TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Peru – treking v Kordiljerah

Glavne značilnosti

 • Soočite se z dvema izmed najbolj spektakularnih trekingov na svetu, ki sta vstopnici v osrčje najlepših podob Andov – skrita v perujskih gorskih masivih Kordiljere Huayhuash in Blance.
 • V neokrnjenem visokogorju smo obkroženi z najvišjimi vrhovi gorovja, ki se okrog nas vzpenjajo nad 6000 m. Seveda ne gre brez perfektne piramide Alpamaya (5947 m), ki si ni zaman zaslužil titule najlepše gore na svetu.
 • Tu so tudi drugi dramatično ošiljeni andski vrhovi, katerim kontraste dajejo zelene doline in kristalna turkizna ledeniška jezera.
 • Premagamo 10 prelazov, katerih višina dosega skoraj 5000 m. Vsak razglednik je fantazija zase. Ne imenujejo je zaman pohodniška meka Južne Amerike.
 • Pobegnemo množicam, ki so se odpravile na famozno inkovsko pot in odkrijemo pristnost tukajšnje andske kulture, katere turizem še ni dosegel. Sledimo starodavnim andskim potem in srečujemo lokalne skupnosti Quenchua, katerih pisane noše in lame še dodajajo k čarobnosti teh oddaljenih krajev.
 • Po prihodu v Limo sledimo Pan-ameriški cesti do gorskega mesteca Huaraz, kjer nas aklimatizacijski dan pripravi na treking v Kordiljeri Blanci. Ko mislimo, da smo najlepše že videli, pa je tu še 10-dnevni treking Huayhuash. Oba definitivno med top 5 naravnih čudes, ki jih kontinent ponuja.
 • Ste pripravljeni na izziv? Tisti, ki se zanj odločite boste poplačani z enim izmed najboljših doživetij vašega življenja.
Termin
9. - 30. julij 2019

Trajanje
22 dni

Cena
1790 EUR + letalska karta

Status
Potrjen odhod

Vodnik
Barbara Marič


Program po dnevih

1. danPolet v Limo
2. danPrihod v Limo in nočni bus v Huaraz
3. danHuaraz
4. danHuaraz - aklimatizacijska tura
5. danHuaraz - začetek trekinga v Kordiljeri Blanca - kamp 3760, 5 ur
6. danTreking Kordiljera Blanca 12 km, 7 ur
7. danČez najvišji prelaz 4750 m - 12 km, 7 ur
8. danTreking Kordiljera Blanca - Huaraz
9. danHuaraz - privatni bus do Cuartelwain 4150 m - začetek trekinga Huayhuash circuit
10. danHuayhuash circuit - čez prelaz 4700 m, kamp na 4230 m
11. danHuayhuash - prelaz 4650 m, kamp na 4150 m
12. danHuayhuash - prelaz 4850 m, kamp na 4330 m
13. danHuayhuash - prelaz 4750 m, kamp ob toplih vrelcih 4400 m
14. danHuayhuash - prelaz 5000 m, kamp na 4400 m
15. danHuayhuash - prelaz 4950 m, kamp na 4250 m
16. danHuayhuash - prelaz 5000 m, kamp na 3500 m
17. danHuayhuash - prelaz 4800 m, kamp na 4500 m
18. danHuayhuash - prelaz 4800 m, kamp na 4070 m
19. danHuayhuash - prelaz 4300 m - Llamac - Huaraz
20. danHuaraz - Lima
21. danLima - polet domov
22. danPrihod domov

Podroben program

1. dan Let v Peru in prihod v Limo

Večerni prihod na letališče v Limi, namestitev v hotelu in nočitev.


2. dan Lima – nočni avtobus v Huaraz

Cel dan posvetimo raziskovanju prestolnice, zvečer se vkrcamo na nočni avtobus v Huaraz.


3. dan Huaraz

Huaraz je nemirna prestolnica andskega treking kraljestva. Je glavno mesto pohodništva, avanture in zimskih športov. Pogled na mesto je čudovit, ko se kot platno izza hiš razpenja pogled na eno najlepših gorskih verig Andov – Kordiljero Blanco. Je mesto, ki ima resnično simpatičen karakter – mogoče tudi zato, ker so v sezoni ulice polne pohodnikov in zdi se, da celo mesto živi za avanture, ki se odvijajo v njegovi neposredni bližini. Huaraz leži na 3050 m, zato je prvi dan namenjen počasnemu privajanju na višino. Ogled mesta in obisk muzeja Anchash, kjer se začnemo spoznavati z bogato zgodovino okolice. Seveda ne bo šlo brez kulinaričnih užitkov, katere najdemo v najljubših restavracijah vseh pohodnikov. Poplaknemo s slavno Inca Kolo ali pa z najljubšim lokalnim pivom, ki ima zelo primerno ime za okolico, kjer se nahajamo – Alpamayo. Na vse skupne dogodivščine, ki prihajajo!


4. dan Huaraz – aklimatizacijski dan


5. – 6. dan Huaraz – treking v Kordiljeri Blanci – Huaraz

peru treking potovanjeV jutranjih urah se odpravimo do izhodišča, ki je od Huaraza oddaljen dobrih 100 km. Tam se srečamo z naši izurjeno ekipo gorskih spremljevalcev. Naredili bomo, po mnenju mnogih, enega najlepših trekov kordiljere.  Ta vključuje tri doline, ki so med seboj povezane z visokimi prelazi. Najvišji od njih je 4,750m visok Punta Union pass, ki nagradi z enim najbolj spektakularnih razgledov. Smo v družbi visokih andskih vršacev (5500 m+), ki so večno pokriti s snegom, med njimi pa se raztezajo široke travnate doline. Tu smo v družbi najbolj znamenitih vrhov dežele, kot so Huascarán, Huandoy, Tocllaraju. Seveda ne moremo mimo najbolj izstopajočega Alpamaya in njegove značilne piramide, ki mu je prislužila titulo najlepše gore na svetu.

Seveda so tu tudi ledeniška jezera osupljivih barv – vse od turkizne do gozdno zelene. Eksotična flora, ki raste vse do 4800 m in pa raznovrstna favna – predvsem ptice, katerih petje občasno prekine tišino gora. Naši kampi so postavljeni pod gorami, ob potokih in jezerih – okolica, ki ustvarja čarobne kulise ob barvah zahajajočega sonca.

Večina pohodnikov in organiziranih tur naredi turo iz vzhoda proti zahodu – preprosto zato, ker je nekoliko lažja pot. Nam se zdi škoda, da nas gore gledajo v hrbet in zato naredimo trek iz zahodne proti vzhodni strani. To sicer pomeni, da bomo na kakšnem ovinku malce težje zadihali, kot bi v nasprotni smeri. A poplačani smo z izjemnimi razgledi, ki so v tej smeri tudi iz dneva v dan lepši. Dnevno hodimo med 5 in 7 ur, treking pa ocenjujemo kot srednje zahteven. 8. dan se popoldan vrnemo v Huaraz in si privoščimo počitek pred naslednjim velikim poglavjem našega potovanja.


7. dan Huaraz – Llamac – Cualterwain

Pot do izhodišča za novo veliko zgodbo potovanja – veliki krog Huayhuash.


8. – 19. dan Huayhuash circuit

peru treking potovanjeKompakti masiv kordiljere Huayhuash je bil še nedolgo nazaj čista neznanka. Regija je postala poznana širšemu svetu šele od leta 1985, ko sta Joe Simpson in Simon Yates postala prva plezalca, ki sta se podala po zahodni strani na Siula Grande 6344 m – njuna ekspedicija pa je tudi ovekovečena v filmu Dotik smrti. A njegova dramatična gorska pokrajina se ni mogla skrivati večno. Ledeni obrazi ostro rezanih gora in ledeniki, kontrasti rumenih travnatih površin ter turkiznih jezer. Vse to spakirano na 30 kvadratnih kilometrih.

Ves čas trekinga se nahajamo na višinah nad 4000 m. Dnevno hodimo med 5 in 7 ur, skupno naredimo 120 km, skoraj vsak dan pa tudi prečkamo kakšen visok prelaz. Prelazi se nahajajo na višinah od 4700 – 5000 m, in so tu resnično posebni, saj se zaradi njihove višine zelo približamo visokim vrhovom. Obkroženi s pogledi na mogočne šest-tisočake, med njimi tudi druga najvišja gora Peruja, Yerupajá 6,617 m.

Kordiljera Huayhuash je eno izmed najbolj spektakularnih gorskih območij na svetu, v katerem preživimo kar 10 dni potovanja. Vsak korak nas globlje ponese v njena divja, mogočna prostranstva in slej kot prej verjetno spoznate tudi vi, da je to resnično eden najlepših trekingov, ki obstaja na tem našem čudovitem planetu. Zadnji, 19. dan se vrnemo v Huaraz.


20. dan Huaraz – Lima

Čaka nas vožnja nazaj v Limo. Mimo čudovitih prizorov na poti prispemo v Limo v zgodnjih večernih urah. Zadnja perujska noč.


21. dan Lima – let domov

Odhod na letališče v Limi, od koder poletimo nazaj proti domu.


21. dan Prihod domov

 


Info

V skladu s TrekTrek tradicijo razvijamo nove treking programe na najboljših pohodniških destinacijah sveta. A tokrat jih bomo dodelali na prav poseben način in del raziskovanj boste lahko tudi vi.

Peru je del naše poti okrog sveta

Spremljali nas boste lahko na enoletni ekspediciji okrog sveta in se nam tudi pridružili na izbranih destinacijah.

Naše poti bomo objavljali na naših spletnih straneh in družbenih kanalih. Po vsaki dodatno raziskani destinaciji razpisujemo tudi premierna potovanja, da boste lahko tudi vi del te izjemne zgodbe, ki prihaja.

Tip potovanja

ikona

Potovanje je predvsem namenjeno trekingu in doživljanju čudovite andske narave.

Po prihodu v Limo se odpeljemo v pohodniško prestolnico Huaraz, ki bo naša odskočna deska za oba trekinga, zadnji dan pa je posvečen ogledu prestolnice in zadnjim nakupom.

Na trekingu bo poleg slovenskega vodje poti za vas skrbela tudi močna lokalna ekipa. Treking bo vodil licenciran gorski vodnik, s seboj bomo imeli tudi mule za prenos prtljage in njihove skrbnike.  Za kamping opremo bo poskrbljeno (razen spalne vreče). Ves čas trekinga bo poskrbljeno za 3 obroke dnevno.


Nočitve

ikona

Na potovanju spimo v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah.

Med trekingom bomo spali v šotorih, za katere poskrbi lokalna ekipa.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev za potovanje v Peru je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače težje dostopni.


Vizum

ikona

Slovenski državljani za vstop v Peru vizuma ne potrebujemo.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obvezno predpisanih cepiv ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Inštitut Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00  ali spletno stran www.zdravinapot.si.

O višinski bolezni za tiste, ki berete angleško: http://www.ismmed.org/


Vreme

ikona

Vreme v kordiljerah grobo ločimo na dve obdobji – deževno (od oktobra do marca) in  suho obdobje (od aprila do septembra) znano tudi kot ‘Andsko poletje’.

V času našega potovanja – julija, lahko tako pričakujemo lepe pohodniške dneve. Tipičen dan v kordiljerah se začne s hladnimi jutri brez oblakov, čez dan se na 4000m segreje nekje do 20oC. Jutra in večeri so hladni, pričakujte temperature okrog 0oC. Veter v tem času ni zelo pogost. Vseeno moramo biti pripravljeni tudi na kakšen dan bolj ekstremnih razmer, saj padavine niso povsem izključene, a redke.


Potrebna oprema

ikona

Kot prvo naj omenimo dobro spalno vrečo, ki naj ima ‘comfort zone’ pri temperaturah okrog 0oC. Vsekakor so potrebni dobro uhojeni pohodni čevlji (pol visoki ali visoki) ter kvalitetna jakna in hlače, ki bodo ščitile pred eventuelnimi padavinami in vetrom. Topli sloji, smučarsko perilo, topla kapa in rokavice ne bodo odveč.

Poleg tega boste potrebovali tudi udoben pohodni nahrbtnik za vse dnevne potrebščine ter kremo za zaščito pred soncem z visokim zašitnim faktorjem.

Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem.


Valuta

ikona

Uradna valuta je Perujski novi sol. Tečaj (januar 2019) je 1 € = 3.8035 PEN.

 


Cena

Cena: 1790 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno

 • prevozi po programu (brez letalske karte),
 • nočitve v popotniških hotelih,
 • 4-dnevni treking v Kordiljeri Blanca,
 • 10-dnevni treking v Kordiljeri Huayhuash,
 • hrana ves čas trekinga,
 • kamping oprema na trekingu (razen spalne vreče in podloge) in mule za prenos prtljage,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,
 • gorski vodnik na trekingu,
 • slovenski vodja poti,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno

 • letalska karta do Lime (trenutna cena kart je 770 EUR – karte so ugodne, če jih kupite pravočasno, dec. 2018),
 • prevoz na letališče in nazaj,
 • hrana in pijača, ko nismo na trekingu,
 • doplačilo za enoposteljno sobo (v mestih), ki znaša 90 EUR,
 • napitnine.

Način plačila

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi (prijavnina je v primeru odjave nepovratna),
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanjaTa stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri