Kondicije ni nikoli preveč. Dobra novica je, da so naše skupine v primerjavi z večino tujcev nadpovprečno dobro uhojene. Očitno je slovenska ljubezen do hribolazništva odlična podlaga, da se lahko odpravimo tudi kam višje raziskovat himalajske razsežnosti. Kdor torej dokaj redno zahaja v hribe in ne prileze na vrh Storžiča v skrajnih mukah, ampak se še isti dan vrne domov le prijetno utrujen, je že pravi kandidat za treking v Nepalu. Če pa poleg tega zmorete pohodno kondicijo za večdnevno vandranje po triglavskem pogorju in radi preživljate  vikende v gorah … pa vas pa resnično nima več kaj skrbeti.

Pomembna pa je dobra aklimatizacija. Brez slednje tudi najbolje fizično pripravljeni ne boste uspešni pri osvajanju visokih prelazov. Ravno zaradi slabe aklimatizacije slišite zgodbe o fizičnih slabostih in predčasnemu vračanju na cilj. ‘Višine ne prenašam’ je povedala nekoč gospa, ki se je želela prijaviti na tropsko potovanje. Zaradi nekoč slabe organizacije je namreč doživela hudo višinsko bolezen. Pa so jo ob omembi Nepala vseeno zasrbeli podplati in se je odpravila še enkrat na pot. Seveda je imela popolnoma drugačno izkušnjo in tudi ona spoznala, da se je z dobrim načrtom aklimatizacije vse možno.

Aklimatizacija

Ko pridobimo dovolj nadmorske višine, nam začne zmanjkovati kisika. Razlog je nižji zračni pritisk, ki »zredči zrak« in naši vdihi postajajo vedno bolj nezadostni. Na višini 5.000 metrov nam je na voljo približno pol manj kisika kot na morski gladini. Zakaj torej še kar rinemo navzgor? Na srečo ima naše telo izjemne sposobnosti prilagajanja. In če se zadeve lotimo pravilno, lahko prilezemo še precej nad pet kilometri v višino.

Aklimatizacije se pri TrekTreku lotevamo izjemno resno. Zato vi ne potrebujete izkušenj z višino, posebnih znanj o aklimatizaciji, višinski bolezni, simptomih in edemih. Dobili boste vse potrebne informacije, poskrbeli bomo za optimalen načrt aklimatizacije, skupaj bomo spremljali naše prilagajanje na višino, naučili se bomo vse o hoji in dihanju na večji nadmorski višini. Aklimatizacija je resda individualna, a večina se nas uspešno prilagodi višini, če upoštevamo nekaj osnovnih pravil. Z vami bomo delili svoje dolgoletne izkušnje in nova dognanja s področja učinkov višine na naš organizem.

 

V Nepal se kmalu vračamo – jeseni nas čaka legendarni Everest BC.