Nepal – treking Anapurna

Glavne značilnosti potovanja

 • 11-dnevni treking okoli osemtisočaka Anapurna, kjer se osredotočimo predvsem na čudovit gorski svet nad 3500 m.
 • Stranski trek do jezera Tilicho, dolina Mananga, čez 5000 m na prelazu Thorong La in skrite vasi mističnega spodnjega Mustanga.
 • Slikovita budistična in hinduistična kultura Nepala.
 • Treking, kjer se pokrajina spreminja iz bujne subtropske džungle, v himalajski gorski svet ledenikov, pa vse do stepske pokrajine, ki spominja na sosednji Tibet.
Na prelazu Thorong la, 5.416m, preko katerega bomo povezali dolini rek Marsijangdi in Kali Gandaki. Na prelazu Thorong la, 5.416m, preko katerega bomo povezali dolini rek Marsijangdi in Kali Gandaki.
Termini potovanja
 • Zbiramo informativne prijave
Trajanje
18 dni

Cena
v pripravi

Program po dnevih

1. danLet Ljubljana - Katmandu
2. danKatmandu
3. danPrevoz v Besi Sahar ter dalje v Jagat
4. danZačetek treka. Jagat - Chame - Pisang
5. danPisang - Ghyaru - Manang
6. danManang, aklimatizacija in trek do ledeniškega jezera Kicho Tso
7. danManang, dan počitka - Khangsar
8. danKanghsar - Tiličo base camp hotel
9. danTiličo BC - jezero Tiličo - Tiličo peak hotel
10. danTiličo PH - Thorung Pedi
11. danThorung pedi - prelaz Thorong la - Mukintah
12. danMukintah - Lupra - Jomsom, konec treka
13. danLet Jomsom - Pokara
14. danPokara
15. danPokhara - Katmandu
16. danKatmandu
17. danLet iz Katmanduja proti domu
18. danPrihod domov

Podroben program potovanja

1. dan Let proti Nepalu

Let proti Kathmanduju.


2. dan Prihod v Katmandu

Običajen dan v Katmanduju: dokupovanje robe za trek, ki ga podaljšamo do tržnice Ason in morda še do Durbarskega trga, kjer se nam morda pokaže boginja Kumari.


3. dan Prevoz v Besi Sahar ter dalje v Jagat, 1330 m (celodnevna vožnja)

Iz Katmanduja se odpeljemo po cesti proti Pokhari, od katere se odcepimo v kraju Dumre in se pripeljemo v mestece Besi Sahar (6 ur vožnje). Tu zamenjamo prevozno sredstvo, saj ob reki Marsijandi navzgor vozijo lahko le lokalni prevozniki. Asfalta je konec in začne se vesela gorska vožnja po nekdanji trekinški cesti. Zaključimo v vasici Syange / Jagat, kjer prespimo v lodžu.


4. dan Syange / Jagat – Chame, 2710 m, trek v Zgornji Pisang, 4-5 ur

V starodavni vasici Zgornji Pisang z Anapurno II v ozadju.

Odpeljemo se dalje navzgor ob reki Marsijandi do vasi Chame, ki je upravno središče okrožja Manang. Začenja se naš treking. Kmalu za vasico Brathang se nad nami dvigne strmo gladko ostenje Paungda Danda, ki se dviguje poldrugi kilometer visoko. Domačini verjamejo da tu preko potujejo duhovi umrlih v nebesa. Povzpnemo se do lepo ohranjene starodavne vasice Zgornji Pisang, kjer prespimo. Na nasprotni strani doline se dviguje skoraj osem tisoč metrov visoka Anapurna II. Vstopili smo v osrčje dežele boginje Anapurne. Prespimo v lodžu.


5. dan Pisang – Ghyaru, 3670 m – Ngawal, 3660 m – Braga, 3470 m – Manang, 3540 m, 6-7 ur

Vasica Ngawal v zavetju Vzhodnega Čuluja. Kmalu bo kosilo!

Pred nami je panoramska pot, ki nam bo postopoma odkrivala pogorje Anapurn z vrhovi, ki se bodo nizali na nasprotni strani doline. Dan začenjamo z nekaj resnimi koraki navzgor, kjer nas čaka vasica Gyaru. Vzpon bo poplačan s prelestno razgledno potjo, ki skorajda naravnost preči pobočja in nas brez truda pripelje do vasice Ngaval, od koder se spustimo v dolino. Mimo Brage, še ene vasi, ki zvesto ohranja svojo podobo, prikorakamo v udobje Mananga.


6. dan Manang – ledeniško jezero Kicho Tso, 4620 m, 7-8 ur

Tokrat bomo združili aklimatizacijo z resnim pohodom na severno stran doline, kjer se skrivata gorski jezerci, ki nam poleg očarljive lege nudita tudi širne razglede. Obenem bomo deležni tudi znatne višinske spodbude, ki nam bo v naslednjih dneh prav prišla.


7. dan Manang – Khangsar, 3745 m, 2 uri

Manang je lokalna prestolnica Niesjanga, doline v zgornjem toku reke Marsijangdi. Tik pod njim leži turkizno ledeniško jezero pod Gangapurno, ki je tu hišna gora. V ozadju se razteguje Velika bariera, ki jo zaključuje sedemtisočak Tiličo Peak. Tja smo namenjeni.

Doslej smo se dodobra nahodili. Današnji dan je dan počitka, čaka nas le premik do vasi Khangsar, ki bo naše izhodišče za pot do jezera Tiličo.


8. dan Khangsar – Tiličo BC Hotel, 4140 m, 4-6 ur

Naš pohod v divjino Anapurninega pogorja nadaljujemo proti edinemu možnemu izhodišču za naskok odmaknjenega jezera.


9. dan Tiličo BC Hotel – jezero Tiličo, 4920 m – Tiličo Peak Hotel, 4045 m, 7-8 ur

Razgled na jezeru Tiličo

Veliki dan začenjamo z vzponom, ki nas bo pripeljal v mogočen amfiteater, kjer širno ledeniško jezero obdajajo seraki Velike bariere in sedemtisočaka Tiličo Peak. Nedvomno je vstop v ta divji svet vreden truda. Eden od vrhuncev potovanja.


10. dan Tiličo Peak Hotel – Thorung Pedi, 4540 m, 6 ur

S poti proti Thorong Phediju, izhodišču za naskok na prelaz Thorong la.

Še en vrhunec potovanja je pred nami. Odpravimo se proti vznožju prelaza Thorung la. Čaka nas kar nekaj osupljivih razgledov, da nam popestrijo pot. Še enkrat se bomo iz globokih dolin povzpeli v predverje himalajskih vrhov.


11. dan Thorung Pedi – Thorung la, 5416 m – Muktinath, 3800 m – Ranipauwa, 3710 m, 8 – 9 ur

High camp pod prelazom Thorong la: odpira se nam pogled na prehojeno pot in obzorje, pregrajeno z verigo Anapurn.

Veliki dan, ko bomo povezali dolino reke Marsijandi z dolino reke Kali Gandaki. Thorung la je tehnično nezahteven prelaz, po začetni strmini se pot znatno položi, učinke višine pa bomo kompenzirali z vsem himalajskim klatenjem, ki smo ga opravili do sedaj. Potem ko se nagledamo novih pokrajin, ki se nam odprejo na prelazu, se začne dolg spust, ki se konča v svetiščih Muktinatha, drugem najsvetejšem hindujskem kraju Nepala.


12. dan Ranipauwa – Lubra – Jomson, 5 ur (možen kolesarski spust)

Ko se odpre pogled na Gangapurno: panoramska pot visoko nad dolino reke Marsijangdi.

Za sestop bomo ubrali povsem drugo pot kot običajno. Odmaknili se bomo od ceste, ki se spušča iz Muktinatha v dolino reke Kali Gandaki, in obiskali odmaknjeno vasico Lubra, kjer se je ohranilo starodavno verovanje bon. Ob široki strugi reke Kali Gandaki bomo prispeli v Jomson, lokalno središče, nad katerim se dviguje mogočna piramida Daulagirija, na drugi strani doline pa pozornost pritegnejo vrhovi sedemtisočakov Nilgirijev.


13. dan Let Jomson – Pokhara

Zjutraj bomo poleteli iz Jomsona proti Pokari. Kratek let nam bo postregel s spektakularnimi razgledi na niz Anapurn na eni in pravilen trikotnik Daulagirija na drugi strani. Ker bomo v Pokari pristali že zgodaj, bomo imeli dovolj časa za post trekinško rehabilitacijo, saj je drugo največje nepalsko mesto kot ustvarjeno za razvajanje utrujenih trekerjev.

Opomba: Če bo let v Pokharo zaradi slabega vremena odpovedan, se bomo morali proti Pokhari odpeljati z džipi (celodnevna vožnja).


14. dan Pokhara

Rezervni dan za odkrivanje Pokare, relaksacijo in nakupovanje spominkov.

Odsev Anapurn v jezeru Phewa, Pokara


15. dan Pokhara – Kathmandu, 6 – 7 ur vožnje

Iz Pokare se odpravimo v Katmandu s turističnim avtobusom. V Katmandu prispemo v popoldanskih urah.


16. dan Kathmandu

Dan za ogled znamenitosti in zadnje nakupe.


17. dan Let iz Kathmanduja proti domu


18. dan Prihod domov


Utrinki s potovanja


Info

Zakaj z nami?

 • Nepal je ena naših pionirskih destinacij, kamor zahajamo od pamtiveka in smo preizkusili že vse mogoče: od trekov na številnih destinacijah in vzponov na vrhove do vročine terajske džungle; od šotorov, zakopanih v snegu do pohodov v monsunski sopari; od kolesarjenja do raftinga; od lokalnih krmilnic, nepalskih kulinaričnih ekstravaganc do najboljših biftkov in pic Himalaje … Vračamo se k dobri stari nepalski klasiki, ampak se je tokrat lotimo drugače!
 • Ker izvedemo več potovanj v Nepal kot druge slovenske agencije in »prosti strelci« …
 • Imamo vrhunske lokalne partnerje na katere se lahko vedno zanesemo, ki rešijo vse probleme, še preden se le-ti sploh pojavijo. In to je v ‘tretjem svetu’ oz. v Himalaji še kako pomembno.
 • Na podlagi 15 letnih izkušenj v Himalaji imamo izdelan varen in zanesljiv plan aklimatizacije, tako da boste na trekingu hodili varno.
 • Na trekingu so z nami vedno tudi lokalni gorski vodniki in pomočniki, ki še dodatno poskrbijo za varnost na treku obenem pa nam odlično predstavijo lokalno kulturo.

Tip potovanja

ikona

Gorska pokrajina, ki obkroža pogorje Anapurn, je dolgo veljala za pohodniški raj.  Nekaj let smo potrebovali, da smo se sprijaznili z gradnjo ceste v njeno osrčje. Potem pa smo ugotovili, da nam hiter dostop omogoča, da se ji posvetimo precej bolj podrobno.

Časovno udobje nam omogoča, da se podamo v odmaknjene kotičke Anapurninega kraljestva, pri čemer je obisk dobro skritega jezera Tiličo, ograjenega z ledeniškimi ostenji Velike bariere in Tiličo Peaka zagotovo vrhunec našega potovanja. Če dodamo, da se bomo cesti v veliki meri ognili in da je prehod preko prelaza Thorong la še vedno enako epski kot je vedno bil, nas čaka veličastno himalajsko potovanje.

Za prenašanje prtljage na trekingu si lahko najamete nosača. Cena nosača ni vključena v ceno potovanja in znaša cca. 20 EUR na dan. Nosači nosijo cca. 20 kg. Nosača si lahko dva udeleženca potovanja tudi delita. Najem nosačev bo organiziral vodja potovanja.


Nočitve

ikona

V Katmanduju prenočujemo v dvoposteljnih sobah s kopalnico v popotniškem hotelu. Med trekingom prenočujemo v lodžih (v dvoposteljnih sobah).


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače težje dostopni.


Vizum

ikona

Slovenski državljani vizum za vstop v Nepal potrebujemo. Nepalski vizum se pridobi ob vstopu v državo ob predložitvi potrdila o izpolnjeni e-vlogi. Na podlagi navodil in podatkov, ki jih boste prejeli v pisarni kmalu po sestanku pred odhodom, e-prijavo uredite sami, lahko pa vam pri tem pomagamo mi. Pri vizumu za Nepal je pomembno tudi to, da si vloge ne uredite “prekmalu”, ker vam v tem primeru lahko poteče še preden vstopite v državo.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obvezno predpisanih cepiv ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Inštitut Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00  ali spletno stran www.zdravinapot.si.

O višinski bolezni za tiste, ki berete angleško: https://www.altitude.org/.


Vreme

ikona

Najboljši čas za treking v Nepalu je od februarja do maja v pomladnih mesecih in od septembra do decembra v jesenskih mesecih. Vreme se zelo razlikuje glede na področje kje se nahajate. V Katmanduju so temperature med 20 in 30˚C, na začetku trekinga približno 18˚C, na koncu trekinga pa se dnevne temperature gibljejo med 0 in 10˚C. Ponoči temperature padejo pod 0˚C. Prelazi so večinoma kopni.


Potrebna oprema

ikona

Od pomembnejših stvari omenimo, da so za treking pomembni dobri pohodniški čevlji in nahrbtnik. Za spanje v gorskih kočah potrebujete s seboj tudi spalno vrečo. Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem.


Valuta

ikona

Uradna valuta je nepalski rupij (NPR). Tečaj (oktober 2023): 1 EUR = 140,9 NPR.


Država

Ime države: Nepal


Glavno mesto: Katmandu


Uradni jezik: Nepalščina


Časovni pas: GMT +5 h 45 min


Sosednje države: Na severu meji na Kitajsko (Tibet), na jugu pa na Indijo.Cena

Cena potovanja je v pripravi


V ceno je vključeno:

 • letalska karta za notranji let Jomson – Pokhara,
 • vsi ostali prevozi po programu,
 • 11 dnevni treking z zajtrkom (Z) v t. i. gorskih postojankah (brez lokalne kategorizacije),
 • nočitve z zajtrkom (Z) v popotniškem hotelu v Katmanduju in Pokhari (brez lokalne kategorizacije),
 • dovoljenje za treking,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,
 • organizacija in izvedba trekinga s slovenskim vodjo poti in nepalskimi planinskimi in gorskimi vodniki.

V ceno ni vključeno:

 • povratna letalska karta do Katmanduja,
 • prevoz do letališča v Evropi in nazaj,
 • prevoz iz letališča v Katmanduju do hotela in nazaj,
 • kosila, večerje in pijača,
 • viza za Nepal (50 USD),
 • doplačilo za enoposteljno sobo (250 EUR),
 • nosač (možen najem nosača za okoli 25 EUR na dan za 13 dni plus strošek njegovega prevoza – nosač nosi do 20 kg in si ga lahko delita 2 osebi),
 • napitnine.

Način plačila:

Ob prijavi na potovanje je potrebno vplačilo prijavnine 600 eur na osebo; preostanek je potrebno vplačati do 45 dni pred odhodom.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje


Prispevki Nepal

Blog: V Nepal na treking

Blog: Ali sem dovolj fit za treking v Nepalu?

Blog: Nepal – greben Kopre in Spodnji Mustang

Blog: Priprava za treking v Nepalu
Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri