Bosna s kolesom

Glavne značilnosti potovanja

Pot nas bo vodila iz Jajca po kanjonu Plive proti smučarskem Kupresu, nato po visokogorskih planotah mimo jezer in čez divje kanjone v Jablanico (bitka za Neretvo). Od tam s kombijem v Sarajevo na dobre čevapčiče in vodno pipo na Baščaršiji, nato pa po visokogorskih stezah Vučkove Bjelašnice do srednjeveških vasi, kjer so gostoljubni domačini tudi po 5 mesecev odrezani od civilizacije. Od tam sledi spektakularno prečenje planin proti kanjonu Neretve in Boračkem jezeru. Nato navkreber skozi gozdove in dinaride proti legendarnem Mostarju in koncu še obisk derviškega samostana Blagaj.

Blidinje jezero, Bosna Blidinje jezero, Bosna
Termini potovanja
 • Zbiramo informativne prijave
Trajanje
7 dni

Cena
645 EUR

Program po dnevih

1. danLjubljana - Jajce
2. danJajce - Kupres
3. danKupres - Jablanica - Sarajevo
4. danBjelašnica
5. danBjelašnica - Neretva - Glavatičevo
6. danGlavatičevo - Mostar
7. danMostar - Ljubljana

Podroben program potovanja

1. dan Ljubljana – Jajce

bosna potovanjeOdhod iz Ljubljane proti Jajcu. Približno 6 urna vožnja nas bo peljala čez Slovenijo in Hrvaško do Banja Luke in naprej skozi kanjon reke Vrbas do Jajca.

Nastanitev v hotelu ob Plivskem jezeru in obisk starega dela Jajca s kolesi.


2. dan Jajce – Kupres

Kolesarsko pot začnemo ob kanjonu smaragdne Plive, ki ji sledimo skorajda do izvira, nato pa se skozi kanjon Janje dvignemo na visoko planoto smučarskega središča Kupres. Večina poti gre po stranskih asfaltiranih cestah. Pot je dolga 66 km, vzpona pa je za okoli 800 m.


3. dan Kupres – Jablanica – Sarajevo

čevapčiči lepinja bosna potovanjeIz Kupresa naredimo povezovalno turo do Jablanice. Več kot polovico časa kolesarimo na visokih planotah bosanskih Dinaridov skozi malo naseljeno podeželje. Nagrada na poti je počitek ob slikovitem Blidinjskem jezeru in za konec še 25 km spust do Jablanice, kjer se je med 2. svetovno vojno odvijala slavna bitka na Neretvi. Ta dan, se že soočimo s prvimi makadamskimi kolovozi. Celotnega vzpona je za 800 m, od tega 300 višincev po makadamu. Prekolesarili bomo dobrih 100 km, vendar je treba upoštevati začetnih 10 km spusta in nato še 25 km navzdol na koncu.

Iz Jablanice se s kombijem odpeljemo v Sarajevo, kjer zvečer obiščemo Baščaršijo, stari Otomanski del mesta.

Za poletni večer v civilizaciji priporočamo čevape s kajmakom, burek izpod sača, par dimov vodne pipe oz. šiše, nakup džezve in ‘Vučko’ majice, ter obisk popotniške knjigarne z najboljšim izborom balkanskih avtorjev in čudovito ponudbo sarajevskih slaščic.


4. dan Bjelašnica

bosna s kolesom potovanjeZaradi kaotičnega prometa zapustimo Sarajevo s kombijem in se odpeljemo do smučišča na Bjelašnici. Tam zopet zajahamo kolesa in naredimo uživaških 45 km po divjini Bjelašnice. Večina poti je po makadamu.

Obiščemo najvišje ležečo bosansko vasico Lukomir, ki se nahaja nad strmimi stenami kanjona Rakitnice. Gospodinje zalotimo med obdelovanjem zelenjavnih gredic. Ob našem prihodu za hip odložijo motike in nam ponosno razkažejo pisano paleto pletenih nogavic in rokavic, ki jih pletejo v mrzlih zimskih dneh, ko so po več mesecev odrezani od civilizacije. Vzpona je za okoli 700 m.


5. dan Bjelašnica – Neretva – Glavatičevo

Danes prečimo Bjelašnico po gorskih kolovozih proti kanjonu Neretve. Po 15 km pridemo na makadam, kjer se dvignemo za okoli 400 m, nato pa se spustimo ob pogorju Visočice proti Neretvi. Narava je božanska, poleg tega pa smo v skorajda popolni divjini, ki jo naseljujejo le maloštevilni pastirji. Ko se enkrat po kolovozu spustimo do Neretve, nas čaka še spust po asfaltu ob Neretvi proti Glavatičevemu.

Vse poti danes so zelo osamljene, ponovno neprometne in zato tudi toliko bolj atraktivne. Spremljevalno vozilo gre po regionalki naokoli in nas počaka na Neretvi. Danes naredimo 60 km, klanca po makadamu je za okoli 5 km, celotnega spusta pa kar 35 km!


6. dan Glavatičevo – Mostar

Iz Neretve se moramo prebiti proti Mostarju. Za ogrevanje prevozimo manjši asfaltni klanec, ki nas pripelje do Boračkega jezera in lokalne kafane, kjer skuhajo odlično kavo v malih džezvicah.

Preden začnemo zelo položen vzpon v hribe, se lahko osvežimo v jezeru, ki ima poleti več kot 20 stopinj. Nato ponovno sledi pot  v divjino nad Neretvo, ki nas pripeljejo do gorske oaze Rujišta. Končna poslastica je 1300 višinskih metrov spusta po asfaltu do Mostarja.

Danes prevozimo 61 km, od tega je 25 km pretežno dobrega makadama. 400 m višine naredimo na asfaltu, 400 m pa na makadamu.

Pozno popoldne obiščemo stari del Mostarja, znanega po legendarnem krivem mostu (kriva čuprija), kafanah, skakalcih z mostu, atraktivni čaršiji …

Na voljo je tudi lažja varianta, kjer se gre iz Glavatičevega ob Neretvi do Boračkega jezera in naprej ob reki do Konjica. Lažja pot gre ves čas po asfaltu ob spremljavi kombija.


7. dan Mostar – Ljubljana

mostar bosna potovanjeDopoldne je prosti čas za raziskovanje Mostarja, zadnjo porcijo čevapčičev in baklave, nato pa si nekaj kilometrov ven iz mesta, ogledamo še Derviški samostan Blagaj. Popoldne sledi povratek domov v Slovenijo.

 

 

 

 

 

 

 

 


Utrinki s potovanja


Info

Zakaj z nami?

 • Smo strastni ljubitelji Balkana, njegovih naravnih lepot in mešanice zapletene zgodovine, ki jo je tujcem včasih težko razložiti. Zakaj smo Slovenci takrat, ko nam to paše Balkanci? Zakaj nas vleče na tako imenovano “jugo”? Zakaj ni piknika brez čevapčičev in zakaj kavo kljub super novi espresso mašini kuhamo v džezvi? Po te odgovore se vedno znova vračamo na Balkan. Kolesarjenje po Bosni je tako nadaljevanje naše črnogorske zgodbe, ki smo jo začeli pred 5 leti.
 • Poti nas bodo tokrat vodile po slikovitih kanjonih in preko gora Bosne do vrveža otomanskega Sarajeva in zgodovinskega Mostarja.
 • Za mrzle zimske dni bomo pri Razi nabavili ročno štrikane nogavice, se zakadili z jabolčno šišo, povečali holesterol v krvi z dobro porcijo 10-ke čevapov in kajmakom.
 • Dneve bomo preživljali na kolesu in si na delih cest, kjer Bošnjaki divjajo s starimi golfi in stoenkami včasih pomagali s kombijem.

Tip potovanja

ikona

V Bosni in Hercegovini raziščemo večino krajev s kolesom, nekajkrat pa nam na poti pomaga kombi, ki nas spremlja na poti.


Nočitve

ikona

Namestitev v dvoposteljnih sobah (tuš, WC) v hotelu***.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 15 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače težje dostopni.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obvezno predpisanih cepiv ni. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00, www.zdravinapot.si.


Potrebna oprema

ikona

Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem. Obvezna oprema kolo, kolesarska oprema, čelada.


Valuta

ikona

Uradna valuta v Bosni in Hercegovini je konvertibilna marka (BAM). Tečaj (junij 2020): 1 EUR = 1.95 BAM


Dobro je vedeti

ikona

POMEMBNO!
Naše kolesarsko potovanje v Bosno in Hercegovino je primerno za vse, ki se aktivno ukvarjate s kolesarjenjem in imate radi popotniški način odkrivanja sveta. Priporočamo, da kondicijo nabirate vsaj dvakrat tedensko na kolesu.

Nekajkrat na poti se cesta prelevi v slab kolovoz in so zato gorska kolesa nujna. Ker pa bomo imeli na poti poleg vodnika na kolesu ves tudi spremljevalno vozilo s prikolico za kolesa lahko kak dan tudi preskočite in se zapeljete skupaj z našim voznikom. Na nekaterih delih (5. in 6. dan) kombi ne bo mogel biti ves čas zraven. Kar nekajkrat, ko  bomo biciklirali skozi odmaknjene predele po kolovozih, bo moral naš Peter narediti obvoz in nas bo s prtljago pričakal pri hotelu.

Dodana vrednost spremljevalnega vozila je, da se lahko del poti tudi zapeljete in vam za poznavanje res krasnih koncev Bosne ni potrebno biti kolesarski superman. Na poti ne bomo divjali ampak je poudarek predvsem na spoznavanju dežele in uživanju v naravi.


Država

Ime države: Bosna in Hercegovina


Glavno mesto: Sarajevo


Uradni jezik: Srbščina


Časovni pas: GMT +1 h


Sosednje države: Na zahodu in severu meji na Hrvaško, na vzhodu na Srbijo in na jogovzhodu na Črno goro, na jugu pa ima pri kraju Neum dostop do Jadranskega morja.


Cena

Cena potovanja je 645 EUR.


V ceno je vključeno:

 • organiziran prevoz iz Ljubljane,
 • ostali prevozi po programu,
 • nočitve v hotelu*** z zajtrkom (Z),
 • spremljevalno vozilo,
 • spremljevalec na kolesu,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • kosila in večerje ter pijača,
 • doplačilo za enoposteljno sobo, ki znaša 170 EUR,
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
 • napitnine.

TrekTrek ponuja najem odličnih treking koles Marin. Tedenski najem kolesa znaša 70 EUR.


Način plačila:

Ob prijavi na potovanje je potrebno vplačilo prijavnine 300 eur na osebo; preostanek je potrebno vplačati do 21 dni pred odhodom.

Pri tem potovanju se popust ne priznava.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 15 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Pridržujemo si pravico do odpovedi potovanja 8 dni pred odhodom.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.
Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri