Gorsko prečenje Tongariro v deželi Gospodarja prstanov velja za najlepši enodnevni trek na svetu.

Gorsko prečenje Tongariro v deželi Gospodarja prstanov velja za najlepši enodnevni trek na svetu.

Ni slučaj, da je bila Nova Zelandija izbrana kot lokacija snemanja za vstop v pravljični svet Gospodarja prstanov. Če ste gledali dogodivščine Froda in njegovih prijateljev, ste se mogoče spraševali, ali so pogledi preveč lepi, da bi bili resnični. A vse je res – da je ena najbolj spektakularnih dežel na svetu vam bo povedal vsak, ki jo je že obiskal.

Sestavljena iz dveh velikih otokov – južnega in severnega, ter poleg njiju še množice manjših. Dežela se bohoti z neverjetnim razponom raznolikosti – takšne, kakršne redko srečamo na tako malem območju. Čudovita pokrajina nas spremlja vse od subtropskih gozdov, plaž in otokov do ledenikov. Od jezer in zasneženih gora do velikih ravnic na jugu. Tu so tudi fjordi, vulkani, vroči izviri in prostrani zeleno rumeni pašniki, kjer se pasejo ovčice.

Nova Zelandija se je 85 milijonov let nazaj odcepila od velike kopne mase, katero je nekdaj tvorila skupaj z Avstralijo in Antarktiko. Rezultat tega je bogat rastlinski in živalski svet, kakršnega ne najdemo nikjer drugje na planetu. Kot je na primer kivi – ne mislimo na sadež (čeprav imajo v tem koncu sveta odlične!). To je ptica, ki je postala tudi nacionalni simbol dežele. Po njej pa se imenujejo tudi skupno vsi prebivalci dežele, zato je tukaj besedo ‘kivi’ vedno potrebno definirati :).

Na vseh otokih skupaj živi danes le 4 milijone ljudi. Pravijo, da tam živi več etničnih skupin, kot je na svetu držav. A ker je to nekdanja britanska kolonija, se na Novi Zelandiji čuti močan vpliv evropske kulture. Kiviji (v tem primeru prebivalci) so zelo sproščeni, prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Živeti tako daleč od preostalega sveta na tako redko poseljenem območju je nekaj, kar se ves čas čuti v mentaliteti in pri stiku z domačini.

Ko je Kapitan Cook odkril Novo Zelandijo, se je tam srečal z avtohtonimi prebivalci, Maori. Kljub temu, da se je od tedaj družba tu spletla v zanimivo mešanico, so Maori še vedno pomemben del njihove kulture. Slednjo najdemo skoraj na vsakem koraku, kako se prepleta z preostalo etnično raznovrstnostjo dežele.


Znamenitosti Nova Zelandija 

Severni otok

Večina popotnikov prileti v Auckland, ki je tudi največje in najbolj dinamično mesto Nove Zelandije. Nekje na sredini Severnega otoka najdemo Nacionalni park Tongario, bolje poznan tudi kot dežela Gospodarja prstanov, saj so ga tu snemali. Gorsko prečenje v tej deželi vulkanov velja za najlepši enodnevni treking na svetu. Nedaleč stran vstopimo v eno najbolj dinamičnih geotermalnih področij na svetu – to so gejzirji in žvepleni brbotajoči bazeni Waiotapu. Na jugu je umeščeno glavno mesto države, kozmopolitanski Wellington. Domačini pravijo, da je to najbolj kul prestolnica na svetu.

Južni otok

Nacionalni park Abel Tasman, ki je najlepši park v deželi, se nahaja na severni obali. Bujen deževni gozd, ki se spušča do divjih plaž posejanih z rumenim in belim peskom. Neštete skrite zalivčke obdaja morje turkizne barve, ki je poleti prijetno toplo. Največje mesto južnega otoka je Christchurch, čigar center še ohranja pridih kolonialne preteklosti. Od tu se je vredno odpraviti proti Južnim Alpam, obvezna sta postanka pri turkiznih jezerih Tekapo in Pukaki. Tu se začenja sanjska dežela jezer in gora – vsi odtenki modre, neokrnjena divjina in čisto na koncu edinstveni Mt. Cook. V bližini Wanake se razprostira nacionalni park Mt. Aspiring, kjer se ob ledeniški dolini sprehodimo do dih jemajočega ledenika Rob Roy. Divja zahodna stran južnega otoka Nove Zelandije je nekaj posebnega. Tu sta ledenika Fox in Franc Jozef , ki se vijeta iz visokih gora naravnost v deževni gozd. Čisto na jugu se nahaja nacionalni park Fiordland, ki ponuja presežke divje narave. Nedaleč stran pa še slavni Milford sound, katerega so domačini oklicali za osmo čudo sveta, ki se odvije vse do razburkanega, divjega Tasmanskega morja.


Kdaj na Novo Zelandijo – vreme

Kjerkoli se nahajamo, morje ni nikoli daleč – in to je dejstvo, ki najbolj vpliva na klimo na otokih. Poleti (naša zima) so prijetne temperature na obeh otokih. Na severu je v vsakem obdobju nekaj stopinj topleje. Padavine prihajajo večinoma iz jugozahoda, kjer se nabirajo čez Tasmansko morje in zahodna obala dobi levji delež – predvsem Fjordland, ki je eno najbolj namočenih območij na svetu. V povprečju štejejo tam kar 300 deževnih dni. Na severnem otoku se topla in soparna poletja relativno hitro razvijejo v hladne in vlažne zime, medtem ko so štirje pomladni časi bolj razvidni na jugu. Nikoli pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da lahko tu v enem dnevu doživimo vse 4 letne čase in temu primerno pripravimo svoj dnevni nahrbtnik.

 

 Poletje – od decembra do februarja

Čas, ko Nova Zelandija zaživi. Tu resnično pride do izraza, da je dežela ‘Outdoor lover’s paradise’ – raj za vse, ki obožujejo aktivnosti na prostem. To znajo dobro izkoristiti tudi kiviji, ki v tem času večinoma uživajo v počitniškem vzdušju. Polne so plaže, pohodniške, kolesarske poti in vse buhti od življenja, čeprav je v zraku čutiti, da je dežela ‘v eni prestavi nižje’ in je vse še bolj sproščeno od običajnega. Pogosti do koncerti, festivali, dirke in razna tekmovanja. Nujna je dobra zaščitna krema z visokim UV faktorjem, saj nas lahko močno sonce opeče že v 10ih minutah.

  • Severni otok: 20 – 24⁰C, 60 – 100 mm padavin / mesec
  • Južni otok: 19 – 23⁰C, 35 – 60 mm padavin / mesec

 Jesen – od marca do maja

Ozračje se ohlaja in več je možnosti padavin. Očarljive jesenske barve, konec jeseni pa tudi prvi sneg na vrhovih. Za vse, ki vam ni odveč kakšen dodaten sloj oblačila in imate rajši prazne pohodne poti. Možnost ugodnejših letalskih kart kot v poletju.

  • Severni otok: 17 – 22⁰C, 90 – 130 mm padavin / mesec
  • Južni otok: 13 – 19⁰C, 60 – 100 mm padavin / mesec

 Zima – od junija do avgusta

Hladnejše temperature, tudi pod ničlo. Sneg je pogost na južnem otoku, vseeno pa lahko računate tudi na veliko sončnih dni. Če obožujete zimske športe, potem boste zagotovo uživali – tako na smučeh, kot v zimskem pohajkovanju. Ne zamudite festivala v adrenalinski prestolnici Queenstown, za katerega pravijo, da je največje praznovanje zime na južni hemisferi.

  • Severni otok: 11 – 15⁰C, 120 – 150 mm padavin / mesec
  • Južni otok: 7 – 12⁰C, 70 – 130 mm padavin / mesec

 Pomlad – od septembra do decembra

Dnevi se daljšajo in spet postajajo toplejši. Prizori so čudoviti – narcise in sadna drevesa zacvetijo, pašniki so polni jagenjčkov. Več vetra, a definitivno še veliko manj turistov kot v mesecih, ki prihajajo.

  • Severni otok: 16 – 20⁰C, 90 – 120 mm padavin / mesec
  • Južni otok: 13 – 19⁰C, 60 – 100 mm padavin / mesec

Popotniški vodič za potovanje Nova Zelandija

Letalske vozovnice za Novo Zelandijo

Obstaja več variant za povezavo do destinacije. Ker je let tako dolg, računajte na 2 prestopanji, razen če boste dovolj hitri in boste uspeli ujeti dobre povezave z le enim postankom v Dubaju oz. Dohi. Razumljivo so cene najvišje v času visoke sezone, torej med decembrom in marcem. V tem času so cene letalskih skoraj vedno (včasih tudi krepko) čez 1000 EUR – izjema so občasne akcije letalskih družb, katerih pa v tem času žal skorajda ni. Izven sezone so karte skoraj vedno pod tim pragom – če imate srečo, lahko poletite tja tudi za prijaznih 750 EUR. Za takšne in drugačne ugodnosti kontaktirajte našo Urško, ki ima magične roke za iskanje najboljših variant.

Cepljenja

Nova Zelandija je super varna in čista. Popotniških bolezni ni. Strupenih živali in rastlin ni. Kot vedno priporočamo cepljenje proti Hepatitisu A.

Denar in cene

Uradna valuta na Novi Zelandiji je Novozelanski Dolar (NZD). Tečaj (november 2018): 1 EUR = 1.66 NZD. Na Novi Zelandiji lahko plačujete tudi s plačilnimi karticami.

Cene so v supermarketih nekoliko višje kot pri nas. Za kosilo v restavraciji plačali med 20 in 35 NZD, za hiter obrok okrog 10 NZD, za kavo pa 3 – 5 NZD.

Električna napetost

Električni tok je 230 V, AC je 50 Hz. Adapter je potreben – kot na sliki:

potovanje nova zelandija - fiordland

Postanek v Fjordlandu

Izposoja avtomobilov in cena goriva na Novi Zelandiji

Dežela je idealna za ‘road-trip’ in verjamemo, da ponuja enega najboljših na svetu. Prve dni bo potrebno malo prilagajanja, saj vozijo po levi – a brez skrbi, po naših izkušnjah se vsak voznik zelo hitro prilagodi na drugo stran ceste. Ko iščete rent a car, boste videli velik razpon v cenah. Starejši imajo veliko več prevoženih kilometrov in znajo biti manj zanesljivi. Še vedno bodo imeli vključeno 24-urno pomoč na cesti, a zakaj bi po nepotrebnem tvegali. Cena najema je višja za mlajše voznike (pri nekaterih ponudnikih pomeni mlajši pod 30 let).

Cena za liter bencina je bila v zadnjem letu (2018) med 1,40 – 1,50 EUR, za diesel pa med 0,95 in 1,06 EUR.

Obleka

Vsekakor imejte v mislih novozelandsko vremensko pravilo, da se vam lahko v enem dnevu odvijejo vsi štirje letni časi.

Priporočamo športne majice (kratek in dolg rokav), ki se hitro sušijo. Predvsem na jugu in zahodni obali bosta prišla prav Goretex nepremočljiva jakna in hlače ter topla flis jopica. Tudi topla kapa in rokavice ne bodo odveč. Od čevljev priporočamo lahke pohodne čevlje, superge in sandale z dobrim podplatom (npr. teva).

Zaradi močnega UV na teh zemljepisnih širinah je potrebna zelo dobra zaščita pred soncem – vsaj kapa ali klobuk, sončna očala in krema z visokim zaščitnim faktorjem (nad 30). Ker bo poleti tudi možnost kopanja, vsekakor vzemite s seboj tudi kopalke.

Natančen seznam obleke in opreme naši sopotniki dobite pred odhodom na potovanje.


Kulturno – kulinarični vodič za potovanje Nova Zelandija

Jezik

Uradna jezika sta dva – maori in angleščina. Slednji je tisti, s kateri smo ves čas v stiku. Pri srečanju z Maori vas bodo le-ti radi naučili kakšno besedo .

Vsem, ki  govorite angleščino pa nasvet, da boste slišati bolj domače: kopalke naj bodo ‘togs’, hiking je tu ‘tramping’, sandale pa ‘jandals’. Ah ja, in pa vsak drugi stavek zaključite z ‘ei’ :).

Pijača

Voda –  Neoporečna iz podeželskih izvirov, kjer je tudi pitna. Največji od vseh je modri izvir pri Waikatu, kjer tudi polnijo 60% vse ustekleničene vode.

Kava –  Sinonim za zelo močno kulturo pitja kave v Novi Zelandiji je ‘flat white’, kar pomeni bela brez mehurčkov. Predstavljajte si ponesrečen kapučino – brez veliko pene in z manj mleka, kot ga je v caffe latte. Predvidevamo, da je to najljubša pijača vsaj 50% prebivalcev.

Pivo –  Verjetno najljubša pijača ostalih 50% prebivalcev 😊. Če ste za klasiko potem bo to Speight’s. Na trgu je že od 1876 in močno prepleten z rugby -jem. Na prvo soboto poletja nekateri praznujejo neuradni ‘praznik zabojev steklenic’. Kako drugače, kot da spijejo zabojček (ducat) Speighta. Kot ostali svet pa so tudi tukaj ponoreli za kraft pivom, katerega se v raznih variantah najde v vsakem mestu.

Mehurčki –  Pozabite na Coca – colo, tu je zakon Phoneix organic cola – narejena iz pravih kola oreščkov. Kmalu so se Phoneix družini pridružile tudi ostale različice mehurčkastih pijač (limonada, ingver, itd). Od vseh mehurčkov pa so v deželi najbolj priljubljen limonasti Lemon & Peroa, ki je ‘pijača naše in vaše mladosti’ Nove Zelandije.

Vino –   Vino iz dežele je svetovno znano, vinorodne regije pa zelo unikatne. Največja slava gre Sauvignon Blancu in Pinot Noir, eden najbolj priljubljenih proizvajalcev pa je Marlborough, ki je tudi postavil najvišje standarde proizvodnje in kvalitete vina v celotni Novi Zelandiji.

Hrana

Glavni obrok je večerja oz., po njihovo tea (ki v tem primeru ne pomeni čaja, ampak obrok). Nekatere jedi imajo korenine v maorski kuhinji, druge v britanski, spet tretje pa so mešanica obojega.

Hangi – Najbolj maorska jed od vseh – meso in zelenjava, ki se peče po nekaj ur. Tradicionalno pripravljena tako, da se zakopana v zemlji počasi peče na žerjavici. Pripravite se na ogromne količine hrane.

Jagnječja pečenka – začinjena z rožmarinom in servirana z zelenjavo je jed, ki navduši vsakogar. Novozelandski jagenjček je na menijih najboljših restavracij – ne le tu, ampak širom sveta.

Jastog – njam. Ali je potreben dodaten opis 😊?

Whitebait fritters – Whitebait je beseda, s katero se označuje vse mlade ribice, ki niso večje od parih cm. Na zahodni obali južnega otoka se vedno najde ogromno nadobudnih ribičev. Od njih najrajši naredijo ocvrtke – predstavljajte si ribjo omleto.

Paua – morski polži na tisoč in en način. Njihove sijoče lupine pa ostajajo priljubljeni pepelniki.

Fish & Chips – Z več kot 15.000 km obale in toliko rib, je jed seveda potrebno uvrstiti na meni. Najbolj v slast pojejo ocvrto ribo in krompirček. Nista kulinarični presežek, a vseeno moramo priznati, da prav pašeta po napornem dnevu.

Kiwi burger – kar naredi ta burger poseben je to, da ima med dvema hlebčkoma dodano rdečo peso in jajce na oko. Ali vam bo čuden ali pa totalno všeč.

Pavlova – še danes debatirajo, ali je njen dom tu ali v Avstraliji. Sladki beljaki z obilico smetane in svežega sadja. Torta, kjer je prvi kos šele začetek.

Hookey Pookey sladoled – kiviji obožujejo sladoled in če obstaja en okus, katerega boste našli vsepovsod, je to Hookey Pookey. Vanilji s koščki slastne karamele se je res težko upreti!


O našem potovanju Nova Zelandija

Po Novi Zelandiji potujemo z najetimi avtomobili. Takšen način potovanja nam daje svobodo, da lahko obiščemo čim več in se zapeljemo tudi do stranskih poti, ki so odmaknjene od množičnega turizma. Spimo v kočah, ki so lično urejene in nameščene v kampih, kjer si lahko tudi sami kuhamo.

Takšen način nam daje popolno samozadostnost, da gremo lahko kamorkoli. V avtomobilih imamo tudi vso opremo in hrano za nekaj dni. Tako nam ni treba nič nositi, kuhamo pa lahko imenitne dobrote, ki jih nakupimo v super dobro založenih supermarketih. Naj si bo to organska zelenjava in široka paleta sadja, do najboljšega mesa in dobro znanih zelandskih mlečnih izdelkov.

Potovanje je izdelano tako, da z avtomobili obiščemo najlepše naravne znamenitosti Nove Zelandije in obenem delamo dnevne sprehode, pohode in trekinge. To je potovanje, kjer na račun pridete resni pohodniki in razvajeni uživači. Lahko hodite veliko ali nič, v vsakem primeru boste doživeli izjemne naravne lepote Nove Zelandije. Edino kar potrebujete je veselje do narave in taborniški zanos.

Na Novo Zelandijo se vračamo spet februarja 2020.


Več…

Knjige

Witi Ihimaera: Legenda o jezdecu kitov

Prvi Maor, ki je pisal v angleščini. Poleg Legende o jezdecu kitov je napisal tudi Pounamu Pounamu, ki je prva zbirka kratkih zgodb kakšnega maorskega pisatelja. Slednja piše o Maorski kulturi, tradiciji in prepletu z modernim življenjem na Novi Zelandiji. 

Jonathan Tindale: Squashed Possums: Off the beaten track in New Zealand

Popotovanje skozi divjo Novo Zelandijo…

…in še:

Vabimo vas k ogledu naše galerije.

Popotnika The Global Couple, ki imata velik nabor zanimivih člankov na temo njima domače Nove Zelandije:  http://www.theglobalcouple.com/category/new-zealand/.

Video o enem izmed road-tripov po Novi Zelandiji – https://vimeo.com/255719290.