El Calafate, najboljše izhodišče za raziskovanje naravnih rezervatov, ki se raztezajo ob južnih vršacih Andov. Ime je dobil po slastni jagodi za katero pravijo, da se vrneš nazaj v te kraje, če jo poješ. Čisto za vsak slučaj jih pojemo čim več 😊.

Najbolj slaven od bližnjih mogotcev je Perito Moreno – največji ledenik na svetu – veličine njihovega glavnega mesta in menda tudi edini, ki se širi. Stati ob ogromni gmoti ledu je posebno doživetje, katerega se na fotografiji ne da zaobjeti. Prav posebno vznemirjenje začutiš v trebuhu ko vidiš, da se bo velik del ledu odkrušil. Ko tako pada v vodo, občutiš skoraj otroško navdušenje nad dogajanjem.

Naslednje visočanstvo je Fitz Roy – gora, ki s svojim posebnim obličjem označuje značaj planinskega mesteca El Chalten. Pogled na goro v človeku vzbudi našo globoko zakoreninjeno potrebo po malikovanju; kljub 21. stoletju te pogled nanjo osvobodi današnjih prepričanj in razlag in zazdi se ti da na vrhu biva nekaj božjega. Nekdaj se je sama gora imenovala Chalten, kar pomeni kadeča se gora in ime ni slučajno; vedno se na vrhu ustavi kakšen ‘dimni’ oblaček. Njegova fantastično izklesana podoba je nekaj, kar ste mogoče videli že na mnogih slikah, a na srečanje z njim te ne pripravi prav nič. Srečanje preprosto fascinira – kot vse ostalo v Patagoniji.

Najdaljši in najbolj slikovit treking pa nas čaka čez mejo v Torres del Painu – enemu najlepših in najbolj čistih nacionalnih parkov na svetu. Središče parka je veriga gorovja, ki s svojo dramatično razgibanostjo jemlje sapo – umetniki matere narave so tu nekaterim vrhovom izrisali tudi značilne črne rožičke, po katerih se Cuernosi imenujejo.

Obkroženi z rumenkasto patagonsko stepo in turkiznimi jezeri nam ponuja širša okolica poglede pravljične dežele. Tudi tu sta večna spremljevalca – veter in tišina, del patagonske akustike. Tu je tisti kraj, kjer vse te barve resnično pridejo do pravega izraza. In vedno ko jih opisujeva spoznava, da so vsi besedni zakladi premali, da bi opisali njene lepote. Enostavno jih je treba videti.

Naše potovanje bo kmalu potrjeno – pridruži se nam na res top TrekTrek Udobni Avanturi.

Staša in Ana

Foto: Mitja Kamplet in Aleksandar Gospić