Iran – Perzija

Glavne značilnosti potovanja

 • Perzija. Domovina najstarejše neprekinjene civilizacije in vrhuncev svetovne kulturne dediščine. Zemlja velikih imen zgodovine, kjer je stopal Zaratustra, pesnil Hafis in kjer je vladal Kir Veliki.
 • Potovanje Iran osuplja s kontrasti. Modernost se subtilno prepleta s še vedno živahno tradicijo. Starodavni, a še vedno živahni bazarji bivajo v osrčju sodobnih mest. Skorajda za vogalom pa tradicionalne vasi in nomadska naselja ohranjajo pridih prejšnjih stoletij.
 • Naše potovanje Iran smo zastavili celostno. Seveda ne moremo mimo najslovitejših znamenitosti starodavne Perzije – od Perzepolisa do puščavskega Yazda in umetelnega Esfahana. A še prav posebej vlečejo neskončne puščavske planote, prepredene z izzivalnimi gorskimi verigami.
 • Zato se tudi odmaknemo ustaljenim turističnim potem, prisluhnemo tišini te fascinantne puščave, pokukamo v življenje nomadov,  seveda pa se predamo tudi vrvežu slikovitih bazarjev s skodelico čaja v eni in šišo v drugi roki. Da o čarih perzijske kulinarike niti ne govorimo.
 • Od vsega pa se nas verjetno še najgloblje dotakne resnično iskrena zvedavost in toplina nasmejanih domačinov, ki je že kar legendarna in kakršne verjetno še niste doživeli.
Potovanje Iran Potovanje Iran
Termini potovanja

Trenutno ni terminov.

Trajanje
12 dni

Cena
1190 EUR + letalska karta

Program po dnevih

1. danLet proti Iranu
2. danTehran - Kašan
3. danKašan - Abyaneh - Esfahan
4. danEsfahan
5. danEsfahan - Naein - Garmeh
6. danPuščava Dasht-e-Kavir
7. danPuščava - Jazd
8. danJazd
9. danJazd in okolica - Zoroastrski dan
10. danJazd - Pasargade - Perzepolis - Širaz
11. danŠiraz
12. danPrihod domov

Podroben program potovanja

1. dan Polet proti Tehranu

Iz Ljubljane ali bližnjih letališč poletimo proti Iranu.


2. dan Teheran Kašan

Stare vile navežejo stik s stoletji staro arhitekturo in tradicijo Perzije

Stare vile navežejo stik s stoletji staro arhitekturo in tradicijo Perzije

Po prihodu na letališče v Teheranu uredimo obmejne formalnosti. Odpeljemo se v bližnje mesto Kašan, ki je precej bolj sproščeno od prestolnice in idealno za mehak prehod v novo kulturno okolje. Čeprav ni na seznamu glavnih turističnih poti, je zagotovo eno od najbolj očarljivih mest dežele. Njegova posebnost so stare, veličastne vile, ki so preurejene in ohranjajo svojo staro slavo. Na dvoriščih najdemo fontane in lično urejene vrtove, okrašene s freskami, starinami in obdane v barve terakote in turkiza. Obiščemo starodavni hamam oz. nekoč rajsko parno kopel, okrašeno z umetelnimi mozaiki največjih perzijskih umetnikov. Sprehod skozi mesto nam naveže stik s stoletji staro arhitekturo in tradicijo Perzije. Tu najdemo tudi enega najlepših pokritih bazarjev v Iranu, ki je labirint več kilometrov ozkih pokritih uličic. Mogoče vonjate vrtnice, po katerih je širše območje znano? Polni razcvet bodo doživele v maju, povsod pa je na voljo voda pravih perzijskih vrtnic. Tu so tudi tkalke preprog, a za barantanje bo že še čas. Rajši se usedemo na eno izmed mnogih perzijskih preprog in si končno privoščimo tudi čaj … kar takšnega s posušenimi cvetovi njihovih priljubljenih rož. Prva perzijska noč bo v stilu kot se za te kraje spodobi – v eni izmed prenovljenih vil.


3. dan KašanAbyanehEsfahan

Potovanje Iran - Mestece Abyaneh se zlije s svojo okolico

Mestece Abyaneh – njegove lične glinene hiše se čudovito zlijejo z okolico

Zjutraj se s privatnim minibusom odpravimo bližje goram v fotogenično vasico Abyaneh. Že na prvi pogled vidimo, da je posebna z njenimi rdečimi glinenimi hišami, lično umeščenimi v naravni amfiteater. Vasica je ena najstarejših v Iranu, šteje kar 2500 let. Je kot živeči arhitekturni in antropološki muzej, ki še vedno ohranja svojo kulturno dediščino in tradicijo. Spoznamo življenje v iranski vasi – nekoč in danes. Živečo preteklost slišimo v starodavnem jeziku, ki ni več v uporabi in vidimo v tradicionalnih živopisnih nošah, sicer neobičajnih za ostale dele Irana.

Nadaljujemo potovanje v Esfahan. Nobeno potovanje v Iran ni popolno brez obiska tega veličastnega mesta, katerega čar so poskusili ubesediti že mnogi. Ujamemo pogled  Marca Pola, ki je zapisal, kako so ob prihodu že v daljavi videli veličastne turkizne kupole in stebre mesta, za katerega Iranci sami pravijo, da je ‘pol sveta’.  To je enostavno mesto, ki ga je za časa življenja potrebno videti. Namestitev v hotelu v centru mesta in sprehod po okolici.


4. dan Esfahan

Izjemen trg Naqsh-e Jahan je eden izmed največjih na svetu, UNESCO

Esfahan je poezija v kamnu. Sprehodimo se skozi mesto, katerega zaznamujejo arhitekturni dosežki perzijske civilizacije – od izjemno umetelnih mostov čez reko Zayandeh, do dovršenega urbanizma trga Naqsh-e Jahan s svojimi palačami in mošejami. Zasluga za te detajle pa gre mojstrskim rokam, ki prihajajo iz tukajšnje najstarejše armenske četrti Jolfa. Tu je namreč safavidski šah naselil kolonijo armenskih kristjanov, ki so sloveli po rokodelskih kot tudi trgovskih sposobnostih.

V 16. stoletju ga je za svojo prestolnico izbral sloviti perzijski šah dinastije Safavidov, kar je tudi razlog, da mesto predstavlja vrhunce perzijske kulture. Tu so palače, mošeje in vrtovi. Pustimo si izgubiti se v labirintu zgodovinskega, a kljub temu še kako živahnega bazarja, kjer nakupujemo med domačini in najdemo skrite kotičke, kjer si v prvovrstnem ambientu lahko privoščimo izvrstno kavo ali čaj, ter potegnemo slastno šišo. Poleg arhitekture ponuja Esfahan tudi nekaj kulinaričnih presežkov: dan zaključimo s slastno večerjo v restavraciji, kjer poizkusimo lokalno specialiteto beyrani in šampionsko sladico fereni.


5. dan  Esfahan – Naein Garmeh

Čaj in iransko gostoljubje nas spremljata na vsakem koraku

Čaj in iransko gostoljubje nas spremljata na vsakem koraku

Zapuščamo civilizacijo in se odpravimo v osrčje centralnega Irana v puščavo Dasht-e-Kavir. Na poti obiščemo podeželsko mesto Naein, ki slovi po izdelovalcih preprog, nasadih pistacij in starodavni medini. Preproge so v Iranu zgodba zase. Svilnato tkanje je očaralo že Aleksandra Velikega, ko je pristal v Perzepolisu. Tkanje ostaja še danes pomemben del tukajšnje kulture in umetnosti. Vsako območje ima svoje metode in vzorce tkanja, preproge iz Naina pa zaradi izjemne kvalitete slovijo kot ene izmed najboljših. Ponašajo se s kar milijon vozlov na kvadratni meter, vzorci so izjemni. Če se še niste uspeli izuriti v barantanju, je sedaj prava priložnost.

Naš današnji cilj pa je odmaknjena oaza Garmeh. Tu nas pričaka naš prijatelj, lokalni umetnik in glasbenik Maziar, ki je obnovil starodavne hiše iz gline in ustvaril odlično popotniško vzdušje. Mala vasica je obdana z nasadi palm in sadovnjakov, nedaleč stran pa se iz puščave že dvigajo visoke strme gore. Spoznamo lokalno življenje, naberemo dateljne in uživamo v prvovrstni domači hrani ter se prepustimo hipnotični glasbi našega gostitelja.


6. dan  Puščava Dasht-e-Kavir

Potovanje Iran - puščava Dasht-e-Kavir

Mehke sipine mogočne puščave Dasht-e-Kavir

Z lokalno ekipo preizkušenih puščavskih raziskovalcev se odpravimo v divjino puščave Dasht-e-Kavir. Pred nami se začne odpirati prvovrstna puščavska pokrajina, ki se zlahka kosa z lepoto centralne Sahare. Visoke gore začnejo prehajati v čarobne sipine in pred nami je le še divjina, ki se razprostira dolgih 900 km proti severu Irana. Kontrast vsemu ostalemu, kar smo doživeli do sedaj. Peš in z džipom raziskujemo delček ogromne puščave. Krog v puščavski divjini zaključimo z obiskom redkih oaz, kjer imamo priložnost spoznati starodavno puščavsko arhitekturo. V eni izmed njih tudi prespimo.


7. dan PuščavaJazd

Razgled iz ene izmed čajnic v Yazdu

Razgled iz ene izmed čajnic v Yazdu

Jutranji odhod proti Jazdu. Čaka nas pot čez puščavo mimo stoletja starih citadel. Pogled nam ujamejo mogočni vetrni stolpi, značilni za tukajšnja puščavska območja. Sredi prostrane pokrajine najdemo tudi starodavne karavanseraje, ki so nekoč nudili zatočišče trgovcem in popotnikom na slavni Svileni poti, ki je vodila tudi skozi Iran. Eno izmed pomembnih središč na tej poti je bilo mesto Jazd, kjer spoznamo še eno, čisto drugačno podobo dežele.

Dan zaključimo na eni izmed najlepših lokacij mesta. Iz kavarnice na strehi tradicionalne hiše starega mestnega jedra se nam odpre pogled na širno okolico. Tu so tudi znameniti badgirji – lovilci vetrov. To so prezračevalni stolpi najrazličnejših oblik, ki se dvigujejo nad strehami vse okoli nas, kot na razstavi mojstrovin puščavske arhitekture. Nemogoče je spregledati minareta džamije, ki kraljujeta nad starim mestom, saj sta najvišja v Iranu. Ob zvokih mojazina občudujemo okolico, ki zlato zažari v barvah zahajajočega sonca. Turkizne kupole dodajajo kontrastu, ki se razteza vse do 4000 m visokih gora, ki nas v daljavah obdajajo. Samo zaradi tega trenutka je vredno obiskati Iran.


8. dan Jazd

Jazd je eno najstarejših mest na svetu in to se čuti na vsakem koraku. Ko se sprehodimo skozi živahen in lepo ohranjen stari del mesta, nam je takoj jasno, zakaj je zaščiteno kot svetovna dediščina UNESCO. 800 let stara džamija skriva pravo bogastvo detajlov in je seveda prva na vrsti za ogled. Skozi bazar se sprehodimo do Muzeja vode. Posvečen je sofisticiranim kanalom, sistemom za preskrbo z vodo, ki so pravi gradbeni podvig, brez katerih stalna poselitev v puščavi ne bi bila mogoča. Na drugi strani ceste se razprostira trg in mošeja Amirja Čakmaka. Tu lahko poizkusimo lokalne specialitete iz kameljega mesa in najboljše lokalne sladice. Sprehodimo se do Ataškadeha, zoroastrskega templja ognja. Obisk že napoveduje program naslednjega dne.


9. dan Jazd in okolicaZoroastrski dan

potovanje Iran - prijazni domačini

Naša topla gostiteljica na posestvu

Zoroastrstvo je starodavna iranska religija, ki velja za prvo monoteistično verstvo, osredotočeno okoli čaščenja Ahura Mazde. Njen utemeljitelj je Zaratustra ali Zoroaster (v farsiju Zartušt), njena sveta knjiga Avesta. Kot kažejo novejša dognanja, je zoroastrstvo močno vplivalo na judovstvo, krščanstvo in islam. V Iranu je zoroastrstvo še živa religija, ki jo je v 7. stoletju izrinil islam. Večina njenih pripadnikov se je pred islamom umaknila v sedanja Pakistan in Indijo, kjer so znani pod nazivom Parsi. Obiskali bomo stolpe tišine, kjer so zoroastri nekoč izpostavljali svoje pokojne. Da pa ne ostane vse le pri teoriji, obiščemo družino zoroastrijancev.  Pri naših današnjih gostiteljih bomo spoznali to skrivnostno verstvo iz prve roke. Živijo na izjemno mirnem kotičku, obdani z izjemnimi nasadi granatnih jabolk in tamarinda. Radi se tudi razgovorijo in nam povedo več o njihovem vsakdanu. Tu, na njihovem koščku raja resnično začutimo pristnost tradicionalnega življenja.


10. dan Jazd – PasargadePerzepolis – Širaz

Današnji dan je namenjen stiku z začetki perzijske kulture. Odpeljemo se v provinco Fars, ki se nahaja južno od Alborških gora in je zgodovinsko središče Perzije. Tu se nizajo sloviti kraji, ki jih ob obisku Irana ni mogoče izpustiti. Ustavili se bomo v Pasargadi, prvi prestolnici Ahemenidskega imperija, kjer je grobnica začetnika perzijske slave kralja Kira Velikega. Nadvse impresivne so v skalo vklesane grobnice Naqsh-e Rostama, kjer so pokopani Kirovi nasledniki, med njimi tudi najslavnejši  Darij Veliki. Seveda ne bo šlo brez obiska mogočne prestolnice Ahemendskega imperija. Darij Veliki in njegov sin Kserkses I. sta začela z gradnjo kompleksa stavb, stebrišč, portalov, kakršen pritiče največjemu imperiju svojega časa. Njegovo mogočnost lahko razberemo še danes, čeprav je  bila prestolnica razdejana leta 330 pr.n.št., ko si je Perzijo podredil Aleksander Veliki.

Našo pot skozi perzijsko zgodovino bomo končali v slovitem Širazu, ki velja za središče perzijske kulture.


11. dan Širaz

Potovanje Iran - notranjost rožnate mošeje Nasir-al-Molk

Igre barv v notranjosti t.i. rožnate mošeje Nasir-al-Molk

Posebno občudovanje med brezštevilnimi iranskimi mošejami velja mošeji Nasir-al-Molka. Pa ne le zaradi izjemnih detajlov, ampak predvsem zaradi fantastične igre svetlobe, ko sonce posije skozi obarvana stekla njenih oken. Širaz je poznan tudi kot prestolnica poezije. Tu se namreč nahajata grobnici Hafeza in Sadija, dveh ključnih sufijskih pesnikov. Tudi po njuni zaslugi je Širaz kulturna prestolnica Perzije. Iranski pesniki so živeli v vrtovih in Hafiz je pokopan prav tam, kjer je preživel večino svojega življenja. Njegovo poezijo najdemo v vsakem domu in je nekaj, kar spremlja življenje vsakega domačina. Koliko jim pomeni, lahko začutimo prav tu. Kot se za iranska mesta spodobi, ima tudi Širaz obširen in slikovit bazar, ki je idealen za zadnje nakupe pred povratkom domov.


12. DAN Polet domov

V zgodnjih jutranjih urah poletimo proti domovini.


Utrinki s potovanja


Info

Zakaj z nami?

 • Ker ne moremo iz svoje kože in zato ne bomo le bezljali od ene znamenitosti do druge. Zastavili smo celostno doživetje raznolikosti te starodavne dežele: čaka nas kulinarično razsvetljenje in čilanje na divanih z vodno pipo, pohod skozi odmaknjene gorske vasi in skozi vrvež velemest, obisk puščavskih vasi, nomadov, zoroastrskih svetišč, prebijanje skozi bazarje ter kar nekaj priložnosti, da pretegnemo noge.
 • Ker se zavedamo, kako fascinantna dežela je Iran. Vpliv in vloga Perzije skozi zgodovino sta močno podcenjeni, enako ugotavljajo sodobni zgodovinarji. Tu se je zvrstil niz močnih imperijev, ki so stoletja obvladovali globalne trgovske poti. Tu je bil izvor kulturno-civilizacijskih vplivov. Navdušujejo nas dosežki – najsi gre za znanost, poezijo, religijo, arhitekturo, kulinariko ali obrt, ki segajo vse do naših krajev in običajev.
 • Ker je Iran varna dežela gostoljubnih ljudi, ki obiskovalca iz tujih krajev spoštujejo in štejejo za svojo dolžnost, da se med njimi dobro počuti.
 • Ker se novih destinacij lotevamo z osebno zavzetostjo: potujemo, beremo, debatiramo, fotografiramo … ne zato, ker je to naš posel, ampak ker nas zanima, ker smo padli noter, ker se nam zastavljajo vedno nova vprašanja in potem skupaj na licu mesta iščemo odgovore.

Tip potovanja

ikona

Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi, nomadi).

Temu ustrezni so prevozi in prenočitvene zmogljivosti. Med večjimi mesti se vozimo z javnimi avtobusi VIP kategorije, ki so v Iranu zgledne kakovosti. Vsi so aklimatizirani, razmaki med udobnimi sedeži so veliki, šoferji niso divjaki, skratka standard javnega prevoza v Iranu je višji kot v Sloveniji. Nekaj prevozov bomo opravili tudi z lastnim prevoznim sredstvom.


Nočitve

ikona

Kjer je mogoče, prenočujemo v hotelih, urejenih v renoviranih tradicionalnih hišah, ki dodajajo k posebnem vzdušju. Ti imajo dvoposteljne sobe s kopalnico, nanizanimi okoli osrednjega dvorišča s fontano ali osrednjim ribnikom in nišami z divani za brezdelno posedanje.

Tu lahko, zleknjeni na divanih ob čajniku, vodni pipi in partiji tavle uživamo pravo perzijsko udobje.

Kjer tovrstna nastanitev (katera načloma nima lokalne kategorizacije) ni na voljo, bomo prenočevali v hotelih srednje kategorije. V primeru, da kje dvoposteljne sobe niso mogoče, boste vnaprej obveščeni.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev za potovanje Iran je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.


Vizum

ikona

Slovenski državljani za vstop v Iran potrebujemo vizum. Pridobimo ga na iranski ambasadi v Ljubljani. Za urejanje vizuma potrebujete izpolnjen in poslan e-obrazec, ki ga najdete na povezavi http://evisa.mfa.ir/en/, potni list (ki velja še minimalno 6 mesecev po vstopu v državo) in fotografijo za dokumente. Cena turističnega vizuma za Iran je 50 EUR.

Vse informacije glede vizuma za Iran vam bo vodnik posredoval na srečanju pred potovanjem.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Inštitut Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00  ali spletno stran www.zdravinapot.si.


Valuta

ikona

Denarne zadeve v Iranu so komplicirane. Njihova valuta rial ima namreč dolg niz ničel. Ker tako ob najenostavnejših transakcijah hitro pridemo do velikih številk, Iranci uporabljajo za obračun cen toman, ki je enak 10 rialom. Toman je fiktivna valuta, bankovci so vedno nominirani v rialih. Večkrat bomo morali povprašati, kaj ima prodajalec v mislih, tomane ali riale. V večjih mestih so zasebne menjalnice, kjer lahko evre ali dolarje hitro in legalno zamenjamo v riale. Zaradi embarga trenutno v Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic.


Dobro je vedeti

ikona

HRANA
Perzijska kulinarika je odlična, Iranci so mojstri kebabov – vseh vrst mesa (razen seveda svinjine) na žaru (Pozor! Kebab je perzijska beseda, iz katere izhajajo tudi priljubljeni čevapčiči. Mesna masa, ki jo v Sloveniji obrezujejo pod imenom »kebab«, je turškega izvora in s perzijskimi kebabi nima dosti veze.) Poleg žara pripravljajo perzijci vrsto jedi z mesom, zelenjavo in začimbami v kombinacijah, ki bodo za nas nove. Potovanje bo za vse zvedave gurmane tudi kulinarično doživetje. Za več informacij vas vabimo tudi k prebiranju Uroševega bloga – Iran za požeruhe: 1. del, 2. del in 3. del.

PIJAČA
Alkohol je v Iranu striktno prepovedan. Prepoved uživanja alkohola sicer velja le za muslimane, a je zaradi tega do alkohola nemogoče priti. Čaka nas neskončna količina čaja, znajo pa Iranci pripraviti tudi dobro kavo.

OBLEKA
V osrednjem Iranu bo v času našega potovanja toplo. Puščavske noči bodo hladne.

POZOR! Za ženske veljajo naslednja pravila oblačenja: Glava mora biti v javnosti vseskozi pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi, ki sega (skoraj) do kolen.

VEČ
Za dobro uverturo v potovanje Iran, si lahko preberete nekaj od knjig, ki jih predlaga naš Uroš.


Država

Ime države: Iran


Glavno mesto: Teheran


Uradni jezik: Perzijščina


Časovni pas: GMT + 3 h 30 min


Sosednje države: Pakistan in Afganistan na vzhodu, Turkmenistan na severovzhodu, Azerbajdžan in Armenija na severovzhodu, Turčija in Irak na zahodu.


Cena

Cena potovanja je 1190 EUR + letalska karta.


V ceno je vključeno:

 • prevozi po programu (brez letalske karte),
 • nočitve z zajtrkom v popotniških hotelih,
 • ogledi znamenitosti z lokalnimi vodniki (Esfahan, Jazd, Širaz),
 • tura v puščavi,
 • različna dovoljenja in vstopnine po programu,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • letalska karta do Teherana in povratek iz Širaza (karte so ugodne, če jih kupite pravočasno),
 • prevoz do letališča v Evropi in nazaj,
 • prevoz iz letališča v Iranu do hotela in nazaj,
 • kosila, večerje in pijača,
 • viza za Iran (50 EUR),
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
 • doplačilo za enoposteljno sobo (kjer je to mogoče) 200 eur,
 • napitnine.

Način plačila:

Zaradi trenutne negotove situacije glede COVID-19 zbiramo informativne prijave brez vplačila prijavnine. Vse prijavljene potnike bomo sproti obveščali o poteku prijav in naknadno sporočili, kdaj bo potrebno vplačilo prijavnine in preostanka plačila. Prav tako svetujemo, da počakate z nakupom letalske karte.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Prispevki Iran:

Blog: Gremo na Damavand

Blog: Iran za požeruhe 1. del

Blog: Iran za požeruhe 2. del

Blog: Iran za požeruhe 3. del
Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri