Ko pomislite na Nepal, verjetno prva misel ni kulinarika. Misli nedvomno uhajajo visoko v Himalajo in tamkajšnje trekinge na katere se z največjim veseljem odpravimo tudi sami. Spomladanska in jesenska sezona trekingov se med seboj razlikujeta predvsem po vremenu. Pri tem nekako velja, da jesenska sezona prinese nižje temperature in bolj stanovitno vreme (popoldanska oblačnost se začne pojavljati nekoliko kasneje kot spomladi). V kolikor je še pred nekaj leti to trdno držalo, vam sedaj tudi domačini povejo, da je globalno segrevanje poseglo tudi v vremensko dogajanje v Himalaji. Vreme in sezona pa v Nepalu in našem Everest BC trekingu ne vplivata na hrano. Za Nepal pravijo, da je dežela priseljencev in posledično multikulturna, kar se kaže tudi v kulinariki. Nepalski kuhinji bi pripisali, da je mešanica tibetanske in indijske kulinarike. Pri tem velja, da ima indijska kuhinja močnejši vpliv na jugu, na severu pa tibetanska, kjer je vse bolj opazen tudi vpliv kitajske kulinarike.

Jedi s katerimi se najpogosteje srečamo na Everest BC treku v Nepalu bomo predstavili v nadaljevanju. Dal Bath, Momo, Thenthuk juha, pečeni riž in rezanci, pica in burger pa niso edine jedi, ki jih ponujajo v lodžih v katerih spimo v času trekinga. Lodži ponujajo tudi testenine z različnimi omakami, večina tudi pečen oziroma ocvrt krompir. Nekatere namestitve imajo v svoji ponudbi tudi steak, vendar so bolj redke.


Dal Bhat

Za Dal Bhat lahko rečemo, da je najbolj poznana Nepalska jed. To lahko in zdravo jed nekateri domačini jedo tudi dvakrat na dan. Ni čudno, da Dal Bhat spremlja zdaj že dobro poznan slogan ˝Dal Bhat power 24 hour˝, saj jed daje moč lokalnim vodnikom, nosačem in gornikom na trekingu. Sami se z jedjo srečamo že prvi dan trekinga, po vsej verjetnosti v udobnem lodžu v vasi Monjo. Dal Bhat sestavlja več sestavin, ki skupaj tvorijo celotno jed. Glavna sestavina je riž, sledi ji lečina juha in kari. Kari je v večinoma zelenjavni, lahko pa je tudi mesni – v tem primeru zelenjavi največkrat dodajo piščanca. Poleg naštetih, običajno Dal Bhatu dodajo še papadam (zavita hrustljava palačinka iz lečine moke), sam pa najraje prosim še za dodatek ocvrtega jajca. Dal Bhat se je izključno z desno roko. Pri tem riž prelijemo z lečino juho, dodamo kari in sestavine z roko premešamo. Nastalo zmes oblikujemo v nekakšne kroglice in jih z roko spravimo v usta. Dal Bhat spremlja nenapisano pravilo. Katero, pa izveste na našem Everest BC treku 🙂


Momo

Priljubljena hrana na himalajski avanturi. Jed je podobna slovenskim žlikrofom. Le-ti so polnjeni z zelenjavo ali mesom oz. kombinacijo obojega. Ponekod Momo dobite polnjene tudi s krompirjevim pirejem ali celo s sirom. Pripravljeni so lahko na več različnih načinov – kuhani v sopari ali ocvrti. Momo je odlična priloga k zelenjavni juhi. Večinoma so postreženi na krožniku s srednje pekočo zelenjavno omako.


Thenthuk

Thenthuk juha izvira iz tibetanske kuhinje, kjer jo pripravljajo tako za kosilo kot večerjo. Zelenjavno juho z dodatkom rezancev najpogosteje srečamo na našem trekingu okoli Manasluja. Tu se Tibetanski meji zelo približamo, kar se močneje odraža tudi v kulinariki. Glavna sestavina juhe je zelenjava ter ročno pripravljeni rezanci iz pšenične moke. Le-te pripravi kuhar v lodžu tako, da testo razvalja in razreže na ploščate rezance ter jih doda juhi, da se skuhajo v njenem soku. Ko so rezanci kuhani je jed pripravljena. Sam tudi pri Thenthuk juhi najraje prosim za dodatek pečenega jajca. Thenthuk juho lahko izberemo kot glavni obrok, saj je nasitna in hranljiva.

 


Veg. fried rice in fried noodles

Med pogostimi jedmi, ki jih jemo na trekih v Nepalu so tudi pečeni riž ali pečeni rezanci z zelenjavo. Zelenjava je raznovrstna, saj pri pripravi uporabijo mlado čebulo, česen, korenje, kitajsko zelje itd. Količina zelenjave pa se spreminja z višino. Bližje kot smo Lukli oz. nižja kot je nadmorska višina, več zelenjave ima jed, saj jo pridelajo na vrtovih okoli lodža.

 


Pica in burger

Ja, tudi pico in burger je mogoče najti na trekingu. Nekoliko lažje je tako ponudbo najti na trekingu v okolici Everesta, kjer je ponudba jedi bolj pestra. Kljub temu, da smo v veliki večini navajeni pice iz krušne peči, smo vedno presenečeni kako okusno pico uspejo pripraviti tudi na višinah nad 4000 metrov. Na trekingu Everest BC z Gokijskimi jezeri se s pestrejšo ponudbo jedi srečamo predvsem v Namče Bazarju, kjer je izbira jedi in pijač res velika. Poleg Dal Bhata, Momo, Thenkthuk juhe in ostalih jedi, ki temeljijo na rižu in rezancih, boste v Namčeju našli tudi Everest steak house in Irish pub za vse pivoljubce.

 

 

 


Pecivo, sladice ali na kratko – tisto sladko

Seveda, na treku si privoščimo tudi okusne sladice. Na Everest BC treku jih lahko naročimo vsakodnevno v lodžu, kjer imajo običajno odlične jabolčne pite in rižev puding. Vse bolj pa so popularne Snickers pite, kjer namesto jabolk v pito zavijejo Snickers čokoladico. Na Everest BC treku imamo največ stika s sladkimi dobrotami v Namche Bazarju, kjer sladice najdemo v pekarni ter kavarnah. Seveda ne smemo pozabit na kavarne v  Gokyju, ki ob nesramno lepem razgledu na ledeniško jezero Gokyo ponujajo espresso, brownije, muffine in tudi kakšna tortica se najde.

 

 

 

 

Ne glede na treking pa se vedno držimo zlatega pravila ˝pill it, fry it, boil it˝. Tako se hrane, ki je ne olupimo oz. ni toplotno obdelana raje izogibamo. Pri mesnih jedeh pa naj nas ne bo sram vprašati, kako sveže je meso. Tako se izognemo potencialnim prebavnim težavam.  Le-te nam lahko pustijo grenak priokus na še tako lepem potovanju.

 


Na Everest BC trek se odpravljamo 23. aprila. Imamo še 2 prosti mesti!

Prijava: [email protected] ali 031 742 781