TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Oman – Potovanje z džipi za novo leto

Glavne značilnosti

 • Vrhunec potovanja je ekspedicija v Empty Quarter Rub Al Khali. Ekskluzivno gremo z džipi off-road v pravo divjino največje peščene puščave na svetu. Vozimo sami in kampiramo.
 • Preden si preberete program si poglejte fotogalerijo.
 • Kopanje in hoja v kanjonih Wadi Shab in Wadi Tiwi.
 • Ogrevalna tura čez puščavo Wahiba.
 • Obisk Bele puščave (Khaluf), katere sipine sežejo čisto do Indijskega oceana.
 • Ogled želv.
 • Z džipom in peš po gorskem masivu Jebel Shams in obisk Wadi Ghula, imenovanega tudi ‘Grand canyon’ Arabije.
 • Ogled Nizwe, stare prestolnice Omana in čarobnega gradu Jabrin.
 • Spanje na divjih plažah in ogled Sura, obalnega mesta, kjer izdelujejo tradicionalne lesene ladje – Dhowe.
 • Druženje z beduini in noči ob tabornem ognju.
 • Obisk starih arabskih bazarjev, kjer diši po eksotičnih kadilih.
 • Starodavni vasi z nasadi palm – Misfad al Abreyeen in Bilad Sayt.
 • In na koncu še lepote Muscata.
Termin
24. december 2019 -
5. januar 2020

Trajanje
13 dni

Cena
od 2180 EUR (letalska karta vključena v ceno potovanja)

Stanje prijav
Polno. Odprta čakalna lista.

Vodnik
Barbara Marič


Program po dnevih

1. danLet v Oman
2. danMuscat
3. danWadi Shab
4. danWadi Tiwi, Sur in puščava Wahiba
5. danPrečenje Wahibe in naprej v Belo puščavo
6. danBela puščava, Indijski Ocean in želve
7. danIndijski ocean - začetek puščave Rub Al Khali oz. Empty Quarter
8. danOff-road vožnja skozi Rub Al Khali
9. danRub Al Khali
10. danRub Al Khali - proti cesti
11. danPo puščavski avtocesti v Nizwo
12. danNizwa - Misfad Al Abreyeen - Wadi Bani Awf - Bilad Sayt - Muscat
13. danPovratek v domovino

Podroben program

1. dan Let proti Omanu

Transfer iz Ljubljane do letališča v Zagrebu in polet proti Omanu. Prihod v Muscat v večernih urah. Na letališču prevzamemo džipe in se odpeljemo v hotel, nočitev.


2. dan Muscat

Muscat je bil stoletja eno najpomembnejših pristanišč Arabije in skozi njega je šla trgovina z začimbami, zahodno-afriškimi sužnji in  kadilom ‘Francinsense’, nekoč vrednim več kot samo zlato. Stik s preteklostjo je najlepše viden na pokriti tržnici v Mutrahu, starem delu mesta. Sprehodimo se med prodajalci dišav in kadil in opazujemo lokalni vrvež v vedno prisotnem kontrastu ‘belega in črnega’; moški v elegantnih belih galabijah in lepotice z vranje črnimi očmi, skrite za prosojnimi tančicami … Popoldan prevzamemo džipe in se odpravimo po nakupih, da se dodobra založimo z zalogami hrane in se pripravimo na pustolovščino.


3. dan Wadi Shab

Wadi Shab

Raziskovanje Wadi Shaba.

Južno od prestolnice leži čudovit kanjon Wadi Shab vklesan med morje in Hajarske gore. Med strmimi stenami in nasadi datljevih palm se skrivajo turkizne lagune s toplo vodo. Plavamo v tolmunih in uživamo v čudoviti naravi.

Prvo noč v šotorih prespimo na divji plaži Indijskega oceana.


4. dan Wadi Tiwi, Sur in puščava Wahiba

Slikoviti kanjon Tiwi je večji od Shaba in vodi globoko v notranjost gora. Strma v hrib vklesana cesta je za nas prvi ogrevalni izziv terenske vožnje. Male vasice, reka in palme so kontrast mogočnim zlatorumenim stenam kanjona. Prijatelj Jaber nas pelje med nasadi palm in starodavnim namakalnim sistemom do skrivnih tolmunov.

Naša naslednja točka je obalno mesto Sur, nekoč slavno po grajenju najboljših lesenih jadrnic – dhow. Z njimi si je v starih časih sultanat utrl plovno pot vse do Zanzibarja, pri tem porazil Portugalce in začel veliko trgovino z začimbami in sužnji. Ogledamo si, kako v Suru še dan danes izdelujejo te ladje.

Od tu naprej se za nas začnejo odkrivati vsi odtenki omanske narave in divjine. Pozno popoldne prispemo do zlatorumene puščave Wahiba. Spustimo zrak v gumah terenskih vozil in se odpravimo v notranjost puščave in prespimo na sipinah.

Ob tabornem ognju se nam pridružijo naši stari beduinski prijatelji.


5. dan Prečenje Wahibe in Khaluf – Bela puščava

Khaluf, Bela puščava. Danes prečimo puščavo Wahiba. Pred nami je 200km vožnje po delno vidni poti ob in skozi sipine. V današnji ogrevalni etapi za terensko vožnjo se dobro spoznamo s džipi in puščavskim peskom. Vožnja ni nevarna, se pa lahko na začetku kaj hitro zakoplješ v pesek ali pa izgubiš sredi labirinta sipin in peska. In ravno zato nas spremlja beduinski vodnik s svojim džipom, ki nam kaže pot in nam po potrebi pomaga ven iz peska. Prav tako nas pelje k sebi domov in tako na edinstven način pridemo v stik z lokalnimi prebivalci puščave – beduini.

Vrhunec dneva je trenutek, ko obstanemo na vrhu rumenih sipin in se pred nami pokaže Indijski ocean.

Dan zaključimo 200 km južno od Wahibe v Beli puščavi. Pokrajina belih sipin se zliva skupaj z Arabskim morjem in ponuja neskončne divje peščene plaže. Vrhunec romantike je spanje ob tabornem ognju pod zvezdnatim nebom in opojno dišeči vonj kadila ‘frankincense’, katerega koščke počasi dodajamo razbeljeni žerjavici.


6. dan Bela puščava, želve in Indijski ocean

Oman, Indijski ocean.Sončni vzhod na belih sipinah je ena bolj fotogeničnih točk Omana. Jutranje ure namenimo hoji po okoliških sipinah in plavanju v toplem morju. Od tu naprej je pred nami praktično 1000km divjih plaž Indijskega oceana, ki se razprostirajo do subtropskega mesta Salalah. Napredujemo naprej na skrajni jug in srečamo želve, ki gnezdijo na plažah Omana. Ta povezovalni dan nas pelje bližje Rub Al Khaliju.


7. dan Indijski ocean  – puščava Rub Al Khali oz. Empty Quarter

Naše aktivno potovanje se počasi spreminja v ekspedicijo. Naš kurz je jugovzhod, kjer se v smeri proti Savdiji začne ena najbolj legendarnih in odmaknjenih puščav na svetu. Empty Quarter oz. Rub Al Khali je največja peščena puščava na svetu (precej večja kot Francija). Lahko bi ji rekli tudi Ocean Peska. Leži na ogromnem območju Arabije v Omanu, Savdski Arabiji in Združenih Arabskih Emiratih. Le redki so jo prečili. Legendarni raziskovalec Wilfred Thesiger je o prečenju Rub Al Khalija napisal knjigo ‘Arabian Sands’, ki je dandanes ‘Sveti Gral’ vsakega puščavskega popotnika.

Nekje sredi dneva zapustimo puščavsko cesto, ki povezuje Muscat s Salalo in se odpravimo v divjino.

Od tu naprej se začnejo neslutene lepote puščavske divjine.


8. in 9. dan Puščava Rub Al Khali oz. Empty Quarter

Treking v Omanu.V Rub Al Khali se podamo z visoko zmogljivimi terenskimi vozili. Po navadi Nissan Patrol ali Toyota Landcruiser. Gremo po Lukovih stopinjah z GPS-om, kompasom in našim zanesljivim beduinskim vodnikom.

V omanskem delu Empty Quarterja  so nanizane neskončne sipine, visoke lahko tudi več kot 300m in dolge po nekaj kilometrov. Iz zraka zgledajo kot neskončen labirint. Pokrajina je skoraj nezemeljsko lepa. Počasi in previdno si utiramo pot na skrajni JV Omana, čisto blizu meje s Savdijo. Čim več se ustavljamo, peš osvajamo vrhove in z džipi iščemo prehode. Rub al Khali prejme letno manj padavin kot Dolina Smrti v ZDA. Je ena nabolj sušnih pokrajin na svetu in tudi zavoljo tega tako izjemna, divja in odmaknjena. Pravi prostor za pustolovce in ljubitelje narave.

Ne glede na skrajno divjino in odmaknjenost imamo s seboj kar nekaj ugodja in udobja. Dan začnemo z granolo, omleto z avokadom ali pa svežo solato iz tropskega sadja. Številne fotografske postanke nadgradimo s kavo (imamo tudi specialty kofi in aeropress :)) in arabskim čajem, večeri ob tabornem ognju, kuhanje in peka kruha, pa so sploh eden lepših delov dneva.

Del opreme poleg lopat, rezervnih gum, zemljevidov, pa je tudi naš prenosni tuš.


10. dan Rub Al Khali – Ubar –  proti puščavski avtocesti

Avanturistično potovanje Počasi zapuščamo divjino in se približujemo oazi, kjer naj bi se nekoč nahajal starodavni Ubar. Ubar, imenovan tudi puščavska Atlantida, naj bi bil legendarna postojanka karavan, ki so prenašale kadilo ‘Francincense’, nekoč vredno več kot zlato. Eno najbogatejših mest svojega časa, naj bi bilo zakopano globoko v puščavskem pesku.


11. dan Jug Omana – Nizwa

Dolga povezovalna tura po puščavski avtocesti, ki nas pripelje nazaj na sever, v staro prestolnico Nizwo. Nizwa je pot v preteklost. Še v letih po drugi svetovni vojni je bila povsem nedostopna tujcem oz. nevernikom in v trdnem primežu lokalnega Imama. Ogledamo si staro notranjost mesta s slikovitimi tržnicami in trdnjavo, predvsem pa je Nizwa mesto, kjer res začutiš pravi arabski utrip Omana, prežet s ponosom nekdanjih ponosnih prebivalcev puščave.


 

12. dan Nizwa – Misfad Al Abreyeen – Bilad Sayt – Muscat

Skrita in slikovita starodavna vas Bilad Sayt.

Za zaključek naše pustolovščine v Omanu si pogledamo še najlepše znamenitosti na severu države. Starodavna vas Misfad Al Abreydeen je zgrajena iz blata. Vklesana je v hrib in obdana z rajskimi palmovi vrtovi, kjer rastejo tudi mangovci, papaja in diši po jasminu. Tukaj lahko občudujemo ‘faladž’, starodavni omanski sistem namakanja, umeščen tudi v UNESCO kulturno dediščino.

Od tu gremo po kolovozih čez zahodne Hajarske gore v kanjon Wadi Bani Awf, kjer obiščemo še drugi biser gora – starodavno vas Bilad Sayt, slikovito umeščeno v gorski amfiteater in obdano z nasadi palm.

In končno nas džipi pripeljejo nazaj v Muscat, kjer se v popoldanskem soncu blešči Velika mošeja sultana Qaboosa. Impresivna zgradba je narejena iz najboljšega indijskega peščenjaka in se ponaša z drugo največjo perzijsko preprogo na svetu.

Pozno ponoči se vrnemo v Muscat, kjer vrnemo terenska vozila.


13. dan Povratek v domovino

V zgodnjih jutranjih urah poletimo iz Omana. Prihod nazaj v Zagreb, kjer nas čaka še transfer do Ljubljane.


Info

Zakaj z nami?

 • Specialisti za Oman in puščavska potovanja.
 • V Omanu gremo kot edina agencija v edinstveno in odmaknjeno puščavo Rub al Khali.
 • Pionirji ekspedicij v libijski, alžirski in omanski puščavi.
 • 30 let taborniških izkušenj in življenja v divjini.
 • Najemamo najboljše terenske avtomobile (Toyota Landcruiser, Nissan Patrol) pri zanesljivem lokalnem partnerju.
 • Poskrbimo za varnost; imamo satelitski telefon, gps naprave,  v puščavi pa tudi dodatni avtomobil z beduinskim stezosledcem.
 • Ker poznamo vse, kar potrebujete za preživetje v puščavskem svetu

Tip potovanja

ikona

Potovanje po Omanu je zasnovano kot udobna ekspedicija. Pri našem zanesljivem partnerju najamemo kvalitetna terenska vozila (Toyota Landcruiser, Nissan Patrol…), ki jih vozimo sami. Večino časa spimo v šotorih in si kuhamo sami.

V našem skladišču v Omanu imamo šotore in ostalo kamping opremo plus kuhinjske pripomočke, tako da za kampiranje potrebujete le spalno vrečo. V Muscatu, se v mednarodnih supermarketih oskrbimo s prvovrstno hrano, od ‘organic’ riža, muslijev, testenin, kvinoje,  pa do široke palete sadja in zelenjave. Dan ponavadi začnemo s sveže skuhano kavo in arabskim čajem, musliji ali granolo s tropskim sadjem in mandljevim mlekom, jajčka z avokadom in sirom, itd… Za kosila si naredimo testeninske solate, rižote, sendviče, za večerjo pa kombinacijo vegi in mesnih dobrot.

Vsekakor je dobro poskrbljeno tako za vegetarijance kot tiste, ki radi pojejo tudi kakšen dober kos mesa. Namreč, naši beduinski vodniki so mojstri žara, s svežim mesom pa se bomo lahko oskrbovali sproti.

Potovanje je primerno za vse, ki radi aktivno raziskujete svet, ste prilagodljivi in vas ne moti spanje v šotoru. Lastno vozilo, nam da kar precej udobja, tako da za to puščavsko pustolovščino ne potrebujete posebne kondicije. Seveda pa bo možno vsak dan tudi kar nekaj hoditi, od izletov v wadije (kanjone) do trekinga in pohodništva v puščavi (neobvezno v popoldanskih urah). Puščava Rub Al Khali oz. Empty Quarter je tudi pravi raj za fotografe.

Ne glede na to, da bomo vmes vozili tudi po čisto pravi divjini, je to potovanje primerno tudi za družine z otroki (nekje od 6 let naprej).

Kampe si bomo postavljali sproti in večere preživljali ob tabornem ognju. Ponavadi imamo s sabo tudi kitaro oz. prisluhnemo čarobnemu zvoku lutnje izpod rok našega Ibrahima.  Vedno imamo zadostne zaloge vode in celo prenosni tuš z dovolj zasebnosti, za tiste, ki brez tega absolutno ne morejo oz. tukaj damo prednost predvsem predstavnicam nežnejšega spola.

Radi bi poudarili, da so največji čar Omana prav lepote neokrnjene narave, ki jo dandanes vedno težje najdemo.  Džip in šotor nam ponudita popolno svobodo pri raziskovanju tega dela Arabskega polotoka,  od visokih Hajarskih gora in globokih kanjonov napolnjenih s toplo turkizno vodo, do zelenih oaz in neskončnih plaž Indijskega oceana. Prav tako, pa obiščemo glavne kulturne znamenitosti dežele in imamo pristni stik z domačini.

Vrhunec potovanja je vsekakor odmaknjena, a neskončno lepa in precej nedostopna puščava Rub Al Khali oz. Empty Quarter. Le ta je tudi naš glavni cilj. Kar nekaj kilometrov bomo naredili tudi terenske vožnje (off-road), ki je ponavadi za večino udeležencev glavna poslastica. Vozimo počasi v konvoju, poleg tega imamo s sabo izkušenega beduina, ki nam lahko kadarkoli pomaga pri premagovanju tehnično bolj zahtevnih odsekov (beri; sipine in globok pesek). Kar se tiče varnosti bi izpostavili naše odlično poznavanja območja, GPS trase, dvojni komplet GPS naprav, satelitski telefon, vožnjo v konvoju in ostale ekspedicijske veščine za varno in udobno življenje v naravi. Posebej velja poudariti, da imajo naša terenska vozila posebno zavarovanje za vožnjo v divjini, ki ga ostala vozila nimajo (tista , ki se najamejo na letališču).

Za več informacij o puščavskih ekspedicijah odgovarjamo tudi na blogu – Oman: Od žensk za ženske.


Nočitve

ikona

Spimo v šotorih, ki jih priskrbi TrekTrek. Prav tako vso kamping opremo in podloge za spanje. Temperature ponoči na potovanju so večinoma tople in se glede na sezono gibljejo nekje med 10 in 20 stopinj. Priporočamo spalne vreče, z ekstremom nekje pri 0 stopinjah. S sabo imamo prenosni tuš, prav tako pa se pogosto kopamo v morju in tolmunih s toplo vodo (nad 25 stopinj).


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 20 oseb, minimalno število je 8.


Vizum

ikona

Za obisk Omana je potrebna viza. Lahko si jo uredite sami na povezavi: https://evisa.rop.gov.om/home. Točna navodila vam bomo posredovali na sestanku pred odhodom na potovanje. Cena je 20 OMR, kar je približno 45 EUR.


Cepljenje in bolezni

ikona

Oman je zelo čista država, z dobro infrastrukturo, ki vključuje tudi kvalitetne bolnice z angleško govorečim osebjem.

Priporočamo cepljenje proti Hepatitisu A (tri tedne pred potovanjem). Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00, www.zdravinapot.net.


Vreme

ikona

Najboljša sezona za obisk Omana je v času med novembrom in marcem. Čez dan lahko v puščavi pričakujemo poletne temperature med 20 in 30 stopinj Celzija.  Ponoči lahko v puščavi temperatura pade na 10 stopinj Celzija.


Potrebna oprema

ikona

Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem. S seboj boste potrebovali udobno obutev in nekaj opreme za kampiranje (svojo spalno vrečo; šotore in podlogo za spanje pa priskrbimo mi).


Valuta

ikona

Uradna valuta je omanski rial (OMR). Tečaj (februar 2019): 1 EUR = 0,43 OMR.Država

Ime države: Oman


Glavno mesto: Muscat


Uradni jezik: Arabščina


Časovni pas: GMT + 4 h


Sosednje države: Na severozahodu meji na Združene arabske emirate, na zahodu na Saudovo Arabijo ter na jugozahodu na Jemen.


Več o deželi: Potovanje Oman

Blog: Oman – od žensk za ženske


Cena

Cena potovanja pri 11 – 20 potnikih: 2180 EUR

Cena potovanja pri 8 – 10 potnikih: 2380 EUR


V ceno je vključeno

 • povratna letalska karta do Omana,
 • transfer do letališča v Zagrebu
 • najem terenskih vozil,
 • lokalni vodniki po programu,
 • 2 nočitvi v Muscatu v preprostih popotniških hotelih,
 • spanje v šotorih (priskrbimo mi),
 • vstopnine po programu,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno

 • gorivo (1 liter = 0,45 eur), ki se razdeli med potnike v džipu,
 • hrana in pijača,
 • vizum (cca. 45 EUR / 20 OMR),
 • napitnine.

Način plačila

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi (prijavnina je v primeru odjave nepovratna),
 • preostanek plačila potovanja 30 dni pred potovanjem.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.


Prijava na potovanje Oman

Število udeležencev je omejeno na 20 oseb, minimalno število je 8. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected]

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanja

Sem (priznam) razvajena backpackerka in najraje potujem v lastni režiji, a vendar sem se zaradi drugačnega programa tokrat odločila potovati organizirano…
Andreja Turk
O-man, O-man. Minilo je 5 dni od povratka v Slovenijo, a me misli še vedno večkrat dnevno odpeljejo nazaj v to čudovito deželo. Težko je na kratko povzeti vse vtise, doživetja in lepote države. A ravno to je čar Omana, katerega preprosto moraš doživeti. Sem (priznam) razvajena backpackerka in najraje potujem v lastni režiji, a vendar sem se zaradi drugačnega programa tokrat odločila potovati organizirano, pod okriljem agencije. In ja, iskrena bom, imela sem kar nekaj pomislekov, od tega kakšni so preostali popotniki, kakšno bo vodenje, kaj in kolikokrat bomo jedli, ali bo prostor in čas zame,… pa vendar so se že prvi dan razblinili vsi pomisleki. Potovanje so dodatno popestrili sopotniki in vodniki z ogromno dobre volje, pozitivne energije, smeha, pristnosti, hudomušnosti, nagajivosti in še bi lahko naštevala. Skupaj smo doživeli ogromno dogodivščin, delili zgodbe in debatirali o zanimivih temah (npr. sedaj tudi moški vedo vse in še več o menstrualnih skodelicah) :). O vseh naših prigodah bi lahko posneli komedijo leta z naslovom »1001 dogodivščina Omana«, ki doživi svoj vrhunec s prizorom v katerem Luka kot oryx teče za svoje življenje navzgor po skalah z rolico toaletnega papirja v roki - pravi filmski material za Oskarja :D. Največkrat pa me je navdušila prečudovita, prvinska in nedotaknjena narava Omana ter njegova popolna mirnost - stran od vsakdanjega ritma in kaosa zahodnega sveta. Jutranja meditacija na vrhu sipin še pred sončnim vzhodom, ko je najglasnejši zvok, ki ga slišiš lastno dihanje in ko se zaveš kako majhen si, ko postaneš eno z naravo. Oh, in kdo bi lahko pozabil na kramljanje s sopotniki ob večernem tabornem ognju sredi puščavskih sipin, ležanje na vročih puščavskih tleh s pogledom na številne zvezde in utrinke. Preprosto magično in nepozabno. Shukraan VSAKEMU posebej za vse kar smo skupaj doživeli in upam, da se kmalu ponovno srečamo.


Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri