Oman – potovanje z džipi

Trenska vožnja med sipinami v puščavi Empty Quarter.Potovanje v Oman, je kljub ekspedicijski zasnovi, kot vsa naša potovanja, udobna avantura. Tako za udobje, kot za avanturo je glavni ˝krivec˝ naše terensko vozilo Toyota Landcruiser 200, ki že prvi dan postane naš najboljši prijatelj. Pred odhodom na puščavsko avanturo priporočamo branje nekoliko starejšega čtiva – Arabian Sands, ki je nastalo izpod peresa Wilfreda Thesigerja. Ravno ta knjiga in njegova pustolovščina ter opisi prečenja Empty Quarterja so bili vodilo, za pripravo naše Omanske udobne avanture. Tako kot Thesiger se tudi mi podamo na ekspedicijo na JZ Omana. Tam odkrivamo ogromno in nedotaknjeno puščavo Rub Al Khali oz. Empty Quarter, ki je eden izmed zadnjih neokrnjenih biserov puščavske divjine na svetu. Prostranstva obdana s sipinami, ki v višino lahko segajo tudi 300 metrov ali več, nam ponudijo občutek miru. Z izjemo nekaj čred kamel (čreda ponavadi šteje med 50 in 100 kamel), ki se pasejo v puščavi in njihovih pastirjev, v času ekspedicije v puščavi Rub Al Khali ne srečamo nikogar. Smo namreč edina agencija v Sloveniji in ena izmed redkih na svetu, ki ima znanje in izkušnje za prečenje puščave Empty Quarter. Sami priskrbimo kamping opremo, najamemo najboljša terenska vozila, imamo skrbno izdelane protokole varnosti in vso dodatno opremo za off-road. Več o tem v nadaljevanju.

Wadi ShabV Oman, v slikovito in varno državo na Arabskem polotoku z neverjetno pokrajino in pristno beduinsko kulturo, se odpravljamo med oktobrom in marcem. Našo ekspedicijo začnemo v Muscatu z ogledom arabskega bazarja, ki diši po eksotičnem kadilu ˝Francinsense˝. Hodimo in kopamo se v kristalno čisti topli vodi kanjonov Wadi Shab in Wadi Bani Khalid, kjer čistost vode lahko primerjamo z našo reko Sočo. V puščavi Wahiba opravimo prvih 200 kilometrov terenske vožnje ter se navadimo na vožnjo po zlatorumenih sipinah. Večer preživimo ob tabornem ognju v družbi beduina. Kampiramo in kopamo se v morju ter obiščemo Belo puščavo, katere sipine sežejo čisto do Indijskega oceana. Vrhunec poti je ekskluzivna ekspedicija v puščavo Empty Quarter oz. Rub Al Khali, kjer vozimo odlična terenska vozila. Tekom več kot 400 kilometrov off-road vožnje, na ekspediciji v puščavi Rub Al Khali, pridobimo zavidljive vozniške izkušnje. V stari prestolnici Nizwi uživamo v udobju butičnega hotela ter si ogledamo čaroben grad Jabrin. S terenskimi vozili se povzpnemo na gorski masiv Jabel Shams in obiščemo Wadi Ghul – imenovan tudi Grand canyon Arabije.

Hrana na udobni puščavski avanturi

Kamele v puščavi Rub Al Khali, Oman.Dan ponavadi začnemo s sveže skuhano kavo. Ko sta z vami na turi  Luka ali Anže bodite pripravljeni, da boste že zjutraj lahko poslušali zanimivosti o specialty kavi, profilu praženja in njima najljubšim načinu priprave. Ali je to Aeropress ali V60, boste ugotovili ob jutranjem zajtrku, kjer radi pripravimo jajčka z avokadom, muslije, porridge kuhan v mandljevem, kokosovem ali riževem mleku s tropskim sadjem. Pri tem v neposredni bližini poslušamo šumenje valov Indijskega oceana ali občudujemo lepote puščave, ki jo spremlja sončni vzhod. Za kosilo si naredimo testeninske solate, rižote s kus-kusom ter sendviče, za večerjo pa kombinacijo vegi in mesnih dobrot. Meso kupujemo sproti, saj strmimo k temu, da je hrana na potovanju čim bolj sveža. Sodelovanje z lokalnimi prijatelji beduini obrodi sadove tudi pri hrani. Beduinski prijatelj Bader tako z veseljem deli svoje znanje peke mesa na žaru, vsekakor pa je dobro poskrbljeno tudi za vegetarijance.

 

Za kuhinjsko opremo vam ni potrebno skrbeti, saj jo v celoti zagotovimo mi (z izjemo lastnih menažk in skodelice). Zjutraj in tekom dneva obroke pripravljamo na plinskih gorilnikih, zvečer pa se poslužimo kuhanja na tabornem ognju.

Obroke skrbno načrtujemo in imamo v naprej pripravljen jedilnik. Večji del hrane nakupi naš vodnik pred vašim prihodom, saj tako tekom potovanja v Omanu ne izgubljamo časa med nakupovalnimi policami. V Muscatu se oskrbimo v mednarodnih supermarketih s prvovrstno hrano, kjer nakupimo muslije, testenine, kvinojo, ˝organic˝ riž, prvovrstno sadje in zelenjavo ter pri tem ne pozabimo na Nutello ter ljubitelje kakava.

Off-road ekspedicija v puščavo Rub Al Khali

Terenska vožnja v puščavi Rub Al Khali, Oman.Tako kot Thesiger se tudi mi podamo na ekspedicijo na JZ Omana. Tam odkrivamo ogromno in nedotaknjeno puščavo Rub Al Khali oz. Empty Quarter, ki je eden izmed zadnjih neokrnjenih biserov puščavske divjine na svetu. Prostranstva obdana s sipinami, ki v višino lahko segajo tudi 300 metrov ali več, je Thesiger premagoval s pomočjo kamel. Le-te je uporabljal večinoma za transport surovin, večji del potovanja pa je ob kamelah prehodil. Zavedal se je njihove pomembnosti na svoji odpravi. Sami na naši puščavski ekspediciji v Rub al Khali uporabljamo najboljša terenska vozila Toyota Landcruiser 200, do katerih imamo enak odnos  kot Thesiger do svojih kamel. Takšne Toyote med terenskimi vozili, ki jih vozimo na slovenskih cestah, ne boste opazili, saj je ta model vozil v Evropi izredno redek (cena takega vozila se giblje okoli 150.000 $). Omenjena vozila smo skrbno izbrali, prav tako lokalnega partnerja, ki skrbi da so vozila redno servisirana. Pred samim prevzemom vozila pregleda naš vodnik in poskrbi, da so vozila v odličnem stanju. Pri prevzemu vozil, ki ga opravimo skupaj, smo pozorni na morebitne ˝lepotne napake˝ na zunanjostih terenskih vozil. Tako poskrbimo, da imajo naše kamele odlične gume, primerne za terensko vožnjo, preizkusimo delovanje 4H in 4L, saj bomo ta dva načina vožnje z dodatkom zapore diferenciala uporabljali, ko se bomo zakopali v pesku. Da, v pesku se bomo zakopali in ne samo enkrat ;). Terenska vozila so poleg tega tudi izredno udobna in prostorna. Eno izmed vozil v skupini je opremljeno tudi s strešnim nosilcem, ki nam omogoča vožnjo skupne opreme in drv za taborni ogenj. Pri pakiranju osebne opreme pa le imejte v mislih, da boste poleg svoje osebne opreme v terenskem vozilu peljali še del skupne opreme, pa naj bo to kuhinjska oprema, hrana, drva ali voda.

Puščava Rub Al Khali, OmanTerenska vozila najamemo pri zanesljivem lokalnem partnerju in imamo posebno avtomobilsko zavarovanje za off-road. To je potrebno izpostaviti, saj ga pri običajnem rent-a-carju nikoli ne boste dobili. Poleg zanesljivega terenskega vozila imamo tudi vso potrebno dodatno opremo za off-road in varno vožnjo po divjini. Tako imamo s seboj posebno vlečno vrv, ki jo za vleko uporabljajo avstralski tovornjaki v predelih Outbacka. Ob souporabi “recovery boarda” in lopat s timskim duhom spravimo džipe ven iz peska. Poleg omenjenega, pomembno vlogo pri opremi igra deflator gum, saj tekom vožnje skozi puščavo Wahiba in ekspedicijo v puščavi Rub Al Khali vozimo s spuščenimi gumami. Tako zagotovimo večjo površino gume s sipko podlago, kar zmanjša možnost, da se v pesku zakopljemo. Vsak avto je opremljen še z gasilnim aparatom, avto vodnika pa tudi z ročnim reflektorjem ter satelitskim telefonom, ki je del izdelanega protokola varnosti. Tekom ekspedicije v puščavo Rub Al Khali smo namreč brez telefonskega signala. Tu uporabljamo GPS naprave, topografske karte, prav tako je z nami tudi dodatni džip z beduinskim vodnikom, ki je ekspert za puščavsko terensko vožnjo.

 

Puščava Rub Al Khali, Oman

Dan na puščavski ekspediciji začnemo z okusnim zajtrkom, pospravljanjem tabora, pred začetkom vožnje osvojimo vrh najvišje sipine v bližini … Razgled z vrha sipine nam ponudi pogled na veličastne peščene gore med katerimi se raztezajo več 10 kilometrov dolge peščene uravnave. Spust z vrha sipine spremlja vriskanje in smejanje, slišimo pa lahko tudi petje sipin. Dobro ogreti dan začnemo z vožnjo naših terenskih vozil. V puščavi Rub Al Khali terenska vozila vozimo počasi, v konvoju, hitrost prilagajamo terenu in njegovi zahtevnosti. Pri vožnji smo zbrani in previdni, saj terenska vožnja od nas zahteva veliko pozornost in vso zbranost. Ustavljamo se na mestih, ki so raj za fotografe ter primerna za menjavo voznikov. Speljujemo in zaviramo enakomerno in mehko brez nenadnih trdih pritiskov na zavoro. Takšna dejanja namreč ob nadaljnjem speljevanju povečajo možnosti, da se z avtom zakopljemo v puščavski pesek med mogočnimi sipinami puščave Rub Al Khali. Terenska vozila so opremljena z avtomatskim menjalnikom, kar nam olajša vožnjo po tehnično zahtevnem terenu. Pri tem moramo biti pozorni, da plin in zavoro upravljamo z le z desno nogo. Močan pritisk z levo, ponavadi na zavoro, vse udeležence v vozilu še kako prebudi. Vožnja s konstantnim plinom je za nas pomembna, saj v kolikor med vožnjo po zahtevnem terenu plin dodajamo in odvzemamo, posledično ta ni konstanten, z vsakim dodajanjem plina, ki ga nato odvzamemo pa avto malenkostno zakopljemo v pesek. V kolikor se nam to zgodi pri vzponu na sipino je verjetnost, da se bomo zakopali velika. Še toliko večja v kolikor je pesek sipek ali ko vozimo po kolesnici voznika pred nami. V trenutku ko začutimo, da se bomo z avtom zakopali, se z mehkim pritiskom na zavoro ustavimo, z vzvratno vožnjo vozimo do trše podlage ter odsek kjer smo se zakopali obvozimo ponovno. Tekom celotnega potovanja se držimo hitrostnih omejitev saj imajo omanske ceste, predvsem v Muscatu in ostalih večjih mestih, radarje na vsakih 500 metrov. Prav tako so vsa križišča opremljena s kamerami in radarji, saj s tem želijo povečati varnost v cestnem prometu.

Spanje v šotoru je čar potovanja

Taborni prostor ob Indijskem oceanu, Oman.Večino noči na Omanski udobni avanturi spimo v šotorih. Tabor postavimo sredi izjemno lepe narave, v divjini, odmaknjeni od vrveža, kar je tudi glavni čar naše ekspedicije v Oman. Jutranje odpiranje šotora, opazovanje sončnega vzhoda in zvoki valov Indijskega oceana imajo prav poseben čar. Le-te v puščavi zamenjamo za občudovanje sončnih vzhodov nad vrhovi sipin, katere lahko občudujemo kar iz udobja lahke spalne vreče. Sami priskrbimo udobne šotore (180 cm širine) ter mehke podloge za spanje, vi za kampiranje potrebujete le svojo spalno vrečo in vzglavnik. Zadnji dve noči uživamo v udobju butičnega hotela v stari prestolnici Nizwa. Tako že pri zajtrku lahko občudujemo krošnje palm, v večernih urah pa si privoščimo sprostitev v bazenu.

 

 

 

 

 

Si pravi za ekspedicijo v Oman?

Potovanje v Oman.Naša Omanska ekspedicija, katere vrhunec potovanja je vsekakor odmaknjena a neskončno lepa in precej nedostopna puščava Rub Al Khali oz. Empty Quarter, je primerna za vse tiste, ki radi aktivno raziskujete svet. Pri tem vas ne moti spanje v šotoru in ste prilagodljive narave. Lastna terenska vozila nam dajo precej udobja, pri čemer za puščavsko pustolovščino ne potrebujete posebne kondicije. Kljub temu pa bo možno vsak dan tudi kar nekaj hoditi – od izletov v wadije do večernih ali jutranjih osvajanj najvišjih sipin v okolici tabora. Potovanje je primerno tudi za družine z otroci.

 

 

 

Preverite program potovanja: Oman – potovanje z džipi

Več o puščavskih brezpotjih Omana lahko preberete tudi v članku, ki ga je za revijo Avantura, pripravil Luka.

 

V Oman se ponovno vračamo med 23. december 2022 – 5. januar 2023. Prijave že zbiramo.

 

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih.