TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Peru – treking v Kordiljerah

Glavne značilnosti

 • Soočite se z dvema izmed najbolj spektakularnih trekingov na svetu, ki sta vstopnici v osrčje najlepših podob Andov – skrita v perujskih gorskih masivih Kordiljere Huayhuash in Blance.
 • V neokrnjenem visokogorju smo obkroženi z najvišjimi vrhovi gorovja, ki se okrog nas vzpenjajo nad 6000 m. Seveda ne gre brez perfektne piramide Alpamaya (5947 m), ki si ni zaman zaslužil titule najlepše gore na svetu. Tu so tudi drugi dramatično ošiljeni andski vrhovi, katerim kontraste dajejo zelene doline in kristalna turkizna ledeniška jezera.
 • Premagamo 10 prelazov, katerih višina dosega skoraj 5000 m. Vsak razglednik je fantazija zase. Ne imenujejo je zaman pohodniška meka Južne Amerike.
 • Pobegnemo množicam, ki so se odpravile na famozno inkovsko pot in odkrijemo pristnost tukajšnje andske kulture, katere turizem še ni dosegel. Sledimo starodavnim andskim potem in srečujemo lokalne skupnosti Quenchua, katerih pisane noše in lame še dodajajo k čarobnosti teh oddaljenih krajev.
 • Po prihodu v Limo sledimo Pan-ameriški cesti do gorskega mesteca Huaraz, kjer nas aklimatizacijski dan pripravi na treking v Kordiljeri Blanci. Ko mislimo, da smo najlepše že videli, pa je tu še 10-dnevni treking Huayhuash. Oba definitivno med top 5 naravnih čudes, ki jih kontinent ponuja.
 • Kordiljera Huayhuash je eno izmed najbolj spektakularnih gorskih območij na svetu, v katerem preživimo kar 10 dni potovanja. Vsak korak nas globlje ponese v njena divja, mogočna prostranstva in slej kot prej verjetno spoznate tudi vi, da je to resnično eden najlepših trekingov, ki obstaja na tem našem čudovitem planetu.
 • Ves čas trekinga se nahajamo na višinah nad 4000 m. Dnevno hodimo med 5 in 7 ur, skoraj vsak dan pa tudi prečkamo kakšen visok prelaz. Prelazi se nahajajo na višinah od 4700 – 5000 m, in so tu resnično posebni, saj se zaradi njihove višine zelo približamo visokim vrhovom, obkroženi s pogledi na mogočne šest-tisočake.
 • Izjemna lokalna podpora, najvišji varnostni standardi in odlični kuharji na treku.
 • Ste pripravljeni na izziv? Tisti, ki se zanj odločite boste poplačani z enim izmed top doživetij vašega življenja.
Eden od fantastičnih razglednikov na Huayhuash treku Eden od fantastičnih razglednikov na Huayhuash treku
Termin
9. - 30. julij 2019

Trajanje
22 dni

Cena
1790 EUR + letalska karta

Status
Skupina je na poti

Vodnik
Barbara Marič


Program po dnevih

1. danPolet v Limo
2. danPrihod v Limo in nočni bus v Huaraz
3. danHuaraz
4. danHuaraz - aklimatizacijska tura
5. danHuaraz - začetek treka v Kordiljeri Blanca 2980 m - kamp 3760
6. danTreking Kordiljera Blanca - 12 km
7. danČez najvišji prelaz 4750 m - 12 km
8. danTreking Kordiljera Blanca - Huaraz
9. danHuaraz - privatni kombi do Cuartelwain 4150 m - začetek treka Huayhuash circuit
10. danHuayhuash - prelaz 4700 m - jezero Mitucocha 4230m - 10 km
11. danHuayhuash - prelaz 4800 m - kamp na 4150 m - 12 km
12. danHuayhuash - prelaz 4850 m - kamp na 4330 m - 15 km
13. danHuayhuash - prelaz 5041 m – kamp na 4400 m, opcijsko do razglednika 5100 m - 13 km
14. danHuayhuash - prelaz 5100 m, kamp na 4250 m - 12 km
15. danHuayhuash - prelaz 5000 m, kamp na 3500 m - 12 km
16. danHuayhuash - prelaz 4800 m, kamp na 4400 m - 16 km
17. danHuayhuash - prelaz 4800 m, kamp na 4070 m - 8 km
18. danHuayhuash - prelaz 4250 m, kamp na 4070 m, opcijsko do razglednika na 4400 m - 6 km
19. danHuayhuash - prelaz 4650 m - 11 km - privatni kombi do Huaraza, bus v Limo
20. danHuaraz - Lima
21. danLima - polet domov
22. danPrihod domov

Podroben program

1. dan Let v Peru in prihod v Limo

Večerni prihod na letališče v Limi, namestitev v hotelu in nočitev.


2. dan Lima – nočni avtobus v Huaraz

Cel dan posvetimo raziskovanju prestolnice, zvečer se vkrcamo na nočni avtobus v Huaraz.


3. dan Huaraz

Huaraz je nemirna prestolnica andskega treking kraljestva. Je glavno mesto pohodništva, avanture in zimskih športov. Pogled na mesto je čudovit, ko se kot platno izza hiš razpenja pogled na eno najlepših gorskih verig Andov – Kordiljero Blanco. Je mesto, ki ima resnično simpatičen karakter – mogoče tudi zato, ker so v sezoni ulice polne pohodnikov in zdi se, da celo mesto živi za avanture, ki se odvijajo v njegovi neposredni bližini. Huaraz leži na 3050 m, zato je prvi dan namenjen počasnemu privajanju na višino. Ogled mesta in obisk muzeja Anchash, kjer se začnemo spoznavati z bogato zgodovino okolice. Seveda ne bo šlo brez kulinaričnih užitkov, katere najdemo v najljubših restavracijah vseh pohodnikov. Poplaknemo s slavno Inca Kolo ali pa z najljubšim lokalnim pivom, ki ima zelo primerno ime za okolico, kjer se nahajamo – Alpamayo. Na vse skupne dogodivščine, ki prihajajo!


4. dan Huaraz – aklimatizacijski dan


5. – 8. dan Huaraz – treking v Kordiljeri Blanci – Huaraz

peru treking potovanjeV jutranjih urah se odpravimo do izhodišča, ki je od Huaraza oddaljen dobrih 100 km. Tam se srečamo z našo izurjeno ekipo gorskih spremljevalcev. Naredili bomo enega, po mnenju mnogih, najlepših trekov kordiljere.  Ta vključuje tri doline, ki so med seboj povezane z visokimi prelazi.

Smo v družbi visokih andskih vršacev (5500 m+), ki so večno pokriti s snegom, med njimi pa se raztezajo široke travnate doline. Tu smo v družbi najbolj znamenitih vrhov dežele, kot so Huascarán, Huandoy, Tocllaraju. Seveda ne moremo mimo najbolj izstopajočega Alpamaya in njegove značilne piramide, ki mu je prislužila titulo najlepše gore na svetu.

Seveda so tu tudi ledeniška jezera osupljivih barv – vse od turkizne do gozdno zelene. Eksotična flora, ki raste vse do 4800 m in pa raznovrstna favna – predvsem ptice, katerih petje občasno prekine tišino gora. Naši kampi so postavljeni pod gorami, ob potokih in jezerih – okolica, ki ustvarja čarobne kulise ob barvah zahajajočega sonca.

V skladu z najvišjimi standardi varnosti,  imamo na destinaciji tudi skrbno izbrano in odlično lokalno podporo. Naš lokalni partner sodeluje z lokalnimi reševalci in ima v vsaki vasi sodelujoče partnerje, ki jih lahko po potrebi aktivira. Za usposobljenost lokalnih partnerjev skrbijo z rednimi vajami in tečaji ter sprotnimi nadgradnjami znanja. Za vsak dan posebej imamo izdelan natančen plan reševanja.

Naša ekipa ima s seboj odlično komunikacijsko opremo: radio ter satelitski telefon in poznajo kotičke v hribih tako dobro, da do metra natančno vedo kje lovi lokalni signal za telefon. V kampu pa nas vedno pričaka tudi naša skrbna ekipa – kuhar in pomočniki, ki nam vsak dan postrežejo s slastnimi obroki. Večerje so sestavljene iz dveh hodov in zagotovo se boste že takoj na začetku prepričali, da so naši kuharji neverjetni mojstri.

Večina pohodnikov in organiziranih tur naredi turo iz vzhoda proti zahodu – preprosto zato, ker je nekoliko lažja pot. Nam se zdi škoda, da nas gore gledajo v hrbet in zato naredimo trek iz zahodne proti vzhodni strani. To sicer pomeni, da bomo na kakšnem ovinku malce težje zadihali, kot bi v nasprotni smeri. A poplačani smo z izjemnimi razgledi, ki so v tej smeri tudi iz dneva v dan lepši. Dnevno hodimo med 5 in 7 ur, treking pa ocenjujemo kot srednje zahteven. Najvišji prelaz na poti je 4750 m visok Punta Union pass, ki nagradi z enim najbolj spektakularnih razgledov. Od tam se nam imamo prelep pogled na celotno prehojeno dolino, na jezero pod nami in malenkost višje nas že čaka jezero Taulicocha in okoliški tisočaki z masivnimi ledeniškimi odejami. Prelaz Punta Union pa se prevesi na drugo stran v popolnoma drugačno pokrajino. Skalovje zamenja zelena barva, ledeniška jezera pa ogromne skalne gmote, ki tlakujejo našo pot in spust. Obdajajo nas prelepi vrhovi, ki se v večernem sončnem zahodu obarvajo neverjetno bleščeče belo.

8. dan se v popoldanskih urah vrnemo v Huaraz in si privoščimo počitek pred naslednjim velikim poglavjem našega potovanja.


9. dan Huaraz – Llamac – Chalterwain – začetek treka Huayhuash

Huaraz zapustimo v jutranjih urah. Cesta nas popelje preko prečudovitih ovinkov na višino čez 4000 m in ponudi veličastne razglede na terasasto dolino. Ustavimo se na kosilu v lokalni restavraciji. Prihod v kamp Chartelwain na višini 4180 m v popoldanskih urah. Tu postavimo šotore, proti večeru pridejo iz druge vasi še naši spremljevalci in nosači – osli ter njihovi lastniki. Po čajanki se sprehodimo po dolini ob reki, ki ponuja lepe večerne sončne zahode in pogled na obarvane vrhove predela gora Rondoy. Počitek in priprave na naslednji dan, ko se podamo v to pohodniško meko Južne Amerike.

Kompakti masiv kordiljere Huayhuash je bil še nedolgo nazaj čista neznanka. Regija je postala poznana širšemu svetu šele od leta 1985, ko sta Joe Simpson in Simon Yates postala prva plezalca, ki sta se podala po zahodni strani na Siula Grande 6344 m – njuna ekspedicija pa je tudi ovekovečena v filmu Dotik smrti. A njegova dramatična gorska pokrajina se ni mogla skrivati večno. Ledeni obrazi ostro rezanih gora in ledeniki, kontrasti rumenih travnatih površin ter turkiznih jezer. Vse to spakirano na 30 kvadratnih kilometrih. Naj se nova avantura prične!

Približno 5 ur vožnje


10. dan Čez prelaz do jezera Mitucocha

peru treking potovanje

Naš ‘Huayhuash circuit’ ni speljan po klasičnih poteh z namenom, da imamo na poti manj pohodnikov in seveda tudi zato, da pridemo do najlepših razgledov.

Kamp zapustimo v zgodnjih jutranjih urah. Zjutraj nas vodniki zbudijo ob 6 uri, postrežejo s čajem iz kokinih listov in počasi odkorakamo preko prelaza (4700 m), da pridemo na razgledno točko nad jezerom Mitucocha 4230 m z izjemnimi pogledi na prvo jezero na poti. V dolini nas že čakajo postavljeni šotori in topli napitki s slanimi prigrizki. Čajanke v taboru so vedno nekaj najlepšega in so na voljo ves čas, ko pridemo iz pohoda nas že čaka slaven vroč coca čaj (seveda je opcija tudi drugih čajev), kava, vroča čokolada, različni slani prigrizki, sveže pečen in dišeče kokice, slani sirovi zavitki, in suho sadje.

10 km, dobre 3 ure vzpona in 2 uri sestopa


11. dan Blizu belih vrhov – čez prelaz 4800 m, kamp na 4150 m

Dopoldanski vzpon na prelaz 4800 m, ki nas popelje še bližje vsem tem belim tisočakom. Pot je speljana tako, da jo brez težav prehodimo in imamo na koncu poplačan naš trud s prečudovitim kampom ob jezeru na 4150 m. Na razgledni točki nad kampom se ustavimo, ker se lepotam vrhov z ledeniki v ozadju enostavno ne da upreti. Da je pa pogled še lepši pa poskrbi jezero, ki na prefinjen način doda kuliso našemu spustu proti kampu.

12 km 4 ure vzpona, 3 ure sestopa


12. dan Razglednik na tri čudovita ledeniška jezera do kampa Huayhuash

Vstanemo dovolj zgodaj, da lahko uživamo v jutranji zarji in iz vrha sosednjega hriba naredimo nekaj prelepih panoramskih fotk z odsevom v jezeru. Poznamo slavne slike Huayhuasha in treh jezer? Težko pričakovan je to naš današnji dan. Zgodaj zjutraj odkorakamo proti prvemu jezeru. Po skrivni poti med grmičevjem se odpravimo proti razgledni točki prvega jezera in smo priča grmenju in lomljenju velikih gmot ledu, ki se valijo v jezero. Kmalu pa to jezero postane eno izmed treh najbolj oddaljenih, ko se po vzponu spočijemo na razgledniku od koder lahko sproščeno opazujemo čudovite odtenke vseh treh jezer v dolini pod nami. Današnji kamp je Huayhuash na 4330 m.

15 km, 5 ur vzpona, 3 ure sestopa    


13. dan Huayhuash kamp 4330 m –  čez prelaz na 5041 m

Iz Huayhuasha se odpravimo čez prelaz na 5041 m. Hodimo počasi in resnično večkrat pogledamo nazaj, saj se nam ponujajo prelepi razgledi na dolino. Višina prelaza je tokrat najvišja točka trekinga in pred seboj lahko vidimo le nebo. Ko po 3 urnem vzponu zakorakamo na vrh prelaza pa se nam odpre pogled na spektakularen razgled druge strani. Kar naenkrat je pred nami ogromno visokih belih vrhov, jezero in počasen 3 urni spust v dolino je poplačan z izjemnimi postanki. Pokrajina pa je tu kot v filmu. V kamp na  4400 m prispemo po 6 urah hoje (odvisno od foto postankov), kjer se nam ponudi možnost dodatnega pohoda na San Antonio razglednik 5100 m, kar nanese še dodatne 3 ure hoje za tistega, ki si to želi. Kdor pa ima zadostno dozo vrhov in jezer v krvi za današnji dan pa lahko uživa na soncu v kampu in se predaja gorskim lepotam.

13 km, 3 ure vzpona in 3 ure sestopa + opcijsko 6 km


14. dan Fantazija prelaza Santa Rossa, 5100 m

Danes imamo pred nami enega izmed najlepših prelazov – Santa Rossa, 5100 m. Filmski ustvarjalci so tu posneli film Touching the Void (Dotik Smrti). S tega prelaza med drugimi vršaci vidimo mogočno goro Siula grande 6344 m. Naš kamp pa nas tokrat razvaja s kulinaričnimi dobrotami in prečudovitimi kulisami za popoldanski počitek na 4250 m.

12 km, 3 ure vzpona in 3 ure sestopa


15. dan Sproščen dan okrog jezer

Ta dan ponujamo opcijsko pohod do jezera Sarapocoche. Kdor želi je za ta pohod zgodaj zjutraj 2,5 uri vzpona in 1,5 ure spusta nazaj do kampa. Kdor ne želi do jezera lahko ostane v kampu, saj se vrnemo nazaj po isti poti in nato skupaj nadaljujemo 4 urno hojo proti Grand vista razgledniku. V vas Huayllapa 3500 m  prispemo popoldan, naš kamp je postavljen sredi vaškega nogometnega igrišča in obdaja nas polno radovednih otrok, ki z veseljem čebljajo z nami. Nekaj metrov višje v vasi pa nas čaka gospa, ki ima majhno rezidenco in nudi tuširanje s toplo vodo.

12 km + opcijsko 6 km


16. dan Mimo pastirjev v zelenih dolinah

Vzpon preko prelaza Tapush 4800 m nas za dobrih 5 ur zaposli z uživanjem ob menjajoči se pokrajini. Naš stalni spremljevalec je vrh Diablo Mudo in menjajoče se pokrajine pastirjev in njihovih živali. Vzpon ni težek, saj je lepo razdeljen na vzpenjajoče se dele in krajše položnejše oddihe. Iz vrha pa nas 3 urni spust mimo dežnih lagun z odsevi vrhov pripelje do kampa na 4400 m.

16 km – 5 ur vzpona, 3 ure sestopa


17. dan Dih jemajoči razglednik na prečudovita jezera

Zopet dan, ki postreže z neverjetnimi razgledi. Toliko prečudovitih barv nas obdaja, da se 2 uri vzpona poplačata z vsakim korakom. Preko prelaza 4800 m ponujamo opcijo razglednika na jezero Jahuacocha 4070 m. Ovinek, ki ga naredimo je čudovit in vreden vseh prihranjenih baterij v fotoaparatu, saj nas nato ta pogled spremlja pri 3 urnem spustu. Prihod v kamp preko reke Rio Achin nas opomni, da se nahajamo v predelu kjer je veliko železove rude in pogled na rdečkasto obarvane gore je rahlo drugačen kot smo ga vajeni.

8 km – 2 uri vzpona in 3 ure sestopa


18. dan Raziskovanje razglednikov nad jezeri

Ker je kamp Jahuachoca 4150 m ob jezeru tako lep ta teren raziščemo bolj podrobno. Zjutraj se odpravimo do enega izmed jezer in na čudovit razglednik Suteracocha view point 4250 m. Vse skupaj je 4 ure hoje. Kdor želi ta dan popestriti še z dodatnimi 5-6 urami hoje pa opcijsko ponujamo še view point  nad jezerom Rasac 4400 m. S podaljškom se v kamp vrnemo v popoldanskih urah. Tokrat spimo tudi to noč v istem kampu.

6 km, 4 ure hoje + opcijsko 10 km Rasac jezero 


19. dan Še zadnji prelaz in pogled na vasi – Huaraz – Lima

In še zadnji jutranji čaj, ki nas pogreje preden pokukamo iz šotora. Da malo začinimo naš tradicionalni povratek smo za danes pripravili prelep dan preko novega prelaza Pocpa 4650 m. Tokrat se zbudimo uro prej kot običajno, da lahko resnično izkoristimo dan v gorah. Z vrha se še zadnjič ozremo na vrhove Huayhuasha in se počasi spustimo v dolino. Po sestopu dosežemo vas Pocpa, kjer se poslovimo od ekipe. Naš kuhar pa je pripravljen tudi za zadnji dan na našo željo skuhati domače kuhano vino. Da nazdravimo uspešno prehojenim etapam! Od tam se nato odpravimo z našim prevozom preko vasi Llamac do Huaraza. V Huaraz prispemo v poznem popoldnevu okoli 17 ure. Ker je cesta za naš kombi zelo zahtevna, spust v dolino in nato pot preko prelaza po kamniti cesti v Huaraz, kljub majhnemu številu kilometrov traja dobrih 5 ur. V Huarazu se zvečer vkrcamo na udoben nočni avtobus nazaj v Limo.

11 km, 3 ure vzpona, 3 ure sestopa


20. dan Lima

V Limo prispemo v zgodnjih jutranjih urah. Še zadnji nakupi, uživanje v vrvežu prestolnice in perujski kulinariki.


21. dan Lima – let domov

Odhod na letališče v Limi, od koder poletimo nazaj proti domu.


22. dan Prihod domov

 


Info

Zakaj z nami?

 • Naša ekipa ima s seboj odlično komunikacijsko opremo: radio, satelitski telefon in poznajo kotičke v hribih tako dobro, da do metra natančno vedo kje lovi lokalni signal za telefon.
 • Lokalna agencija sodeluje z lokalnimi reševalci in ima v vsaki vasi sodelujoče partnerje, ki jih lahko po potrebi aktivira. Za usposobljenost lokalnih partnerjev skrbijo z rednimi vajami in tečaji ter sprotnimi nadgradnjami znanja.
 • Izdelan imamo natančen plan reševanja za vsak dan posebej.
 • Na poti imamo s seboj več 4 minutnih kisikovih mask – oxi shot, ki se jih lahko po potrebi uporabi, če pride do tovrstnih težav.
 • Lokalni vodnik in tehnična/kuharska ekipa so povezani preko radijskih naprav in pravočasno javimo prihod v kamp, da nam lahko pripravijo čajanko ob prihodu.
 • Spalne blazine so udobne, oprema je čista in redno pregledana s strani agencije.
 • Pred odhodom na treking imamo individualni pregled opreme z vsakim potnikom, skupinski sestanek na agenciji in jasno razlago poti, ki je popestrena z reliefnim zemljevidom.
 • Vodniki imajo s seboj zemljevid in vsak dan posebej si zjutraj ali po nastanitvi v kampu lahko skupaj ogledamo našo pot, bližnje vrhove…
 • Šotori so izredno veliki in dovolj prostorni za udobno spanje dveh oseb plus vso osebno prtljago, ki jo imamo s seboj.
 • Zakaj naš treking stane malo več od konkurenčnih? Ker lokalna agencija plačuje lokalne vodnike, kuharje in lastnike živali za 40 % več kot ostale agencije. Na ta način si zagotovimo kakovostno sodelovanje z domačini, pristna prijateljstva in zagotovljene odhode. Lokalni partnerji resnično spoštujejo agencijo in so hvaležni lastniku, da lahko sodelujejo. Standardi, ki jih nudimo so na zelo udobnem nivoju, hrana je odlična in odnos lokalne ekipa je izredno prijeten, prijateljski, skrben in zanesljiv.

Tip potovanja

ikona

Potovanje je predvsem namenjeno trekingu in doživljanju čudovite andske narave.

Po prihodu v Limo se odpeljemo v pohodniško prestolnico Huaraz, ki bo naša odskočna deska za oba trekinga, zadnji dan pa je posvečen ogledu prestolnice in zadnjim nakupom.

Na trekingu bo poleg slovenskega vodje poti za vas skrbela tudi močna lokalna ekipa. Treking bo vodil licenciran gorski vodnik, s seboj bomo imeli tudi mule za prenos prtljage in njihove skrbnike.  Za kamping opremo bo poskrbljeno (razen spalne vreče). Ves čas trekinga bo poskrbljeno za prehrano:

PREHRANA NA TREKINGU

Na trekingu je poskrbljeno za tri glavne obroke dnevno in prigrizke. Opcija mesni in vegetarijanski ali veganski meni na voljo, ravno tako drugačne diete npr brez glutena. Prvi dan vožnje proti Huayhuashu zajtrk pripravimo sami, kosilo pa lahko po želji jemo v lokalni restavraciji po poti. Cena kosila v vasi je 4 eure.

Zajtrki na trekingu so sestavljeni iz sledečih menijev: Omleta, sadje, palačinke, pečena jajca, kaša, zelenjava, kosmiči z jogurtom, kruh, marmelada, maslo, avokado, sir,..

Kosila: Kadar je hoja daljša in pridemo v kamp po 15 uri, nam kosilo postrežejo na poti. Piknik kosilo je pripravljeno zjutraj in ga vodnik in kuhar nosita s seboj. Tu seveda zaradi dodatne teže gledamo na to, da je kosilo konkretno in hranilno, količina zelenjave pa je omejena na eno porcijo po osebi. Dodatna ponudba hrane je nato na voljo ob čajanki v taboru. Kosila so sestavljena iz: solat, rižot, pečenega piščanca s prilogo zelenjave in domačega krompirja, testenine kot hladna solata, zelenjavni krožniki, sendviči,…

Kadar imamo kosilo v kampu imamo topel obrok, možnosti juhe, mesnih / zelenjavnih prilog s testeninami in velikimi porcijami…

Prigrizki: sadje, perujski piškoti, čokoladice in lastni prigrizki od doma – energetske ploščice, suho sadje.

Čajanke: na poti nas pocrkljajo s toplim čajem in kavo iz termovk. Lahko pa se dogovorimo tudi za toplo vodo in si sami od doma prinesemo domače instant napitke, ki si jih raztopimo v vodi.

Čajanke v taboru so vedno nekaj najlepšega in so na voljo ves čas, ko pridemo iz pohoda nas že čaka slaven vroč coca čaj ( seveda je opcija tudi drugih čajev), kava, vroča čokolada, različni slani prigrizki, sveže pečen in dišeče kokice, slani sirovi zavitki, suho sadje… Priporočamo, da si pred odhodom na treking vsak kupi svoje najljubše prigrizke v Huarazu, saj se je lepo razvajati ob čajankah z individualnimi priboljški, ki nam narišejo nasmeh na obraz.

Večerje so sestavljene iz dveh hodov. Vsak dan drugačna juha izpod spretnih prstov našega kuharja, vsak kuhar pa ima svoj slog in svoje najljubše jedi. Perujčani so neverjetni mojstri kadar govorimo o slastnih juhicah. Zelenjavne mineštre, bučna juha, juha s testeninami, juha s kvinojo, mesne in zelenjavne juhe. Drugi hod večerje pa je vedno konkreten obrok: testenine z različnimi omakami, solatni krožniki, mesni krožnik, riž s prilogami, krompir s prilogami, ribe,.. gledamo na to, da imamo različne opcije za pridobivanje proteinov (sir, avokado, jajca, soja, kvinoja)

Naš kuhar pa je pripravljen tudi za zadnji dan na našo željo skuhati domače kuhano vino. Da nazdravimo uspešno prehojenim etapam.


Nočitve

ikona

Na potovanju spimo v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah.

Med trekingom bomo spali v šotorih, za katere poskrbi lokalna ekipa. Poskrbljeno bo za:

 • Šotori za tri osebe –v katerih spita dve osebi
 • plastične podloge pod šotori, da zagotovimo bolj suho podlogo v šotoru
 • spalna penasta podloga 5 cm (kdor od doma prinese svojo napihljivo blazino pa mu za večje udobje zagotovimo še armafleks podlogo)
 • v kolikor ste v dvomih, ali je vaša spalna vreča dovolj topla, nam to pred potovanjem pravočasno sporočite in poskusili bomo urediti dodatne odeje za mrzle noči

Število udeležencev

ikona

Število udeležencev za potovanje v Peru je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače težje dostopni.


Vizum

ikona

Slovenski državljani za vstop v Peru vizuma ne potrebujemo.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obvezno predpisanih cepiv ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Inštitut Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00  ali spletno stran www.zdravinapot.si.

O višinski bolezni za tiste, ki berete angleško: http://www.ismmed.org/


Vreme

ikona

Vreme v kordiljerah grobo ločimo na dve obdobji – deževno (od oktobra do marca) in  suho obdobje (od aprila do septembra) znano tudi kot ‘Andsko poletje’.

V času našega potovanja – julija, lahko tako pričakujemo lepe pohodniške dneve. Tipičen dan v kordiljerah se začne s hladnimi jutri brez oblakov, čez dan se na 4000m segreje nekje do 20oC. Jutra in večeri so hladni, pričakujte temperature okrog 0oC. Veter v tem času ni zelo pogost. Vseeno moramo biti pripravljeni tudi na kakšen dan bolj ekstremnih razmer, saj padavine niso povsem izključene, a redke.


Potrebna oprema

ikona

Kot prvo naj omenimo dobro spalno vrečo, ki naj ima ‘comfort zone’ pri temperaturah pod  0oC. Vsekakor so potrebni dobro uhojeni pohodni čevlji (pol visoki ali visoki) ter kvalitetna jakna in hlače, ki bodo ščitile pred eventuelnimi padavinami in vetrom. Topli sloji, smučarsko perilo, topla kapa in rokavice ne bodo odveč.

Poleg tega boste potrebovali tudi udoben pohodni nahrbtnik za vse dnevne potrebščine ter kremo za zaščito pred soncem z visokim zašitnim faktorjem.

Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem.


Valuta

ikona

Uradna valuta je Perujski novi sol. Tečaj (januar 2019) je 1 € = 3.8035 PEN.

 


Cena

Cena: 1790 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno

 • prevozi po programu (brez letalske karte),
 • nočitve v popotniških hotelih,
 • 4-dnevni treking v Kordiljeri Blanca,
 • 10-dnevni treking v Kordiljeri Huayhuash,
 • hrana ves čas trekinga,
 • kamping oprema na trekingu (podrobnosti pod nočitvami)
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,
 • gorski vodnik na trekingu,
 • slovenski vodja poti,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno

 • letalska karta do Lime (trenutna cena kart je 770 EUR – karte so ugodne, če jih kupite pravočasno, dec. 2018),
 • prevoz na letališče in nazaj,
 • hrana in pijača, ko nismo na trekingu,
 • doplačilo za enoposteljno sobo (v mestih), ki znaša 90 EUR,
 • napitnine.

Način plačila

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi (prijavnina je v primeru odjave nepovratna),
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: info@trektrek.si.

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanjaTa stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri