Mogoče se komu zdi, da daleč spodaj na jugu, ‘na koncu sveta’, ni kaj veliko kulinarične izbire. A brez skrbi, tudi tam najdemo najboljše argentinske zrezke in ostale sladkosti kulinarike – tudi za vegetarijance! Če ste se spraševali, kaj je tipična hrana Argentine in Čila, berite naprej. V Patagoniji se skriva tudi pravo bogastvo okusov, ne le čudovita narava.

Pijača

Čaj mate se vedno pije po slamici – bombilla, ki deluje kot filter

Mate – verjetno ne bodo priznali, a zdi se, kot da je cela nacija odvisna od mate čaja. Kamorkoli greš, povsod vidiš domačine z lično okrašenimi skodelicami iz izrezljanih bučk in vedno je nekje v torbi skrita termovka z zadostno količino tople vode. Čaj je poimenovan po grmu, katerega listi se uporabljajo za pripravo napitka – pili so ga že staroselci. Mate se pije po bombilli – kovinski slamici. Pitje čaja pa tukaj ni le priljubljena pijača, ampak tudi pomemben socialen dogodek, ki je globoko zakoreninjen v njihovi kulturi. V družbi se velikokrat pije iz ene skodelice (torej iste slamice). Ko deliš mate si že na pol poti do prijateljstva :). S slamico se nikoli ne meša čaja, saj se s tem užali tistega, ki ti ga je pripravil (s premeščanjem slamice nakazuješ, da ni bil pravilno pripravljen). Drugo pravilo pri tem socialno priljubljenem dogodku pa je, da se za mate nikoli ne zahvališ (s tem odklanjaš poglabljanje prijateljstva).

Kava – kar se tiče priljubljenosti je načeloma daleč za mate-jem, razen (!) v Buenos Airesu. Tam je nujna, če želijo preživeti dan po neprespani noči (noči v Bairesu znajo biti, tudi med tednom, zelo dolge). Chico, jarrito, cortado ali lagrima so le ene izmed priljubljenih kav in nekatere lahko naročite tudi brez besed – le z značilno argentinsko gestikulacijo (prav tako sposojeno od Italijanov).

Malbec – žlahtna argentinska kapljica, ki je na vinskih kartah skorajda nerazdružljiva z imenom države. Najboljšega pridelujejo v Mendozi.

Carmeneré – kar pomeni Malbec v Argentini, je Carmeneré v Čilu. Čeprav ni dosegel slovesa kot Malbec, pa je med domačini najbolj priljubljena sorta med vini.

Hrana

Pregovor “Zajtrkuj kot kralj,… večerjaj kot berač,” je tukaj obrnjen na glavo. Večina domačinov rada presliši, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva in ne poje več kot eno medialuno (njihov croassant) ali pa kakšno drugo pecivo, katero poplakne s caffe con leche (kava z mlekom). Vsa ostala peciva se tukaj imenujejo facturas (ime, za katerim se skriva zanimiva zgodba – v prevodu pomeni računi). Večerje so druga zgodba. A pozabite na še eno priporočilo zdravega prehranjevanja, da je treba večerjati zgodaj. Če boste šli na večerjo v restavracijo pred 20h (včasih še kasneje), boste ostali pred zaprtimi vrati.

Asado – ena beseda za meso na žaru. Verjetno vsi kulinarični navdušenci komaj čakate, da poskusite pravi argentinski zrezek. A pozor! Ko enkrat poskusite mehko argentinsko govedino, vsi ostali zrezki izgubijo pomen. Najmehkejši bo seveda Bife de lomo (pljučna), takoj za njim pa Bife de chorizo (rostbif). Pot do argentinskega srca je prav skozi asado in kozarček dobrega Malbeca.

Potovanje Patagonija - način peke jagenjčka v Patagoniji

Cordero Patagonico – način peke jagenjčka v Patagoniji

Cordero patagonico – jagenjček po patagonsko. Včasih tudi Cordero al palo – na palici, kot je razvidno iz slike.  Način pečenja lahko vidimo na ulicah patagonskih mest in vsakem večjem slavju na jugu. Tudi mehkemu mesu patagonskega jagenjčka bi tu lahko pisali ode.

Chimichurri – najljubša začimbna mešanica, sploh pri mesnih jedeh. Zelena omaka, v kateri se meša drobno nasekljan peteršilj, origano, česen, čili, olivno olje in limona.

Empanadas – Polnjeno, večinoma slano pecivo, je priljubljen prigrizek širom španskega sveta. Polnilo je odvisno od regije, od zelenjavnega do mesnega.

Vege – čeprav niso tipične argentinske jedi, smo jih vseeno dodali v ta seznam saj vegetarijance pogostokrat skrbi, kaj bodo sploh lahko jedli ob poplavi zrezkov v Patagoniji. Naj povemo, da so se tudi na jug preselili mladi, progresivni ljudje, ki v regijo prinašajo vse zadnje novitete, tudi kar se tiče prehranjevanja. In ne boste verjeli, da smo najboljši Chilli con carne (sin carne – brez mesa) na svetu našli prav v Puerto Natalesu :).

Sladice

Dulce de leche – karamelni kulinarični zaklad, narejen iz kondenziranega mleka. Ni stvari, kjer ne bi tega priljubljenega karamelnega namaza dodajali zraven. V piškote, kolače in čez sladoled. Pozabite na dieto :)!

Alfajores – najboljši piškotki pod nebom! V ustih se kar stopijo, najboljše pa je, ko prideš do sredice, ki je – iz ničesar drugega kot slastnega Dulce de leche. Za zajtrk, kot sladico, no, kar za čez cel dan 🙂

Čokolada – zdi se, da je cela Patagonija ponorela za čokolado. Chocolaterie so tako vedno založene z najboljšo čokolado vseh vrst in so še ena odlična priložnost, kjer sladokusci pridete na svoj račun. Tja se zatečemo tudi pred trekom, da si naberemo ‘energijskih tablic’ za v nahrbtnike :).

Calafate jagoda – slavna patagonska jagoda. Najdemo jo vsepovsod – v čokoladah, marmeladah in pecivih. Velja pravilo, da če jo poješ, se vrneš nazaj v te kraje, zato jih vedno pojemo čimveč.

Več o Patagoniji na povezavi.