Pa smo nazaj s še enega od naših številnih potovanj po Vietnamu. Na tokratnem potovanju s severa proti jugu smo šli skozi majhne in pozabljene vasi, zaspana podeželska mesta in hitro rastoče metropole. Vedno znova nas je navdušil in prestrašil promet. Na tisoče mopedov se na videz nekontrolirano vozi po cestah.

Potepali smo se po najbolj živahni in nenavadni mestni četrti Hanoia, kjer je skoraj neverjetno, da ob pešcih, uličnih prodajalcih in majhnih uličnih tržnicah poteka še normalen promet s tisoči mopedov. Z đunko smo se podali med apnenčaste otoke zaliva Bai Tu Long Bay, dvigajoče se iz globokega smaragdno modrega morja, ki ustvarjajo eno najbolj spektakularnih pokrajin v Aziji. Treking med prostranimi riževimi polji pokrajine Mai Chau nas je popeljal do zaspanih vasi manjšin Thai, kjer smo bili deležni lokalnega gostoljubja ene izmed družin in se iz prve roke seznanili z žetvijo riža. Skrivnostno Prepovedano mesto in utrjena Citadela mesta Hue sta nas popeljala v čas dinastičnega Vietnama. Staro mestno jedro Hoi Ana je majhno in slikovito, odsotnost vozil pa ga naredi privlačnega za počasno sprehajanje, raziskovanje, nakupovanje in uživanje hrane. Banh mi, Cao lau, morske in druge lokalne specialitete so slastne in dostopne skoraj povsod na ulici. In ker je vietnamska kuhinja enostavno izvrstna, smo se tukaj udeležili še kuharskega tečaja! Hošiminh City, mesto poimenovano po revolucionarnem vodji, je gospodarsko in ekonomsko središče celotne Indokine. Ulične tržnice, šik kavarne, gostilne, restavracije, trgovine, butiki, dragi hoteli … nas zazibajo v pozabo, da je Vietnam še vedno država tretjega sveta. Pa da ne pozabimo prostranih peščenih plaž otoka Phu Quoc! Kajakiranje, plavanje, snorklanje … in uživanje v sveži morski hrani. Kaj več si lahko želiš!

Ne glede na svojo burno preteklost, Vietnam vedno navduši s prijaznimi ljudmi, odlično hrano in pokrajinsko raznolikostjo. Tukaj definitivno lahko doživite zanimivo sinergijo med tradicionalno vietnamsko kulturo, francosko kolonialno preteklostjo, komunistično dediščino in moderno azijsko nacijo. Vse pod budnim očesom strička Hoja.

V Vietnam se ponovno odpravljamo jeseni 2018. Dobrodošli, da se nam pridružite na nenavadnem “potovanju skozi čas”, medtem ko si boste oblizovali prste odlične vietnamske kuhinje.

Promet v Vietnamu – na stotine skuterjev na videz nekontrolirano vozi po cestah

Tipična ulična kavarna

Ena izmed mnogih lokalnih tržnic v Vietnamu, kjer lahko kupite (skoraj) vse

Prešerni prodajalki zelenjave

Ponudba raznolikega (in raznobarvnega) sadja. Marsikaterega sploh ne poznamo v Sloveniji.

Prodaja se vrši tudi na ulicah neposredno s koles

Naši avanturisti z družino manjšine Thai, kjer smo prespali. Pokrajina Mai Chau.


Sončni zahod ene izmed najbolj spektakularnih pokrajin – Bai Tu Long Bay

Prostrana riževa polja

Z zmajevim čolnom raziskujemo Reko Dišav – po sledeh Marka Pola

Veselje na plaži v bližini mesta Hoi An

Z »basket boati« med vodnimi kokosi

Slastni Cau Lau, kulinarična posebnost mesta Hoi An

Znameniti Japonski most

Ulična prodajalka v mestu Hoi An

Koncentracija in zbranost sta potrebni na kuharskem tečaju

Prostrane peščene plaže otoka Phu Quoc

Odlična sveža morska hrana na večerni tržnici

Naša dekleta z lokalnimi študenti v enem izmed parkov mesta Hošiminh