TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Nepal – Foto odprava pod Everest

Glavne značilnosti

 • Treking Everest – prilagojen fotografskim potrebam tako, da vključuje več razglednikov, ki jih ne boste našli v drugih itinerarijih
 • Khumbu je območje Nepalske Himalaje, ki obsega najmogočnejšo gorsko pokrajino na svetu.
 • V brezkončnem nizu mogočnih gora in ledenikov najbolj izstopajo štirje osemtisočaki z najvišjim, Everestom na čelu (Lhotse, Čo Oju in Makalu), estetska gorska oblika Ama Dablama, največji ledenik Nepalske Himalaje, mogočna ostenja gora Tamserku, Kangtega, Čolatse, Tavoče …
 • Ob tem ne pozabimo na še vedno tradicionalno življenje Šerpovskih vasi, slikovite samostane tibetanskega budizma in živahen promet karavan jakov ter nosače z raznovrstnimi tovori, ki izzivajo fizikalne zakone. Odpravljamo se torej v fotografski paradiž.
Treking Nepal - nad 5000 m, proti baznemu taboru pod Everestom. Treking Nepal - nad 5000 m, proti baznemu taboru pod Everestom.
Termin
november/december 2020

Trajanje
23 dni

Cena
1640 EUR + letalska karta

Vodnik
Uroš Sever


Program po dnevih

1. danLet proti Katmanduju
2. danPrihod v Katmandu
3. danLet Katmandu – Lukla (2840 m), Lukla – Phakding (2610 m) / Monjo (2800 m)
4. danPohod Phakding / Monjo – Namče Bazar (3440 m)
5. danNamče bazar – Everest hotel – Khumjung – Khunde
6. danGong Ri (4100 m) – Thame – Mong la (4000 m)
7. danMong la – Dole (4000 m)
8. danDole – Mačermo (4470 m)
9. danMačermo – Gokijska jezera (4790 m)
10. danGokijska jezera
11. danGokijo Ri (5360 m); Gokijska jezera – Dragnak (4700 m)
12. danDragnak – Čo la (5420 m) – Dzongla (4830 m)
13. danDzongla – Gorak Šep (5100 m)
14. danKala Patar (5550 m); Gorak Šep – Lobuče (4900 m)
15. danLobuče – Kongma la (5535 m) – Čukung (4730 m)
16. danČukung Ri (5546 m) – Dingboče (4360 m)
17. danDingboče – Nankargtshang (4800 m); Dingboče – Tengboče (3860 m)
18. danTengboče – Namče bazar
19. danNamče bazar - Lukla
20. danLukla - Katmandu
21. danKatmandu
22. danLet proti domu
23. danPovratek domov

Podroben program

1. dan Let proti Nepalu

Let proti Katmanduju.


2. dan Prihod v Katmandu

Sasu, sveti mož v svetišču Pašupati, Katmandu.

Običajen dan v Katmanduju: dokupovanje robe za trek, ki ga podaljšamo do tržnice Ason in morda še do Durbarskega trga, kjer se nam morda pokaže boginja Kumari.


3. dan Let Katmandu – Lukla (2840 m), Lukla – Phakding (2610 m) / Monjo (2800 m), 3 – 5 ur

Zgodnji let do Lukle, ki postreže s prvimi panoramami Himalaje, če se uspeš zriniti v levo vrsto sedežev. Ostane nam še dovolj dneva za nekaj ur hoje. Hodimo skozi zaselke Šerp v dolini Mlečne reke – Dudh kosi in počasi se nam razkriva njena bogata gorska okolica. Cilj bomo prilagodili razpoložljivemu času. (Z)


4. dan Phakding / Monjo – Namče Bazar (3440 m), 6 ur

V zmernem tempu (zlasti preko zadnje strmine pred ciljem) nadaljujemo hojo v Namče. Še vedno smo v dolini Mlečne reke, ki jo zapustimo na sotočju z reko Bote khosi in se usmerimo navzgor v Namče. Vmes olupimo kako mandarino in prvič ugledamo Everest. (Z)


5. DAN Namče bazar – Everest hotel – Khumjung – Khunde (aklimatizacijska tura) 5 ur

Ob sončnem vzhodu se bomo povzpeli na razglednik Chhorkung nad Namče bazarjem (20 minut hoje), od koder bomo lahko opazovali in fotografirali Everest, Lhotse in Ama Dablam ob sončnem vzhodu. Po zajtrku se bomo odpravili na razgledno turo do razgledne terase Everest Hotela in obiskali Šerpovske vasi Khumjung in Khunde. Na poti bomo obiskali samostan v Khumjungu, kjer hranijo t.im. jetijev skalp. Nočitev v vasi Thame. Možen popoldanski obisk zelo slikovitega samostana v vasi. (Z)


6. dan Gong Ri (4100 m), 1 ura hoje; Thame – Mong la (4000 m), 3 – 4 ure hoje

Zjutraj se bomo povzpeli na razgledni vrh nad vasjo Gong Ri, imenovan tudi Hillaryjev spominski razglednik (Hillary Memorial Viewpoint) ki ponuja 360 stopinjsko panoramo. Nato se preko vasi Khumjung po razgledni prečni poti odpravimo do prelaza Mong la. Mong la odpira pot v dolino Gokijskih jezer. Razgled s prelaza je odličen. V prvem planu sta mogočna Tamserku in Kangtega. Zadnji sončni žarki se najdlje zadržujejo na njunih vrhovih kar lahko opazujemo / fotografiramo kar pred vrati našega lodža. (Z)


7. dan Mong la – Dole (4000 m), 4 ure

Z Monga la sestopimo v dolino reke Dudh Kosi (Mlečna reka), ki se prebije skozi moreno največjega nepalskega ledenika Ngozumpa. Skozi gozd rododendrona se začnemo vzpenjati proti stranski dolini v kateri nas čakajo lodži v Doleju. Med potjo nas prvič pozdravi osemtisočak Čo Oju, ki bo odslej vladal obzorju na poti proti Gokijskim jezerom. Popoldanski aklimatizacijski vzpon. (Z)


8. dan Dole – Mačermo (4470 m), 4 ure

Povzpnemo se na razgleden greben nad običajno potjo po dolini navzgor, da ujamemo nekaj imenitnih razgledov, med ostalim tudi na Gjačungkang, širno goro mizaste oblike, ki je najvišji sedemtisočak in tako 15. najvišji vrh na svetu. Nato nadaljujemo po poti proti lodžem v Mačermu. Na vzhodu se odpirata vršna kupola Čolatseja in Tavočeja, za hrbtom na obzorje zapira mogočna gorska pregrada Tamserkuja in Kangtege. Tik nad Mačermom se odpre pogled na čelno moreno ledenika Ngozumpa s Čo Ojem v ozadju. Popoldanski aklimatizacijski vzpon na greben nad Mačermom nam v lepem vremenu postreže s pogledom na vrh Everesta, ki ga tu ne bi pričakovali. (Z)


9. dan Mačermo – Gokijska jezera (4790 m), 4 ure; Gokijo Ri (5360 m), 4 ure

Današnji dan bo posvečen Gokijskim jezerom, ki se začnejo nizati, ko se povzpnemo mimo ledeniške čelne morene. Prvo je skromno, a slikovito, saj ga obdaja množica kamnitih možicev. Drugo je precej bolj impresivno in napoveduje tretje jezero, ob katerem bomo ugledali malo naselje lodžev, nad njim pa se pne naš razglednik Gokijo Ri, 5360 m. Popoldanski sprehod na čelno moreno, kjer pod seboj ugledamo širjave ledenika Ngozumpa, ki je sicer prekrit z drobirjem, a nas odlomi in jezerca opozarjajo, da gre za pravi ledenik. (V lepem vremenu je možen tudi popoldanski vzpon na Gokijo Ri). (Z)


10. dan Gokijska jezera – pohod ob ledeniški moreni (celodnevna tura)

Pohod proti severu mimo četrtega in petega Gokijskega jezera ter vzpon na razglednik Scoundrel’s Viewpoint na robu ledeniške morene, od koder se nam odpre pogled v zgornje območje ledenika, pa tudi na velikane Everest, Lhotse, Makalu in Nuptse. (Z)


11. dan Gokijo Ri  (5360 m), 4 ure; Gokijska jezera – Dragnak (4700 m); 4 ure + 3 ure

Jutranji vzpon na Gokijo Ri z najbolj impresivnim razgledom Himalaje.

Popoldne se odpravimo čez ledenik, nenavaden pohod preko prostranstev, posejanih z ledeniškimi odlomi in jezerci, do lodžev v Dragnaku. (Z)


12. dan Dragnak – Čo la (5420 m) – Dzongla (4830 m), 6 – 7 ur

Prečkanje prelaza Čo la nas pripelje v območje ledenika Khumbu. Odprejo se novi razgledi, predvsem na vratolomno steno Čolatseja. Prenočimo v lodžu v Dzongli, saj se nam ponujajo imenitni večerno-jutranji pogledi proti Ama Dablamu. (Z)


13. dan Dzongla – Gorak Šep (5100 m), 6 ur

Ob ledeniku Khumbu hodimo do najvišjih lodžev v Gorak Šepu. Večerne barve vrhove v neposredni okolici Everesta nikogar ne pustijo ravnodušnega. Možnost večernega fotografiranja pod Kala Patarjem. (Z)


14. dan Kala Patar (5550 m), 4 ure; Gorak Šep – Lobuče (4900 m), 3 ure

Vzpon na Kala Patar, ključni razglednik na Everest z okolico (odpre se tudi Lhotse, Pumori in Nuptse pa nas vseskozi spremljata). Sestop v Lobuče. (Z)


15. dan Lobuče – Kongma la (5535 m) – Čukung (4730 m), 7 ur

Vzpon na prelaz Kongma la pomeni prehod v zgornji del doline reke Imja Khola. Tu kraljuje južna stena Lhotseja, nov zorni kot pa dobi tudi pogled na Ama Dablam. Spet se pojavi Makalu. (Z)


16. dan Čukung Ri (5546 m), 3 ure; Čukung – Dingboče (4360 m), 2 uri

Vzpon na razglednik Čukung Ri, sestop v Dingboče, kjer kraljuje Ama Dablam. (Z)


17. dan Dingboče – Nankargtshang (4800 m), 3 ure; Dingboče – Tengboče (3860 m), 3 ure

Jutranji vzpon na razglednik nad Dingbočejem. Popoldanski premik proti samostanu Tengboče. Spet je obzorje zaprto z obzidjem Everest – Nuptse – Lhotse kar omogoča vznemirljive večerno jutranje poglede. (Z)


18. dan Tengboče – Namče bazar, 4 ure

Sestop po razgledni prečni poti v Namče bazar. (Z)


19. DAN Namče bazar – Lukla, 5 – 6 ur

Pri budističnih menihih v samostanu Tjangboče.

Sestop po že znani poti v Luklo. (Z)


20. dan Lukla – Katmandu

Let v Katmandu. (Z)


21. dan Katmandu

Tudi Katmandu ponuja vznemirljive prizore, zlasti v najsvetejšem templju Pašupatinat, kjer sežigajo mrtve, priča pa smo tudi neprekinjenemu toku hindujskega obredja. (Z)


22. dan Let proti domu

Poletimo proti domu. (Z)


22. dan Prihod domov

Prihod domov.


Info

Zakaj z nami?

 • Naš klasični itinerarij smo prilagodili fotografskim potrebam tako, da vključuje več razglednikov, ki jih ne boste našli v drugih itinerarijih, in nočitev v lodžih, ki obetajo najboljše jutranje/večerne posnetke ali najbljižje izhodišče za dostop do razglednih točk. Sestavljen je na podlagi petnajstletnih izkušenj vsakoletnih obiskov območja Khumbu tako da poleg optimalnih lokacij in časovnic upošteva vse pogoje za kar najboljšo aklimatizacijo.
 • Na pot se bomo odpravili v pozni jeseni. Pomonsunsko obdobje obeta najboljše vreme v nepalski Himalaji. Čim bolj se časovno odmaknemo od poletnega monsunskega obdobja, več jasnih dni lahko pričakujemo. Tik pred zimskim mrazom bomo tako ujeli termin, ki bo vremensko najbolj optimalen.
 • Na potovanju bodo uživali vsi, ki jim pomeni fotografija kaj več od običajnega počitniškega škljocanja.
 • Kot običajno potovanje pripravljamo z eno najboljših lokalnih agencij, tako da bo za varnost in gladko reševanje kakršnikoli zapletov najboljše poskrbljeno.

Nočitve

ikona
V Katmanduju bomo spali v popotniškem hotelu. Nastanitev v dvoposteljnih sobah (tuš, WC). Na trekingu bomo prenočili v t.i. gorskih postojankah. Kraje za prenočevanje na trekingu bomo določali sproti, glede na razmere, fizično in psihično, predvsem pa na aklimatizacijsko stanje skupine.

Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače težje dostopni.


Vizum

ikona

Nepalski vizum se pridobi ob vstopu v državo ob predložitvi potrdila o izpolnjeni e-vlogi. Za izpolnitev e-vloge potrebujete podatke iz potnega lista in sken fotografije za dokumente.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obvezno predpisanih cepiv ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Inštitut Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00  ali spletno stran www.zdravinapot.si.

O višinski bolezni za tiste, ki berete angleško: http://www.ismmed.org/


Vreme

ikona

Najboljši čas za treking v Nepalu je od februarja do maja v pomladnih mesecih in od septembra do decembra v jesenskih mesecih. Vreme se zelo razlikuje glede na področje kje se nahajate. V Katmanduju so temperature med 20 in 30˚C, na začetku trekinga približno 18˚C, na koncu trekinga pa se dnevne temperature gibljejo med 0 in 10˚C. Ponoči temperature padejo pod 0˚C. Prelazi so večinoma kopni.


Potrebna oprema

ikona

Od pomembnejših stvari omenimo, da so za treking pomembni dobri pohodniški čevlji in nahrbtnik. Za spanje v gorskih kočah potrebujete s seboj tudi spalno vrečo. Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem.


Valuta

ikona

Uradna valuta je nepalski rupij (NPR). Tečaj (oktober 2017): 1 EUR = 123 NPR.Država

Ime države: Nepal


Glavno mesto: Katmandu


Uradni jezik: Nepalščina


Časovni pas: GMT +5 h 45 min


Država

Do leta 2008 je bil Nepal edina hindujska kraljevina na svetu. Začetnik kraljevske dinastije Šah iz Gorke Pritvi Narajan Šah si je v drugi polovici 18. stoletja podredil vrsto majhnih kraljestev na območju sedanjega Nepala. Svoja osvajanja je zaokrožil z zasedbo treh nevarskih kraljestev v Katmandujski dolini leta 1768, ki so bila pomembna trgovska središča na poti iz indijske podceline proti Tibetu. Dinastija je vladala Nepalu neprekinjeno 340 let, z izjemo dobrih petdesetih let v prvi polovici 20. stoletja, ko je bila dejanska oblast v Nepalu v rokah dinastije Rana.

Na volitvah aprila 2008 so največ glasov dobili nepalski maoisti in tako so lahko uresničili svoj cilj – ukinitev monarhije. Čeprav je bila kraljeva dinastija med Nepalci zelo priljubljena, so konec vladavine zadnjega kralja Gjanendre pozdravili z navdušenjem. Gjanendra je bil namreč edini preživeli član ožje kraljeve rodbine po pokolu junija 2001, ki ga z veliko verjetnostjo pripisujejo tedanjemu prestolonasledniku princu Dipendri. Med desetimi žrtvami pokola so bili tedanji nepalski kralj Birendra in kraljica, Dipendrin mlajši brat in stric. Govorice so kraljevega brata Gjanendro povezovale s pokolom, saj ga takrat ni bilo v Katmanduju.

Za Gjanendro se zdi, da je k lastni nepopularnosti veliko prispeval sam. Najbolj z razpustitvijo parlamenta leta 2005. Združitev parlamentarnih strank v koalicijo z uporniškimi maoisti in množične demonstracije so kralja prisilili, da je le dobro leto kasneje pristal na ponovno uvedbo parlamentarne demokracije. Z zmago maoistov na volitvah se je končala ne le monarhija, pač pa tudi večletna državljanska vojna med maoisti in kraljevo oblastjo. Število turistov, ki se vračajo v nekdanje himalajsko kraljestvo iz leta v leto raste.

Nepal je etnično izredno mešana dežela, kjer se etnična pripadnost meša s kastno. Zato bomo na svojih poteh po Nepalu srečevali pripadnike različnih ljudstev – Nevare, Gurunge, Manangije, Takalije, Tamange, Magare, Šerpe, Limbuje… Pa tudi hindujske prebivalce Nepala, katerih identiteta temelji na kasti: bahune (brahmane) in četrije (kšatrije).

Starodavni prebivalci Katmandujske doline Nevari se delijo na hindujce in budiste, pri čemer gojijo svojevrstno obliko budizma mahajana usmeritve, na katero je močno vplival hinduizem. Sicer pa je Nepal večinoma hindujski, medtem ko je med ljudstvi, ki živijo v Himalaji prevladuje tibetanski budizem, mnoga pa so ohranila tudi svoje animistične verske običaje. Podobno je z jezikom. Na območju Nepala se srečujejo indoevropske jezikovne družine s tibetansko burmanskimi jeziki.

Skupni jezik vseh Nepalcev je danes nepalščina, ki je bil jezik kraljeve dinastije iz Gorke. Poleg tega pa ima praktično vsaka etnična skupina še svoj jezik. Večina Nepalcev, s katerimi prihajamo v stik na naših potovanjih, govori angleško.


Cena

1640 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno:

 • povratna letalska karta za notranji let Katmandu – Lukla,
 • prevozi po programu,
 • 17 dnevni treking – nočitve z zajtrkom (Z) v čajnicah/lodžih v času trekinga (brez lokalne kategorizacije),
 • nočitve z zajtrkom (Z) v popotniškem hotelu v Katmanduju (brez lokalne kategorizacije),
 • dovoljenja za treking v nacionalnem parku Sagarmatha  – Everest,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,
 • organizacija in izvedba potovanja s slovenskim spremljevalcem in nepalskimi planinskimi vodniki.

V ceno ni vključeno:

 • povratna letalska karta do Katmanduja (iz Ljubljane okoli 700 EUR, v kolikor kupite karte pravočasno),
 • prevoz do letališča v Evropi,
 • prevoz iz letališča do hotela v Katmanduju,
 • osila, večerje in pijača,
 • viza za Nepal (okoli 40 USD),
 • doplačilo za enoposteljno sobo (170 EUR),
 • nosač (možen najem nosača za okoli 18 EUR na dan),
 • napitnine.

Način plačila:

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi (prijavnina je v primeru odjave nepovratna),
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Pridržujemo si pravico do odpovedi potovanja 7 dni pred odhodom.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: info@trektrek.si.

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanjaTa stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri