Madagaskar – potovanje

Glavne značilnosti potovanja

 • Madagaskar – potovanje na otok z drugim največjim koralnim grebenom na svetu, 4800 km plaže in neverjetno raznolikostjo med jugom in severom, ki zajema kar 5 klimatskih con na 1600 km.
 • Madagaskar diši! Skoraj vsaka vasica drugače, ker ima vsak kraj svojo vrsto dišečih eteričnih olj, ki jih vešče pridelujejo v majhnih butičnih vaških destilarnah. Prijetne jesenske temperature v predelu okoli Antananariva, vroče in suho na vzhodu, deževno na zahodu, polsušno na jugu ter vroče in vlažno na jugu. Odlične temperature dajejo dom številnim rastlinskim vrstam.
 • Ljudje so prijetni, ustrežljivi in neverjetno ljubeznivi. Na vsakem koraku nas spremljajo nasmejani in radovedni domačini. Na vaseh življenje teče v nepredstavljivem drugačnem tempu, presenetijo nas osnovne gradnje hiš, strukture manjših vasi, povezanost z verovanji in njihova neizmerna gostoljubnost. Po izvoru so mešanica med kulturami in rasami iz Azije, arabskega sveta in Afrike.
 • Zgodnja jutranja vstajanja in potepanja po naravnih parkih nas popeljejo v svet lemurjev, baobabov in tropskega deževnega gozda. Bogata, unikatna biodiverziteta tega otoka se ponaša z več kot 100 vrstami lemurjev ter znanimi in mogočnimi baobabi. Kar 6 vrst izmed 8 na tem svetu uspeva samo na Madagaskarju.
 • Seveda ne gre prezreti njihovega umetniškega ustvarjanja, vseh ročno narejenih izdelkov, daril in tradicionalnih spominkov. Vsa ta barvitost umetnin se prenaša iz roda v rod po moški in ženski strani ter daje veliko kulturno bogastvo vasem in mestom.
 • Kuhinja »za prste obliznit«! Neverjetna izbira hrane z naravnimi sestavinami temelji na estetski in božanski pripravi hrane. Šefi kuhinje se radi poigrajo in pripravljajo morske jedi v kokosovem mleku, vanilijevi omaki, omaki iz zelenega popra. Iz kraja v kraj se trudijo prekašati svoje sosede.
Termini potovanja
 • Zbiramo informativne prijave
Trajanje
16 dni

Cena
1980 EUR + letalska karta

Vodnik
Barbara Marič


Program po dnevih

1. danPolet proti Madagaskarju in prihod v Antananarivo
2. danObisk Pedra Opeke, riževe terase in kolonialni Antsirabe
3. danTropski deževni gozd in Nacionalni park Ranomafana
4. danMed lemurji v NP Ranomafana
5. danKulinarični dan in obmorska Manakara
6. danS kanuji do plantaž vanilije
7. danSlikovita vožnja proti Fianarantsoi - prestolnici juga
8. danNaravni park Anja in lemurji - mesto Ambalavao
9. danRanohira - zebu govedo in prelepa divjina
10. danNacionalni park Isalo
11. danToliara
12. danMangily - peščene plaže
13. danMangily - drevesa Baobab
14. danMangily - plavanje in snorklanje
15. danPolet v Antananarivo, ogled mesta in palače Rova
16. danPolet domov

Podroben program potovanja

1. dan Let proti Madagaskarju in prihod v Antananarivo

Polet proti Antananarivu, glavnemu mestu Madagaskarja. Nastanitev v hotelu in počitek.


2. dan Obisk Pedra Opeke in mimo riževih teras do Antsirabe

Potovanje MadagaskarMadagaskarju v lokalnem jeziku rečejo Madagasikara. Že takoj nas pričaka tipičen afriški vrvež na cestah in majhne pisane hiše, ki ob poti bežijo mimo nas. Obiščemo bližnjo vas, kjer živi slovenski misijonar, karizmatični človekoljub Pedro Opeka.

Nato se odpravimo proti jugu, kjer se začne slikovita vožnja z džipi po lokalnih cestah. Pot se vije preko riževih teras, ob tem pa z občudovanjem spremljamo domačine oblečene v barvita tradicionalna oblačila. Navdušijo nas tudi njihove ročne spretnosti, ki so iz vasi v vasi bolj zanimive. Na poti srečamo številne domače obrtnike, ki ob cesti razstavljajo svoje izdelke iz rafije.

Proti večeru prispemo v očarljivo kolonialno mesto Antsirabe. Kljub temu, da je drugo največje mesto na Madagaskarju,  teče življenje tu zelo sproščeno in veliko manj kaotično kot v glavnem mestu Tani. Dan zaključimo z dobro večerjo v prijetni družbi in afriški glasbi. Lahko pa se zvečer zapeljete na romantično vožnjo s puss pussi – afriškimi tuk tuki.


3. dan Z džipi do tropskega deževnega gozda

kameleon MadagaskarDanes nas čaka daljša pot skozi malgaško podeželje, ki se spreminja z vsakim prevoženim kilometrom. S terenskimi vozili napredujemo po poti zbiti iz oranžne lateritne prsti. Peljemo se skozi številne vasi z živahnimi tržnicami, kjer ponujajo sveže sočno tropsko sadje. Pokrajina se iz riževih polj spremeni v neverjetne oblike skalnih struktur.

Naš današnji cilj je deževni gozd Roanomafana. Prespimo v vasi, tik ob vstopu v nacionalni park v objemu vlažnega tropskega zraka in zelenega gozda. Večer v tem območju je še posebno čaroben, ko sediš na terasi in opazuješ zvezdnato nebo ter se predaš nočnemu življenju narave, ki ga spremlja petje ptic, zvoki različnih živali in šumenje vode.

 


4. dan Dan med lemurji v nacionalnem parku Ranomafana 

Lemurji na MadagaskarjuDan se začne zelo zgodaj zjutraj. Namreč, če želimo ujeti lemurje in ostale prebivalce tropskega deževnega gozda, se moramo zbuditi s sončnim vzhodom. Po zajtrku se odpravimo v nacionalni park. Hodimo po ozkih stezicah in raziskujemo deževni gozd. Visoko v krošnjah dreves se skrivajo lemurji. Dve zelo posebni vrsti lemurjev živita tu, Hapalemur Simus, ki spušča prav posrečene grmeče zvoke in Aureus, imenovan tudi zlati bambusni lemur. Lokalni vodiči parka nas na poti seznanijo z zdravilnimi rastlinami, nepozabnimi orhidejami in posebno vrsto kaktusa (Rhipsalis madagascariensis), ki začuda obožuje vlago in dež. V parku se zadržuje tudi okoli 110 različnih vrst ptičev (od tega jih je kar 36 endemitov tega parka), različnih metuljev, insektov …

Posebno navdušenje nas čaka, ko skupaj odkrivamo kameleone, ki se varovalno skrijejo med drevje. Najlepše pa je, ko se plazimo med drevjem in iščemo družine lemurjev, ki se lenobno prebujajo s sončnimi žarki.

Po ogledu se prileže počitek in za to imajo v vasi kot nalašč odlične tople vrelce. Najprej si privoščimo kosilo, nato pa veselo namakanje v toplih vrelcih z domačini. Domačini so tu zelo gostoljubni in z največjim veseljem nam med večernim sprehodom prodajo kakšen dišeč zavojček vanilije ali drugih začimb.


5. dan Kulinarični dan in obmorska Manakara 

V preteklosti je Manakara slovela kot najpomembnejše pristaniško mesto, danes pa slovi po svoji morski kulinariki. Dan je namenjen raziskovanju mesta. Malo karibskega vzdušja pričarajo mestu tržnice v ritmu lokalnega ulične glasbe,  peščene ulice in majhne lesene hiške ob obali.

Splača se privoščiti morsko pojedino, saj lahko izbirate med slastno pripravljenimi jastogi, lignji, škampi in paleto različnih ribjih jedi.  Popoldan izkoristimo za obisk lokalne destilarne eteričnih olj. Koliko truda je vloženega v pridobivanje olja niaulija (vrsta čajevca) nam postane jasno, ko se pridni nabiralci razgovorijo o svojem delu.


6. dan Manakara – s kanuji do plantaž vanilije

Madi kanujiObalni del Madagaskarja je prežet z vplivom arabske kulture, še iz davnih časov trgovine z začimbami, ki je cvetela na obalah vzhodne Afrike.  Na to območje so se iz Meke že v 15. stoletju priselili domačini iz skupine Antaimoro, imenovani tudi »ljudje bogatih predelov«. Zanimiva arabska kultura se tukaj meša z afriškimi ritmi.

Dopoldan preživimo na vodi. Vaški mladeniči nas s kanuji drevaki zapeljejo po morskih kanalih do vasi domačinov, ki se ukvarjajo s tradicionalno pridelavo vanilije. Čas se je v teh lokalnih skupnostih dobesedno ustavil. Ljudje še vedno živijo v preprostih lesenih kolibah sredi tropske pokrajine. Obiščemo lokalno plantažo vanilije in spoznamo občutljive postopke pridelave ene najbolj žlahtnih začimb sveta.

Popoldan se vrnemo v mesto, sledi prosti čas in možnost nakupov imenitnih lokalnih izdelkov oz. spominkov.


7. dan Fianarantsoa – proti prestolnici juga

Pot do prestolnice juga je dolga, vendar izredno slikovita. Potujemo po raznoliki pokrajini, ki iz tropskega deževnega gozda prehaja v valovite zelene hribe posejane s palmami, proti koncu poti pred nami odprejo pogledi na pokrajino rdečih skal in vinogradov. Razgledi so fenomenalni, prav tako pa je užitek imeti lastnega voznika, ki pozna skrite kotičke in z veseljem ustavi za dobro fotografijo.

V mesto Fianarantsoa pridemo pozno popoldan in kaj hitro začutimo, da je obdano s hribi, saj je večer nekoliko hladnejši kot običajno. Sledi namestitev in večerja. Ogledamo si mestno jedro, ki ga je zaznamovala francoska kolonizacija. Fianarantsoa je prestolnica tretje največje etnične skupine, Betsileo. Ponaša pa se tudi kot najlepše mesto južnega Madagaskarja.


8. dan Naravni park Anja in rezervat lemurjev – mesto Ambalavao

Skupina lemurjev na drevesu

Skupina dolgorepih lemurjev Catta

Tudi danes vstanemo še pred vzhodom, da lahko raziščemo skalnati park Anja. Anja je pravzaprav rezervat v katerem domačini skrbijo za prijetno bivališče dolgorepih lemurjev Catta, ki jim pravijo Maki. Prepoznamo jih po dolgem črno belem repu. Radi skačejo po drevesnih vejah, veliko časa preživijo tudi na tleh in pri tem niso prav nič plašni. Zato jih v jutranjih urah lahko opazujemo kako se umivajo, prehranjujejo in zvedavo zasledujejo med našo hojo po parku.

V parku pa so tudi posebna grobišča, kot neke vrste podzemne votline. Poučili se bomo o načinu verovanja, ki je prisotno na tem področju, se povzpeli na prelepo razgledno točko in naše dopoldansko pohajkovanje zaključili z odličnim kosilom.

Dan zaključimo v mestu Ambalavau z obiskom Antemoro papirnice. Stara malgaška družina nadaljuje tradicijo ročne izdelave ekološkega papirja, čudovito okrašenega s posušenimi rožami in miniaturnimi vzorci.


9. dan Ranohira – zebu govedo in prelepa divjina

bara vas madagaskar

Tradicionalna Bara vas

Po zajtrku se odpravimo proti mestu Ihosy. Tu živi polnomadska etnična skupina Bara, »skupina z negotovim poreklom«, ki ima najdaljši »zebu stan«. Zebu je vrsta goveda, ki v teh krajih pomeni ogromno bogastvo in je povezano z različnimi lokalnimi navadami in pravili.

Pokrajina se korenito spremeni, vožnja preko platoja Passage nas popelje čez tipično pokrajino južnega Madagaskarja. V Ihosyju se ustavimo za kosilo, obiščemo tržnico in se odpravimo naprej proti Ranohiri. Ranohira je majhna vas blizu masiva Isalo, ki mu pravijo kar Malagasy Colorado in je obenem izhodišče za vstop v nacionalni park. Dan zaključimo s prijetnim vzdušjem ob bazenu in večernim plavanjem.


10. dan Isalo nacionalni park

Zjutraj se odpravimo v nacionalni park Isalo,  ki bo v nas zagotovo zbudil kanček radovednosti, saj je območje zelo drugačno od vsega kar smo videli do sedaj. Tokrat se ne plazimo med drevjem in odkrivamo stezic, ampak preživimo dan v polpuščavski pokrajini, kjer je čas gmote peska preoblikoval v prelepe skalne skulpture. Na našem pohodu raziščemo tudi območje starodavnega ljudstva Sakalava in Betsileo – »Ljudje iz nepremagljive množice«. Poiščemo njihove grobnice in svetišča ter se sprehodimo skozi zgodovino in čas tega območja.

Po kosilu se pred nami kot privid pokaže  zelena oaza v kateri se skrivata osvežilna tolmuna. Prileže se osvežilni skok v Modro in Črno laguno. Za posebno nagajivo vzdušje pa poskrbijo še zelo zvedavi lemurji, ki nič kaj boječe kukajo izza dreves in se sprehajajo med nami. Domačini nam pripravijo odlično piknik kosilo in dan se počasi prevesi v ležerno popoldne.


11. dan Kulinarična prestolnica Toliara

Baobab MadagaskarPo zajtrku se odpravimo proti Tuleari. Na poti je veliko priložnosti za občudovanje različnih vrst baobabov. Ustavimo se v privatnem vrtu in se skupaj z lastnikom sprehodimo med vrstami teh mogočnih dreves.

Tuleara je kulinarična prestolnica Madagaskarja in navdušuje z bogato kombinacijo začimb in okusov. Zelenjava je pripravljena na različne načine v bogatih omakah, kjer se bohotijo ingver, zeleni poper, vanilija in čili. Tuleara leži ob morju in zato velja poskusiti tudi njihovo odlično kombinacijo rib z vanilijevo omako. Predvsem pa je čar raziskovati številne male restavracije, kjer lokalni kuharski mojstri spretno predstavljajo skrbno varovane recepte svojih babic.

Obmorsko mesto, ki s svojim vzdevkom »mesto sonca« skrbi za prijetno preživljanje prostega časa, je kot nalašč za uvod v morski del dopusta. Sprehod ob peščeni plaži nas lahko prijetno preseneti z lokalnim bendom, ki popestri nočno dogajanje in nas popelje v plesne ritme Afrike.


12. – 14. dan Peščene plaže Mangiliya

Plaža MadagaskarTu obiščemo rezervat baobabov, kjer najdemo tisočletne vrste teh dreves. Srčni in z naravo povezani ljudje skrbijo za ta mogočna drevesa in osveščajo domačine kako pomembne vrste so to v naravi. Ob tem pa ne gre pozabiti, da smo v bližini Indijskega oceana z izjemnim podvodnim svetom. Kar 450 km obale pripada Velikem koralnem grebenu Madagaskarja. Voda je topla, plaže tropske, pod vodo pa lahko uživamo v snorklanju in potapljanju.

Severni del koralnega grebena obdajajo obalna naselja in v enem izmed teh se tik ob plaži nastanimo tudi mi.

Zadnje dneve preživimo tudi na peščenih plažah med odmaknjenimi zalivi. Napolnimo si  baterije ob ležernem predajanju sončnim žarkom na ležalnikih in v visečih mrežah. Zraven pa se razvajamo z dobrotami iz kuhinje. Vonjave kar same vabijo, da v lokalne obalne restavracije zavijemo večkrat dnevno. Domačinom pa tudi ne manjka prijetnih idej, kako bi nam popestrili počitek. Zelo priljubljene so masaže z eteričnimi olji v odprtih masažnih salonih na plaži s pogledom na morje. Obala je čudovita in predstavlja najboljši recept za počitniški odklop.


15. dan Polet v Antananarivo in ogled mesta

Vrnemo se v glavno mesto Antananarivo. Po kosilu si ogledamo stari del mesta s palačo Rova, kjer si privoščimo še zadnji vdih afriškega mestnega vrveža po dolgem času. V večernih urah se odpravimo na letališče in počasi poletimo proti domu.


16. dan Polet domov

Let proti Evropi in prihod domov.Država

Ime države: Madagaskar


Glavno mesto: Antananarivo


Uradni jezik: Malgaščina in Francoščina


Časovni pas: GMT + 3 h


Lega: Madagaskar je država v vzhodni Afriki. Leži v Indijskem oceanu in je četrti največji otok na svetu, ki ga od afriške celine loči 400 km mozambiškega preliva.


Cena

Cena potovanja je 1980 EUR + letalska karta.


V ceno je vključeno:

 • notranji let po programu,
 • ostali prevozi po programu,
 • nočitve v popotniških hotelih, brez lokalne kategorizacije,
 • vstopnine po programu,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • povratna letalska karta do Antananariva (cena letalske karte je 650 EUR – januar 2020),
 • prevoz na letališče v Evropi in nazaj,
 • prevoz iz letališča v Antananarivu do hotela in nazaj,
 • hrana in pijača,
 • vizum (okvirno 35 EUR),
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
 • doplačilo za enoposteljno sobo (tam kjer je mogoče), ki znaša 200 eur,
 • napitnine.

Način plačila:

Zaradi trenutne negotove situacije glede COVID-19 zbiramo informativne prijave brez vplačila prijavnine. Vse prijavljene potnike bomo sproti obveščali o poteku prijav in naknadno sporočili, kdaj bo potrebno vplačilo prijavnine in preostanka plačila. Prav tako svetujemo, da počakate z nakupom letalske karte.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.
Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri