˝Joooj, tako si želim videti Nepal, od bližje uzreti pogled na mogočne Himalajske gore, široke ledeniške doline in čudovita ledeniška jezera. Pa je takšen treking primeren zame? Imam dovolj fizične kondicije za takšno avanture kot jo ponuja treking Everest base camp? Do odhoda na pravljični treking v Patagonijo in strmljenje v Fitzroy so še 4 meseci, je to zadosti časa, da se fizično pripravim na treking in si v tem času priskrbim vso potrebno opremo?˝ To je le nekaj vprašanj na katera v zadnjem času odgovarjamo vsem zainteresiranim za naša udobna treking potovanja.

Naši odgovori se začnejo nekako takole: ˝Seveda, vendar …˝. Kondicije ni nikoli preveč. Slovenska ljubezen do gorništva je odlično izhodišče za trekinge na višjih nadmorskih višinah. Prav tako smo lahko izredno veseli, da nam to omogoča istočasno pripravo na treking medtem ko raziskujemo domače gore. Si predstavljate, da bi živeli kje na severu Evrope, na primer na nizozemskih ravnicah in se želeli pripravit na treking v Nepalu? Pri tem imamo veliko prednost, saj lahko priprave na treking izvedemo v domačih gorah. Sami smo mnenja, da v kolikor dokaj redno zahajate v hribe in vrh Stola osvojite brez večjih naporov, ste že pravi kandidat za večdnevni treking. Pa naj bo to naš treking v Nepalu, Kirgiziji ali Patagoniji. V kolikor vikende preživite v gorah in imate več treking kondicije, pa vas resnično nima kaj skrbeti.

 

 

Kljub temu, vsem priporočamo aktivno pripravo na potovanje. Tako boste poskrbeli, da vas tekom potovanja vaša fizična kondicija ne bo ovirala in boste v trekingu maksimalno uživali. S tem namenom predlagamo, da kakšen vikend pred potovanjem preživite v gorah. V kolikor vam čas dopušča priporočamo tudi prenočitev v kateri izmed gorskih koč. Tako boste že pred samim potovanjem in trekingom v tujini ugotovili, kako se na večdnevno hojo odziva vaše telo. Spanje v gorski koči nekje nad 2000 metri nadmorske višine je lahko že zelo dobra osnova za aklimatizacijo in pripravo na treking. Da pa ne bomo ostali le pri praznih besedah, smo za vas pripravili konkretna predloga dvodnevnih tur. Najdete jih na koncu prispevka.

V kolikor vam takšne priprave časovno ne bi uspelo izvesti, priporočamo obisk gora tekom vikenda (npr. Stol, Storžič, Mala in Velika Mojstrovka itd.), kjer za hojo porabite cca 5-7 ur. Nenazadnje, tudi obisk Šmarne gore nekajkrat na teden oz. vzpon na lokalni hrib je odlična izbira za ohranjanje kondicije. Pri vseh omenjenih aktivnostih ne pozabite na najpomembnejše – opremo. Naj si bo to dnevni izlet ali večdnevni treking, v nahrbtniku morate vedno imeti prvo pomoč, zadostno količino vode, naglavno lučko, kapo, rokavice, jakno oz. primerna oblačila ter ˝železno rezervo˝ hrane.

 

Kljub dobri kondicijski pripravljenosti nam na samem trekingu lahko probleme povzroča nadmorska višina. Predvsem na trekingih v Nepalu presežemo višine nad 3500 m in več. Občasno se povzpnemo tudi preko 5000 metrov kjer velja, da zrak vsebuje pol manj kisika kot na morski gladini. Tu pride do izraza aklimatizacija, kateri pri TrekTreku posvečamo ogromno pozornosti. Kljub dobri fizični pripravljenosti, a zaradi slabe aklimatizacije, lahko slišite pripovedi o fizičnih slabostih in predčasnem vračanju na start. Aklimatizacije se tako na naših potovanjih držimo skrajno resno, s čimer vi ne potrebujete izkušenj z višino oz. imeti posebnih znanj o aklimatizaciji. Tekom trekinga vedno priskrbimo vse potrebne informacije, pripravimo in poskrbimo za optimalen načrt aklimatizacije in skrbimo za vaše prilagajanje na višino. Pri tem se med drugim naučimo t.i. himalajskega koraka ter pravilnega dihanja na višjih nadmorskih višinah. Dobro jemo in veliko pijemo, saj je hidracija ključnega pomena. Kljub temu, da se na višino vsak posameznik odziva drugače, se na višinske razmere prilagodimo skupaj z upoštevanjem nekaterih osnovnih navodil in ostalih postopkov aklimatizacije.

 

V Nepal se ponovno vračamo: 30. oktober  – 16. november 2023. Prijave že zbiramo.

 

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih.


Predlog dvodnevnih tur v Sloveniji:

Dan 1: Dolina Vrata – Luknja – Bovški Gamsovec – Križ – Pogačnikov dom na Kriških podih

Dan 2: Pogačnikov dom na Kriških podih – Razor – Vršič

ali

Dan 1: Planina Blato – Koča pri Triglavskih jezerih – Zasavska koča na Prehodavcih

Dan 2: Zasavska koča na Prehodavcih – Koča na Doliču – Vodnikov dom – Planina Blato