mali luksuz sredi divje narave in to nam daje tudi veliko mero udobja na trekingu.


Število udeležencev

ikona

Velikost vsake skupine je omejena na 16 oseb, minimalno število udeležencev je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.


Vizum

ikona

Slovenski državljani za vstop v Čile in Argentino ne potrebujemo vizumov. Ob vstopu je potrebno izpolniti obrazec in carinsko deklaracijo.


Cepljenje in bolezni

ikona

Za vstop v Čile in Argentino ni obvezno nobeno cepivo, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon 01 586 39 00 ali www.zdravinapot.si.


Vreme

ikona

V času potovanja je v regiji poletno-jesenska sezona in zato tudi najbolj primeren termin za treking v Patagoniji. Vseeno pa nam Patagonija lahko zagode z nekaj dnevi slabega vremena, saj je vreme izjemno nestabilno tudi v poletnem času in prav gotovo se bomo srečali tudi z dežjem. Vremenske motnje, ki pridejo iz morja prinesejo dež in nenadne spremembe, poleg tega je dežela tudi izredno vetrovna. Prav to daje Patagoniji poseben čar oziroma prvinskost. V kolikor imate radi naravo in tudi dejstvo, da je občasno potrebno kljubovati dežju in vetru, potem je to potovanje prava stvar za vas.

Z dnevnimi etapami ne bomo pretiravali, pričakujete lahko 5 – 8 ur čiste hoje na dan (odvisno od tempa skupine – podrobne informacije o dolžini trekingov najdete v opisu programa). Preostanek časa bomo posvetili fotografiranju in uživanju v izjemni naravi.


Potrebna oprema

ikona

Za treking Patagonija so potrebni udobni pohodniški čevlji, nahrbtnik in zaščita pred soncem. Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem sestanku, ki bo tri tedne pred potovanjem.


Valuta

ikona

Uradna valuta v Argentini je argentinski peso (ARS). Tečaj (junij 2020): 1 EUR = 78 ARS.

Uradna valuta v Čilu je čilski peso (CLP). Tečaj (junij 2020): 1 EUR = 875 CLP.


Država

Patagonija je ozemlje na jugu Južne Amerike, ki obsega južne predele Argentine in Čila.

Ime države: Argentina


Glavno mesto: Buenos Aires


Uradni jezik: Španščina


Časovni pas: GMT – 3 h


Sosednje države: Argentina na vzhodu meji na Urugvaj in Brazilijo, na severu na Paragvaj in Bolivijo ter na zahodu na Čile.Ime države: Čile


Glavno mesto: Santiago de Chile


Uradni jezik: Španščina


Časovni pas: GMT – 3 h


Sosednje države: Čile na severu meji s Perujem in Bolivijo, na jugu pa delno z Atlantskim, delno s Tihim oceanom, na vzhodu z Argentino, na zahodu pa s Tihim oceanom.


Več o Patagoniji: Potovanje Patagonija

Blog: Lepote Patagonije , Argentina in Argentinci


Cena

V ceno je vključeno:

 • povratna letalska karta do Buenos Airesa (iz Ljubljane ali bližnjih letališč),
 • letališke in izstopne takse,
 • notranji letalski prevoz po Argentini (povratna letalska vozovnica Buenos Aires – El Calafate),
 • ladijski prevoz v nacionalnem parku Torres del Paine (Lago Pehoe),
 • vsi ostali prevozi po programu (privatni prevoz na krajših in javni prevoz na daljših relacijah),
 • nočitve v triposteljnih oz. večposteljnih sobah brez lokalne kategorizacije,
 • vstopnine in dovoljenja za vstop v narodne parke,
 • licencirani gorski vodniki na trekingih tako v Argentini, kot v Čilu,
 • slovenski vodja poti,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • prevoz do letališča v Evropi in nazaj,
 • hrana in pijača,
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
 • napitnine.

Način plačila:

Ob prijavi na potovanje je potrebno vplačilo prijavnine 300 eur na osebo; preostanek je potrebno vplačati do 21 dni pred odhodom. Svetujemo, da počakate z nakupom letalske karte, do potrditve odhoda.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Pridržujemo si pravico do odpovedi potovanja 7 dni pred odhodom.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Prispevki Patagonija:

Blog: Patagonija – kulinarika

Blog: Lepote Patagonije

 
Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri