TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Ladak – Zanskar

Glavne značilnosti

 • Letos se, namesto v Zanskar, v Ladaku premierno odpravljamo na Stok Kangri – za program potovanja sledite povezavi.

                                                                                                                                                                                    

 • Epsko prečenje Himalaje iz doline Inda preko transhimalajskih prelazov v odmaknjeno dolino Zanskar ter po enem najlepših trekov skozi kanjon reke Tsarap proti jugu v himalajsko predgorje indijske podceline po poteh, ki jih turistične množice še niso odkrile.
 • Obiskali bomo vasice, kamor je mogoče le peš, ter živahne tibetanske samostane na najbolj osupljivih lokacijah.
 • Potovali bomo po raznolikih pokrajinah izjemne lepote: visoke planote, ozki kanjoni, smaragdna reka in skromno rastlinstvo fantastičnih barv pod sinjim nebom – izjemno doživetje za fotografe!
 • Za udobje je zadolžena izkušena in preizkušena lokalna ekipa: konjevodci poskrbijo za našo prtljago, kuhar s svojimi mojstrovinami vsak dan poskrbi za presenečenje, vodniki pa da vse gladko poteka.
Termin
avgust - september 2019

Trajanje
19 dni

Cena
1990 EUR + letalska karta

Vodnik
Uroš Sever


Program po dnevih

1. danLet Evropa - Delhi
2. danPrihod v Delhi
3. danLet Delhi - Leh
4. danLeh
5. danLeh – Kargil, 8h vožnje
6. danKargil - Padum, 3600m, 8h vožnje
7. danPadum
8. danPadum - Reru, 3700m, 3h vožnje
9. danReru - Pipiting, 3800m, treking 6h hoje
10. danPipiting - Phuktal, 3850m, treking 6h hoje
11. danPhuktal - Yayta, 4100m, treking 6h hoje
12. danYayta - Nialo Konze bazni tabor, 4500m, treking 7h hoje
13. danNialo Konze La, 4850m - Gotunda La 5100m, treking 8h hoje
14. danGotunda La - Mune Le, 4000m, treking 8h hoje
15. danMune Le - Tsokmetsik, 4200m, 7-8h hoje
16. danTsokmetsik - Brandy Nullah, 4200m - Manali, 2000m, 4h hoje in 7h vožnje
17. danManali - Delhi
18. danDelhi
19. danDelhi - Evropa

Podroben program

1. dan Let proti Delhiju

Polet v Delhi.


2. dan Delhi

V zgodnjih jutranjih urah pristanemo na mednarodnem letališču Indira Ghandi v Delhiju. Namestimo se v hotel in si privoščimo počitek. Popoldne možnost ogleda Old Delhija.


3. dan Delhi – Leh, 3400 m

Iz Delhija poletimo proti severu. Pod nami se dvigujejo številni zasneženi vrhovi indijske Himalaje in Karakoruma (na levi) ter razgibana peščena pokrajina tibetanske planote (na desni). Spust v Leh je spektakularen, saj letalo opravi kar nekaj razglednih panoramskih krogov pred pristankom na letališču v dolini Inda. Odpeljemo se v mesto in se nastanimo v prijetnem družinskem hotelčiču.

Na vrsti je intenzivni počitek, edina (ne)aktivnost, priporočljiva za prilagajanje na nadmorsko višino 3400 metrov.

Popoldne se odpravimo na potep po mestu, da si pridobimo orientacijo za samostojno pohajkovanje. Središče Leha s številnimi trgovinicami, restavracijami, samostanom, pošto, tržnicami tibetanskih beguncev, zadrugo Dzomsa, kjer si natočimo vodo, namesto da bi kupovali plastenke ter priložnostno tržnico, obvladamo v lahkotnem sprehodu. Zvečer si izberemo restavracijo z bodisi tradicionalno tibetansko/ladaško, kašmirsko ali indijsko ponudbo hrane…


4. dan Leh

Dan je še vedno namenjen aklimatizaciji. Dopoldne se za preizkus aklimatizacije povzpnemo do bližnje Šanti stupe – kratek vzpon bo ravno prav, da preverimo svoje počutje in se razgledamo po okolici.

Popoldne se odpravimo mimo palače ladaških kraljev na Namgjalov vrh. Počasna zmerna hoja, čudovit razgled na mesto s širno okolico, kjer nad dolino Inda kraljuje najvišji vrh gorske verige Stok, šesttisočak Stok Kangri ter poznopopoldanske barve, nam lajšajo vzpon v redkem ozračju.


5. dan Leh – Kargil (8 ur vožnje)

Iz Leha se bomo z lastnimi vozili odpeljali na zahod po udobni glavni cesti proti Srinagarju, najprej ob reki Ind, ko pa ta zavije na sever v Baltistan, nadaljujemo preko visokih prelazov, mimo mogočnega samostana Lamayuru in starodavnega kipa Majtreje v Mulbeku do drugega največjega mesta Ladaka Kargil, kjer prenočimo.


6. dan Kargil – Padum, 3600 m  (8 ure vožnje)

V Kargilu se proti jugu odcepi cesta, ki je edina prometna povezava doline zanskar z zunanjim svetom. Pa še ta je zaradi visokega prelaza Pensi la, 4400 m, ki zapira Zanskar na severu, večino leta zaprta. Vstopamo v odmaknjen svet severno od glavne himalajske verige, čakajo nas razgledi na sedemtisočake, mogočne ledenike, odmaknjene vasi in slikovite samostane. Onkraj prelaza Pensi la se začenja Zanskar, široka dolina, katere prebivalci že stoletja vztrajajo v »čudoviti izolaciji«. Na sotočju rek Stod in Lugnak je središče Zanskarja, mestece Padum.


7. dan Padum

Okolica Paduma je posejana s samostani tibetanskega budizma, ki kar tekmujejo v slikovitosti. Odpeljali se bomo do največjega, samostana Karša in precej manjšega samostana Stongde, na razgledni vzpetini nad dolino.


8. dan Padum – Reru, 3700 m (3 ure vožnje)

Iz Paduma se odpeljemo proti jugu, v osrčje glavne himalajske verige. Naša pot se zaključi v vasici Reru, ki bo naše izhodišče za potovanje v osrčje zanskarske divjine.


9. dan Reru – Pipiting, 3800 m (6 ur hoje)

Odpravimo se peš preko pobočij nad reko. Pot se spretno izogiba neprehodnim območjem in nas udobno brez večjih vzponov pripelje do vasice Pipiting, kjer nas čaka romantičen tabor sredi ječmenovih polj. (PP)


10. dan Pipiting – Phuktal, 3850 m (6 ur hoje)

Potem ko prečkamo reko, nas čaka prvi daljši vzpon na naši poti, saj se moramo povzpeti do odmaknjene vasice Cha, 4000 m in vstopiti v dolino reke Tsarap. Z najvišje točke se nam odpre pogled na Purne, sotočje rek Kargjak in Tsarap globoko pod nami. Vstopimo v rdečkast kanjon reke Tsarap. Naša pot spretno prečka divja pobočja in udobna hoja nas pripelje do samostana, ki je gotovo eden od vrhuncev našega potovanja. Stavbe so kakor nalepljene na navpičnem ostenju visoko nad reko. Seveda bomo izkoristili gostoljubje prijaznih menihov in si ogledali samostan. (PP)


11. dan Phuktal – Yayta, 4100 m (6 ur hoje)

Vstopamo v odmaknjen svet reke Tsarap, ki nas bo vodila iz Zanskarja. Spokojna hoja ob reki ni zahtevna. A pred zaključkom hoje nas prepadne stene preusmerijo navzgor na teraso visoko nad reko do našega tabora. Reka Tsarap bo nekaj časa tekla skozi neprehodno pokrajino, mi pa si bomo pomagali naokoli z zanimivim obvozom. (PP)


12. dan Yayta – Nialo Konze bazni tabor, cca. 4500 m (7 ur hoje)

Zapustimo kanjon reke Tsarap in se ob pritoku usmerimo proti severu. Doseči moramo stransko dolino, ki omogoča pristop na prelaz Nialo Konze, vstop v gorski svet nad reko. Ko se dolina razširi, ugledamo zelenje namakanih polj vasice Tantak. V tem odmaknjenem koncu odmaknjene dežele sta naseljeni dve hiši. Zraven stoji več kot skromna gompa – vaški tempelj. Odpravili se bomo do vasice ter se nato vrnili do odcepa naše doline, kjer bomo v vznožju prelaza taborili. (PP)


13. dan Nialo Konze la, 4850m – Gotunda la, 5100 m (8 ur hoje)

Pred nami je velik dan. Jutranji vzpon na prelaz Nialo Konze nas prestavi v nenavadno gorsko pokrajino. Pred nami se odpre širna planota, pod njo pa sinje vode jezera Tso Tok. Planota na višini 5000 metrov se razteza do naslednjega prelaza Gotunda la, ki ga dosežemo s prečenjem obsežnih peščin. Ker sta dva prelaza na dan povsem dovolj, se bomo utaborili kmalu po prečkanju prelaza Gotunda la na skromni izravnavi s še bolj skromnim vodnim izvirom. (PP)


14. dan Gotunda la – Mune le, 4000m (8 ur hoje)

Med jutranjo hojo si ogledujemo veličasten gorski svet sredi katerega smo se znašli. Pred nami je dolg spust – vračamo se k reki Tsarap, kamor nas pripelje ozek kanjon. Zdaj je na vrsti lagodna hoja ob reki. Prečkanje pritoka reke Zare v tem obdobju je enostavno – priložnost, da si splaknemo noge in se pripravimo za nadaljevanje poti. Pobočja nad dolino se zožijo in že se dvigujemo nad ozek kanal, skozi katerega teče reka. Spust nas na drugi strani pripelje do udobne razširitve, kjer taborimo. (PP)


15. dan Mune le – Tsokmetsik, 4200 m (7 – 8 ur hoje)

Lagodne hoje po slikoviti dolini reke Tsarap je konec kmalu za opuščenim naseljem Satok. Reka se spet obda z neprehodnimi bregovi, mi pa se podamo navzgor na dolgo prečenje pobočij visoko nad reko. Ko se spet spustimo v dolino, se znajdemo v udobju tabora Tsokmetsik. (PP)


16. dan Tsokmetsik – Brandy Nullah, 4200 m – Manali, 2000 m (3 – 4 ure hoje in 7 – 8 ur vožnje)

Zadnji dan hoje ob Tsarapu in zadnji dan našega treka ni pred nami nobenih ovir. Sledimo široki dolini do ceste Leh – Manali, ki jo dosežemo v vznožju znamenitih Gata loops, neskončne serije serpentin, ki se vzpenjajo proti visokemu prelazu. Tu se v Tsarap izliva rečica Brandy Nullah. Odpeljemo se skozi Sarču, čez prelaz Baralača la, Darčo, Kejlong in prelaz Rothang proti Manaliju.

V živahno turistično mesto pridemo zvečer in se nastanimo v naši običajni bazi, hotelčku Tiger Eye sredi rustikalne vasice. Časa bo še dovolj, da skočimo do Johnson’s Cafeja na najboljše postrvi v Himalaji (pa i šire).


17. dan Manali – Delhi

Dopoldne preživimo med starim in novim Manalijem, hipijevskim središčem, ki temelji na ekstenzivnem gojenju cannabis sativa indice in pisano gnečo na Mallu v središču mesta, kjer paradirajo predvsem domači turisti. Popoldne se z udobnim avtobusom odpeljemo proti Delhiju.


18. dan Delhi

Prihod v Delhi v jutranjih urah. Nastanimo se v hotelu in se odpočijemo od vožnje. Popoldne je namenjeno pohajanju in nakupom. Hladno pivo na terasi Metropolisa je vedno dobrodošlo, pa tudi njihov birjani, okra, masala z malancani in rogan josh. Noč je kratka, treba je na letališče.


19. dan Let domov

Povratek v domovino.

 

Opomba: Če bi se slučajno zgodilo, da bi bil let Delhi – Leh prestavljen, bomo itinerarij potovanja prilagodili spremembi.


Info

Zakaj z nami?

 • Ker se odpravljamo na epsko prečenje Himalaje, v pokrajine, ki jih le redko obiščejo turisti, v odmaknjene gorske vasi, v najslikovitejše tibetanske samostane in v gorski svet osupljive lepote.
 • Ker je to potovanje za sladokusce, ki si želijo več kot le ogledov znamenitosti in sledenja uhojenim turističnim potem.
 • Ker je Ladak še vedno dežela, ki jo lahko spoznamo le, če jo prehodimo, saj je značilen način življenja teh krajev še vedno povezan s preživetjem v krajih brez cestne povezave.
 • Ker je treking ob reki Tsarap eden najlepših trekingov na svetu in obenem najbolj neobiskan. V zgodnji jeseni, ko vode pridobijo turkizne odtenke in se skromno rastlinstvo obarva z jesenskimi barvami, je ta odmaknjen svet še toliko bolj privlačen. Potujemo skozi odmaknjene, nenaseljene pokrajine popolne samote, po starodavnih poteh preko mogočnih gorstev, ki ločujejo tibetanske dežele od živžava indijske podceline.
 • Ker že dvajset let obiskujemo in raziskujemo te kraje, ne le kot turistično destinacijo ampak predvsem za lastno veselje.
 • Ker sodelujemo z eno najboljših lokalnih agencij, ki skrbi tako za naše udobje kot za dobrobit lokalnega prebivalstva.

Tip potovanja

ikona

V Indijo se odpravljamo z letalom. Na potovanju je vključen tudi notranji let v Leh. Ladak raziskujemo večino peš, nekajkrat pa nam na poti pomaga terensko vozilo in lokalni avtobus.


Nočitve

ikona

V mestih Delhi, Leh in Manali bomo spali v popotniških hotelih. Nastanitev v dvoposteljnih sobah (prha, WC). Na trekingu bomo vseh 12 noči taborili v šotorih.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 10. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.


Vizum

ikona

Vizum za Indijo je potreben in ni vključen v ceno. Indijski vizum si uredite na Veleposlaništvu Indije, Železna cesta 16, Ljubljana, telefon: (01) 513 31 10, www.indianembassy.si/si/.

Na njihovi spletni strani preverite, katere dokumente potrebujete za pridobitev vizuma. Cena vizuma je 52 EUR. Na sestanku s skupino, mesec dni pred odhodom, vam bomo predali dokumente, ki vam jih priskrbimo mi.

Prav tako je potrebno dovoljenje za obisk območja okoli jezera Tso Kar (omejeno območje), ki ga uredimo mi in je vključeno v ceno.


Cepljenje in bolezni

ikona

Ladak ni rizična pokrajina kar se tiče bolezni, vendar vseeno močno priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00, http://www.zdravinapot.si/

O višinski bolezni, za tiste, ki berete angleško: http://www.ismmed.org/


Vreme

ikona

Avgust je čas, ko na Indijski podcelini vlada monsun. A ker je Ladak pred deževjem dobro zaščiten s številnimi gorskimi verigami Himalaje in njenih predgorij, se v Ladaku junija začenja glavna sezona, ki jo odlikuje večmesečno zaporedje sončnih dni. Podnebje Ladaka je zelo skromno s padavinami, kljub temu pa nas lahko kak dan preseneti dež ali celo sneg. Ves čas bomo na nadmorski višini, ki je precej nad Triglava, zato so noči mrzle, temperature se lahko tudi pod ničlo. S seboj imejte dobro spalno vrečo in topla oblačila.


Potrebna oprema

ikona

Od pomembnejših stvari omenimo, da so za treking po Ladaku pomembni dobri pohodniški čevlji in nahrbtnik. Za spanje v šotorih potrebujete s seboj tudi spalno vrečo. Natančen seznam opreme dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem.


Valuta

ikona

Uradna valuta je indijski rupij (INR). Tečaj (december 2017): 1 EUR = 76,3125 INR.


Dobro je vedeti

ikona

TREKING
Na trekingu bomo samozadostni. Prtljago bodo nosili konji in mule, za katere bodo skrbeli konjevodci. Med hojo nosimo le majhen nahrbtnik z rezervno-dodatno obleko, pijačo, sandali, fotoaparatom … podobno kot doma na enodnevni turi. S seboj bomo imeli tudi hrano, ki jo bo pripravljal kuhar s pomočniki. Ker meso ni trajno, bo prehrana vegetarijanska, nepekoča, sestavljena iz tradicionalnih ladaških, tibetanskih, indijskih kot tudi bolj “domačih” jedi. Namesto kruha bodo na voljo sveže pečeni čapatiji (suho pečen nevzhajan indijski kruh) in toast. Priboljške prinesite s seboj. Na trekingu bomo imeli tri obroke dnevno; zajtrk, malico in večerjo. V Indiji praktično ni mogoče kupiti črne kave. Če jo želite piti, jo morate prinesti s seboj od doma.

Hoje bo v povprečju 5-6 ur na dan, prve dni zaradi prilagajanja višini tudi manj. Hoja tehnično ni zahtevna, zelo veliko je ravnih odsekov. Veliko pozornosti bomo posvetili aklimatizaciji in pravilni hoji na večji nadmorski višini. Poskrbljeno bo za šotore in spalne podloge, krožnike in pribor. Za umivanje bomo vodo segrevali.

PREHRANA IN PIJAČA
V Lehu je veliko število restavracij, kjer strežejo tradicionalno ladaško in tibetansko hrano, poleg tega pa še indijske, kitajske, mehiške, italijanske, izraelske in še kakšne jedi. Higienski pogoji prodaje in priprave mesa so slabi, izbira na najrazličnejše načine pripravljenih brezmesnih jedi pa zelo velika. Izjema je tradicionalna tibetanska jed momo, tortelinom podobni zavitki iz mesa, polnjeni z ovčjim mesom, ki jih je pač treba poizkusiti. Odsvetujemo tudi uživanje surove zelenjave in sadja, ki ga ni mogoče olupiti. Zelo bogata je tudi izbira jedi za zajtrk (vsekakor precej večja kot v slovenskih restavracijah). Čaj je na voljo pripravljen na številne načine, najmočnejša kava pa je Nescafe. Voda iz vodovodne pipe kjerkoli v Indiji ni pitna. Ne uporabljajte je niti za pranje zob.

POLITIČNA SITUACIJA
Čeprav je v bližini Kašmir, je življenje v Ladaku mirno in varno. Skupine, ki se zavzemajo za odcepitev Kašmirja oz. njegovo samostojnost, ne delujejo v Ladaku, kjer je prebivalstvo skoraj v celoti budistično in lojalno Indiji. Ker je Ladak območje v bližini meje, je opazna povečana prisotnost indijske vojske.

FOTOGRAFIJA
Ladak je pravi raj za fotografe. Zaradi majhne vlažnosti je zrak zelo čist in barve so tudi opoldne intenzivne. Na našem treku lahko pričakujete sicer skromno rastlinje odeto v žive jesenske barve in smaragdno obarvano reko Tsarap …

Akumulatorje lahko polnite v Lehu, na trekingu seveda to ne bo mogoče.Država

Ime države: Republika Indija, zvezna država Džamu & Kašmir


Glavno mesto: Leh


Uradni jezik: Ladaški jezik (dialekt tibetanščine), Urdu, Hindi, Angleščina


Časovni pas: GMT + 5 h 30 min


Sosednje države: Na zahodu meji na Pakistan, na severovzhodu na Kitajsko, Nepal in Butan, na vzhodu pa na Bangladeš in Mjanmar.


Država

LOKACIJA
Ladak najdemo v SZ podaljšku indijske podceline, ki zajema zvezno državo Džamu&Kašmir in se steguje daleč proti severu, že onkraj Himalaje. Ladak leži v vzhodnem delu tega podaljška in meji na Tibet oz. Kitajsko, Pakistan (na vzhodu in severu), na zahodu je Kašmir in na jugu zvezna država Himačal Pradeš.
Geografsko bi ga lahko razdelili na štiri območja: dolino Inda, Karakorumsko pogorje, tibetansko planoto in Himalajo. Osrednji del Ladaka z glavnim mestom Leh je ob dolini Inda, ki prihaja v Ladak iz jugovzhoda (iz Tibeta) ter prečka Ladak v smeri proti SZ (proti pakistanski pokrajini Baltistan). Severno od Inda je Karakorumsko gorovje z najvišjim vrhom Ladaka, 7672 metrov visokim Saser Kangrijem. Na SV in V se v Ladak razteza tibetanska planota. Zahodno od Inda je Zanskarsko gorovje, ki sodi v širše območje Himalaje. Zanskarske doline ga ločujejo od Glavne himalajske verige.
Značilnost Ladaka je velika nadmorska višina. Z izjemo doline Inda na skrajnem severu nadmorska višina nikjer ne pade pod 3000 metrov.

ZGODOVINA
Čeprav danes Ladak daje vtis slepe ulice, saj je obdan z zaprtimi in dobro varovanimi mejami na severu in vzhodu, ni bilo vedno tako. Stoletja je tu potekala pomembna trgovska pot z indijske podceline proti Svileni poti onkraj Karakoruma. Leh je bil pomembna trgovska postojanka pred začetkom najtežjega dela poti preko ledenikov in prelazov Karakoruma.
Da sega današnja Indija tako daleč na sever, je zasluga kolonialne politike Britancev. Ker se je v spopadih z močnim sikhovskim imperijem, ki je v 19. stoletju zajemal tudi razširjeno območje Kašmirja (vključno z Ladakom, Baltistanom, Gilgitom, Hunzo …) džamujski maharadža, sicer vazal sikhovskih vladarjev, postavil na stran Angležev, so mu ti prepustili ozemlja daleč na severu, kjer niso imeli namena neposredno uveljavljati svoje oblasti. Po razglasitvi indijske neodvisnosti je hindujski maharadža v strahu pred naskokom paštunskih bojevnikov iz sosednjega Pakistana v zameno za vojaško pomoč svoje kraljestvo priključil novonastali Indiji.

RELIGIJA
Ladak je bil večino svoje znane zgodovine majhno himalajsko kraljestvo z večinskim prebivalstvom tibetanskega izvora. Iz Tibeta prihaja tudi prevladujoča religija – tibetanski budizem. Zaradi posebne naklonjenosti ladaške kraljeve dinastije ločini Drukpa Kargju (ki ima sicer sedež v Butanu), je ta postala in ostaja glavna ločina tibetanskega budizma v Ladaku. V Ladaku so prisotne tudi druge ločine tibetanskega budizma (njigmapa, sakja).

Populacija t.i. Argonov, avtohtonih prebivalcev – muslimanov izvira iz ženitev tujih trgovcev z domačinkami. Muslimanov je v Ladaku okoli 15 %, tako šiitske kot sunitske ločine islama.

Konec 19. in v začetku 20. stoletja so bili v Ladaku dejavni tudi krščanski misijonarji, zlasti pripadniki moravske cerkve (protestantska ločina, začetnik je bil Jan Hus), zato med Ladačani naletimo tudi na nekaj kristjanov.

Posebnost so prebivalci doline Inda tik ob meji s Pakistanom. Sodijo med Darde, indoevropske naseljence SZ Himalaje in Karakoruma, ki so tu živeli še pred prihodom Tibetancev. Dardi so večinoma muslimani, z izjemo ladaških Dardov, ki so ohranili svojevrstno arhaično obliko budizma z močnimi primesmi predbudističnega animizma.

PODNEBJE
Geografske značilnosti (velika oddaljenost od morja, gorata pokrajina, nadmorska višina) določajo značilnosti ladaškega podnebja. Izjemno skromna količina padavin je kriva, da Ladak zgleda kot visokogorska puščava. Poljedelstvo brez namakanja ni mogoče. Visoke gore zaustavijo monsunske oblake, ki prodirajo z indijske celine proti severu. Poletje je zato najprimernejši čas za obisk, saj so sicer temperature zaradi celinskega podnebja in velike nadmorske višine zelo nizke. Zaradi nizke vlažnosti ozračja ima sonce še večjo moč kot sicer in se moramo pred njim dobro zaščititi.

POLITIČNE RAZMERE
Osrednji del Kašmirja (Kašmirska dolina) je jabolko spora med Indijo in Pakistanom, ki občasno preraste v konflikt med državama. Čeprav Ladak upravno sodi v isto zvezno državo, pa zaradi geografske izolacije (do Srinagarja, glavnega mesta Kašmirja je dva dni vožnje) in večinskega budističnega prebivalstva, ki je lojalno Indiji, ni vpet v spore in spopade okoli Kašmirja, niti ni bil nikoli doslej cilj terorističnih napadov.


Cena

Cena: 1990 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno

 • letalska karta za notranji let v Leh,
 • ostali prevozi po programu,
 • nočitve v popotniških hotelih, brez lokalne kategorizacije,
 • 9 dnevni treking Padum – Brandy Nullah,
 • v času trekingov polni penzion (PP), transport prtljage in kampiranje,
 • različna dovoljenja in vstopnine,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Coris z dvojnim kritjem in doplačilo za višino,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno

 • povratna letalska karta do Delhija,
 • prevoz do letališča in nazaj,
 • hrana (razen na trekingu) ter pijača,
 • vizum za Indijo (52 EUR),
 • doplačilo za enoposteljno sobo, ki znaša 150 EUR,
 • napitnine.

Način plačila

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi (zaradi nakupa letalske karte za notranji let),
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Pridržujemo si pravico do odpovedi potovanja 7 dni pred odhodom.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected]

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanjaTa stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri