Nova Zelandija z avti

Glavne značilnosti potovanja

 • Potovanje po Novi Zelandiji z najetimi avtomobili. Južni in Severni otok. Najboljši ‘road-trip’ na svetu.
 • Obiščemo najlepše koščke narave, preživimo večino časa v nacionalnih parkih in se spretno izmikamo običajnem turizmu.
 • Potovanje, kjer na račun pridete resni pohodniki in razvajeni uživači. Lahko hodite veliko ali nič, v vsakem primeru boste doživeli izjemne naravne lepote Nove Zelandije. Edino kar potrebujete je veselje do narave in taborniški zanos.
 • Občudujemo jezera Tekapo, Pukaki in Wakatipu. Gremo na treking pod Mt. Cook. Z ladjo plujemo po fjordu Milford Sound. Obiščemo ledenika Franc Jozef in Fox. Spoznamo adrenalinsko prestolnico Queenstown in nekoč hipijevsko Wanako. Naredimo veliko prečenje vulkanov Tongariro in obiščemo žveplene geotermalne vrelce Waiotapu. Poslušamo bičanje valov Tasmanskega morja in grmenje ledenikov v Južnih Alpah. Gremo v najlepši Nacionalni park Abel Tasman in začutimo kozmopolitanski novozelandski utrip v Wellingtonu in Aucklandu 
 • Spremenili smo program in povsod spimo v kočah in ne več v šotorih, tako da je potovanje primerno za vse, tudi za tiste, ki imate raje bolj udobne avanture.
Potovanje Nova Zelandija - Južne Alpe, na poti proti Mt. Cooku. Potovanje Nova Zelandija - Južne Alpe, na poti proti Mt. Cooku.
Termini potovanja
 • Zbiramo informativne prijave
Trajanje
24 dni

Cena
2380 EUR + letalska karta

Posebnost potovanja
Ves čas spimo v kočah

Vodnik
Barbara Marič


Program po dnevih

1. danPolet proti Novi Zelandiji
2. danLet (zaradi velike časovne razlike 12h)
3. danPrihod v Auckland
4. danLet v Christchurch - Geraldine
5. danJezero Tekapo - Mt. Cook
6. danTreking ob ledenikih in jezerih pogorja Mt. Cook
7. danMt. Cook - Queenstown
8. danQueenstown - jezero Wakatipu - Te Anau
9. danTe Anau - Milford sound - Te Anau (treking in vožnja z ladjo)
10. danTe Anau - Wanaka
11. danTreking v okolici Wanake
12. danWanaka - prečenje proti zahodni obali
13. danLedenika Fox in Franc Jozef
14. danFranc Jozef - Hokitika - jezero Rotoroa
15. danJezero Rotoroa - Abel Tasman nacionalni park
16. danTreking Abel Tasman
17. danAbel Tasman - Marlborough vinorodno območje - Picton
18. danTrajekt na severni otok - Wellington
19. danWellington - Torangiro nacionalni park
20. danTreking Torangiro Alpine crossing
21. danTorangiro - geotermalno področje Waiotapu - Auckland
22. danAuckland
23. danLet proti domu
24. danPovratek domov

Podroben program potovanja

1. in 2. dan Let proti Novi Zelandiji 

Zaradi velike časovne razlike in dolge poti na južno hemisfero, potujemo dva dneva.


3. dan Prihod v Auckland

Popoldne prispemo v Auckland in se namestimo v penzionu. V skladu s časom sprehod po okolici, zagotovo pa najdemo tudi dober kotiček za našo prvo novozelandsko večerjo.


4. dan Christchurch – Geraldine

Razgled na turkizno jezero Tekapo.

Razgled na turkizno jezero Tekapo.

V dopoldanskih urah priletimo v Christchurch, glavno mesto Južnega otoka. Že takoj nas pričaka eksotično rastje in hiše grajene v starem angleškem kolonialnem slogu. Prevzamemo avtomobile in opravimo nakup hrane za prihodnje dni.

Preko nižin posejanih z rodovitnimi polji in pašniki se vozimo proti Južnim Alpam. Naš današnji cilj je območje Canterbury, ki slovi po svojih dobrih vinih. Večer preživimo v predelu, kjer se južni del Alp sreča z zelenimi nasadi vinogradov in se počutimo kot gostje sredi butičnih aromatičnih vinarn, s super pojedino iz žara ob kozarčku dobrega Canterbury vina Pinot Noir in Chardonnay ter lokalnega piva …


5. dan Geraldine – Jezero Tekapo – jezero Pukaki

Divje jezero Pukaki in Mount Cook v ozadju

Divje jezero Pukaki in Mount Cook v ozadju

Današnji super aktivni dan začnemo s krajšim vzponom na Mt. John od koder se odpirajo fantastični pogledi na turkizno jezero in bele vršace Južnih Alp v ozadju. Prav posebna nagrada je pozen zajtrk v mali kavarni na vrhu hriba, kjer ti postrežejo med drugim tudi prvovrstnega Aoraki lososa v domačem bagel-u.

Ustavimo se ob dih jemajočem turkiznem jezeru Tekapo. Le streljaj stran so male toplice, kjer se lahko namočimo v toplih vrelcih obdanih z visokimi drevesi. Tisti bolj aktivni lahko najamete gorsko kolo za pozno popoldansko odkrivanje okolice (sonce zaide šele ob 22h).

Krožna tura nas kasneje pelje ob divji obali jezera in potke spominjajo na Patagonijo. Možnost kopanja, nato pa se odpeljemo na razgledno pot proti jezeru Pukaki in najvišji gori Nove Zelandije, Mt. Cooku. Jezero Pukaki je sanjsko nadaljevanje dežele jezer in gora. Ponovno vsi odtenki modre, neokrnjena divjina in čisto na koncu edinstveni Mt. Cook.

Po poti kupimo še najboljšega lososa daleč naokoli. Pojedina, ki ji nato kasneje na poti nobena druga ni kos. Večerjamo zunaj na travniku s pogledi na veličastno goro in zahajajoče rdeče obrise sonca.


6. dan Vas Mt. Cook in okolica

Slikovite poti pod Mt. Cookom (3724m), najvišjo goro Nove Zelandije, ki leži v Južnih Alpah.

Slikovite poti pod Mt. Cookom (3724 m), najvišjo goro Nove Zelandije, ki leži v Južnih Alpah.

Vzhodna stran Mt. Cooka je sigurno eden od vrhuncev potovanja po Južnem otoku. Narava tukaj je edinstvena, še poseben čar pa ji daje eksotično rastje, ki ga ne bi pričakovali na takih zemljepisnih širinah. Podamo se na dnevni treking mimo ledenikov in številnih malih jezerc.

Za vse tiste, ki bi si želeli še več, pa nadaljujemo s trekingom, katerega stopnice (teh je kar 2200) veljajo, da vas pripeljejo do nebes. Spektakularni razglednik – med alpskimi cvetlicami imamo na eni strani tri prečudovita jezera z ledeniki v ozadju, na desno pa celo ledeniško dolino. Res vredno, saj je bučanje odlomljenih gmot in kosov ledu, ki se kruši iz sosednje stene nedaleč stran res neverjetna slika, spremljajočih zvočnih efektov pa tudi ne pozabiš kar tako.

Za vse tiste, ki bi želeli bolj lagodno popoldne pa imamo tudi odlično alternativo – treking do Kea point-a, od koder imate razglede na gorsko verigo – vse od gore Sefton do Mt. Cook-a.

Čaka nas še ena noč v nacionalnem parku Mt. Cook. 


7. dan Mt. Cook – Queenstown

Adrenalinska prestolnica Queenstown leži ob jezeru Wakatipu

Adrenalinska prestolnica Queenstown leži ob jezeru Wakatipu

Jutro lahko začnemo v bližnji vasi Mt. Cook, kjer pripravijo gourmet sveže praženo kavo in imenitna jajčka Benedict z lososom. Pred vožnjo naprej, skočimo še do ledenika Tasman na krajši pohod, potem pa proti Queenstownu.

Postanek v Cromwellu – prestolnici sadja in dobrega sladoleda.

Queenstown je adrenalinska meka Nove Zelandije, obenem pa simpatično mestece na jezeru Wakatipu obdano z gorami. Mesto ponuja ogromno možnosti, od vožnje z ‘jet-boatom’ po reki skozi ozek kanjon, do skakanja s padalom in gorskega kolesarjenja. Seveda pa so tukaj tudi nastale najboljše restavracije in kavarne Nove Zelandije, kakor tudi največja gostota športnih trgovin na kvadratni kilometer. Druga možnost pa je razgledna vožnja proti severnem delu jezera, ki ponuja izjemne fotografske priložnosti in raziskovanje divjih plaž pregovorno mrzlega Wakatipuja.


8. dan Queenstown – jezero Wakatipu – Te Anau

Potovanje Nova Zelandija - Fjordland

Pokrajina Fiordland.

Počasi se premikamo proti divjim predelom skrajnega juga Južnega otoka, kjer včasih že malo zadiši po vetru iz polarnih koncev. Dopoldne še preživimo v okoli Queenstowna, nato pa se podamo v regijo Fiordland. Kot ime pove, skriva skrajni jug divje fjorde, neprehodne deviške gozdove, ovce in nešteto jezer. Naš cilj je majhna naselbina Te Anau, ki nam služi kot baza za obisk slavnega fjorda Milford Sound.

Kdor želi se lahko pridruži 3-urnem treku, ki ponuja neverjetno sceno gozda Gospodarja prstanov – prečudovite ogromne praproti, magična drevesa ter skriti kotički jezera. Za bolj ležerno opcijo pa lahko ostanete v kampu – prelepo mesto ob jezeru ponuja opcijo plavanja, sprehod do mesta pa razkrije polno prijetnih kavarn ter butičnih trgovinic.


9. dan Nacionalni park Fiorldland – Milford sound

Slavni fjord Milford sound je obdan z visokimi stenami in številnimi slapovi. Izven njegovega zavetja divja Tasmansko morje.

Slavni fjord Milford sound je obdan z visokimi stenami in številnimi slapovi. Izven njegovega zavetja divja Tasmansko morje.

Dolg in čudovit dan. Cilj današnjega dne je plovba po fjordu Milford. Ampak včasih je potovanje bolj pomembno kot cilj. 119 km dolga pot v eno smer skozi nacionalni park Fiordland ponuja presežke divje narave. Na vsakih nekaj kilometrov se od glavne cestne poti vijejo pohodniške stezice do slapov, naravnih lepot in višjih hribov. Smo v enem najbolj humidnih habitatov na svetu in kaj kmalu vstopimo v deževni gozd, ki je svojim eksotičnim rastjem sila nenavaden na teh nizkih zemljepisnih širinah. Dopoldan je seveda posvečen plovbi po edinstvenemu Milfordu, obdanem z navpičnimi stenami in neštetimi slapovi. Na koncu fjorda se čisto za okus, približamo zloglasnem divjem Tasmanskem morju. Smo morda omenili tudi stik z alpskimi papigami Kea?

Popoldan se na poti nazaj ustavljamo na vseh prelepih razglednih postojankah. V primeru stabilnega vremena na poti opravimo še razgledni vzpon na Key summit, ki predstavlja zadnjo etapo legendarnega Routeburn treka oziroma trampa kot mu rečejo Novozelandci. Pa tudi v primeru slabega vremena bo luštno – rezerviramo kino večer v Te Anau z dobro hrano in ovčjimi zrezki ob ingverjevem pivu.


10. dan Te Anau – Wanaka

Potovanje Nova Zelandija

Prostrani pašniki so polni ovčic

Danes nas relativno dolgo cestno potovanje pelje skozi neskončne pašnike ovc (tako je, vstopili ste v konce odkoder prihaja vaš Merino). Mimo slikovitega Arrowtowna se pripeljemo proti še enemu biseru Južnega otoka, Wanaki. Včasih je bilo mestece raj za hipije, danes pa je svojim lepim jezerom in gorami odlična baza za aktivnosti zunaj. Že popoldne gremo na prve peš izlete.


11. dan Wanaka – Mt Aspiring National Park

Ledenik Rob Roy, treking v nacionalnem parku Mt. Aspiring.

Ledenik Rob Roy, treking v nacionalnem parku Mt. Aspiring.

Razgledna vožnja ob jezeru Wanaka nas pelje do 50 km oddaljenega nacionalnega park Mt. Aspiring, ki se razprostira v osrčju Južnih Alp. Štiri urni izlet po ledeniški dolini, čez viseče mostove in v hrib skozi deviške gozdove, nas pripelje do dih jemajočega ledenika Rob Roy. Popoldne možne opcijske aktivnosti ob jezeru – ali pa vas naša ultra energična vodnica odpelje še na kakšen treking, ki razkrije nove razsežnosti okolice.


12. dan Wanaka – prečenje proti zahodni obali

Potovanje Nova Zelandija - Eden od skritih kotičkov na poti proti Zahodni obali.

Eden od skritih kotičkov na poti proti Zahodni obali.

Ob čudovitih jezerih, skozi deževni gozd in visoke prelaze, napredujemo proti zahodni obali. Na poti obiščemo turkizne tolmune, visoke slapove in obredemo kar nekaj stranskih poti. Najlepša bo zagotovo tista, ki nas bo peljala čez pravljični gozd in ob Tasmanskem morju ter nam omogočila, da z malo sreče vidimo tudi pingvine in tjulnje.

V kolikor dovolj zgodaj prispemo v Franz Jozef, se odpravimo k jezeru na enega najlepših sončnih zahodov in uživamo v topli vodi na večernem kopanju.


13. dan Ledenika Fox in Franc Jozef

Ledenik Franc Jozef - Potovanje Nova Zelandija

Ledenik Franc Jozef

Divja zahodna stran južnega otoka Nove Zelandije je nekaj posebnega. Pokrajina prejme največjo količino padavin v državi in je bujna, eksotična, zelena. Padavine pogosto pridivjajo v obliki divjih vremenskih motenj iz Antarktike, poleg tega pa obalo bičajo še valovi Tasmanskega morja. Visoko nad nami pa se nad oblaki dvigujejo Južne Alpe. Naša prva destinacija je ledenik Franc Jozef, ki skupaj z ledenikom Fox predstavlja edinstven naravni pojav. Namreč, ledenika se vijeta z visokih gora naravnost v deževni gozd in naprej proti oceanu.

Po kosilu nadaljujemo na treking okoli jezera Matheson – fantastični so odsevi najvišjih vrhov v kristalno čisti vodni gladini.

Opcijsko se lahko odločite tudi za treking do ledenika Fox ali pa helikopterski prelet (doplačilo) ledenikov in novozelandskih Alp. Za bolj ležerno varianto pa so tu tudi savna in toplice.


14. dan Franc Jozef – Hokitika – Punakaiki – Murchinson

Izlet po kanjonu Hokitike.

Izlet po kanjonu Hokitike.

Zjutraj ogled ledenika Franc Jozef, v kolikor nam to ni uspelo dan prej. Nato se ob obali peljemo do Hokitike, kjer se sprehodimo po mestu in si privoščimo kosilo na nasedli ladiji. Treking po geografsko zelo zanimivem območju Punakaiki. Po kratkem pohodu nadaljujemo naprej proti severu v notranjost Južnega otoka. Po poti se ustavimo še na sprehodu po čudoviti obali ob Tasmanskem morju z razgledi na kolonije tjulnjev. Noč prespimo v majhnem kraju Murchinson.


15. dan Jezero Rotoroa – Nacionalni park Abel Tasman

Nacionalni park Abel Tasman.

Nacionalni park Abel Tasman.

Vožnja skozi divjino nas pripelje do nacionalnega parka Abel Tasman. Čaka nas del slavnega Abel Tasman trekinga, ki nas bo pripeljal do čudovitega zaliva, katerega izkoristimo za kopanje. Če boste želeli pa si lahko tudi del popoldneva popestrite s krajšo ježo, ki je vodena in zelo dobro organizirana ali pa se zapeljete s kolesi (doplačilo). Naša današnja namestitev je na obrobju parka.


16. dan Nacionalni park Abel Tasman – Treking

Abel Tasman predstavlja enega velikih trekingov na Novi Zelandiji.

Abel Tasman predstavlja enega velikih trekingov na Novi Zelandiji.

Abel Tasman je po mnenju večine eden izmed najlepših, če ne kar najlepši nacionalni park na Novi Zelandiji in še posebno za nas res super eksotičen. Bujen deževni gozd z nenavadnimi rastlinami se spušča do divjih plaž posejanih z rumenim in belim peskom. Neštete skrite zalivčke obdaja morje turkizne barve, ki je poleti prijetno toplo. Ta raj na zemlji je bil spremenjen v nacionalni park, kar pomeni, da tukaj ni civilizacije, cest in hiš, ampak samo skrbno urejene pohodniške poti, ki se vijejo od skrajnega severne do južne meje parka. V park se odpravimo z ladjico, nato pa se peš vrnemo na izhodišče. Ladjica nas lahko pusti na različnih točkah, tako da lahko danes hodimo od 2 uri, pa vse tja do 10 ur in več.


17. dan Abel Tasman – Picton

Abel Tasman Nova Zelandija

Čudovita divjina Abel Tasmana in morje, ki je dovolj toplo za kopanje.

Dopoldne preživimo še v Abel Tasmanu in tisti z več energije boste najbrž lahko prehodili praktično cel park. Opcijsko imate možnost sea-kayak dnevne ture po Abel Tasmanu.

Sredi dneva se odpravimo proti Pictonu, od koder bomo s trajektom zapustili Južni otok. Pokrajina postane drugačna in začne spominjati na Škotsko. To je Marlborough, največje vinorodno področje na Novi Zelandiji. Pot nas vodi skozi slikovito Wairau dolino, kjer bomo ugotovili zakaj je svet zaljubljen v vina belega sauvignona iz tega področja.


18. dan Picton – Wellington

Sredi dneva prispemo s trajektom v Wellington, glavno a ne največje mesto Nove Zelandije. Mesto slovi po super hrani, odbiti kulturi pitja kave in kavarnah in je svojim umetniškim in ležernih duhom popolna proti utež našim dnevom preživetim v pristni naravi. Privoščimo si dobre restavracije in se razvajamo v mestnih užitkih.


19. dan Wellington – Nacionalni park Tongariro

Potovanje Nova Zelandija - Mt. Doom, Gospodar Prstanov.

Mt. Doom, Gospodar Prstanov.

Zjutraj se odpravimo proti glavni treking destinaciji Severnega otoka. Nekaj urna vožnja nas pripelje v deželo Gospodarja Prstanov. Deževni gozd in ledenike zamenjamo za deželo delujočih vulkanov. Glede na čas prihoda, morda že danes naredimo kakšen krajši pohod.


20. dan Treking Tongariro Alpine crossing – gorsko prečenje

Potovanje Nova Zelandija - Tongariro Alpine crossing - veliko prečenje vulkanov.

Tongariro Alpine crossing – veliko prečenje vulkanov.

Tongariro gorsko prečenje velja za najlepši enodnevni treking na svetu. In temu res ni težko pritrditi. 19 km dolg treking, kjer naredimo več kot 1000 višinskih metrov, nas pelje v čarobno pokrajino delujočih vulkanov. Nekje na vrhnjem platoju imamo občutek, kot da smo na drugem planetu in prav tam pred nami zasije ‘Mt. Doom’ iz Gospodarja prstanov. Prav posebna nagrada na vrhu pa je nenaden pogled na turkizna jezerca v kalderi vulkana. Že samo zaradi tega je vredno obiskati Severni otok Nove Zelandije.


21. dan Tongariro – geotermalno področje Waiotapu – Auckland

Potovanje Nova Zelandija Geotermalno področje Waiotapu.

Geotermalno področje Waiotapu.

Severno od Tongarira vstopamo v eno najbolj dinamičnih geotermalnih področij na svetu. Blizu Rotorue obiščemo gejzirje in žveplene brbotajoče bazene Waiotapu oziroma Svete vode po Maorsko. Enourna hoja med vrelci odštekanih barv je raj za fotografe.

Popolne prispemo v Auckland, vrnemo avtomobile in se namestimo v hostlu.


22. dan Auckland

Auckland je največje in najbolj dinamično mesto Nove Zelandije. Nujno je treba obiskati gurmansko ulico Ponsoby, kjer v kozmopolitanski mešanici okusov iz celega sveta, najdeš tudi male butične knjigarne, tisoč in eno zanimivo trgovino in dober večerni utrip. Priporočamo tudi ogled živalskega vrta, Aucklandske marine, skok na 328 m visoki Sky tower z norimi pogledi na mesto, obisk starih kolonialnih sosesk …


23. dan  Let domov

Odpravimo se na letališče za let proti domu.


24. dan  Prihod domov

 

Na koncu si obvezno preberite še info o potovanju!


Utrinki s potovanja


Potovanje je preseglo moja pričakovanja
Sabina S.
Potovanje po Novi Zelandiji je bilo nepopisno lepo in je preseglo vsa moja pričakovanja (niso bila majhna:-) ). Nobena slika ne more v celoti ujeti magije trenutkov, ko so se združile barve, lepota narave in pozitivna energija skupine, ki je premagovala številne kilometre na oni strani planeta Zemlja. 23 dni ni malo, a vsak dan je prinesel nekaj novega, dinamika potovanja je bila SUPER! In čeprav smo bili včasih vsi obupani zaradi pakiranj, prepakiranj, izgubljenih stvari, založenih stvari....smo po nekaj dneh ugotovili, da je tudi to čar in izziv takšnih potovanj. Barbara je s svojim smehom, energijo in dobro voljo delala čudeže :-). Zahvalila bi se tudi za to, da ste nam vseeno omogočili treking Tongariro, ki na predpisani dan ni bil izvedljiv zaradi neugodnih vremenskih razmer. Vsem zaposlenim v agenciji želim veliko poslovnih uspehov, saj si jih s takšnimi programi, organizacijo in srčnostjo resnično zaslužite.

Info

Zakaj z nami?

 • Luka je oblikoval potovanje po Novi Zelandiji tako, da preživimo kar največ časa v naravi, v najlepših koncih Nove Zelandije.
 • Pogosto potujemo stran od množic in stran od množičnega turizma. Nova Zelandija ponuja eno najlepših pokrajin na svetu in to je tisto, zaradi česar gremo na južno hemisfero.
 • Prehodili smo ogromno poti in prevozili nekaj tisoč kilometrov, preden smo sestavili optimalen program, kjer boste v 24-ih dneh doživeli največ.

Tip potovanja

ikona

Naše potovanje Nova Zelandija je zelo aktivno, dinamično in v veliki meri ‘taborniško’. Moje, torej Lukovo mnenje je, da je Novo Zelandijo vredno obiskati predvsem zaradi izjemne narave. Najlepši stik z divjino pa doživimo prav s spanjem v kampih. To nam daje popolno samozadostnost, da gremo lahko kamorkoli in si skuhamo obrok na najlepših mestih, točno takrat, ko si to zaželimo. Dodaten ‘luksuz’ je seveda avto, kjer imamo notri vso opremo in hrano za nekaj dni. Tako nam ni treba nič nositi, kuhamo pa lahko imenitne dobrote, ki jih nakupimo v super dobro založenih supermarketih. Naj si bo to organska zelenjava in široka paleta sadja, do najboljšega mesa in dobro znanih zelandskih mlečnih izdelkov.

Večino časa spimo v kočah v nadstandardnih kampih (oni jim rečejo Holiday Park), kjer je ponavadi na voljo velika kuhinja z vsemi pripomočki (pečica, žar, hladilnik …), brezhibno čiste kopalnice s toplo vodo, pralnica perila, dnevna soba, pogosto pa tudi kakšen jaccuzzi in wifi internet.

Marsikdo se bo vprašal, zakaj ne spimo v penzionih oziroma ali morda varčujemo pri stroških. Odgovor je enostaven – Nova Zelandija ne slovi po presežkih arhitekture in zidana prenočišča so v večini primerov brez šarma, poleg tega pa si vezan na spanje v nekem mestu, vasi oziroma naselbini. Užitek spanja pri tem ni kaj prida velik, v ceni ni skorajda nikoli vključen zajtrk, tako da kakšne silne prednosti pri tem ni. Prav tako je potrebno pošteno povedati, da so te nastanitve namenjene množičnem turizmu, ki ga je seveda predvsem na Južnem otoku ogromno in so prenočišča polno zasedena tudi že po 7-8 mesecev v naprej. Mi zato zagovarjamo kampe, ki so resnično precej boljši kot ti, ki jih poznamo iz sosednje Hrvaške. V penzionu oziroma hostlu spimo v mestih Queenstown, Te Anau, pri ledeniku Franc Jozef, Wellington in Auckland.

Avtomobili in rentanje: Srednje velik avto si delijo 4 osebe. V ceni je vštet najem avtomobila z osnovnim zavarovanjem in doplačilom za enega dodatnega voznika. Na Novi Zelandiji se vozi po levi strani, potrebno je veljavno vozniško dovoljenje plus mednarodno vozniško dovoljenje, ki ga dobite na AMZS. Ceste na Novi Zelandiji niso prometne, promet na Južnem otoku je redek in umirjen. Vozi se počasi in striktno po prometnih predpisih. Možno je doplačilo za kasko zavarovanje, vendar v našem zadnjem primeru kasko na Novi Zelandiji ni kaj prida pokril in smo raje tvegali odbitno franšizo, ki je bila max. 2000 eur glede na povzročeno škodo. Ob prevzemu avtomobila je potrebno plačati s kreditno kartico tudi varnostni depozit, ki se ga dobi nazaj na koncu poti, ko vrneš avto čist in nepoškodovan. Računamo, da bo na dan nekje med 2-5 ur vožnje.

V kolikor bi želela biti v avtu samo dva ali trije, se temu ustrezno dvigne cena najema, tako da vas pride dodatni strošek nekje okoli 300-400 eur na osebo. Za tovrstne želje je najboljše, da nas pokličete v pisarno in bomo preverili.

Hoja in treking: Potovanje je narejeno tako, da z avtomobili obiščemo najlepše naravne znamenitosti Nove Zelandije in obenem delamo dnevne sprehode, pohode in trekinge. Načeloma predvidevamo 2-5 urne treke, možno pa je tudi delati bistveno daljše dnevne treke, ki ustrezajo zahtevnim turam v naših Alpah. To potovanje bo bolj fleksibilno kot običajna TrekTrek potovanja in boste imeli možnost na lastno odgovornost po priporočilu vodje potovanja iti tudi na svojo daljšo turo. Je pa potrebno tukaj poudariti, da so vremenske razmere na Južnem otoku zelo nepredvidljive, zaradi vremenskih motenj iz Antarktike in potrebujete zelo dobro ‘outdoor’ nepremočljivo in toplo opremo. Na poti z avtomobili in peš se pogosto ustavljamo za izjemne foto utrinke.

Vreme in oprema: Potovanje Nova Zelandija se odvija v času njihovega poletja. Zaradi nizke zemljepisne širine Južnega otoka in neposredne izpostavljenosti motnjam iz Antarktike, je vreme izjemno spremenljivo in zelo podobno Patagoniji. Pričakujemo lahko temperature do 25 stopinj in sonce, ki se lahko v trenutku spremenijo v dež in 5 stopinj Celzija. Južni otok, še posebej njegova zahodna stran, predstavlja eno bolj humidnih pokrajin na svetu. Skrajni ekstrem je naprimer Milford sound, kjer lahko dežuje tudi 300 dni na leto. Vendar pa prav to ekstremno vreme dela te konce posebne. Zaradi tega lahko občudujemo številne slapove, deževni gozd in nenavadno eksotično rastje, ki spominja na čarobne podobe iz pravljic. Na drugi strani pa je večinoma sončno na vzhodni strani Mt. Cooka in v Christchurchu. Glede na to, da je dež na NZ pogost, se na njega ne oziramo in hodimo v vsakem vremenu. Potrebujete gore-tex hlače in jakno, topel flis in gojzarje. Kar se tiče vremena v bolj severnih koncih NZ, pričakujemo tople dneve, kjer se bo dalo brez problema kopati in sončiti v Nacionalnem parku Abel Tasman in uživati v poletju. Dodatno velja omeniti še močnejše vetrove v hribih, zato pridejo pri hoji zelo prav tudi palice.

Prehranjevanje in stik s civilizacijo: Kuhamo si večinoma sami v kampih, kjer so vrhunske popolnoma opremljene kuhinje. Zelo pogosto se bomo peljali skozi manjša mesteca, vasi in naselbine, kjer se bomo obvezno ustavili na vrhunsko sveže praženi kavi v lokalnih kavarnah, si privoščili svežega lososa ali pa jajčka Benedict. Morda bi razvajali brbončice v vrhunski zelandski govedini iz proste reje ali pa hipsterskih veganskih cafejih. Vsake toliko ne bo škodilo tudi malo dobrega sladoleda in shoppinga. Na Južnem otoku je meka za nakupovanje outdoor športne opreme in izdelkov iz Merino volne. Torej, imeli bomo fino ravnotežje med izkušnjo čudovite narave in užitki, ki jih prinaša civilizacija v obliki malih šarmantnih naselbin.

V glavnem, navkljub izjemni naravi je Nova Zelandija razviti svet, z odlično infrastrukturo in zdravnikom, ki je dostopen praktično takoj, ko ga potrebuješ. Na otoku ni strupenih in nevarnih živali oziroma rastlin, zato je to tudi sanjsko potovanje za družine z otroki.

In za konec še, zakaj nikjer v programu ne omenjamo Maorov? Zato, ker se meni osebno (Luka) ni zdelo vredno obiskati popolnoma človeško razvrednotenih predstav, kjer Maori za miljone turistov uprizarjajo svoj turistični šov. To je tako, kot če bi dali Postojnsko jamo na stoto potenco množičnega turizma. Bomo pa seveda na poti zelo pogosto srečali Maore v manjših vaseh, v njihovem čisto običajnem življenju. In morda se s kakšno družino dogovorimo tudi za obisk, da nam povejo malo več o njihovi kulturi.


Nočitve

ikona

Spimo večinoma v kočah, ki se nahajajo v nadstandardnih kampih. Kamp ima ponavadi popolnoma opremljeno kuhinjo s štedilnikom, hladilnikom, pečico, žarom … Poleg tega pa brezhibno čiste kopalnice, pogosto dnevno sobo, WiFi … V penzionu oz. popotniškem hostlu spimo v mestih Queenstown, Te Anau, pri ledeniku Franc Jozef, Wellington in Auckland.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 19 oseb, minimalno število je 7. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.


Vizum

ikona

Od 1. oktobra 2019 je za vstop na Novo Zelandijo potrebno pridobiti “New Zealand Electronic Travel Authority” (NZeTA). NZeTA dokument je potrebno urediti pred odhodom na Novo Zelandijo. Potniki boste dodatne informacije dobili v pisarni oz. na sestanku pred odhodom. Več informacij je na voljo tudi na spletni strani immigration.govt.nz.


Cepljenje in bolezni

ikona

Nova Zelandija je super varna in čista. Popotniških bolezni ni. Strupenih živali in rastlin ni. Kot vedno priporočamo cepljenje proti Hepatitisu A (tri tedne pred potovanjem). Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 18, www.zdravinapot.net.


Vreme

ikona

Potovanje Nova Zelandija se odvija v času njihovega poletja. Navkljub temu je vreme na Južnem otoku zelo nestabilno in imamo lahko znotraj enega dneva 25 stopinj in sonce, nato pa dež, veter in padec temperature na 5 stopinj. Potrebna je dobra dežna oprema.


Potrebna oprema

ikona

Za potovanje po Novi Zelandiji so potrebni udobni pohodniški čevlji, Gore-tex jakna in hlače, topel flis, lahka spalna vreča in zaščita pred soncem. Natančen seznam opreme udeleženci dobite ob prijavi oz. na skupnem sestanku, ki bo tri tedne pred potovanjem. Dodatna pojasnila nudita Luka in Barbara.


Valuta

ikona

Uradna valuta na Novi Zelandiji je novozelanski dolar (NZD). Tečaj (december 2019): 1 EUR = 1,7 NZD. Na Novi Zelandiji lahko plačujete tudi s plačilnimi in kreditnimi karticami.


Država

Ime države:
Nova Zelandija


Glavno mesto:
Wellington


Uradni jezik:
Angleščina


Časovni pas:
GMT + 13 h


Cena

Cena potovanja je 2380 EUR + letalska karta.


V ceno je vključeno:

 • spanje v večposteljnih sobah v hostlih ter kočah v nadstandardnih kampih s kuhinjo, toplo vodo, pralnico …
 • najem večjega avotomobila (po 4 osebe v vozilu) skupaj z osnovnim zavarovanjem in doplačilom za enega dodatnega voznika,
 • vožnja z ladjo Milford sound,
 • vožnja z ladjo Abel Tasman,
 • vstopnine v nacionalne parke in v Waiotapu,
 • gorivo,
 • trajekt za osebe in avtomobile iz Južnega na Severni otok,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • letalska karta do Chistchurcha in nazaj iz Aucklanda,
 • prevoz do letališča v Evropi in nazaj,
 • prevoz iz letališča do hotela na Novi Zelandiji in nazaj,
 • hrana in pijača,
 • varnostni depozit za avtomobil, ki se deli na število potnikov v avtu in je na koncu ob nepoškodovanem vozilu, vrnjen,
 • opcijske aktivnosti in izleti (kolesarjenje, sea-kayak …),
 • čiščenje najetih avtomobilov na koncu potovanja,
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
 • možno doplačilo za kasko zavarovanje za avto (na NZ sicer kasko ne krije prav veliko …).

Način plačila:

Ob prijavi na potovanje je potrebno vplačilo prijavnine 600 eur na osebo; preostanek je potrebno vplačati do 45 dni pred odhodom. Svetujemo, da počakate z nakupom letalske karte, do potrditve odhoda.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 19 oseb, minimalno število je 7. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Pridržujemo si pravico do odpovedi potovanja 7 dni pred odhodom.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Prispevki Nova Zelandija:

Blog: Nova Zelandija – Kulinarika

 
Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri