Kilimanjaro treking – individualno

Glavne značilnosti potovanja

 • Treking Kilimanjaro – vzpon na najvišji vrh Afrike (5896 m).
 • 7 – dnevni treking po poti Machame, ki velja za eno najlepših na Kiliju.
 • Spanje v šotorih, 3 obroki na dan, odličen kuhar in vrhunska lokalna agencija.
 • Program lahko pred pričetkom prilagodimo vašim osebnim željam in potrebam.
Termini potovanja
 • februar in avgust
Trajanje
10 dni

Cena
3300 EUR + letalska karta do Tanzanije

Posebnost potovanja
Potovanje organiziramo glede na vaše povpraševanje. Individualni odhodi, min. 2 osebi.

Program po dnevih

1. danPolet proti Tanzaniji
2. danPrihod na Kilimanjaro letališče, Aruša
3. danZačetek treka, pot Machame, spanje na 3000 m
4. danMachame - Shira kamp, spanje na 3840 m
5. danShira - Barranco kamp, spanje na 3950 m
6. danBarranco - Karanga kamp, spanje na 4000 m
7. danKaranga - Barafu kamp, spanje na 4700 m
8. danBarafu - vrh Uhuru (5896 m) - kamp Mweka na 3100 m
9. danSestop v dolino in transfer v Moshi ali Arusho
10. danPrihod nazaj v Slovenijo

Podroben program potovanja

1. dan Polet proti Tanzaniji


2. dan Prihod na Kilimanjaro letališče, Aruša

Pristanek na Kilimanjaro letališču v Aruši. Prevoz do hotela in nastanitev v Aruši.


3. dan Začetek treka, pot Machame, spanje na 3000 m

Začetek vzpona na vhodu v Kilimanjaro nacionalni park. Še dobro, da del opreme nosijo nosači.

Kilimanjaro, najvišja gora afriške celine, pokrita z belo snežno kapo, ki se dviguje nad vročimi širjavami savane, predstavlja enega najprivlačnejših prizorov Afrike. Vzpon nanj je doživetje žgočih tropov in ledene visokogorske pokrajine, vse na enem kraju, v manj kot tednu dni.

Sneg (topeče se srebro, kot so nekdaj verjeli domačini), ki prekriva vrh Kibo, kjer je naš cilj najvišja točka, 5896 m visok Uhuru Peak.

Do njega vodi več poti. Mi se bomo vzpeli po zahodni – Mačame, ki velja za najbolj slikovito. Poteka preko številnih eksotičnih rastlinskih pasov in se vzpenja na način, ki omogoča kar najboljšo aklimatizacijo, zato je znano, da največji delež pohodnikov doseže vrh prav iz te smeri. V dolino se bomo vrnili po klasični smeri po vzhodni strani gore in tako strnili krožno pot preko Kilimanjara.

Spali bomo v šotorih, ki nam jih bodo skupaj z večino opreme nosili nosači. Nahrbtnike z dnevno potrebnimi stvarmi bomo nosili sami. Za prehrano bo poskrbel naš kuhar.

Naše izhodišče je vstop v narodni park Machame Gate na višini 1800 m. Cilj prvega dne je tabor Machame, 3000 m. (PP)


4. dan Machame – Shira kamp, spanje na 3840 m

Eden od kampov. Spimo v kvalitetnih šotorih, večerjo in zajtrk jemo v velikem kuhinjskem šotoru. kar precej udobja na poti na vrh.

Vzpon po odprti pokrajini z razgledi proti gori Mt. Meru. Naš cilj je na širni planoti Šira, kjer se dviguje tudi istoimenski vrh, eden od treh vrhov Kilimandžara (poleg Šire še Kibo in Mawenzi).

Kratek popoldanski aklimatizacijski pohod preko planote. (PP)


5. dan Shira – Barranco kamp, spanje na 3950 m

Eksotična pokrajina.

Današnja aklimatizacija bo kar del pohoda proti taboru Barranco. Izberemo zgornjo pot, ki vodi preko sedla med vratolomnim stolpom Lava ter jugozahodnimi pobočji Kiba. S sedla se spustimo do tabora. (PP)


6. dan Barranco – Karanga kamp, spanje na 4000 m

Eksotične rastline so eden zaščitnih znakov Kilija.

Za boljši uspeh na vrhu, smo podaljšali vzpon za en dan tako, da gremo še proti Karangi. Aklimatizacija je ključen element vzpona na Kilimanjaro, ki je drugače tehnično nezahteven. (PP)


7. dan Karanga – Barafu kamp, spanje na 4700 m

kilimanjaro-p-8

Višinski tabor s pogledom na vrh Kilimandžara.

Pot preči razgibana južna pobočja Kiba. Od tabora Karanga se vzpnemo do izhodišča za vzpon na vrh, tabora Barafu, od koder se nam odpre pogled proti vzhodu na vrh Mawenzi. (PP)


8. dan Barafu – vrh Uhuru (5896 m) – kamp Mweka na 3100 m

Ob zori na vrhu Afrike.

Vstati moramo že ponoči, saj nas čaka približno 8 urna hoja do najvišje točke Kilimandžara, Uhuru Peak, 5896 m, ki ga dosežemo kmalu po sončnem vzhodu. Po vrnitvi v tabor Barafu si privoščimo daljši počitek in kosilo. Nato pa sestopimo naravnost navzdol do tabora Mweka. (PP)


9. dan Sestop v dolino in transfer v Moshi ali Arusho

V Aruši in pokrajini pod najvišjo goro Afrike se srečamo z Masaji …

Sestop do vhoda v nacionalni park na 1600 m. Nato vožnja nazaj v Arušo in popoldanski ogled Aruše. Prosti čas za obisk tržnice s spominki. Zvečer transfer na letališče.


10. dan Prihod nazaj v Slovenijo


Utrinki s potovanja


Info

Zakaj z nami?

 • Potovanja v Kenijo in Tanzanijo, ki vključujejo tudi vzpon na Kilimanjaro, organiziramo že od leta 2003.
 • Sodelujemo z eno najboljših lokalnih agencij, specializiranih za vzpone na Kilimandžaro in safarije v narodnih parkih.
 • Sodelujemo z ustaljeno ekipo izkušenih lokalnih vodičev. Naš dosedanji uspeh na Kiliju je praktično 100%.
 • Imamo 15 let izkušenj z organiziranjem potovanj, trekingov in vzponov na vrhove na večjih nadmorskih višinah. Upoštevamo striktne načrte aklimatizacije, prilagojene posameznim destinacijam. Spremljamo aktualna dognanja na področju višinske medicine.
 • Za vzpon na vrh Kilimanjaro smo izbrali najslikovitejši pristop po poti Mačame, ki poleg osvajanja vrha ponuja tudi razgiban večdnevni pohod in najboljšo možno aklimatizacijo. Ta zajema tabor na planoti Šira, ki je lokacija tretjega kraterja Kilimandžara (poleg Kiba in Mawenzija), aklimatizacijsko vzpodbuden in pokrajinsko vznemirljiv ovinek mimo stolpa Lava tik pod vršnimi pobočji Kiba, prehod čez mogočno steno Barranco in za dobro aklimatizacijo ključni vmesni tabor Karanga.
 • Za uspešen vzpon na vrh morate biti dobro aklimatizirani. Smo eni redkih, ki organiziramo 7-dnevni vzpon na Kili in ne 5 ali 6-dnevni kot večina ostalih. Vaše možnosti osvojitve vrha se s tem izrazito povečajo. Drugi ključni element uspešnega vzpona pa je dobra podpora na hribu, ki zajema kvalitetno hrano, neoporečno vodo in dobro spanje. Ta servis pa je sposobna zagotoviti samo peščica izmed nešteto lokalnih agencij, ki ponujajo vzpon na Kilimanjaro. Mi smo v preteklosti zamenjali kar nekaj lokalnih agencij, preden smo našli in preizkusili ‘lokalce’, ki nudijo vrhunski servis. Driska zaradi oporečne neprekuhane vode, višinska bolezen zaradi preslabe hidracije in slabotna prehrana vas ne bodo pripeljale do vrha. In prav to je ena izmed ključnih razlik med slabimi in dobrimi lokalnimi agencijami. Le s temi pa je nujno sodelovati, ker imajo samo oni licenco za vzpon na goro.
 • Odpravo na Kilimanjaro vodijo naši angleško govoreči lokalni vodniki, kateri so se na Kili podali že kot mladostniki in goro res do potankosti poznajo.

Tip potovanja

ikona

Treking – pristopi do vznožja vrha ne zahtevajo izjemnih naporov, strmine niso prehude in etape ne predolge. Malo bolj se je treba potruditi med naskokom na vrh, saj se strmi poti pridružijo še omejitve zaradi višine. Med vzponom bomo nekajkrat naleteli na skalnate odseke, ki ne zahtevajo plezalnega znanja, le bistro glavo in zanesljiv korak. Brez kondicije in vzdržljivosti bomo težko prišli na vrh Kilimanjara, saj je zadnji dan konstantnega vzpona do vrha za 7 do 8 ur hoje. Po sestopu pa se bomo še isti dan spustili do tabora cca. tri ure hoje navzdol.


Nočitve

ikona

V Aruši smo nastanjeni na obrobju mesta, na prijetnem posestvu z ločenimi hišicami ter skupno verando za zajtrke in večerje. Med vzponom na vrh prenočujemo v šotorih. Za podloge je sicer poskrbljeno, vendar še vseeno zelo priporočamo dodatno podlogo tipa termarest.


Število udeležencev

ikona

Pomembno: Odhod zagotovimo že pri 2 potnikih. Potovanje organiziramo z vodenjem v angleškem jeziku z lokalnimi vodniki in spremljevalno ekipo.


Vizum

ikona

Slovenski državljani za vstop v Tanjazijo potrebujemo vizum. Vizum za Tanzanijo pridobite na letališču ob prihodu v državo. Za vizum bo potrebno odšteti 50 USD (nujno plačilo v USD).


Cepljenje in bolezni

ikona

Obveznih cepljenj za vstop v državo ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let.

Glede cepljenja proti rumeni mrzlici se prosimo posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Vzhodna Afrika spada med malarična območja. Priporočamo jemanje antimalarikov in posvet z osebnim zdravnikom, ter s strokovnjaki za popotniško medicino na Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana. Za preventivo je potreben dober repelent proti komarjem.

Na poti bomo posvetili posebno pozornost postopni aklimatizaciji na višino. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00 ali spletno stran www.zdravinapot.si.


Vreme

ikona

Februar in avgust sta najprimernejša meseca za treking na Kilimanjaro. Zaradi bližine ekvatorja in globalnih vremenskih sprememb pa so vseeno mogoče tudi padavine. Ker je treking v gorskem svetu to pomeni, da moramo biti pripravljeni za vse vremenske razmere, tako padavine kot tudi sneg v višjih legah. Temu primerna mora biti tudi oprema.


Potrebna oprema

ikona

Dovolj toplih oblačil za bivanje na višjih nadmorskih višinah (puhovka je zelo priporočljiva, tople rokavice, kapa in podkapa obvezne). Dobra zaščita pred vetrom in padavinami – vetrovka, vetrne hlače, windstopper ali softshell. Lahko zgodi, da bomo na vrh Kilimanjara hodili po snegu (zadnjo uro je to obvezno), zato imejte s seboj dobre usnjene gojzerje in tople zimske nogavice. Plastične čevlje odsvetujemo. Ker bomo nekajkrat taborili nad 4000 m, si priskrbite toplo spalno vrečo (4 letni časi). Zelo priporočljiva je podloga za spanje (tipa termarest). Z vzponom na oba vrhova začenjamo v temi, zato imejte s seboj dobro čelno svetilko z novimi baterijami.

Nekaj priporočil našega Uroša najdete TUKAJ.


Valuta

ikona

Uradna valuta je tanzanski šiling (TZS). Tečaj (junij 2020): 1 EUR = 2627 TZS.


Država

Ime države: Tanzanija


Glavno mesto: Dodoma


Uradni jezik: Svahili, Angleščina


Časovni pas: GMT + 3 h


Sosednje države: Na severu meji na Kenijo in Ugando, na zahodu na Ruando, Burundi in DR Kongo, na jugu na Zambijo, Malavi in Mozambik, ter na vzhodu na Indijski ocean.


Cena

Cena potovanja je 2890 EUR + letalska karta.


V ceno je vključeno:

 • vsi prevozi po programu (brez letalske karte),
 • 1 prevoz letališče – hotel v Aruši ob prihodu in 1 prevoz hotel – letališče ob odhodu,
 • 7 dnevni treking na Kilimanjaro s polnim penzionom (PP),
 • nočitve z zajtrkom v Arushi v popotniških hotelih brez lokalne kategorizacije,
 • dovoljenja za vstop v nacionalni park,
 • nosači na treku,
 • izvedba potovanja z lokalnim angleško govorečim vodnikom.

V ceno ni vključeno:

 • povratna letalska karta do Kilimanjaro letališča, Aruša,
 • prevoz do letališča v Evropi in nazaj,
 • kosila in večerje ter pijača izven časa trekinga,
 • zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,
 • vizum za Tanzanijo (50 USD),
 • doplačilo za enoposteljno sobo, ki znaša 250 EUR,
 • napitnine, ki so obvezen del potovanja.

Način plačila:

Zaradi trenutne negotove situacije glede COVID-19 zbiramo informativne prijave brez vplačila prijavnine. Vse prijavljene potnike bomo sproti obveščali o poteku prijav in naknadno sporočili, kdaj bo potrebno vplačilo prijavnine in preostanka plačila. Prav tako svetujemo, da počakate z nakupom letalske karte.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Potovanje organiziramo že pri 2 potnikih. Pridržujemo si pravico do odpovedi potovanja 8 dni pred odhodom.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.
Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri