Bolivija – treking

Glavne značilnosti potovanja

 • Potovanje v Bolivijo, južnoameriško deželo presežkov in superlativov. Od vseh dežel kontinenta se ponaša z najštevilčnejšo avtohtono populacijo, globoko ukoreninjeno tradicijo in izjemno dramatično naravo, ki kar kliče po avanturi.
 • 5-dnevni treking v Kordiljeri Real, eni najbolj izoliranih in nenaseljenih gorskih verig na svetu. Njene poti so med najmanj raziskanimi. Njena prvobitnost med najmočnejšimi. Kordiljera Real nas ponese v pravo divjino Andov, v osrčje bolivijskih šesttisočakov.  Med njimi najdemo hitro izginjajoče ledenike, spodaj pa se raztezajo doline, kjer so Inkovske čete trčile ob hrabre upornike Ayamar. Na trekingu se ves čas držimo visokih poti, iz katerih se razpirajo famozni razgledi. Prečkamo kar nekaj prelazov, katerih večina presega 5000 m. Kontrasti barv narave so izjemni – od rumenih travnatih površin do modrih jezer in belih vrhov. Poti nam popestrijo lame, andski kondorji in barvita oblačila domačinov.
 • Puščava Salar de Uyuni. 4-dnevna avantura z džipi, kjer prečkamo največjo slano puščavo na svetu, mimo barvitih lagun, kaktusov velikanov in impresivnih puščavskih oblik.
 • Potosi – najvišje ležeče mesto na svetu, nekoč eno najbogatejših mest, danes pa v duhu kolonialne zapuščine s strmimi ulicami dobesedno jemlje sapo. Obiščemo rudnike srebra in se srečamo z rudarji. Še dolgo bo v naših srcih ostala izkušnja podzemlja, njene zgodbe in zvok.
 • Belo mesto Sucre je najlepše kolonialno mesto Bolivije.
 • Najvišje ležeče plovno jezero na svetu – Titicaca s slikovito kuliso Cordillere Real v ozadju in žepno mesto Copacabana, sta biser  severnega dela Bolivije.
 • Tradicionalne indijanske vasi, kjer obiščemo živopisane ulične tržnice in domačine oblečene v slikovite narodne noše.
Termini potovanja
 • Zbiramo informativne prijave
Trajanje
21 dni

Cena
1990 EUR + letalska karta

Vodnik
Barbara Marič


Program po dnevih

1. danPolet v La Paz
2. danLa Paz - prihod in aklimatizacija na višino
3. danLa Paz - ogled mesta
4. - 7. danPuščava Salar de Uyuni, avantura z džipi
8. danSalar de Uyuni - Potosi (eno izmed najvišje ležečih mest na svetu)
9. danPotosi rudniki in ogled dela rudnika
10. danSucre - najlepše mesto Bolivije in zaklad kolonialne arhitekture
11. danSucre - obisk avtohtonih indijanskih vasi
12. danLa Paz - priprave na treking
13. - 17. danTreking Kordiljera Real - 5 dni
18. danJezero Titicaca
19. danTiticaca - La Paz
20. danOdhod proti domu
21. danPrihod domov

Podroben program potovanja

1. dan Polet v La Paz


2. in 3. dan La Paz (3640 m)

Glavno mesto Bolivije, La Paz, leži na višini nad 3600 metrov in nas hitro prevzame s pogledom na gorsko verigo Andov. V naslednjem dnevu in pol se počasi privadimo na višino (aklimatizacija) in raziščemo mesto.

Stik s slikovito lokalno kulturo začutimo v starem delu mesta, kjer nas na vsakem koraku spremljajo domačinke oblečene v tradicionalne indijanske noše.

Mestno jedro ponuja vpogled v kolonialno preteklost Bolivije. Ogledamo si predsedniško palačo, tržnico Mercado de las Brujas in cerkev Iglesia de San Francisco. Na trgu Plaza Murillo zaključimo s kozarčkom domače tradicionalne pijače Pisco v lokalnem baru.

Obvezen je tudi vzpon z gondolo Miteleferico do razglednika s čudovitim pogledom na mesto. Poseben utrip dajo La Pazu ulični glasbeniki in pevci, kakor tudi ogled dvobojev domačink (staroselk), imenovano Cholita wrestling.

La Paz je danes tudi mesto bogate kulinarike, kjer moderna kuhinja dobiva navdih iz starih tradicij in lokalnih surovin od lokalne organsko pridelane kave in kakava, chie in kvinoje do odličnega mesa in neverjetno bogatega izbora smoothijev z maco in camu camu čajem.

Drugi dan zvečer se z udobnim nočnim avtobusom odpravimo proti jugu Bolivije.


4. do 7.  dan Slana puščava Uyuni – Atacama, tura z džipi

Štiridnevna avantura s terenskimi vozili po slani puščavi Salar de Uyuni

Štiridnevna avantura s terenskimi vozili po slani puščavi Salar de Uyuni

Čaka nas nepozabna štiridnevna avantura s terenskimi vozili po največji južnoameriški slani puščavi Salar de Uyuni. To je del bolivijskega altiplana z nepozabnimi geološkimi formacijami, snežno belo slano puščavo in nešteto priložnostmi za odlične fotografije. Posebno doživetje je sončni vzhod na otoku Isla Incahuasi, kjer se v mehki svetlobi pred nami odpre pogled na stoletne kaktuse na ogromnem območju Salar de Uyunija.

Pokrajina v teh štirih dneh spominja na ameriške western filme in upravičeno slovi po vzdevku »Divji Texas Bolivije«.

Večji del Salarja predstavlja nacionalni park  Eduardo Avaroa. Park se ponaša z neverjetnimi znamenitostmi kot je puščava Desierto de Dali, pisana jezera, gejzirji in pogled na mogočna vulkana Licancabur in Uturunucu.

Po odličnem kosilu sredi puščave nas čaka najlepši privid tega parka – barvita laguna Colorada z roza flamingi in radovednimi lamami. Dih jemajoči trek ob laguni na 4300 metrih nadmorske višine pričara bolivijsko pravljico. Odpravimo se tudi na krajši pohod čez kamnito puščavo, kjer skalne skulpture prebudijo našo domišljijo. Poseben užitek je namakanje v toplih vrelcih ob pogledu na vulkansko gorsko verigo.

Na naši 4 dnevni turi imamo podporo preizkušene lokalne ekipe domačinov. Poskrbljeno je za tri tople obroke na dan s tradicionalno bolivijsko kuhinjo. Po puščavi nas vozijo domači izkušeni vozniki, ki poznajo vse skrite kotičke tega najlepšega predela Bolivije. Imamo dovolj časa za sprehode po puščavi in druženje z domačini v lokalnih družinskih namestitvah.

Avanturo po Uyuniju zaključimo s slavnostno večerjo v prav posebnem unikatnem »slanem hotelu«. Zgrajen je iz slanih kock, pohištvo pa je umetelno izrezljano iz slanih blokov puščave Salar de Uyuni. Za konec obiščemo še pokopališče zapuščenih lokomotiv in vagonov.


8. dan Salar de Uyuni – Potosi

Največja južnoameriška slana puščava Salar de Uyuni

Največja južnoameriška slana puščava Salar de Uyuni

Vožnja do enega izmed najvišje ležečih mest na svetu – Potosi na nadmorski višini 4070 metrov.

Nekoč je Potosi veljal za zakladnico sveta. Španski osvajalci so tu odkrili največja nahajališča srebra na svetu in Potosi je v 16. st. postalo največje in najbogatejše mesto v obeh Amerikah.

Mesto leži pod goro Cerro Rico (včasih so ji rekli Gora kraljev) in je prepleteno s številnimi rudniki in rovi. Popoldan in večer izkoristimo za raziskovanje veličastnega kolonialnega jedra mesta. Ulice so polne prijaznih domačinov, ki se ob večerih družijo ob lokalnih čebričkih domače pijače čiča in sveže pečenih dobrotah na stojnicah. Potosi slovi tudi po tradicionalni juhi »Karapurka«. Pripravijo jo iz odlične govedine in zelenjave, v katero potopijo vroč vulkanski kamen, ki doda jedi poseben efekt delujočega vulkana.


9. dan Potosi rudniki

Prav posebna izkušnja je ogled dela rudnika, kjer še vedno poteka trdo delo v rovih. Z lokalnim vodnikom obiščemo rudarje, ki izkopavajo borne ostanke srebra. Po tradicionalnem izročilu jim prinesemo nekaj daril (smodnik, koka liste, vodo, prigrizke, cigarete in alkohol) ter s posebnim obredom prosimo strica »El Tia«, zaščitnika rudarjev, za njihovo varnost pri delu.

Popoldne, ko zopet ugledamo beli dan, imamo čas za obisk znamenitega muzeja denarja in samostojno raziskovanje po mestu.


10. dan Sucre (2810 m)

Najlepše mesto Bolivije in zaklad kolonialne arhitekture.

Odhod v belo mesto Sucre, ki je od leta 1991 pod UNESCO-vo zaščito svetovne dediščine. Vožnja z lokalnim avtobusom, kjer se družimo z vaščani, nas popelje na nižje nadmorske višine. Sucre leži na 2810 metrih. Naša današnja nastanitev je pri domačinih, v udobnem popotniškem hotelu. Lastniki poskrbijo, da doživimo pristno izkušnjo bolivijskega gostoljubja. Čas izkoristimo za ogled mesta ter doživimo vzdušje na tržnici, kjer poklepetamo z umetniki. Na glavnem trgu Plazi Mayor je nujno poskusiti najboljšo kavo v mestu in super izbiro sladic (marakuja cheese cake, bolivijski sladoled …). Ogled zaključimo z vzponom na La Recoleto, razglednik nad mestom, kjer občudujemo sončni zahod s prelepim razgledom na okoliško gorovje. Za vse ljubitelje latino glasbe se večer nadaljuje v živahnem plesnem klubu ob ritmih salse in reggaetona.


11. dan Sucre – obisk avtohtonih indijanskih vasi

V okolici Sucreja so posejane tradicionalne vasi avtohtonih prebivalcev Bolivije, ki so po svetu še posebej prepoznavni zaradi svojih pisanih oblačil, bolivijske tradicionalne noše. Znani so po ročnem tkanju prvovrstnih tkanin iz lamine volne iz katerih šivajo slavne južnoameriške pončote. V zapletenih in barvitih vzorcih, ki jih ženske spletajo iz volne, se skrivajo eni najlepših izrazov andske kulture. Obisk lokalne vasi in Barbarinih prijateljev je tudi priložnost za vključevanje v njihovo dnevno rutino in delo, zato se odzovemo na povabilo, ko nas želijo naučiti ročno tkati, presejati žita, žeti in peči kruh. Lokalna družina pa nam skuha tudi odlično domače kosilo. Ali veste, da Južna Amerika slovi po več kot 300 različnih vrstah krompirja?


12. dan La Paz – priprave na treking

Vrnemo se nazaj v La Paz. Nastanimo se v starem delu mesta v samem središču dogajanja. Naša popotniška baza ima domačo kavarno, odlično založeno knjižnico in vse udobje, ki ga potrebujemo za počitek in priprave na treking v Kordiljeri Real.


13. do 17. dan Treking Kordiljera Real

Na trekingu v Kordiljeri Real imamo veliko priložnosti za dobro fotografijo

Na trekingu v Kordiljeri Real imamo veliko priložnosti za dobro fotografijo

Ste pripravljeni na nove izzive, ki jih ponuja gorska veriga Kordiljere Real v južnoameriških Andih? Malo obiskani treking biser Bolivije je ovit v pobočja rumeno zelenih travnikov, z dih jemajočimi pogledi na v večni sneg odete šesttisočake. Dodaten čar gorski divjini dajejo številna ledeniška jezera.

Na petdnevnem trekingu imamo polno oskrbo izkušene lokalne ekipe. Z nami na poti so lokalni gorski vodnik, kuhar in ekipa konjarjev. Poskrbijo za naše kampe, opremo in dobro voljo.

V andska jutra se prebujamo z dišečim coca čajem in svežimi toplimi zajtrki. Spimo v šotorih z udobnimi podlogami. Naši kampi so postavljeni na višinah med 4300 m do 4700 metrov, ponavadi na skrbno izbranih točkah, kjer lahko nemoteno uživamo v pogledih na impresivne bele vršace.

Dnevno hodimo med pet in osem ur, pri tem pa prečkamo prelaze vse do višine 5200 m. Pozne popoldneve izkoristimo za dodatno aklimatizacijo.

Na trekingu med drugim občudujemo pobeljeni Nevado Condoriri in modro zelene lagune, ki jih polnijo ledeniške reke vrhov Imilla Apachita ter Huyana Potosi (6088 m). Še posebno uživamo v zasluženem razgledu na številne prelepe obrise gore Maria Lloco (5522 m) in Cerro Millunija.

Naša popoldanska druženja ob dišečih lokalnih dobrotah občasno zmoti bobnenje, ki ga sprožajo taleči se ledeniki v daljavi. Lokalne skrivnosti in zgodbe posameznih gora so le delček tega, kar izpopolni naše dneve.

Vrhunec trekinga je vzpon na 5200 m odkoder zremo v prekrasno ledeniško dolino. Smo tako visoko, da naš pogled seže vse do jezera Titicaca. Velja omeniti tudi naše gorske poti, ki se vijejo po divjih pašnikih lam, vsake toliko časa pa nam nebo prekriža kakšen kondor. Na poti srečamo tudi nekaj osamljenih pastirskih družin.


18. dan Jezero Titicaca

Z lesenimi trajekti čez jezero Titicaca do mesta Copacabana

Z lesenimi trajekti čez jezero Titicaca do mesta Copacabana

Zaključimo treking in nadaljujemo pot proti slavnemu jezeru Titicaca.

Ime jezera v indijanskem jeziku Aymara pomeni »Pumina skala«. Že Inki so imeli posebno vez z jezerom in so si tu postavili svoja svetišča, ki še dandanes nosijo pomembno sporočilo in energijo. V inkovski mitologiji je to rojstno mesto Sonca. Na tem območju imajo lepo število ohranjenih vrat Sonca in Lune. Spiritualnost kraja, voda, ki pomirja in visoka nadmorska višina okoli 4000 m, dajejo kraju poseben pečat.

V mesto Copacabana prispemo v poznih popoldanskih urah. Zaključni transfer do Copacabane je zanimiva izkušnja, saj nas z lesenimi trajekti prepeljejo čez jezero Titicaca. Nastanimo se v hotelu s pogledom na jezero. Najprej si po večdnevnem trekingu privoščimo topel tuš, nato pa si ogledamo mesto z živahnim večernim utripom. Iz majhnih žepnih lokalov ob prijetnem vonju hrane odmeva različna glasba, ki kar vabi k sproščenemu vzdušju in druženju. Lepšega kotička za uživanje v naravi s pridihom obalnega dopusta si ne bi mogli privoščiti.


19. dan Jezero Titicaca – La Paz

Copacabana je majhno mesto, ki leži ob jezeru Titicaca. Zaradi lege v visokogorskem svetu ima posebno klimo, saj so noči hitro hladne, čez dan pa je prijetna temperatura in toplo sonce kar kliče na ozke in barvite ulice. Mesto žari in cveti z različnimi tržnicami, uličnimi prodajalnami in neverjetno pestro ponudbo lokalnih restavracij. Obiskali bomo eno izmed romarskih poti, ki vodi na vrh hriba in je obenem tudi razglednik na jezero Titicaca, otoke in mesto. Po kosilu se odpravimo nazaj v mesto La Paz in še zadnjič užijemo barvite in hribovite ulice La Paza.


20. dan Let proti domu

Zgodaj zjutraj se vkrcamo na letalo in poletimo proti domu.


21. dan Prihod domov


Utrinki s potovanja


Info

V skladu s TrekTrek tradicijo razvijamo nove treking programe na najboljših pohodniških destinacijah sveta. A tokrat jih bomo dodelali na prav poseben način in del raziskovanj boste lahko tudi vi. Bolivija je bila v sezoni 2018/2019 del naše poti okrog sveta, ko ste nas lahko spremljali na enoletni ekspediciji in se nam tudi pridružili na izbranih destinacijah.


Tip potovanja

ikona

Potovanje je sestavljeno iz treh vsebinskih  delov. TREKING + KULTURA + AVANTURA. 

Naredimo 5 dnevni treking v Andih v Kordiljeri Real, kjer spimo v šotorih in prečimo več kot 5000 m visoke prelaze. Z džipi v 4 dnevih raziščemo fascinantno slano puščavo Uyuni, ki je obenem tudi ena najbolj fotogeničnih točk potovanja. Tretji sklop potovanja v Boliviji pa je namenjen edinstveni bolivijski kulturi in njenim ljudem. Obiščemo stara kolonialna mesta in pridemo v stik s slikovitim avtohtonim prebivalstvom.

Na začetku potovanja naredimo dobro aklimatizacijo na višino v La Pazu, ki se nahaja krepko nad 3000 m nadmorske višine. Zato so prvi dnevi pripravljeni tako, da se čim lažje navadimo na višino. Prav zaradi dobre aklimatizacije smo naš bolivijski treking postavili na konec potovanja. Tako bomo vsi odlično pripravljeni na višine nad 5000 m.

Na trekingu v Kordiljeri Real velja omeniti, da bo za vas, poleg slovenskega vodje poti, skrbela tudi močna lokalna ekipa. Z nami bo gorski vodnik, s seboj bomo imeli tudi mule za prenos prtljage in njihove skrbnike. Za kamping opremo bo poskrbljeno (razen spalne vreče). Prav tako bo na trekingu poskrbljeno za 3 obroke dnevno in dovolj tekočine. Dobra hidracija je na višini zelo pomembna. Skrbno smo izbrali lokalno ekipo, ki ima visoke standarde varnosti, higiene in opreme.

Na potovanju v Boliviji uporabljamo različna prevozna sredstva. Dolge transferje naredimo z rednimi avtobusi. Del poti po brezpotjih Atacame (Salar de Uyuni) naredimo s terenskimi vozili in del v hribih s privatnimi transferji.


Nočitve

ikona

Na potovanju spimo v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah (kjer je to mogoče), ponekod so na voljo samo večposteljne sobe (za 4 osebe).

Med trekingom bomo spali v šotorih za katere poskrbi lokalna ekipa.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev za potovanje v Bolivijo je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 8. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače težje dostopni.


Vizum

ikona

Slovenski državljani vizuma za vstop v Bolivijo ne potrebujemo.


Cepljenje

ikona

Obvezno predpisanih cepiv ni. Priporočamo cepljenje proti Hepatitisu A (tri tedne pred potovanjem). Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 18, www.zdravinapot.net.

O višinski bolezni za tiste, ki berete angleško: https://www.altitude.org/.


Vreme

ikona

Najboljši čas za obisk Bolivije je v času suhega obdobja, to je med majem in oktobrom.

Enako velja za tukajšnji predel Andov. Kljub zimskim temperaturam imenujejo ta čas andsko poletje zaradi najboljšega zagotovila dobrega vremena, čistega neba in obilice sonca. Padavine niso izključene.

Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 15˚C, ponoči se spustijo lahko tudi pod 0˚C.


POTREBNA OPREMA

ikona

Ves čas bomo na visoki nadmorski višini, kar pomeni, da nam nikjer ne bo prevroče ter da bo potrebna dobra zaščita pred soncem in mrazom.

Za treking boste potrebovali pohodno opremo – dobro uhojene pohodne čevlje, nepremočljivo jakno, nekaj toplih slojev in manjši nahrbtnik (preostanek prtljage nosijo mule). Natančen seznam opreme dobite na sestanku pred potovanjem.

Za spanje tako na trekingu, kot na turi s terenskimi vozili, boste potrebovali toplo spalno vrečo, ki vam zagotavlja udobje pri 0˚C. Priporočamo puhasto spalno vrečo s 1000 g notranjega polnila in kvaliteto puha 90/10 in 600+ ratingom puha.


Država


Ime države:
Bolivija


Glavno mesto: Sucre, La Paz (administrativno)


Uradni jezik:  Španščina, Quechua, Aymara in še 34 ostalih domorodnih jezikov


Časovni pas: GMT – 4 h


Sosednje države: Na severu in severovzhodu meji na Brazilijo, na jugu na Paragvaj in Argentino, na zahodu pa Čile in Peru.


Cena

Cena potovanja je 1990 EUR + letalska karta.


V ceno je vključeno:

 • treking v Kordiljeri Real s polno oskrbo (vsa hrana),
 • kamping oprema na trekingu (razen spalne vreče) in mule za prenos prtljage,
 • tura s terenskimi vozili v puščavi Salar de Uyuni,
 • nočitve v popotniških hotelih brez lokalne kategorizacije,
 • prevozi po programu (brez letalske karte),
 • lokalni gorski vodnik na trekingu,
 • slovenski vodja poti,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • povratna letalska karta do La Paza,
 • prevoz do letališča v Evropi,
 • prevoz iz letališča v La Pazu do hotela in nazaj,
 • hrana in pijača, ko nismo na trekingu,
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
 • doplačilo za enoposteljno sobo (kjer je to mogoče), ki znaša 230 EUR,
 • napitnine.

Način plačila:

Ob prijavi na potovanje je potrebno vplačilo prijavnine 600 eur na osebo; preostanek je potrebno vplačati do 45 dni pred odhodom. Svetujemo, da počakate z nakupom letalske karte, do potrditve odhoda.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 8.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.
Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri