Ko pomislite na Novo Zelandijo mogoče ne pomislite takoj na kulinariko. A tudi tukaj je dežela polna presenečenj. Kaj poskusiti na poti? Predstavljamo vam nekaj top jedi in pijač, na katere so Kiviji (prebivalci Nove Zelandije) tudi zelo ponosni in jih enostavno morate poskusiti na potovanju:

Hrana

Glavni obrok je večerja oz., po njihovo tea (ki v tem primeru ne pomeni čaja, ampak obrok). Kljub temu so Nekatere jedi imajo korenine v maorski kuhinji, druge v britanski, spet tretje pa so mešanica obojega.

Hangi – Najbolj maorska jed od vseh – meso in zelenjava, ki se peče po nekaj ur. Tradicionalno pripravljena tako, da se zakopana v zemlji počasi peče na žerjavici. Pripravite se na ogromne količine hrane.

Jagnječja pečenka – V Novi Zelandiji imajo po 6 ovc na prebivalca (bilo pa jih je še veliko več). Zato ne preseneča, da se novozelandski jagenjček na seznamih vedno zavihti v top 3 jedi Nove Zelandije. Začinjen z rožmarinom in serviran z zelenjavo je jed, ki navduši vsakogar. Novozelandski jagenjček je na menijih najboljših restavracij – ne le tu, ampak širom sveta.

zelenoustne školjke nova zelandija hrana

Kiwi burber ali skleda zelenoustnih školjk?

Jastog – njam. Ali je potreben dodaten opis ??

Whitebait fritters – Whitebait je beseda, s katero se označuje vse mlade ribice, ki niso večje od parih cm. Na zahodni obali južnega otoka se vedno najde ogromno nadobudnih ribičev. Od njih najrajši naredijo ocvrtke – predstavljajte si ribjo omleto.

Zelenoustne školjke – to so tiste, ki jo pri nas dobite v kapsulah – protivnetne, polne glukozamina in tako naprej. Endemična obalam Nove Zelandije, pridelajo jih pa kar 140.000 ton letno.

Paua – morski polži na tisoč in en način. Njihove sijoče lupine pa ostajajo priljubljeni pepelniki.

Fish & Chips – Z več kot 15.000 km obale in toliko rib, je jed seveda potrebno uvrstiti na meni. Kljub temu, da imajo tudi obilico lososa in druge kvalitetne ribe, pa najbolj v slast pojejo ocvrto ribo in krompirček. Nista kulinarični presežek, a vseeno moramo priznati, da prav pašeta po napornem dnevu.

Kiwi burger – kar naredi ta burger poseben je to, da ima med dvema hlebčkoma dodano rdečo peso in jajce na oko. Ali vam bo čuden ali pa totalno všeč.

Sladice

Pavlova – še danes debatirajo, ali je njen dom tu ali v Avstraliji. Sladki beljaki z obilico smetane in svežega sadja. Torta, kjer je prvi kos šele začetek.

Hookey Pookey sladoled – Kiviji obožujejo sladoled in če obstaja en okus, katerega boste našli vsepovsod, je to Hookey Pookey. Vanilji s koščki slastne karamele se je res težko upreti!

Pijača

Voda –  Neoporečna iz podeželskih izvirov, kjer je tudi pitna. Največji od vseh je modri izvir pri Waikatu, kjer tudi polnijo 60% vse ustekleničene vode.

Kawakawa – maorski zdravilni tonik. Je zeliščni čaj, katerega Maori že stoletja uporabljajo v svoji medicini.

nova zelandija hrana in pijača

Brezmejna kreativnost pri vsaki kavici dneva

Kava –  Kava je v Novi Zelandiji resna zadeva. Tukaj boste našli ene najboljših kavarn na svetu in v najboljših je vsak barista tudi izšolan. Sinonim za zelo močno kulturo pitja kave v Novi Zelandiji je ‘flat white’, kar pomeni bela brez mehurčkov. Predstavljajte si ponesrečen kapučino – brez veliko pene in z manj mleka, kot ga je v caffe latte. Predvidevamo, da je to najljubša pijača vsaj 50% prebivalcev.

Pivo –  Verjetno najljubša pijača ostalih 50% ?. Če ste za klasiko potem bo to Speight’s. Na trgu je že od 1876 in močno prepleten z rugby -jem. Na prvo soboto poletja nekateri praznujejo neuradni ‘praznik zabojev steklenic’. Kako drugače, kot da spijejo zabojček (ducat) Speighta. Kot ostali svet pa so tudi tukaj ponoreli za kraft pivom, katerega se v raznih variantah najde v vsakem mestu.

Mehurčki –  Pozabite na Coca – colo, tu je zakon Phoneix organic cola – narejena iz pravih kola oreščkov. Kmalu so se Phoneix družini pridružile tudi ostale različice mehurčkastih pijač (limonada, ingver, itd). Od vseh mehurčkov pa so v deželi najbolj priljubljen limonasti Lemon & Peroa, ki je ‘pijača naše in vaše mladosti’ Nove Zelandije.

Vino –   Vino iz dežele je svetovno znano, vinorodne regije pa zelo unikatne. Največja slava gre Sauvignon Blancu in Pinot Noir, eden najbolj priljubljenih proizvajalcev pa je Marlborough, ki je tudi postavil najvišje standarde proizvodnje in kvalitete vina v celotni Novi Zelandiji.

 

Več o Novi Zelandiji na povezavi.