TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Tadžikistan

Glavne značilnosti

 • Treking Tadžikistan – popelje vas v njegov izoliran, divji gorski svet.
 • Fanske gore s številnimi jezeri in prelazi ponujajo taborjenje vsak dan ob drugem jezeru, ki tekmujejo, katero premore več modrozelenih odtenkov..
 • Potovanje čez Pamirsko »avtocesto«, ki preči samotno visoko planoto, obdano s sedemtisočaki. Tu in tam kaka izgubljena vas, nebeška modrina jezera Karakul, skozi te odmaknjene razsežnosti se le tu in tam primaje kak nomad.
 • Wakhanska dolina, zatočišče poduhovljenih ismailcev, starodavna prometnica Svilene poti, prizorišče Velike igre med ruskim in britanskim imperijem, mejni koridor, od koder varno kukamo v nemirni Afganistan.
 • Zaključek v Kirgiziji: Ko se s 4336 metrov visokega prelaza spustimo s planote na travnato nižavje v Kirgizijo, nam južno obzorje v celoti zapre ledeniški zid pamirskih sedemtisočakov. Obisk baznega tabora Pik Lenina (Abuali ibn Sina Peak), zaključek v Ošu, drugem največjem mestu Kirgizije.
Treking Tadžikistan - modrozelena jezera na vsakem koraku Treking Tadžikistan - modrozelena jezera na vsakem koraku
Termin
JUNIJ/JULIJ 2020

Trajanje
18 dni

Cena
1500 EUR + letalska karta

Vodnik
Uroš Sever


Program po dnevih

1. danLet v Dušambe
2. danDušambe - Pendžikent
3. danHaft kul
4. danZitmund - jezero Čukurak
5. danJezero Čukurak - Kulikalonska jezera
6. danKulikalonska jezera - prelaz Alaudin in jezera
7. danMutnoe jezero - jezero Iskanderkul
8. danJezero Iskanderkul - Dušambe
9. danDušambe - Kalai Čum
10. danKalai Čum - Khorog
11. danWakhanska dolina
12. danWakhanska dolina
13. danPamirska avtocesta
14. danPamirska avtocesta
15. danKirgizija - vznožje Pik Lenina
16. danVznožje Pik Lenina - Oš
17. danLet Oš - Biškek
18. danLet domov

Podroben program

1. dan Let proti Tadžikistanu

Let v Dušambe preko Istanbula.


2. dan Prihod v Dušambe in vožnja v Pendžikent (4 ure)

Z letališča se odpeljemo proti Pendžikentu. Že med potjo lahko občudujemo divji gorski svet Tadžikistana. Prevozimo sloviti petkilometrski tunel Anzob, ki znatno skrajša naše potovanje proti severu. Na drugi strani nas čaka še nekaj slikovite gorske ceste, nato pa se pokrajina razširi v dolino reke Zeravšan, ki jo na jugu obdaja naš cilj – Fansko pogorje. Dolina je danes slepa ulica, meja z Uzbekistanom je zaprta, sicer bi lahko nadaljevali vse do bližnjega Samarkanda, ki ga Tadžiki smatrajo za svoje mesto. Pa tudi Pandžikent ni od muh. Danes sicer provincialno mesto je bila pred 1500 leti pomembna prestolnica Sogdijskega imperija in pomembna postaja Svilene poti, o čemer pričajo obsežni arheološki ostanki.


3. dan Haft kul

Odpravimo se na celodnevno turo k Sedmerim jezerom (Haft kul) v zahodnem delu Fanskega pogorja. Velika sinje modra jezera so nanizana eno za drugim, veliki zemeljski plazovi, ki jih ločijo, pa pričajo, da so nastala zaradi seizmične aktivnosti. S konca doline se bomo odpravili na pohod do bližnjih pašnikov. Povratek v Pendžikent.


4. dan Zitmund, 1500 m – jezero Čukurak, 2455 m, 6 ur hoje

Zapeljemo se do vasice Zitmund, kjer se začne naše prečenje Fanskega pogorja. Za vasjo sledimo dolini, ki se dviguje proti prelazu Igrok, 2500 m. S prelaza nadaljujemo s prečenjem, ki nas pripelje v naselje lokalnih pastirjev, ki obiskovalce ponavadi pričakajo z odličnim jogurtom in domačim kruhom. Prečenje nadaljujemo visoko nad dolino do naravnih vrat, ki jih obdajata dva vrtoglava skalna stolpa. Med njima odteka voda iz jezera Čukurak. Vstopimo v pravljično gorsko pokrajino, ki obdaja malo zelenkasto modro jezero. Romantičen tabor ob jezeru bodo popestrili naši sosedje, gostoljubni lokalni pastirji.


5. dan Jezero Čukurak – neimenovani prelaz – Kulikalonska jezera, 2800 m, 6 ur

Dan začnemo z vzponom na neimenovan prelaz na višini okoli 3000 metrov. S prelaza se zazremo v nebeško modrino Kulikalonskega jezera, v kateri odsevajo okoliški vrhovi. Hitro sestopimo do jezera in znajdemo se v izjemno vodnati pokrajini, kjer se pretakajo potočki in vsake toliko odkrijemo novo jezero. Čaka nas še en romantičen tabor.


6. dan Kulikalonska jezera – prelaz Alaudin, 3850 m – Alaudinska jezera, 2780 m, 7 ur

Jezer kar noče biti konec. Dolg vzpon nas pripelje na Alaudinski prelaz, od koder ugledamo dve temnomodri očesci, obdani z najvišjimi korenjaki Fanskega pogorja, ki se vzpenjajo že krepko preko pet tisoč metrov. Naš tabor bo nudil kar nekaj udobja, ki se ga po vseh dneh hoje ne bomo branili.


7. dan Mutnoe jezero, 3540 m – spust v dolino – transfer do jezera Iskanderkul, 2195 m

Zjutraj se bomo odpravili v osrčje Fanskega pogorja. Pettisočaki Mirali, Energia, Bodhkona in Čimtarga, ki je najvišji vrh pogorja, obdajajo divje Mutnoe jezero. Vstopamo v resno visokogorsko pokrajino, ki je pridržana le alpinistom, saj noben vrh nima lahkega dostopa, prehodi med njimi pa so pod večnim snegom. Vrnemo se v tabor in sestopimo do ceste, od koder se odpeljemo do jezera Iskenderkul.


8. dan Jezero Iskanderkul – Dušanbe

Jutro namenimo pohajanju ob jezeru, nato pa se odpeljemo po že znani cesti v Dušanbe.


9. dan Dušanbe – Kalai Čum

Odpravimo se proti Pamirju. Vožnja je dolga in cesta slaba zato prenočimo v Kalai Čumu.


10. dan Kalai Čum – Khorog

Še en dan vožnje je pred nami. Večino dneva se vozimo ob reki Pandž, ki se kasneje preimenuje v slovito Amu Daryo, starodavni Oxus. Na drugi strani reke nas spremlja Afganistan.


11. – 12. dan Wakhanska dolina

Potovanje skozi Wakhansko dolino, ozek pas ozemlja, ki si ga Tadžikistan deli z Afganistanom. Carska Rusija in Velika Britanija sta t.i. Wakhanski koridor prepustila Afganistanu kot tamponsko cono med imperijema. Zato tu danes v neposredni bližini vzporedno potekajo meje Tadžikistana (Ruski imperij), Afganistana (tamponska cona) in Pakistana (Britanski imperij). Obenem je dolina dovolj široka, da je ponujala udoben prehod karavanam na Svileni poti. In še kot zanimivost – Wakhan je tudi zatočišče ismailizma, šiitske ločine, ki se je zatekla v te odročne kraje.


13. – 14. dan Pamirska avtocesta in jezero Karakol

Priključimo se Pamirski avtocesti, ki omogoča udobno potovanje preko širne visokogorske planote, kjer prevladujejo nomadi kirgiškega porekla. Dvignili se bomo na višine nad 4000 metrov in uživali v samoti in praznini tega redko naseljenega območja. Vrhunec potovanja čez pamirske višave je prav gotovo jezero Karakol, obsežna vodna površina predirljivo modre barve, v kateri odsevajo sedemtisočaki s Pik Leninom (zdaj Abu Ali Ibn Sina) na čelu.


15. dan Vznožje Pik Lenina

Preko 4336 metrov visokega prelaza Kizil Art vstopimo v Kirgizijo. Pokrajina se v hipu spremeni. Znajdemo se sredi obširnih stepskih travišč, na katerih se pasejo črede konj. Celotno južno obzorje zapira mogočen zid pamirskih gora. Zapeljemo se v vznožje Pik Lenina in se nastanimo v jurtah.


16. dan Vznožje Pik Lenina – Oš

Odpravimo se proti baznemu taboru pod Pik Leninom. Popoldne prevoz do drugega največjega mesta Kirgizije, Oš.


17. dan Let Oš – Biškek

Priletimo v prestolnico Kirgizije, Biškek.


18. dan Let domov

Povratek domov.


Info

Zakaj z nami?

 • Ker vas vodimo na destinacije, ki fascinirajo tudi nas, tako da nam ne bo težko skupaj deliti navdušenja in veselja ob odkrivanju novih dežel.
 • Ker je Tadžikistan nova destinacija, ki še ni vpisana na sezname priljubljenih turističnih potovanj. Javni promet kot smo ga vajeni, ne obstaja, prenočitvene zmogljivosti so skromne, gorata dežela onemogoča lagodne prometne povezave. Zato smo se povezali z izkušenimi domačini in skupaj smo pripravili kar najbolj udobno avanturo.
 • Ker je destinacijo, ki je obenem tako osupljiva in tako spregledana danes težko najti. Potovanje v majhni skupini je idealen način za obisk dežele, ki se s turizmom le od daleč spogleduje

Tip potovanja

ikona

Potovanje je kombinacija trekinga in road tripa. Prehodili bomo Fanske gore, prečili visoke prelaze in taborili ob azurnih jezerih. Z džipi bomo prevozili odmaknjeni Wakhanski koridor in fascinantno cesto Pamir Highway, ki vodi preko visoke pamirske planote tik ob kitajski meji proti Kirgiziji.

TREKING: Na treking preko Fanskega pogorja se bomo podali z lokalnimi spremljevalci, ki bodo poskrbeli za prenašanje prtljage in nam pripravljali hrano. Z nami je tudi lokalni vodič.


Nočitve

ikona

V večjih mestih spimo v hotelih, kjerkoli je mogoče v dvoposteljnih sobah s kopalnico. V Wakhanski dolini spimo pri domačinih, kjer dvoposteljnih sob ne bo mogoče zagotoviti. Pod Pik Leninom spimo v jurti. Na trekingu spimo v šotorih, ki jih priskrbi organizator. S seboj imejte zelo toplo spalno vrečo, saj bomo taborili na višinah med 2500 in 2800 metri.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 14 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače težje dostopni.


Vizum

ikona

Za potovanje v Tadžikistan potrebujemo vizum. Uredimo ga pred potovanjem na spletu. Za vstop v Kirgizijo ne potrebujemo vizuma.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obveznih cepljen za vstop v državo ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00, www.zdravinapot.si.


Vreme

ikona

Poletje v Tadžikistanu je toplo, a padavine niso nič neobičajnega. Upoštevati moramo, da se bomo na trekingu in na pamirski planoti gibali na večji nadmorski višini zato potrebujemo dobro toplotno zaščito kot tudi zaščito pred vetrom in padavinami.


Potrebna oprema

ikona

Za treking so potrebni udobni pohodniški čevlji, topla spalna vreča in nepremočljiva gore-tex jakna. Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem sestanku, ki bo tri tedne pred potovanjem. Zaradi lažje mobilnosti je priporočljivo potovati z nahrbtnikom ali potovalno torbo in ne s kovčki.


Valuta

ikona

Uradna valuta v Tadžikistanu je somoni (TJS). Tečaj (april 2018): 1 EUR = 11 TJS.Država

Ime države: Tadžikistan


Glavno mesto: Dušanbe


Uradni jezik: Tadžiščina


Časovni pas: GMT +5 h


Sosednje države: Na jugu meji na Afganistan, na vzhodu na Kitajsko, na severu na Kirgizistan in na zahodu na Uzbekistan.


Cena

Cena potovanja je 1500 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno:

 • letalska karta za notrajni let Osh – Biškek,
 • prevozi po programu,
 • nočitve v popotniških hotelih, brez lokalne kategorizacije, šotorih in jurtah,
 • treking (zagotovljeni šotori, vsi obroki, transport prtljage, lokalni vodič),
 • vstopnine po programu,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • letalska karta do Dušambe in nazaj iz Biškeka (trenutna cena iz Ljubljane je 688 EUR – cene kart so ugodnejše, če jih kupite pravočasno),
 • prevoz na letališče in nazaj,
 • hrana in pijača (10-15 EUR na dan),
 • doplačilo za enoposteljno sobo, ki znaša 160 EUR,
 • napitnine.

Način plačila:

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi,
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 14 oseb, minimalno število je 6.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: info@trektrek.si.

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanja