TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Ladak – vzpon na šesttisočak Stok Kangri

Glavne značilnosti

 • Treking v odmaknjenih dolinah in preko visokih prelazov indijske Himalaje nas bo pripeljal do vznožja šesttisočaka Stok Kangri in obenem služil kot dobra aklimatizacija za vzpon.
 • Stok Kangri je najvišji vrh gorske verige Stok, ujete med dolino Inda in dolino Markhe in sodi v himalajski del Ladaka, v Zanskarsko pogorje. Vrh – 6154 m, je tehnično nezahteven in dostopen dobro uhojenim pohodnikom. Idealna prilika, da preizkusimo hojo na himalajskih višinah ter da osvojimo enega izmed vršacev te mogočne gorske verige.
 • Ekskluzivni treking stran od množic, ki hodijo po ‘instant’ trekih v bližini Leha. Pot smo zapeljali skozi najbolj odmaknjene dele območja, kjer se nam dan za dnem odkriva pokrajinska pestrost in razsežnost dežele. V enem izmed dni prečimo tudi bolj poznano dolino Markha. Tu začutimo kontrast poti, polnih množic in te, na kateri se nahajamo.
 • Ladak ali »dežela prelazov« je transhimalajska pokrajina daleč na severu Indije, na meji s Tibetom. Kulturno in zgodovinsko nima veliko opraviti z Indijo. Ladak je bil stoletja samostojno kraljestvo, močno povezano s sosednjim Tibetom. Domačini so budisti tibetanskega izvora.
 • Območje Ladaka je štirikrat večje od Slovenije, prebivalstva pa je za eno Ljubljano. Potujemo torej v skrajno redko naseljene kraje, na obsežna območja neobljudene gorske divjine, ki obsega pogorje Himalaje kot tudi Karakorum. Osrednji del z glavnim mestom Lehom leži v dolini reke Ind, ki ločuje Himalajo od Karakoruma. Večina dežele se dviguje nad 3000 metri nadmorske višine, odmaknjene doline pa povezujejo 5000 + metrov visoki prelazi. Najvišji vrhovi segajo precej čez 7000 metrov. Idealna pokrajina za naše večdnevne pohode.
 • Odmaknjeni od obljudenih krajev, smo vseskozi samozadostni. Prtljago, hrano in šotore bodo prenašali konji oz. mule, za nas pa bo vrhunsko skrbela uigrana ekipa z lokalnim vodnikom in spretnim kuharjem na čelu.
 • Med bivanjem v Lehu se nam ponuja priložnost, da obiščemo najvišji cestni prelaz na svetu, 5359 metrov visoki Khardung la, in se navzdol odpeljemo s kolesom (40km, slabih 2000 metrov višinske razlike).
Stok Kangri Stok Kangri
Termin
avgust 2020

Trajanje
18 dni

Cena
1550 EUR + letalska karta

Status
Nabiramo prijave

Vodnik
Uroš Sever


Program po dnevih

1. danLet proti Delhiju
2. danPrihod v Delhi
3. danLet Delhi - Leh
4. danLeh
5. danLeh – Lhato, 4000 m, obisk samostana Tikse
6. danLhato – Rigyul Sumdo, 4400 m
7. danRigyul Sumdo – Chagtsang, 4800 m
8. danChagtsang – Poze la, 4950 m – Chagtsang la, 5200 m – Lhalung la, 5320 m – Nimaling, 4700 m
9. danNimaling – Gongmaru la, 5260 m – Chogdo, 4000 m
10. danChogdo – Gyuncho la, 4590 m – Shang phu, 4000 m
11. danShang phu – Shang la, 4940 m – Matho phu, 4100 m
12. danMatho phu – Matho la, 4930 m – Stok Kangri BC, 4900 m
13. danBC aklimatizacija
14. danVzpon na Stok Kangri, 6153 m in povratek v bazni tabor
15. danVrnitev v Leh
16. danLeh
17. danLet Leh – Delhi
18. danLet domov

Podroben program

1. dan Let proti Delhiju

Polet v Delhi.


2. dan Delhi

Namestimo se v hotelu in popoldne zakorakamo v vrtinec indijske prestolnice. Zatočišče bomo našli na prijetni terasi z dobro hrano in hladnim pivom.


3. dan Delhi – Leh, 3400 m

Šolanje otrok je pomembna funkcija tibetanskih samostanov v odmaknjenih predelih Himalaje.

Jutranji polet nad gorsko pokrajino v jasnem vremenu postreže z izjemnimi pogledi na vrhove Himalaje in Karakoruma, neskončne ledenike in polpuščavsko visokogorje Ladaka. Po pristanku v Lehu se nastanimo v prijetnem penzionu. Iz vrveža Delhija smo prileteli v redko naseljeni visokogorski svet tibetanske planote.

Leh je starodavno mesto nad dolino Inda, ki je odigral pomembno vlogo na križišču trgovskih poti, ki so povezovale Indijsko podcelino s Svileno potjo. Zdaj je prijetno mestece, ki ponuja vse kar popotnik potrebuje pred trekingom ali po njem, številne restavracije, trgovine in slikovito okolje samostanov, templjev in palač. A pozor, smo na višini 3500 metrov zato je dan namenjen predvsem počitku.

Središče Leha je živahno, s številnimi trgovinicami, restavracijami, samostanom, pošto, tržnicami tibetanskih beguncev, zadrugo Dzomsa, kjer si natočimo vodo, namesto da bi kupovali plastenke ter priložnostno tržnico, obvladamo v lahkotnem sprehodu. Zvečer si izberemo restavracijo z bodisi tradicionalno tibetansko/ladaško, kašmirsko ali indijsko ponudbo hrane…


4. dan Leh

Tibetanski budizem ima v Ladaku že več kot tisočletno zgodovino.

Prav počasi se bomo lotili osvajanja razglednih točk nad mestom, da se aklimatiziramo za pohod v naslednjih dneh. Prestolnica Ladaka ima skromnih 30.000 prebivalcev. Mestece ohranja svojo starodavno identiteto, saj tudi novogradnje upoštevajo arhitekturno dediščino tibetanske planote. Le par prekrižanih ulic predstavlja center, nato pa se že znajdemo med polji in namakalnimi kanali podeželja.

S hriba se nam odpre pogled na mesto in naš cilj Stok Kangri je osrednja točka južne panorame.

Nad mestom na hribu Namgyal Tsemo še vedno kraljuje palača ladaških vladarjev in templji njihovih duhovnih zavetnikov. Počasna zmerna hoja, čudovit razgled na mesto s širno okolico, kjer nad dolino Inda kraljuje najvišji vrh gorske verige Stok – naš cilj potovanja, šesttisočak Stok Kangri ter poznopopoldanske barve, nam lajšajo vzpon v redkem ozračju.


5. dan prevoz Leh – Lhato, 4.000m, obisk samostana Tikse, 4h vožnje

Med trekom bodo naši taborni prostori kar tekmovali v slikovitosti.

Odpeljali se bomo po asfaltni cesti, ki najprej sledi dolini Inda nato pa zavije proti jugu in povezuje Ladak z indijsko podcelino. Med potjo bomo obiskali značilen ladaški samostan v dolini Inda. Vstopili bomo v kompleks templjev, ki se dviguje nad labirintom meniških bivališč in se prepustili tisočletni tradiciji tibetanskega budizma, posvečeni budam in bodisatvam, skrivnostnim tantričnim praksam, meditacijam in vizualizacijam na poti v razsvetljenje.   Pot bomo nadaljevali do vasice Lhato, kjer nas čaka naš prvi taborni dan oz. noč.


6. – 12.dan Lhato – bazni tabor pod Stok Kangrijem

Zaradi omrežja starodavnih poti, ki so jih uhodili domačini, je Ladak vrhunska trekinška destinacija.

Preko širnih pobočij, globokih dolin in visokih prelazov bomo nabirali kilometre in aklimatizacijo za vzpon na Stok Kangri, obenem pa bomo uživali v odmaknjenih krajih te visokogorske dežele. Vseskozi se bomo gibali nad višino 4000 metrov, najvišji prelazi pa presegajo 5000 metrov. Vzpenjali se bomo počasi in vseskozi spremljali naše prilagajanje nadmorski višini. Za prenos prtljage in naše udobje ter odlične obroke bo skrbela spremljevalna ekipa.

Najprej se bomo povzpeli na široka, razgledna pobočja pod pet tisoč metrskimi prelazi Poze la, Changtsang la in Lhalung la. Prečkali bomo visokogorsko pokrajino med prelazi, ki odpirajo prehod na visokogorske pašnike Nimalinga pod severno steno šesttisočaka Kang Yaze. Preko prelaza Gongmaru la, 5260 m vstopimo v ozke kanjone doline, ki se spušča proti Indu. A že kmalu nas čaka nov niz prelazov, ki nas bo dodobra aklimatiziral, preden bomo ugledali naš veliki cilj, Stok Kangri.


13. dan BC aklimatizacija

Dan bomo namenili aklimatizacijskemu vzponu, tehničnim pripravam in počitku pred našim podvigom. Pridobili bomo nekaj nujno potrebne višine in se vrnili v bazni tabor. Preverili bomo opremo, jo preizkusili in se seznanili z vsemi detajli vzpona naslednji dan.


14. dan Vzpon na Stok Kangri, 6153 m in povratek v bazni tabor / celodnevni vzpon

Še v temi bomo začeli z vzponom in pod nadzorom lokalnih vodnikov pridobivali višino brez posebnih tehničnih težav.  Najprej moramo prečiti manjši ledenik, ki pa je raven in brez razpok ter običajno dobro uhojen. Sledi vzpon preko južnih pobočij, ki nas pripelje na južni greben gore, po katerem dosežemo vrh. Odpre se nam izjemen pogled na številne gore bližnje in daljne okolice, saj stojimo na najvišji točki daleč naokoli. Med njimi je tudi drugi najvišji vrh sveta K2 v Karakorumu. Sestopimo v bazni tabor in si privoščimo močno zasluženi počitek.


15. dan Vrnitev v Leh

Zadnji dan našega treka: iz baznega tabora po široki dolini sestopimo do vasi Stok. Tu nas čakajo avtomobili in odpeljemo se preko reke Ind proti udobju Leha.


16. dan Leh

Danes se nam ponuja izjemna možnost spusta s kolesom po cesti (makadam) iz prelaza Khardung la.

Khardung la je po nekaterih ocenah visok več kot 5600 metrov in velja za najvišji cestni prelaz na svetu. Povezuje dolino Inda z dolino Nubre iz katere je nekoč vodila povezava preko Karakorumskega prelaza v Jarkand, mesto na južnem robu puščave Takla Makan, na Svileni poti. Na vrh prelaza, 40 km oddaljenega iz Leha, se bomo peljali z džipi, nato pa se s kolesi spustili nazaj v Leh.


17. dan Leh – Delhi

V jutranjih urah odletimo proti Delhiju. Možen povratek z nočnim letom domov.


18. dan Let domov

Povratek v domovino.

Opomba: V slučaju, da bi bil let Delhi – Leh prestavljen, bomo itinerarij potovanja prilagodili spremembi.


Info

Zakaj z nami?

 • Smo odlični poznavalci Ladaka. Tja zahajamo že več kot dvajset let, prehodili smo ga podolgem in počez in smo prvi, ki smo začeli Ladak obiskovati s skupinami. Naša specialnost so predeli te odmaknjene dežele, ki jih turisti ne obiskujejo, kjer imamo deželo, ki je ustvarjena za dolge, samotne pohode, samo zase.
 • Popeljali vas bomo skozi pokrajine, ki smo jih sami odkrivali na večkratnih popotovanjih po Ladaku, deželi neskončnih možnosti za visokogorska potepanja, prihranjenih za pohodniške sladokusce. Naše večdnevno romanje skozi gorske labirinte Himalaje nas bo dobro aklimatizirane pripeljalo do vznožje gore, ki s svojim razmeroma nezahtevnim pristopom predstavlja enkratno priložnost za vstop v območje resnih himalajskih tur.
 • Sodelujemo z eno najboljših lokalnih agencij z dolgoletnimi izkušnjami, ki nam nudi vrhunsko podporo na potovanju. Z našimi ladaškimi prijatelji delimo ljubezen do te divje dežele in skupaj odkrivamo vedno nova območja divjine, kamor običajni obiskovalci nikoli ne zaidejo.
 • Imamo petnajst let izkušenj z vodenjem skupin na velikih nadmorskih višinah, spoznamo se na aklimatizacijo in naš cilj je, da vsi udeleženci zanesljivo in varno dosežejo cilj potovanja.

Tip potovanja

ikona

Žepna ekspedicija: Treking Ladak – na trekingu bo obenem tudi pristop do vznožja gore in odlična aklimatizacija, bomo samozadostni. Vsa prtljaga nas bo spremljala na konjih oz. mulah. Prenočevanje v šotorih bo karseda udobno glede na okoliščine. Kot običajno se ne bomo mogli načuditi mojstrovinam, ki jih bo pričaral naš kuhar sredi odmaknjene divjine. Za vzpon na Stok Kangri se nam bodo po potrebi pridružili dodatni vodiči.


Nočitve

ikona

V mestih (Delhi, Leh), prenočujemo v dvoposteljnih sobah s kopalnico, na trekingu pa v dovolj prostornih šotorih za dve osebi z udobnimi spalnimi podlogami.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 8. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.


Vizum

ikona

Za potovanje v Indijo potrebujemo vizo. Pred potovanjem si bomo uredili e-vizo.


Cepljenje in bolezni

ikona

Ladak ni rizična pokrajina kar se tiče bolezni, vendar vseeno močno priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00, http://www.zdravinapot.si/

O višinski bolezni, za tiste, ki berete angleško: http://www.ismmed.org/


Vreme

ikona

Avgust je čas, ko na Indijski podcelini vlada monsun. A ker je Ladak pred deževjem dobro zaščiten s številnimi gorskimi verigami Himalaje in njenih predgorij, se v Ladaku junija začenja glavna sezona, ki jo odlikuje večmesečno zaporedje sončnih dni. Podnebje Ladaka je zelo skromno s padavinami, kljub temu pa nas lahko kak dan preseneti dež ali celo sneg. Ves čas bomo na nadmorski višini, ki je precej nad Triglavom, zato so noči mrzle, temperature se lahko tudi pod ničlo. S seboj imejte dobro spalno vrečo in topla oblačila.


Potrebna oprema

ikona

Ob prijavi boste prejeli seznam opreme, še več informacij pa boste dobili na sestanku pred odhodom. Zimsko opremo za vzpon na Stok Kangri (dereze, cepin, plezalni pas, vrv) boste dobili pred vzponom brezplačno v izposojo. Pred vzponom bomo imeli praktične vaje, da se boste privadili uporabi opreme in hoji v navezi.


Valuta

ikona

Uradna valuta je indijska rupija (INR). Tečaj: 1 EUR = 80 INR.


Dobro je vedeti

ikona

TREKING
Na trekingu bomo samozadostni. Prtljago bodo nosili konji in mule, za katere bodo skrbeli konjevodci. Med hojo nosimo le majhen nahrbtnik z rezervno-dodatno obleko, pijačo, sandali, fotoaparatom … podobno kot doma na enodnevni turi. S seboj bomo imeli tudi hrano, ki jo bo pripravljal kuhar s pomočniki. Ker meso ni trajno, bo prehrana vegetarijanska, nepekoča, sestavljena iz tradicionalnih ladaških, tibetanskih, indijskih kot tudi bolj “domačih” jedi. Namesto kruha bodo na voljo sveže pečeni čapatiji (suho pečen nevzhajan indijski kruh) in toast. Priboljške prinesite s seboj. Na trekingu bomo imeli tri obroke dnevno; zajtrk, malico in večerjo. V Indiji praktično ni mogoče kupiti črne kave. Če jo želite piti, jo morate prinesti s seboj od doma.

Hoje bo v povprečju 5-6 ur na dan, prve dni zaradi prilagajanja višini tudi manj. Hoja tehnično ni zahtevna, zelo veliko je ravnih odsekov. Veliko pozornosti bomo posvetili aklimatizaciji in pravilni hoji na večji nadmorski višini. Poskrbljeno bo za šotore in spalne podloge, krožnike in pribor. Za umivanje bomo vodo segrevali.

PREHRANA IN PIJAČA
V Lehu je veliko število restavracij, kjer strežejo tradicionalno ladaško in tibetansko hrano, poleg tega pa še indijske, kitajske, mehiške, italijanske, izraelske in še kakšne jedi. Higienski pogoji prodaje in priprave mesa so slabi, izbira na najrazličnejše načine pripravljenih brezmesnih jedi pa zelo velika. Izjema je tradicionalna tibetanska jed momo, tortelinom podobni zavitki iz mesa, polnjeni z ovčjim mesom, ki jih je pač treba poizkusiti. Odsvetujemo tudi uživanje surove zelenjave in sadja, ki ga ni mogoče olupiti. Zelo bogata je tudi izbira jedi za zajtrk (vsekakor precej večja kot v slovenskih restavracijah). Čaj je na voljo pripravljen na številne načine, najmočnejša kava pa je Nescafe. Voda iz vodovodne pipe kjerkoli v Indiji ni pitna. Ne uporabljajte je niti za pranje zob.

POLITIČNA SITUACIJA
Čeprav je v bližini Kašmir, je življenje v Ladaku mirno in varno. Skupine, ki se zavzemajo za odcepitev Kašmirja oz. njegovo samostojnost, ne delujejo v Ladaku, kjer je prebivalstvo skoraj v celoti budistično in lojalno Indiji. Ker je Ladak območje v bližini meje, je opazna povečana prisotnost indijske vojske.

FOTOGRAFIJA
Ladak je pravi raj za fotografe. Zaradi majhne vlažnosti je zrak zelo čist in barve so tudi opoldne intenzivne. Za Ladak so značilne zelo slojevite in raznobarvne kamenine, ki sestavljajo cela pogorja, fantastične oblike, ki so posledica močne, predvsem vetrne erozije,  značilni so izraziti barvni kontrasti, saj je nebo ob majhni vlažnosti intenzivno modre barve. Kar se tiče živalskega sveta, smo na območju, ki ga naseljuje starodavna  vrsta divjih modrih ovc (Pseudois nayaur) oz. bharal. Samci se ponašajo  z mogočnim gorovjem, predvsem pa nas ob srečanju presunejo njihove
plezalne spretnosti. Na bharale prežijo orli in snežni leopardi. Ujede  pogosto krožijo nad strmimi pobočji, skrivnostni snežni leopardi pa  posvečajo veliko skrb izogibanju srečanj s človekom. Kljub temu velja omeniti, da večina našega trekinga poteka v okviru narodnega parka  Hemis, ki je ključno območje za raziskovanje snežnih leopardov. Fotografi se bodo razveselili številnih motivov tradicionalnega  življenja na ladaškem podeželju in visokogorskih pašnikih. Seveda ne gre  zanemariti tibetanskih samostanov, že zaradi njihovi izpostavljenih leg,  pa tudi slikovitih podob, kipov in ritualov tibetanskih menihov. Izogibajte se fotografiranju vojaških instalacij, pri fotografiranju  domačinov pa vedno vprašajte za dovoljenje.Država

Ime države: Republika Indija, zvezna država Džamu & Kašmir


Glavno mesto: Leh


Uradni jezik: Ladaški jezik (dialekt tibetanščine), Urdu, Hindi, Angleščina


Časovni pas: GMT + 5 h 30 min


Sosednje države: Na zahodu meji na Pakistan, na severovzhodu na Kitajsko, Nepal in Butan, na vzhodu pa na Bangladeš in Mjanmar.


Država

LOKACIJA
Ladak najdemo v SZ podaljšku indijske podceline, ki zajema zvezno državo Džamu&Kašmir in se steguje daleč proti severu, že onkraj Himalaje. Ladak leži v vzhodnem delu tega podaljška in meji na Tibet oz. Kitajsko, Pakistan (na vzhodu in severu), na zahodu je Kašmir in na jugu zvezna država Himačal Pradeš.

Geografsko bi ga lahko razdelili na štiri območja: dolino Inda, Karakorumsko pogorje, tibetansko planoto in Himalajo. Osrednji del Ladaka z glavnim mestom Leh je ob dolini Inda, ki prihaja v Ladak iz jugovzhoda (iz Tibeta) ter prečka Ladak v smeri proti SZ (proti pakistanski pokrajini Baltistan). Severno od Inda je Karakorumsko gorovje z najvišjim vrhom Ladaka, 7672 metrov visokim Saser Kangrijem. Na SV in V se v Ladak razteza tibetanska planota. Zahodno od Inda je Zanskarsko gorovje, ki sodi v širše območje Himalaje. Zanskarske doline ga ločujejo od Glavne himalajske verige.
Značilnost Ladaka je velika nadmorska višina. Z izjemo doline Inda na skrajnem severu nadmorska višina nikjer ne pade pod 3000 metrov.

ZGODOVINA
Čeprav danes Ladak daje vtis slepe ulice, saj je obdan z zaprtimi in dobro varovanimi mejami na severu in vzhodu, ni bilo vedno tako. Stoletja je tu potekala pomembna trgovska pot z indijske podceline proti Svileni poti onkraj Karakoruma. Leh je bil pomembna trgovska postojanka pred začetkom najtežjega dela poti preko ledenikov in prelazov Karakoruma.
Da sega današnja Indija tako daleč na sever, je zasluga kolonialne politike Britancev. Ker se je v spopadih z močnim sikhovskim imperijem, ki je v 19. stoletju zajemal tudi razširjeno območje Kašmirja (vključno z Ladakom, Baltistanom, Gilgitom, Hunzo …) džamujski maharadža, sicer vazal sikhovskih vladarjev, postavil na stran Angležev, so mu ti prepustili ozemlja daleč na severu, kjer niso imeli namena neposredno uveljavljati svoje oblasti. Po razglasitvi indijske neodvisnosti je hindujski maharadža v strahu pred naskokom paštunskih bojevnikov iz sosednjega Pakistana v zameno za vojaško pomoč svoje kraljestvo priključil novonastali Indiji.

RELIGIJA
Ladak je bil večino svoje znane zgodovine majhno himalajsko kraljestvo z večinskim prebivalstvom tibetanskega izvora. Iz Tibeta prihaja tudi prevladujoča religija – tibetanski budizem. Zaradi posebne naklonjenosti ladaške kraljeve dinastije ločini Drukpa Kargju (ki ima sicer sedež v Butanu), je ta postala in ostaja glavna ločina tibetanskega budizma v Ladaku. V Ladaku so prisotne tudi druge ločine tibetanskega budizma (njigmapa, sakja).

Populacija t.i. Argonov, avtohtonih prebivalcev – muslimanov izvira iz ženitev tujih trgovcev z domačinkami. Muslimanov je v Ladaku okoli 15 %, tako šiitske kot sunitske ločine islama.

Konec 19. in v začetku 20. stoletja so bili v Ladaku dejavni tudi krščanski misijonarji, zlasti pripadniki moravske cerkve (protestantska ločina, začetnik je bil Jan Hus), zato med Ladačani naletimo tudi na nekaj kristjanov.

Posebnost so prebivalci doline Inda tik ob meji s Pakistanom. Sodijo med Darde, indoevropske naseljence SZ Himalaje in Karakoruma, ki so tu živeli še pred prihodom Tibetancev. Dardi so večinoma muslimani, z izjemo ladaških Dardov, ki so ohranili svojevrstno arhaično obliko budizma z močnimi primesmi predbudističnega animizma.

PODNEBJE
Geografske značilnosti (velika oddaljenost od morja, gorata pokrajina, nadmorska višina) določajo značilnosti ladaškega podnebja. Izjemno skromna količina padavin je kriva, da Ladak zgleda kot visokogorska puščava. Poljedelstvo brez namakanja ni mogoče. Visoke gore zaustavijo monsunske oblake, ki prodirajo z indijske celine proti severu. Poletje je zato najprimernejši čas za obisk, saj so sicer temperature zaradi celinskega podnebja in velike nadmorske višine zelo nizke. Zaradi nizke vlažnosti ozračja ima sonce še večjo moč kot sicer in se moramo pred njim dobro zaščititi.

POLITIČNE RAZMERE
Osrednji del Kašmirja (Kašmirska dolina) je jabolko spora med Indijo in Pakistanom, ki občasno preraste v konflikt med državama. Čeprav Ladak upravno sodi v isto zvezno državo, pa zaradi geografske izolacije (do Srinagarja, glavnega mesta Kašmirja je dva dni vožnje) in večinskega budističnega prebivalstva, ki je lojalno Indiji, ni vpet v spore in spopade okoli Kašmirja, niti ni bil nikoli doslej cilj terorističnih napadov.


Cena

Cena: 1550 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno

 • nočitve v Delhiju in Lehu z zajtrkom,
 • prevozi po programu,
 • vodenje in izvedba trekinga z vsemi pristojbinami,
 • prenos vse prtljage s konji/mulami,
 • lokalna ekipa na trekingu (lokalni gorski vodnik, kuhar, konjevodci),
 • šotori s spalnimi podlogami, dodatna skupinska šotora – jedilnica z mizo in stoli, toaleta,
 • vsa prehrana na trekingu,
 • vzpon na Stok Kangri (dodatni lokalni vodiniki),
 • vsa potrebna oprema za vzpon na Stok Kangri,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,
 • organizacija in izvedba potovanja s slovenskim spremljevalcem in lokalnimi vodniki.

V ceno ni vključeno

 • povratna letalska karta do Leha,
 • prevoz do letališča v Evropi,
 • prevoz z/na letališče v Delhiju (v kolikor ne priletite s skupino),
 • kosila, večerje in pijača, ko nismo na trekingu,
 • viza za Indijo (98 EUR),
 • spust s kolesi – dovoljenje, izposoja koles in vožnja do izhodišča (okvirno 25 EUR),
 • doplačilo za enoposteljno sobo (170 EUR)
 • napitnine (50 – 100 EUR).

Način plačila

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi (zaradi nakupa letalske karte za notranji let),
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: info@trektrek.si.

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanjaTa stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri