Everest base camp trek je himalajska klasika kamor se TrekTrekovci konstantno vračamo (vsako pomlad in jesen), saj ima za nas prav poseben pomen. Sam najraje zavijem z glavne Everestove transverzale v dolino ledenika Ngozumpa, ki nas po dobrih treh dneh hoje pripelje do doline turkiznih Gokijskij jezer, meni najljubšega kotička Himalaje. Razgled s 5360 metrov visokega Gokyo Ri, ki se dviguje nad Gokijskimi jezeri je avantura, ki se globoko vtisne v spomin. Ena izmed značilnosti trekinga v Himalaji je dolgo bivanje na višjih nadmorskih višinah. Tekom trekinga sedem dni vztrajamo na višini nad 4700 metrov, kjer nas spremljajo himalajske razmere. Zelo močno višinsko sonce, možne padavine, ki na tej višini praviloma prinesejo sneženje in vetrovi, ki nižajo temperaturo, nas spremljajo na naši poti. Kljub vsemu nas omenjeni pogoji na trekingu ne ustavijo, saj smo s primerno opremo pripravljeni na vse vremenske razmere. V nadaljevanju vam tako predstavljamo 9 kosov opreme, ki jo boste na Everest base camp treku še kako potrebovali.

 

Buff in kapa s šiltom: Zelo praktična in pogosta večfunkcionalna zaščita pred vetrom, mrazom in soncem. Kapa s šiltom nas ščiti pred soncem kateremu smo izpostavljeni. Buff pa nam poleg multifunkcijske uporabe najbolj prav pride, ko ga uporabimo kot prevezo čez nos in usta. V območju Khumbuja je v zraku prisoten prah, katerega delci povzročajo kašelj (Khumbu cough). Z buffom se tako ne zaščitimo le pred sončnimi žarki temveč tudi pred delci prahu.

 

Puhovka: Preprosto povedano – najbolj učinkovit kos opreme proti mrazu. V zadnjem času so zelo priljubljene tudi tanjše puhovke, ki jih lahko oblečemo pod nepremočljivo vetrovko. Sam najraje izberem toplejšo puhovko saj jo lahko odlično kombiniramo z drugimi toplotnimi sloji.

 

Sončna očala: Kot sem že omenil, na trekingu bomo izpostavljeni močnemu soncu. Posledično je nujno, da so sončna očala visoke kvalitete in primerna za višjo nadmorsko višino (z višjim zaščitnim faktorjem). Vrjamite, da so sončna očala bistven del opreme. Ščitijo nas pred soncem, saj je sonce na višini in odboj sončnih žarkov od snega izredno škodljiv in lahko povzroči snežno slepoto. Pri pakiranju nikoli ne pozabimo na rezervna sončna očala.

 

Gojzarji: Za treking v himalaji potrebujete odličen pohodni čevelj. Le-ta naj bo topel in nepremočljiv, da noge ohranja tople tudi po celodnevni hoji v snegu. Izredno pomembno je, da so čevlji dobro uhojeni in se v njih dobro počutimo. V kolikor na trekinge zahajate bolj redno priporočam nakup gojzarja, ki omogoča pritdritev derez, saj nam znajo na višini in tehnično zahtevnejših delih še kako priti prav.

 

Čelka: Čelno svetilko z rezervnimi baterijami oz. rezervnim akumulatorjem, v kolikor gre za novejšo svetilko, bomo uporabljali vsakodnevno. Predvsem je nepogrešljiva pri zgodnjih štartih, ko se odpravimo na 5360m visok Gokyo Ri ter pri zgodnjem štartu na prelaz Cho La (5330m).

 

Nahrbtnik: Velikost nahrbtnika pri trekingu prilagodimo dnevnim etapam. Sami največkrat uporabljamo velikosti 30+ litrov oz. tako velik nahrbtnik, da vanj lahko spravimo vse kar potrebujemo med vzponom (topla obleka, zaščita pred padavinami, prigrizki, pijača, fotoaparat, kapa, rokavice, prva pomoč…). Novejši modeli nahrbtnikov imajo že vgrajeno zaščito za dež, ki nam na trekingu zelo pride prav.

 

Pohodne hlače: Za treking priporočamo dolge pohodne hlače. Te naj bodo iz odpornega in hitro sušečega materiala ter elastične. Ni potrebno da so zelo debele saj bo čez dan tudi na višini toplo. Za hladnejše dni pod hlače oblečemo dolgo spodnje perilo (najboljše kar merino), ki nas še dodatno greje. V primeru padavin pa čeznje oblečemo vetrne hlače in tako ostanemo suhi.

 

Majice: Sam sem velik zagovornik merino majic. Pri trekingu v Nepalu se najraje odločim za merino majice z dolgimi rokavi saj odlično skrbijo za uravnavanje temperature. Poleg tega, zaradi ploskih šivov ne povzročajo neprijetnega drgnenja na koži in tudi ko je majica mokra zagotavlja toploto. Merino izdelki zaradi antibakterijskih lasnosti preprečujejo neprijeten vonj, kar se odlično obnese na trekingu, ko je pralni stroj nekaj dni hoda stran.

 

Pri vsej našteti opremi je najbolj važno, da z opremo znamo rokovati, se v njej dobro počutimo in znamo zanjo skrbeti.

Prispevek objavljen tudi v Kibubazinu 🙂