TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Madagaskar

Glavne značilnosti

 • Madagaskar – potovanje na otok z drugim največjim koralnim grebenom na svetu, 4800 km plaže in neverjetno raznolikostjo med jugom in severom, ki zajema kar 5 klimatskih con na 1600 km.
 • Madagaskar diši! Skoraj vsaka vasica drugače, ker ima vsak kraj svojo vrsto dišečih eteričnih olj, ki jih vešče pridelujejo v majhnih butičnih vaških destilarnah. Prijetne jesenske temperature v predelu okoli Antananariva, vroče in suho na vzhodu, deževno na zahodu, polsušno na jugu ter vroče in vlažno na jugu. Odlične temperature dajejo dom številnim rastlinskim vrstam.
 • Ljudje so prijetni, ustrežljivi in neverjetno ljubeznivi. Na vsakem koraku nas spremljajo nasmejani in radovedni domačini. Na vaseh življenje teče v nepredstavljivem drugačnem tempu, presenetijo nas osnovne gradnje hiš, strukture manjših vasi, povezanost z verovanji in njihova neizmerna gostoljubnost.  Po izvoru so mešanica med kulturami in rasami iz Azije, arabskega sveta in Afrike.
 • Zgodnja jutranja vstajanja in potepanja po naravnih parkih nas popeljejo v svet lemurjev, baobabov in tropskega deževnega gozda.  Bogata, unikatna biodiverziteta tega otoka se ponaša z več kot 100 vrstami lemurjev ter znanimi in mogočnimi baobabi. Kar 6 vrst izmed 8 na tem svetu uspeva samo na Madagaskarju.
 • Seveda ne gre prezreti njihovega umetniškega ustvarjanja, vseh ročno narejenih izdelkov, daril in tradicionalnih spominkov. Vsa ta barvitost umetnin se prenaša iz roda v rod po moški in ženski strani ter daje veliko kulturno bogastvo vasem in mestom.
 • Kuhinja »za prste obliznit«! Neverjetna izbira hrane z naravnimi sestavinami temelji na estetski in božanski pripravi hrane. Šefi kuhinje se radi poigrajo in pripravljajo morske jedi v kokosovem mleku, vanilijevi omaki, omaki iz zelenega popra. Iz kraja v kraj se trudijo prekašati svoje sosede.
Termin
23. april - 8. maj 2020

Trajanje
16 dni

Cena
1980 EUR + letalska karta

Status
Nabiramo prijave

Vodnik
Barbara Marič


Program po dnevih

1. danPolet proti Madagaskarju in prihod v Antananarivo
2. danObisk Pedra Opeke, Antsirabe
3. danRanomafana
4. danRanomafana
5. danManakara
6. danManakara
7. danFianarantsoa
8. danAnja - Ambalavao
9. danRanohira
10. danIsalo park
11. danToliara
12. danMangily
13. danMangily
14. danMangily
15. danPolet v Antananarivo, ogled mesta
16. danPolet domov

Podroben program

1. dan Let proti Madagaskarju in prihod v Antananarivo

V jutranjih urah polet proti Madagaskarju iz Ljubljane. Pristanek v večernih urah, nastanitev v hotelu in počitek.


2. dan Obisk Pedra Opeke in mimo riževih teras do Antsirabe

Otoku v lokalnem Malagasi jeziku rečejo Madagasikara. Obiščemo bližnjo vas, kjer živi misionar Pedro Opeka. Razkazal in predstavil nam bo svoje delo. Vedno je vesel obiskov, zato ga na tem potovanju obiščemo tudi mi. Odpravimo se proti jugu. Prelepa pokrajina se vije preko riževih teras vse do majhnega, ampak prisrčnega francosko kolonialnega mesta Antsirabe. Pot nas bo vodila mimo mesta Ambohimandroso, ki se na otoku ukvarja z izdelavo aluminijastih izdelkov. Na poti bomo srečali številne domače obrtnike, ki ob cesti razstavljajo svoje izdelke iz rafije. V času kosila se nastanimo v mestu Antsirabe. Obiskali bomo železniško postajo, osrednjo avenijo, ki kar prekipeva od idej in druženja z mladimi. Mesto je prijetno za oddih, ponuja veliko dobrih restavracij, majhnih butičnih trgovinic in kavarn. Kljub temu, da je Antsirabe drugo največje mesto, življenje tu teče zelo sproščeno in veliko manj kaotično kot v glavnem mestu Tani. Znani so po svojem načinu transporta s pousse poussi – lokalnimi tuk tuki.


3. dan Z džipi do Ranomafane

Zgodaj zjutraj se odpravimo na pot proti tropskemu deževnemu gozdu. Kljub razdalji, ki jo z jeepi premagujemo cel dan se nam med potjo dobro godi. Zanimivo mesto Ambositra, ki v prevodu pomeni mesto rož se ponaša z bogato zgodovino rezbarjenja in različnega ustvarjanja z lesom. Po kosilu se odpravimo dalje proti parku Ranomafana. Tropski deževni gozd Ranomafana je območje različnih ekosistemov, predvsem pa smo obdani z veliko vlažnostjo zraka. Ponaša se z zelo lepimi gozdnimi stezicami, prepletenimi drevesnimi vrstami in visokimi klifi, ki nudijo dom prav posebnim vrstam rastlin in živali, nekatere izmed njih pa najdemo le tu in nikjer drugje na otoku.
V vasico Ranomafana prispemo v poznih večernih urah, privoščimo si dobro večerjo in se udobno namestimo v majhnih hiškah/bungalovih ob zvokih vode, živali in domačih ritmov glasbe.


4. dan Ranomafana – spoznavanje tropskega deževnega gozda

Dan se začne zelo zgodaj zjutraj. Če želimo ujeti vse lemurje in ostale prebivalce tropskega deževnega gozda, se moramo zbuditi s sončnim vzhodom. Po zajtrku se odpravimo v park, kjer bomo peš po vseh stezicah raziskali vse kotičke. Sprehod bo trajal 5 ur in naši lokalni vodiči parka nas bodo seznanili z zdravilnimi rastlinami, ki jih najdemo na poti, nepozabnimi orhidejami in posebno vrsto kaktusa (Rhipsalis madagascariensis), ki začuda obožuje vlago in dež. V parku se zadržuje okoli 110 različnih vrst ptičev, od tega jih je kar 36 endemitov tega parka, različnih metuljev, insektov … Če imamo srečo in res izurjene oči lahko še pred vodnikom uzremo kakšnega kamelona. Najlepše pa je, ko se plazimo med drevjem in iščemo družine lemurjev, ki se dobro prebujajo s sončnimi žarki, zobajo hrano in se leno pretegujejo na visokih drevesih. Dve zelo posebni vrsti lemurjev živita tu, Hapalemur Simus, ki spušča prav posrečene grmeče zvoke in Aureus, imenovan tudi zlati bambusni lemur.

Po ogledu se prileže počitek in za to imajo v vasi kot nalašč odlične tople vrelce. Najprej si privoščimo kosilo, nato pa veselo čofotanje z domačini v toplih vrelcih. Domačini so tu zelo gostoljubni in z največjim veseljem vam med večernim sprehodom prodajo kakšen dišeč zavojček vanilije ali drugih začimb.


5. dan Manakara – obisk destilarne eteričnega olja

Po zajtrku se odpravimo v obmorsko mestece Manakaro. V preteklosti je slovelo kot najpomembnejše pristaniško mesto. Žal temu sedaj ni več tako, se je pa zato toliko lepše sprehoditi po mestu, ki kar žubori od vsega veselja in dogajanja. Nastanimo se v hotelu si privoščimo odlično kosilo z jastogi, lignji, gamberi in neizmerno paleto ostalih ribjih jedi. Odlični šefi se zadržujejo v teh koncih in zagotovo boste uživali v pripravljenih jedeh. Popoldan preživimo v okolici, saj se zapeljemo do pomembne destilarne, ki obratuje na zelo poseben način. Seveda je v afriškem stilu in nikar ne pričakujte hudih industrijskih obratov. Namesto tega vas bodo pozdravili delovni vaščani, sramežljive gospe in hihitavi otroci. Preproščina je tisto kar zaznamuje to tako pomembno destilarno eteričnega olja niaulija.


6. dan Manakara – vožnja z drevaki po istoimenski reki

Dopoldan preživimo na vodi. Domačini iz skupine Antaimoro »ljudje bogatih predelov«, ki so se priselili na to območje v 15. stoletju iz Mecce. Zanimiva arabska kultura se meša tukaj z afriškimi ritmi. Zapeljejo nas po kanalu z drevaki, vmes nam za boljši ritem in uživanje v vožnji zapojejo tudi kakšno veslaško himno. Mi pa obiščemo prav posebne vasice domačinov, kjer se je čas dobesedno ustavil. Ljudje živijo v takšnih preprostih pogojih, da je že kar težko verjeti. Vsaka vas se ukvarja z nekim obrtniškim vaškim obratovanjem (izdelovanje iz rafije, izdelki iz lesa, destilarna, vanilijeva plantaža).
Popoldan se vrnemo v mesto, sledi prosti čas in čas za nakupovanja, če je komu uspelo ostati zadržan ob vseh lepih izdelkih, ki jih vidimo dopoldan.


7. dan Pot do Fianarantsoe

Pot do mesta je dolga. Razgledi pa tako fenomenalni, da je pravi užitek imeti lastnega voznika, ki pozna skrite kotičke, z veseljem ustavi in pove kakšno zabavno zgodbo iz okolice. Neverjetno je kaj vse lahko ustvari narava. Tu se zagotovo vsakemu ustavi dih, ko se pokrajina tako slikovito menja iz tropskega deževnega gozda v travnati teren, le ta preide v prelepe zelene hribe s palmami pa v zavite ovinke rdečih skal in vinogradov.

V mesto Fianarantsoa pridemo pozno popoldan. Sledi namestitev in večerja. Ogledamo si mestno jedro, ki ga je zaznamovala francoska kolonizacija. Fianarantsoa je prestolnica etnične skupine Betsileo. Ponaša pa se tudi kot ena izmed lepše urejenih prestolnic južnega dela.


8. dan Skalnati park Anja, rezervat lemurjev – Ambalavao

Skupina lemurjev na drevesu

Skupina dolgorepih lemurjev Catta

Dnevi se v Afriki začnejo zgodaj zjutraj. Tudi danes vstanemo še pred vzhodom, da lahko odrinemo na pot v miru in raziščemo skalnati park Anja. Anja je pravzaprav rezervat v katerem domačini skrbijo za prijetno bivališče dolgorepih lemurjev Catta, ki jim pravijo Maki. Makiji živijo v majhnih kolonijah, imajo dolg rep z belo črnimi črtami. Radi skačejo po drevesnih vejah, veliko časa preživijo tudi na tleh in niso prav nič plašni.

Zato jih bomo v jutranjih urah lahko opazovali kako se umivajo, prehranjujejo, skačejo naokoli in nas zvedavo zasledujejo, ko bomo hodili po parku. V parku pa so tudi posebna grobišča, kot neke vrste podzemne votline. Poučili se bomo o načinu verovanja, ki je prisotno na tem področju, se povzpeli na prelepo razgledno točko in naše dopoldansko pohajkovanje zaključili z odličnim kosilom.

Popoldan si bomo v Ambalavau ogledali še Antemoro papirnico. Zelo znana družina, ki prideluje ekološki papir, ki je okrašen s posušenimi rožami in prelepimi ročnimi miniaturnimi vzorci. Sledi večerja v vaški restavraciji.


9. dan Pot proti jugu do nacionalnega parka Ranohira

bara vas madagaskar

Tradicionalna Bara vas

Po zajtrku se odpravimo proti mestu Ihosy. Tu živi polnomadska etnična skupina Bara, »skupina z negotovim poreklom«, ki ima najdaljši »zebu stan«. Zebu je vrsta goveda, ki v teh krajih pomeni ogromno bogastvo in je povezano z različnimi lokalnimi navadami in pravili.

Pokrajina se korenito spremeni, vožnja nas popelje čez tipično pokrajino južnega Madagaskarja – preko platoja Passage. V Ihosyju se ustavimo za kosilo, obiščemo tržnico in se odpravimo naprej proti NP Ranohiri. Ranohira je majhna vas blizu masiva Isalo, ki mu pravijo kar Malagasy Colorado. Je prelepo izhodišče za popolnoma drugačen dnevni obisk.

Nastanimo se v prijetnem hotelu, razgledamo po mestu, začofotamo v bazenu in si privoščimo slastno večerjo iz domačega menija.


10. dan Isalo nacionalni park

Zjutraj se odpravimo v Isalo NP, ki bo v vas zagotovo zbudil kanček radovednosti, saj je območje zelo drugačno od vsega kar smo videli do sedaj. Tokrat se ne bomo plazili med drevjem in odkrivali stezic, ampak bomo dan preživeli na soncu, počutili se bomo kot pravi puščavniki. Gmote peska, ki so se tekom let oblikovale v prelepe skulpture, razgledne točke in prostranstva, ki nas obdajajo vse naokoli bodo zaznamovala naše dopoldne. Na pohodu bomo raziskali območje ljudstva Sakalava in Betsileo – »Ljudje iz nepremagljive množice«. Poiskali bomo njihove grobnice in svetišča ter se sprehodili skozi zgodovino in čas tega območja. Po kosilu v prijetni oazi se nato odpravimo še proti lagunam. Prileglo se bo malo ohladitve v modri in črni laguni, skok v vodo in opazovanje neustrašnih in firbčnih lemurjev.


11. dan Mimo baobabov do Toliare

Po zajtrku se odpravimo proti Tuleari. Na poti se srečamo s prelepimi razgledi in baobabi, ki kar kličejo po postankih in občudovanju. Obmorsko mesto, ki s svojim vzdevkom »mesto sonca« skrbi za prijetno preživljanje prostega časa. Tu je pravi mali kotiček vseh etničnih skupin, prevladuje pa skupina Sakalava – ki v prevodu pomeni »Ljudje, ki živijo ob dolgi dolini«. Sonce prinese dodatne bonus točke, da so ljudje nasmejani in sproščeni. V mesto prispemo okoli kosila. Na naše največje veselje je tu raj za kulinarične navdušence. Takšna izbira in tekmovanje med lokalnimi restavracijami, da je kar izziv določiti najboljšega. Privoščili si bomo odlično kosilo, nato pa se odpravimo v mali privatni rezervat. Gospod nam bo predstavil različne vrste dreves, baobabov in rož. Enourni ogled je prijeten, saj se sprehodimo med prav posebnimi in s srcem vzgajanimi rastlinami.

Sledi nastanitev v hotelu, skok v bazen in druženje ob večerji in ob ritmih lokalnih bendov z igranjem v živo.


12. dan Čudovitim plažam naproti – Mangily

V dopoldanskem času se odpravimo proti Mangiliju, čudovitim plažam naproti. Nastanimo se tik ob plaži, z razgledom na prelep ocean.Dan preživimo na plaži, poskrbimo da si napolnimo baterije in se razvajamo z odlično morsko hrano, dobro pijačo. Domačinov z idejami, kako bi vam popestrili vaš počitek na plaži ne manjka, zato bodo kar deževale ponudbe za masažo z eteričnimi olji, urejanjem pričesk in pletenje kitk, učenje igranja na instrumente …


13. dan Mangily – obisk rezervata baobabov

Po zajtrku se peš odpravimo do rezervata baobabov. Seznanili se boste z različnimi endemitskimi vrstami baobabov, imeli priložnost spoznati zgodbe iz ozadja o uporabi in izsekavanju gozdov, kulturi domačinov ter se podučili o pogozdovanju. Ljudje, ki skrbijo za ta predel rezervata so resnično posebni in zelo radi delijo svoje znanje, predvsem pa osveščajo ljudi, kaj se dogaja z naravo.
V rezervatu lahko po vodenem ogledu preživite tudi dalj časa, če ste ljubitelj rastlinskih vrst.
Dan nato preživimo v raziskovanju okolice, plaž in različnih lokalnih dobrot. Seveda pa je ocean ravno prav topel, da lahko tudi brezskrbno zaplavate.


14. dan Mangily

Preživimo dan na plaži ob in v morju. Poskrbimo za prijeten počitek, skupno druženje in zabavo ob dobri hrani in pijači. Prileglo se nam bo, saj nas drugi dan čaka let proti glavnemu mestu.


15. dan Polet v Antananarivo in ogled mesta

V času kosila priletimo v Tano. Sledi ogled mestnega jedra. Mesto je zgrajeno iz treh slojev – predmestje, zgornji kraljevi del in osrednji poslovni predel. Sprehodili se bomo po zavitih ulicah Tane, si ogledali starodavno mestno jedro, skočili na market in si privoščili poslovilno večerjo v dobri restavraciji. Zvečer se vrnemo na letališče in poletimo proti Evropi.


16. dan Polet domov

Let proti Evropi in prihod domov.Država

Ime države: Madagaskar


Glavno mesto: Antananarivo


Uradni jezik: Malgaščina, Francoščina, Angleščina


Časovni pas: GMT + 3 h


Cena

Cena potovanja je 1980 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno:

 • notranji let po programu,
 • ostali prevozi po programu,
 • nočitve v popotniških hotelih, brez lokalne kategorizacije,
 • vstopnine po programu,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Coris z dvojnim kritjem,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • povratna letalska karta do Antananariva (cena letalske karte je 650 EUR – januar 2020),
 • prevoz na letališče in nazaj,
 • hrana in pijača,
 • vizum (okvirno 35 EUR),
 • doplačilo za enoposteljno sobo,
 • napitnine.

Način plačila:

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi,
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: info@trektrek.si.

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.

 
Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri