Nedolgo nazaj še precej neznana dežela na repu Arabskega polotoka. Skoraj sramežljivo se je skrivala za vsemi svojimi sosedami, katerih imena so precej pogosteje zasedala strani v turističnih revijah. Pa se je kazalec na tehnici le obrnil v njen prid. Potovanje Oman velja kot idealno potovanje za vse, ki iščete pravo off road avanturo.

Odkar Omanu poveljuje sultan Quaboos, se tudi tu vse bolj spogledujejo z modernim svetom. A kljub nedavni modernizaciji, glavno mesto Muscat še zdaleč ni postal drugi Dubaj. Oman ostaja  dežela, kjer se arabska tradicija skladno meša z vsemi novitetami, ki prihajajo. Med modrim morjem na eni in gorami peščenih barv na drugi, se vmes razteza belo mesto ki, kljub temu da je glavno, ohranja nekakšno složnost in umirjenost.

Takšen pa je tudi preostanek dežele, saj jo opiše tudi dejstvo, da ima izredno malo gostoto prebivalstva. Kljub temu da je površinsko 10 x večja, ima le dvakrat več prebivalcev kot Slovenija. Rezultat tega so prazne ceste, mirna naselja in zdi se tudi, da ni turistov. In to je tisto dejstvo, katerega vsi popotniki v na potovanju v Omanu izredno cenimo.

Kot da smo našli pozabljeno arabsko deželo, katero imamo čast raziskati prvi.


Oman znamenitosti

Ko pogledamo po zemljevidu se zdi, da je tam le en kup peska. Ne, Oman ni samo puščava, res pa le ta zavzema dobršen del dežele.  A gremo po vrsti…

Potovanje Oman. Pogled na veličastno mošejo sultana Qaboos-a v Muscatu, v ozadju se razteza Hajarsko gorovje.

Pogled na veličastno mošejo sultana Qaboos-a v Muscatu, v ozadju se razteza Hajarsko gorovje

Muscat

Glavno mesto Omana je bil stoletja eno najpomembnejših pristanišč Arabije in skozi njega je šla trgovina z začimbami, zahodno-afriškimi sužnji in  kadilom ‘Francinsense’, nekoč vrednim več kot samo zlato. Stik s preteklostjo je najlepše viden na pokriti tržnici v Mutrahu, starem delu mesta. Sprehodimo se med prodajalci dišav in kadil in opazujemo lokalni vrvež v vedno prisotnem kontrastu ‘belega in črnega’; moški v elegantnih belih galabijah in lepotice z vranje črnimi očmi, skrite za prosojnimi tančicami …

Pri opisih dežele tudi ne moremo mimo dramatičnega gorovja, zelenih kanjonov in turkiznega morja.

Malo po tem, ko zapustimo Muscat se pokrajina začne vzpenjati in temperature so z vsakim kilometrom vse prijetnejše. Tu se pričenja prava off road avantura, za katere obvezno potrebujemo terenska vozila. In to je še eden izmed čarov našega potovanja po Omanu – ni ga čez občutek svobodnega duha ob odprtih oknih terenca…in razgledih, ki se začenjajo pojavljati pred nami.

Hajarsko gorovje

Dramatični razgledi Hajarskega gorovja

Meja med glavnim mestom in podeželskim Omanom, je prav tako tudi najvišje gorovje na vzhodu Arabskega polotoka. V njegovih dolinah pa se skrivajo razgibani kanjoni – med njimi tudi arabski ‘Grand Canyon’ in izjemno slikovite vasice. Kar pa pride v visokih dnevnih temperaturah še posebej prav, pa so tu oaze, zeleni bazeni sredi kamnite puščave, v katerih dnevno iščemo osvežitev.

Nizwa

Mesta na drugi strani gorovja so redka. Eno izmed njih je Nizwa, ki je pot v preteklost. Še v letih po drugi svetovni vojni je bila povsem nedostopna tujcem oz. nevernikom in v trdnem primežu lokalnega Imama.  Nizwa je mesto, kjer res začutiš pravi arabski utrip Omana, prežet s ponosom nekdanjih ponosnih prebivalcev puščave. Tja nas popelje stara notranjost mesta s slikovitimi tržnicami in trdnjavo.

 

Kljub bogati kulturi pa narava ostaja največja znamenitost dežele…

 

Obala

Oman, Indijski ocean.

Žive barve Arabskega morja

Deželo z jugovzhodne strani boža toplo morje. Blagoslovljena s 3000 km obale, katero objemajo Arabsko morje ter Perzijski in Omanski zaliv. Tukaj boste našli dolge, prazne plaže in kraljevali na samem na tako peščenih, kot bolj kamnitih plažah s pogledom na čisto morje raznih barv – vse od turkizne do zelene.

Del omanske obale je privlačen tudi ogroženim morskim želvam, katere sem prihajajo gnezdit. Višek sezone je med julijem in oktobrom, ko obišče tukajšnje plaže kar 20,000 želv. Prihajajo ponoči, skopljejo luknjo v pesek in vanjo izležejo jajčeca. Po 55-ih dneh se izležejo male želvice, ki potem skupaj odhitijo v morje. Pogled na malo floto prisrčnih bitij je resnično fantastičen.

Puščave

Posebno omembo med naravnimi znamenitostmi si tu seveda zaslužijo puščave. Doživeti prostranost puščave polne toplega peska je posebno vzdušje. Najbolj fascinantni pa so tu ravno večeri, ko nad nami zasije milijone zvezdic. Puščave presenečajo v vseh možnih barvah. Od oranžnih sipin Wahibe do t.i. sladkornih stožcev Bele puščave. A samo ena je kraljica vseh puščav.

 

Rub Al Khali – Empty Quarter 

Pravi ocean peska, puščava Rub Al Khali

Prazna četrt. Težko najdeš ime kraja, ki bi tako perfektno opisal njegovo bit in občutke, ki se tam porajajo.  Je največja puščava z neprekinjenimi peščenimi sipinami na svetu. Lahko bi jo poimenovali kar Ocean Peska. Prekriva ogromen del Saudske Arabije, Omana in Združenih Arabskih Emiratov. Le redki so jo prečili – eden izmed njih je Wilfred Thesiger, katerega knjiga je seveda na seznamu obveznega čtiva, preden se podate v ta veliki peskovnik. Ekspedicija v njeno divjino zahteva veliko znanja in izkušenj, katerih pa v naši ekipi ne manjka.

Ta neskončno lepa in precej nedostopna puščava je zato lahko naš glavni cilj potovanja. Kar nekaj kilometrov bomo naredili tudi terenske vožnje (off-road), ki je ponavadi za večino udeležencev glavna poslastica. Vozimo počasi v konvoju, poleg tega imamo s sabo izkušenega beduina, ki nam lahko kadarkoli pomaga pri premagovanju tehnično bolj zahtevnih odsekov (beri; sipine in globok pesek). Kar se tiče varnosti bi izpostavili naše odlično poznavanja območja, GPS trase, dvojni komplet GPS naprav, satelitski telefon, vožnjo v konvoju in ostale ekspedicijske veščine za varno in udobno življenje v naravi. Posebej velja poudariti, da imajo naša terenska vozila posebno zavarovanje za vožnjo v divjini, ki ga ostala vozila nimajo (tista , ki se najamejo na letališču).


Kdaj v Oman – vreme

Zaradi raznolikega reliefa imamo v Omanu več klimatskih območij. Večina dežele je suhe z omejeno količino padavin – izjema je jugovzhodna obala, kjer se vlažnost dvigne kar na 92%.

Muscat je tako eno izmed najbolj suhih mest na svetu. Povprečna temperature je 34°C poleti in  26 °C pozimi.

Ne glede na letni čas, se osvežitev v Omanu vedno prileže.

 Pomlad

Meseci, ko temperature naraščajo. Medtem, ko so marčevska povprečja še kakšno stopinjo pod 30°C, pa se do konca maja živo srebro približuje štiridesetki.

Bližje kot smo poletju, pa visoke temperature okrepijo še topli in suhi vetrovi iz notranjosti puščave Rub Al Khali.

 Poletje

Še nekoliko višje temperature kot v maju, na nekaterih delih celo 50°C. Poletni vetrovi povzročajo peščene viharje v notranjosti, medtem ko med junijem in septembrom pa monsunski vetrovi namakajo južna območja.

 Jesen

Prva polovica septembra je še precej podobna poletju. Konec meseca pa se začne ozračje ohlajati in milejše temperature meseca oktobra že privabljajo prve turiste. Dnevi so sončni in načeloma brez oblačka, morje ima prijetnih 27°C.

 Zima

Visoka sezona turizma, saj so temperature najbolj prijetne med 19 in 27 °C. Zima velja za deževno obdobje leta a to še nič ne pomeni – občasno deževje je prej dobrodošla osvežitev v tako suhi deželi, kot je Oman.


Popotniški vodič za vaše potovanje Oman 

Letalske vozovnice za Oman

Na srečo lahko poletimo v Oman zelo ugodno tudi iz nam najbližjih letališč – Ljubljane in Zagreba. Cene letalskih za potovanje Oman se po navadi gibajo med 400 in 500 EUR. Včasih pa zna naša Urška poiskati tudi takšne, ki so pod 400 EUR – kontaktirate jo lahko prek obrazca ali pa nas pokličete na 031 / 742 781.

Viza za Oman

Za obisk dežele je potreben vizum. Lahko si ga uredite sami na povezavi: https://evisa.rop.gov.om/visa-eligibility. Pazite le, da si ga ne uredite več kot 1 mesec pred odhodom. Za ureditev vize boste potrebovali sken vašega potnega lista in barvno sliko na belem ozadju. Točna navodila vam bomo posredovali na sestanku pred odhodom na potovanje. Cena je 20 OMR, kar je približno 45 EUR.

Cepljenja

Oman je zelo čista država, z dobro infrastrukturo, ki vključuje tudi kvalitetne bolnice z angleško govorečim osebjem.

Priporočamo cepljenje proti Hepatitisu A (tri tedne pred potovanjem). Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00, www.zdravinapot.net.

Denar in cene

Uradna valuta je omanski rial (OMR). Tečaj (februar 2019): 1 EUR = 0,43 OMR.

Cene hrane in pijače so nekoliko višje, kot pri nas. Cene bencina so še nižje, kot polovica naših kar je še eden izmed razlogov, zakaj je ta dežela tako idealna za avanture z džipi.

Kultura / obleka v Omanu

Oman je muslimanska dežela. Iz tega naslova ni večjih omejitev pri oblačenju, pa vendar priporočamo, da pokažemo spoštovanje do njihove kulture s primerno dolžino oblačil. To pomeni, da imamo ves čas pokrita kolena in ramena – velja tako za moške, kot za ženske. To domačini spoštujejo in se zato z njimi lažje tudi povezujemo.

Ženske popotnice  v Omanu

Ženske sopotnice se boste v Omanu počutile povsem varno in spoštljivo. Več na to temo so zapisala naša dekleta v blogu.

Varnost v Omanu

Pri Omanu se, kot pri vseh ostalih muslimanskih državah danes, vedno poraja tudi vprašanje o varnosti. Hmm, enkrat ko prispeš v tja se vsi pomisleki v trenutku razblinijo – sploh ko začutiš toplino gostoljubnih prebivalcev! To je bogata država z izredno nizko stopnjo kriminala in vsaj dokler bo sultan živ, bo tu vladal ljubi omanski mir in brez zadržkov lahko pritrdimo, da je ena izmed najvarnejših dežel za potovanje in ima teroristični index 0.

Se pa tudi Oman pospešeno razvija in ob nekdaj samotnih plažah se hitro vzpenjajo hoteli. Zato je čas za potovanje Oman – zdaj!


Naše potovanje po Omanu

Potovanje po Omanu je zasnovano kot udobna ekspedicija. Pri našem zanesljivem partnerju najamemo kvalitetna terenska vozila (Toyota Landcruiser, Nissan Patrol…), ki jih vozimo sami. Večino časa spimo v šotorih in si kuhamo sami.

V našem skladišču v Omanu imamo šotore in ostalo kamping opremo plus kuhinjske pripomočke, tako da za kampiranje potrebujete le spalno vrečo. V Muscatu, se v mednarodnih supermarketih oskrbimo s prvovrstno hrano, od ‘organic’ riža, muslijev, testenin, kvinoje,  pa do široke palete sadja in zelenjave. Dan ponavadi začnemo s sveže skuhano kavo in arabskim čajem, musliji ali granolo s tropskim sadjem in mandljevim mlekom, jajčka z avokadom in sirom, itd… Za kosila si naredimo testeninske solate, rižote, sendviče, za večerjo pa kombinacijo vegi in mesnih dobrot.

Vsekakor je dobro poskrbljeno tako za vegetarijance kot tiste, ki radi pojejo tudi kakšen dober kos mesa. Namreč, naši beduinski vodniki so mojstri žara, s svežim mesom pa se bomo lahko oskrbovali sproti.

Potovanje je primerno za vse, ki radi aktivno raziskujete svet, ste prilagodljivi in vas ne moti spanje v šotoru. Lastno vozilo, nam da kar precej udobja, tako da za to puščavsko pustolovščino ne potrebujete posebne kondicije. Seveda pa bo možno vsak dan tudi kar nekaj hoditi, od izletov v wadije (kanjone) do trekinga in pohodništva v puščavi (neobvezno v popoldanskih urah). Puščava Rub Al Khali oz. Empty Quarter je tudi pravi raj za fotografe.

Ne glede na to, da bomo vmes vozili tudi po čisto pravi divjini, je to potovanje primerno tudi za družine z otroki (nekje od 6 let naprej).

Kampe si bomo postavljali sproti in večere preživljali ob tabornem ognju. Ponavadi imamo s sabo tudi kitaro oz. prisluhnemo čarobnemu zvoku lutnje izpod rok našega Ibrahima.  Vedno imamo zadostne zaloge vode in celo prenosni tuš z dovolj zasebnosti, za tiste, ki brez tega absolutno ne morejo oz. tukaj damo prednost predvsem predstavnicam nežnejšega spola.

Radi bi poudarili, da so največji čar Omana prav lepote neokrnjene narave, ki jo dandanes vedno težje najdemo.  Džip in šotor nam ponudita popolno svobodo pri raziskovanju tega dela Arabskega polotoka,  od visokih Hajarskih gora in globokih kanjonov napolnjenih s toplo turkizno vodo, do zelenih oaz in neskončnih plaž Indijskega oceana. Prav tako, pa obiščemo glavne kulturne znamenitosti dežele in imamo pristni stik z domačini.


Več…

Knjige

Wilfred Thesiger: Arabian Sands

V letih 1945–1950 je ta legendarni britanski raziskovalec prepotoval Arabsko puščavo, in sicer prav Rub Al Khali, kamor se odpravljamo tudi mi. Kot prvi Evropejec jo je vsestransko preučil in popisal. Potopis je etnografsko pomemben, saj je edini temeljit opis življenja Beduinov pred uničenjem njihovega tradicionalnega načina življenja. Knjiga je ‘Sveti Gral’ vsakega puščavskega popotnika.