TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Oman z džipi I.

Glavne značilnosti

 • Avantura z džipi, kjer sami vozimo in večinoma kampiramo v omanski divjini.
 • Obisk starih arabskih tržnic, kjer diši po eksotičnih kadilih.
 • Prečenje 200 km dolge puščave Wahiba in vožnja po brezpotjih in sipinah.
 • Z džipom in peš po gorskem masivu Jebel Shams in obisk Wadi Ghula, imenovanega tudi ‘Grand canyon’ Arabije.
 • Obisk Bele puščave, katere sipine sežejo čisto do Indijskega oceana.
 • Druženje z beduini in noči ob tabornem ognju.
 • Kopanje in hoja v kanjonih Wadi Bani Khalid in Wadi Shab.
 • Ogled Nizwe, stare prestolnice Omana.
 • Spanje na divjih plažah in ogled Sura, obalnega mesta, kjer izdelujejo tradicionalne lesene ladje – Dhowe.
 • Ogled starodavnih vasi obdanih z nasadi palm – Misfad al Abreyeen in Bilad Sayt.
 • Možnost trekinga za bolj športno naravnane udeležence.
Potovanje Oman - postanek za kosilo v puščavi Wahiba. Potovanje Oman - postanek za kosilo v puščavi Wahiba.
Termin
25. oktober -
5. november 2018

Trajanje
12 dni

Cena
1490 EUR + letalska karta

Stanje prijav
Skupina je na poti

Vodnik
Barbara Marič


Program po dnevih

1. danLet v Oman
2. danPrihod v Muscat
3. danTrdnjava Nakhal in Hajarske gore
4. danTreking Wadi Bani Awf, off-road vožnja Bilad Sayt
5. danJebel Shams in Wadi Ghul
6. danNizwa in puščava Wahiba
7. danPuščava Wahiba in Wadi Bani Khalid
8. danPrečenje puščave Wahiba
9. danBela puščava
10. danBele sipine in Sur
11. danWadi Shab in Muscat
12. danPovratek v domovino

Podroben program

1. dan Let proti Omanu

Polet proti Omanu.


2. dan Muscat

Ena od številnih tržnic v Omanu.

Prihod v Muscat v zgodnjih jutranjih urah. Na letališču prevzamemo džipe in se odpeljemo v prestolnico Omana. V prebujajočem se jutru si privoščimo arabsko kavo s kardamonom in čaj, nato pa obiščemo Veliko mošejo sultana Qaboosa. Impresivna zgradba je narejena iz najboljšega indijskega peščenjaka in se ponaša z drugo največjo perzijsko preprogo na svetu.

Muscat je bil stoletja eno najpomembnejših pristanišč Arabije in skozi njega je šla trgovina z začimbami, zahodno-afriškimi sužnji in  kadilom ‘Francinsense’, nekoč vrednim več kot samo zlato. Stik s preteklostjo je najlepše viden na pokriti tržnici v Mutrahu, starem delu mesta. Sprehodimo se med prodajalci dišav in kadil in opazujemo lokalni vrvež v vedno prisotnem kontrastu ‘belega in črnega’; moški v elegantnih belih galabijah in lepotice z vranje črnimi očmi, skrite za prosojnimi tančicami …

Preden začnemo našo pustolovščino, se oskrbimo z zalogami hrane in se dobro naspimo v udobnem hotelu.


3. dan Trdnjava Nakhal in Hajarske gore

Off-road v Wadi Bani Awfu.

S terenskimi vozili zapustimo Muscat in se odpravimo v notranjost Arabije. Pot nas pelje proti SV delu Hajarskih gora. Naš prvi postanek je obisk starodavne trdnjave Nakhal, obdane z nasadi palm. Nekoč je pred napadalci iz morja varovala vstop v gorato pokrajino bogato z vodo.

Popoldne z džipi vstopimo v divji svet kanjona Wadi Bani Awf. S pogonom na vsa štiri kolesa lahkotno premagujemo slabo makadamsko pot po slikoviti pokrajini. V wadiju poiščemo prostor za naš kamp, nato pa peš raziščemo mali ‘Snake canyon’, ki je dobil ime po svoji vijugasti skalni formaciji. V ozkem vintgarju z navpičnimi stenami se lahko tudi kopamo v manjših tolmunčkih.

Noč preživimo na divjem v šotorih.


4. dan Treking Wadi Bani Awf,  off-road vožnja Bilad Sayt

Skrita starodavna vas Bilad Sayt.

Prebudimo se v sveže jutro sredi Hajarskih gora. Dopoldne preživimo na trekingu, potem pa nadaljujemo z džipi. Pot postane vedno bolj razgibana in strma. Obiščemo starodavno vas Bilad Sayt, skrito v gorskem amfiteatru in obdano z nasadi palm. Življenje v vasi se v zadnjih nekaj stoletjih ni bistveno spremenilo. Od tu imamo enega lepših ‘off-roadov‘ čez zahodne Hajarske gore do Al Hamre.

Naslednji dve noči spimo v starodavni vasi Misfad Al Abreyeen, vklesani v hrib in obdani z rajskimi palmovi vrtovi, kjer rastejo tudi mangovci, papaja in diši po jasminu. Prenočili bomo v imenitni tradicionalni hiši. Tukaj lahko občudujemo ‘faladž’, starodavni omanski sistem namakanja, umeščen tudi v UNESCO kulturno dediščino.


5. dan Jebel Shams in Wadi Ghul

Pogled proti vrhu Jebel Shamsa, spodaj pa Veliki kanjon Arabije, Wadi Ghul.

Današnji cilj je Jebel Shams, pogorje, ki postreže z najvišjo goro Omana (Shams, 3009 m) in dih jemajočim Wadi Ghulom, ‘Velikim kanjonom Arabije’. Iz Wadi Ghula se bomo proti vršnim predelom Jebel Shamsa podali peš ali z džipom.

Opcija 1: Za pohodniške navdušence. 6 ur hoje, vzpon iz mogočnega kanjona Wadi Ghul proti vršni planoti malo nad 2000 m.

Opcija 2: Za ležerne uživače. Z džipom najprej off-road do začetne točke treka, potem pa nazaj na cesto in vožnja proti vršni planoti.

S planote se odpirajo fantastični pogledi na 3009 m visoki vrh Jebel Shamsa in na izjemni ‘Grand canyon’ Arabije. Pogorje je poznano tudi po domačinih, ki pletejo umetelne preproge.

Zvečer povratek v Misfat Al Abreyeen.


6. dan Nizwa in puščava Wahiba

Bazar v Nizwi.

Zjutraj obiščemo Nizwo, staro prestolnico Omana. Nizwa je pot v preteklost. Še v letih po drugi svetovni vojni je bila povsem nedostopna tujcem oz. nevernikom in v trdnem primežu lokalnega Imama. Ogledamo si staro notranjost mesta s slikovitimi tržnicami in trdnjavo, predvsem pa je Nizwa mesto, kjer res začutiš pravi arabski utrip Omana, prežet s ponosom nekdanjih ponosnih prebivalcev puščave.

Popoldne prispemo na začetek puščave Wahiba. Pred nami je v naslednjih dneh 200 km off-road prečenja puščave. Spustimo zrak v gumah naših terenskih vozil in se z beduinskim vodnikom podamo na sipine ene najlepših puščav Omana.

Zvečer ob tabornem ognju v divjini kuhamo, poslušamo beduinske zgodbe in pijemo čaj.


7. dan Puščava Wahiba in Wadi Bani Khalid

Peščene sipine puščave Wahiba.

Peščeno udobje Wahibe zapustimo za nekaj trenutkov in se odpravimo na dnevni izlet proti kanjonu Wadi Bani Khalid. Na poti se ustavimo v slikoviti oazi Ibra, od koder izvirajo nekoč drzni pomorščaki, ki so osvajali Zanzibar in obalo začimb.

Wadi Bani Khalid je zelena dolina čudovitih naravnih tolmunov s toplo vodo. Kontrast našega bivanja v puščavi ne bi mogel biti lepši, kot dnevni skok v toplo vodo, ki za beduine upodablja že skorajda rajske vrtove.

Popoldne se vrnemo na sipine Wahibe in se pripravimo na veliko prečenje, ki nas čaka naslednji dan.


8. dan Prečenje puščave Wahiba

Prečenje Wahibe.

Prepustimo se užitkom vožnje po sipinah in pogledom na izjemno pokrajino pred nami. Vožnja ni nevarna, je pa zahtevna, saj se lahko kaj hitro zakoplješ v pesek ali pa izgubiš sredi labirinta sipin in peska. In ravno zato nas spremlja beduinski vodnik s svojim džipom, ki nam kaže pot in nam po potrebi pomaga ven iz peska. Prav tako nas pelje k sebi domov in tako na edinstven način pridemo v stik z lokalnimi prebivalci puščave – beduini.

Vrhunec dneva je trenutek, ko obstanemo na vrhu rumenih sipin in se pred nami pokaže Indijski ocean. Tu spet pridemo nazaj na cesto in se odpeljemo naprej proti jugu, novim dogodivščinam naproti.

Spimo v šotorih na pesku blizu oceana.


9. dan Bela puščava

Kampiranje v Beli puščavi.

Pot nadaljujemo še globlje na jug v neznano. Naš cilj je zelo redko obiskana puščava belega peska, ki se razprostira približno 200 km južno od Wahibe. Pokrajina belih sipin se zliva skupaj z Arabskim morjem in ponuja neskončne divje peščene plaže. Tukaj bo ponovno možnost za pohodniški izlet ali pa off-road vožnjo po sipinah.

Vrhunec romantike bo spanje ob tabornem ognju pod zvezdnatim nebom in opojno dišeči vonj kadila ‘frankincense‘, katerega koščke počasi dodajamo razbeljeni žerjavici.


10. dan Bele sipine in Sur

Čarobne noči v divjini.

Po razgledni obalni magistrali se vračamo  proti severu. Na poti se ustavimo v obalnem mestu Sur, nekoč slavnem po grajenju najboljših lesenih jadrnic – dhow. Z njimi si je v starih časih sultanat utrl plovno pot vse do Zanzibarja, pri tem porazil Portugalce in začel veliko trgovino z začimbami in sužnji. Ogledamo si, kako v Suru še dan danes izdelujejo te ladje, nato pa nadaljujemo pot do divje plaže blizu kanjona Tiwi, kjer prespimo noč v šotorih. Pri lokalnih ribičih kupimo sveže ribe in si privoščimo večerno pojedino.


11. dan Wadi Shab in Muscat

Wadi Shab in tolmuni s toplo vodo.

Zjutraj gremo peš v kanjon oz. wadi Shab, kjer se med strmimi stenami in nasadi datljevih palm skrivajo turkizne lagune s toplo vodo. Plavamo v tolmunih in uživamo v čudoviti naravi. Pozno popoldne se vrnemo v Muscat, kjer si privoščimo imenitno arabsko večerjo sredi zelenih vrtov v središču mesta. Še nekaj dimov vodne pipe za slovo, nato pa se vrnemo na letališče in oddamo naše džipe. Pozno zvečer ujamemo letalo za povratek v domovino.


12. dan Povratek v domovino

Beduinski prijatelji.

Prihod nazaj v Slovenijo.


Info

Zakaj z nami?

 • pionirji ekspedicij v libijski, alžirski in omanski puščavi
 • 40 let taborniških izkušenj
 • najemamo kvalitetne avtomobile
 • imamo satelitski telefon, v puščavi pa tudi dodatni avtomobil z beduinskim stezosledcem
 • ker poznamo vse, kar potrebujete za preživetje v puščavskem svetu

Tip potovanja

ikona

Najboljši način za raziskovanje Omana je vožnja s terenskimi vozili in hoja v kanjonih. Džipe najamemo v Muscatu in se z njimi odpeljemo po najlepših krajih Omana – po hribovitih predelih Jebel Shams, v spremstvu beduinov prečimo puščavo Wahiba, obiščemo belo puščavo …


Nočitve

ikona

V Muscatu spimo v udobnem hotelu, v Misfad Al Abreyeenu pa v njihovi tradicionalni hiši. Ostale noči bomo prespali na idiličnih lokacijah v šotorih (šotore priskrbimo mi, rabite pa svojo spalno vrečo in podlogo).


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil.


Vizum

ikona

Za obisk dežele je potreben vizum. Lahko si ga uredite sami na povezavi: https://evisa.rop.gov.om/visa-eligibility. Točna navodila vam bomo posredovali na sestanku pred odhodom na potovanje. Cena je 20 OMR, kar je približno 45 EUR.


Cepljenje in bolezni

ikona

Priporočamo cepljenje proti Hepatitisu A (tri tedne pred potovanjem). Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00, www.zdravinapot.net.


Vreme

ikona

Čez dan lahko v puščavi pričakujemo vroče poletne temperature okoli 30 stopinj Celzija, ponoči v puščavi lahko temperatura pade na 10 stopinj Celzija. Pravtako bo podnevi v hribovitem delu Omana zelo toplo, ponoči pa temperature spustijo na 10 stopinj.


Potrebna oprema

ikona

Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem. S seboj boste potrebovali udobno obutev in nekaj opreme za kampiranje (svojo spalno vrečo in podlogo; šotore pa priskrbimo mi).


Valuta

ikona

Uradna valuta je omanski rial (OMR). Tečaj (marec 2018): 1 EUR = 0,47 OMR.Država

Ime države: Oman


Glavno mesto: Muscat


Uradni jezik: Arabščina


Časovni pas: GMT + 4 h


Sosednje države: Na severozahodu meji na Združene arabske emirate, na zahodu na Saudovo Arabijo ter na jugozahodu na Jemen.


Cena

Cena: 1490 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno

 • najem džipov,
 • lokalni vodniki po programu,
 • 1 nočitev v hotelu*** v Muscatu,
 • 2 nočitvi popotniškem hotelu,
 • ostale nočitve po programu (spanje v šotorih – šotore priskrbimo mi),
 • vstopnine po programu,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno

 • povratna letalska karta do Omana (trenutna cena karte iz Ljubljane je 410 eur),
 • prevoz do letališča v Evropi,
 • gorivo (1 liter = 0,45 eur), ki se razdeli med potnike v džipu,
 • hrana in pijača,
 • vizum (cca. 45 EUR / 20 OMR),
 • napitnine.

Način plačila

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi (prijavnina je v primeru odjave nepovratna),
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected]

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanjaTa stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri