TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Iran – Perzija I.

Glavne značilnosti

 • Perzija. Domovina najstarejše neprekinjene civilizacije in vrhuncev svetovne kulturne dediščine. Zemlja velikih imen zgodovine, kjer je stopal Zaratustra, pesnil Hafis in kamor se odpravimo po sledeh Alamuta.
 • Današnji Iran osuplja s kontrasti. Modernost se subtilno prepleta s še vedno živahno tradicijo. Starodavni, a še vedno živahni bazarji bivajo v osrčju sodobnih mest. Skorajda za vogalom pa tradicionalne vasi in nomadska naselja ohranjajo pridih prejšnjih stoletij.
 • Naše potovanje v Iran smo zastavili celostno. Seveda ne moremo mimo najslovitejših znamenitosti starodavne Perzije – od Perzepolisa do puščavskega Yazda in umetelnega Isfahana. A še prav posebej vlečejo neskončne puščavske planote, prepredene z izzivalnimi gorskimi verigami.
 • Zato se tudi odmaknemo ustaljenim turističnim potem, prisluhnemo tišini te fascinantne puščave, se predamo tudi vrvežu slikovitih bazarjev s skodelico čaja v eni in šišo v drugi roki. Da o čarih perzijske kulinarike niti ne govorimo.
 • Od vsega pa se nas verjetno še najglobje dotakne resnično iskrena zvedavost in toplina nasmejanih domačinov, ki je že kar legendarna in kakršne verjetno še niste doživeli.
 • Možnost vzpona na Damavand pred začetkom potovanja – odhod 17.9. 2018
Potovanje Iran Potovanje Iran
Termin
21. september - 4. oktober 2018

Trajanje
14 dni

Cena
1585 EUR + letalska karta

Opcija
Vzpon na Damavand - 5 dodatnih dni pred potovanjem - odhod 17.9.

Vodnik
Uroš Sever


Program po dnevih

1. danPolet v Teheran
2. danTeheran
3. danTeheran – Qazvin – Gazor Khan
4. danAlborške gore – Tonekabon/Ramsar
5. danTonekabon – Teheran
6. danTeheran – Isfahan
7. danIsfahan
8. danIsfahan – Jazd – Fahraj (sončni zahod v puščavi)
9. danShirkooh – Jazd
10. danJazd
11. danJazd – Širaz
12. danTura Pasargadae – nekropola – Perzepolis
13. danŠiraz
14. danPolet proti domu

Podroben program

 

1. Dan Polet proti Tehranu

Iz Ljubljane ali bližnjih letališč poletimo proti Iranu.


2. Dan Tehran

Prihod v Tehran, urbani treking po hektičnih ulicah iranske prestolnice.


3. dan Teheran – Qazvin – Gazor Khan, celodnevna vožnja

Odpeljemo se proti Alborškim goram. Odmaknjeno in skrito je tam orlovo gnezdo vladarja, ki je v 12. stoletju ustanovil neosvojljivo zatočišče. Kdo je bil Hasan Saba in zakaj njegovo ime še danes Iranci izgovarjajo s strahospoštovanjem?  Zgodba, ki je fascinirala tedanjo Evropo je mnogo stoletij kasneje navdihnila Vladimirja Bartola, da je spisal svojo največjo mojstrovino, roman Alamut. Ustavimo se v vasici Gazor Khan, tik pod nenavadno skalno strukturo, vrh katere stoji utrdba Alamut. Po ogledu se odpeljemo v gore, kjer prespimo v majhni gorski vasici.


4. Dan Alborške gore – Tonekabon/Ramsar, 4-5 ur hoje / 4 ure vožnje

Alborško gorovje že počasi postaja razpoznavno kot izjemno pohodniško območje. V jutranjih niansah dneva seveda najlepše zasije. Domačini nam pripravijo okusen zajtrk, odlično popotnico za pohod, na katerem začutimo odmaknjenost tega dela dežele. Sestopimo v vasi na kaspijski strani gorovja ter se odpeljemo do Kaspijskega jezera. Največja vodna površina obdana s kopnim leži 28 metrov pod morsko gladino. Ko stojimo na južnem bregu, se pred nami razteza več kot tisoč kilometrov morja (voda je slana) vse do ruskih obal.


5. Dan Tonekabon – Teheran,  5-6 ur vožnje

Po zelo slikoviti cesti odvijugamo nazaj v Alborške gore in se po cca. petih urah vožnje pripeljemo v Tehran.


6. Dan Teheran – Isfahan;  6-7 ur vožnje

Prevoz v Isfahan, kjer se namestimo v hotel. Isfahan je poezija v kamnu in zagotovo eno najbolj očarljivih mest dežele. Sprehodimo se skozi mesto, katerega zaznamujejo arhitekturni dosežki perzijske civilizacije – od izjemno umetelnih mostov čez reko Zayandeh, do dovršenega urbanizma trga Naqsh-e Jahan s svojimi palačami in mošejami. Zasluga za te detajle pa gre mojstrskim rokam, ki prihajajo iz tukajšnje najstarejše armenske četrti Jolfa. Tu je namreč safavidski šah naselil kolonijo armenskih kristjanov, ki so sloveli po rokodelskih kot tudi trgovskih sposobnostih.


7. Dan Isfahan

Isfahan je v 16. stoletju za svojo prestolnico izbral sloviti perzijski šah dinastije Safavidov, kar je tudi razlog, da mesto predstavlja vrhunske perzijske kulture.

 

Tu so palače, mošeje in vrtovi. Kot da bi se znašli v perzijski pravljici. Pustimo se si izgubiti v labirintu zgodovinskega, a kljub temu še kako živahnega bazarja, kjer nakupujemo med domačini in najdemo skrite kotičke, kjer si v prvovrstnem ambientu lahko privoščimo izvrstno kavo ali čaj, ter potegnemo slastno šišo. Poleg arhitekture ponuja Isfahan tudi nekaj kulinaričnih presežkov: dan zaključimo s slastno večerjo v restavraciji, kjer poizkusimo lokalno specialiteto beyrani in šampionsko sladico fereni.


8. Dan Isfahan – Jazd – Fahraj (sončni zahod v puščavi)

Na poti proti puščavskemu mestu Jazd si ogledamo v gorovju sredi puščave skrito svetišče zoroastrijancev. Pripeljemo se v tradicionalno iransko vas in se namestimo v preurejeni podeželski hiši. Večer preživimo ob opazovanju sončnega zahoda v puščavi ob slastnih kebabih.


9. Dan Shirkooh – Jazd, 6-7 ur hoje

Na vrsti je naš enodnevni vzpon na goro Širkuh, 4055 m. Vzpon priporočamo vsem, ki imate kaj pohodniških izkušenj. Gre za imenitno goro sredi puščavske pokrajine. Po globokem kanjonu se vzpnemo do neoskrbovanega zavetišča, od koder dosežemo vrh preko položnih planotastih pobočij. Kdorkoli smatra, da je vzpon zanj prezahteven, si lahko privošči pester dan v Jazdu.


10. Dan Jazd

Dan za ogled znamenitosti mesta, ki je zaščiteno kot UNESCOVA kulturna dediščina: slovita mošeja Jameh, muzej vode, zoroastrski tempelj, vmes pa lokalne specialitete v senci mogočnih lovilcev vetra, ki značilno poudarjajo veduto starega mestnega jedra.


11. Dan Jazd – Širaz, 8 ur vožnje

Z udobnim VIP avtobusom se bomo odpeljali v Širaz, prestolnico osrednje iranske pokrajine Fars.


12. Dan Tura Pasargadae – nekropola – Perzepolis (celodnevna tura)

Današnji dan je namenjen stiku z začetki perzijske kulture. Provinca Fars južno od Alborških gora je zgodovinsko središče Perzije in tu se nizajo sloviti kraji, ki jih ob obisku Irana ni mogoče izpustiti. Ustavili se bomo v Pasargadi, prvi prestolnici Ahemenidskega imperija, kjer je grobnica začetnika perzijske slave kralja Kira Velikega. Nadvse impresivne so v skalo vklesane grobnice Naqsh-e Rostama, kjer so pokopani Kirovi nasledniki, med njimi tudi najslavnejši Darij Veliki. Seveda ne bo šlo brez obiska mogočne prestolnice ahemendskega imperija. Darij Veliki in njegov sin Kserkses I. sta začela z gradnjo kompleksa stavb, stebrišč, portalov, kakršen pritiče največjemu imperiju svojega časa. Njegovo mogočnost lahko razberemo še danes, čeprav je  bila prestolnica razdejana leta 330 pr.n.št., ko si je Perzijo podredil Aleksander Veliki.

Našo pot skozi perzijsko zgodovino bomo končali v slovitem Širazu, ki velja za središče perzijske kulture.


13. Dan Širaz

Ogled Širaza: kot se za iranska mesta spodobi, ima tudi Širaz obširen in slikovit bazar, kjer bomo opravili glavne nakupe pred odhodom. Posebno občudovanje med brezštevilnimi iranskimi mošejami velja mošeji Nasir-al-Molka. Pa ne le zaradi izjemnih detajlov, ampak predvsem zaradi fantastične igre svetlobe, ko sonce posije skozi obarvana stekla njenih oken, zaradi česar jo imenujejo tudi Pink Mosque in je osrednja turistična atrakcija Širaza.

Ogledali si bomo tudi značilen perzijski vrt. Kaj pomeni Irancem poezija, nam bo jasno po obisku Hafezije, grobnice pesnika Hafeza, ki ima še danes, mnogo stoletji po smrti, v Iranu kultni status. Širaz je tudi za ljubitelje kulinarike odlična priložnost tako za nabavo ključnih sestavin perzijske kuhinje kot tudi za imeniten obed v lokalni birtiji.


14. Dan Polet proti domovini

V zgodnjih jutranjih urah let proti domovini.


Info

Zakaj z nami?

 • Ker se zavedamo, kako fascinantna dežela je Iran.  Tu se je zvrstil niz močnih imperijev, ki so stoletja obvladovali globalne trgovske poti. Dežela je bila skozi zgodovino pravi vrelec kulturno-civilizacijskih vplivov.
 • Ker nas navdušujejo dosežki – najsi gre za znanost, poezijo, religijo, arhitekturo, kulinariko ali obrt, ki segajo vse do naših krajev in običajev. In ker znamo navdušenje deliti z vami.
 • Seveda tudi tu ne moremo iz svoje kože in zato ne bomo le bezljali od ene znamenitosti do druge. Zastavili smo celostno doživetje raznolikosti te starodavne dežele: čaka nas kulinarično razsvetljenje in čilanje na divanih z vodno pipo, pohod skozi odmaknjene gorske vasi in skozi vrvež velemest, obisk puščavskih vasi, nomadov, zoroastrskih svetišč, prebijanje skozi bazarje ter kar nekaj priložnosti, da pretegnemo noge.
 • Ker se odpravimo peš do skritih kotičkov Irana, a imamo prav tako vedno pripravljeno alternativo za vse tiste, ki bi rajši bolj ležerno preživeli dan.
 • Ker se novih destinacij lotevamo z osebno zavzetostjo: potujemo, beremo, debatiramo, fotografiramo … ne zato, ker je to naš posel, ampak ker nas zanima, ker smo padli noter, ker se nam zastavljajo vedno nova vprašanja in potem skupaj na licu mesta iščemo odgovore.

Tip potovanja

ikona

Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev in po želji vzpona na Damavand, kar je seveda resna pohodniška tura.

Naše potovanje povezuje odmaknjene predele alborškega gorovja in širno Kaspijsko morje z osrednjim delom Irana, ki je zibelka perzijske kulture. Sledili bomo skrivnostnim Ismailitom, ki so našli zatočišče v neosvojljivi trdnjavi Alamut, obiskali središče klasične perzijske civilizacije v Esfahanu, spoznali starodavno perzijsko religijo zoroastrizem, začutili utrip puščavskega Yazda ter zaključili v Širazu, kulturnem središču Perzije. Po želji se boste lahko podali na pohod čez Alborške gore in na štiritisočak sredi puščave ali pa se boste raje posvetili ozkim uličicam starodavnega Yazda. Brskali bomo po labirintih bazarjev in okusili vrhunsko iransko kulinariko. Vseskozi pa nas bo spremljalo tradicionalno gostoljubje, ki je v Iranu visoko cenjena vrednota.

PREVOZI

Prevažali se bomo z lastnim prevoznim sredstvom ali z javnimi avtobusi VIP kategorije, ki so v Iranu zgledne kakovosti. Vsi so aklimatizirani, razmaki med udobnimi sedeži so veliki, šoferji niso divjaki, skratka standard javnega prevoza v Iranu je višji kot v Sloveniji.


Nočitve

ikona

Kjer je mogoče, prenočujemo v hotelih, urejenih v renoviranih tradicionalnih hišah, ki jih je v Iranu vedno več, z dvoposteljnimi sobami s kopalnico, nanizanimi okoli notranjega dvorišča.

Tu lahko, zleknjeni na divanih ob čajniku, vodni pipi in partiji tavle uživamo pravo perzijsko udobje.

Kjer tovrstna nastanitev (katera načloma nima lokalne kategorizacije) ni na voljo, bomo prenočevali v hotelih srednje kategorije. Izjema je bivanje v Alborškem gorovju, kjer bomo prenočili v skupnih spalnicah.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.


Vizum

ikona

Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo ob prihodu na letališču v Teheranu.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Inštitut Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00  ali spletno stran www.zdravinapot.si.


Vreme

ikona

Osrednji del potovanja poteka po puščavski pokrajini osrednjega Irana. Tudi septembra so temperature okoli 30 stopinj, a je vročina suha, torej znosna. V gorskem svetu bo seveda hladneje.


Valuta

ikona

Denarne zadeve v Iranu so komplicirane. Njihova valuta rial ima namreč dolg niz ničel. En euro je tako vreden okoli 50.000 rialov. Ker tako ob najenostavnejših transakcijah hitro pridemo do velikih številk, Iranci uporabljajo za obračun cen toman, ki je enak 10 rialom. Toman je fiktivna valuta, bankovci so vedno nominirani v rialih. Večkrat bomo morali povprašati, kaj ima prodajalec v mislih, tomane ali riale. V večjih mestih so zasebne menjalnice, kjer lahko evre ali dolarje hitro in legalno zamenjamo v riale. Zaradi embarga trenutno v Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic.


Dobro je vedeti

ikona

HRANA
Perzijska kulinarika je odlična, Iranci so mojstri kebabov – vseh vrst mesa (razen seveda svinjine) na žaru (Pozor! Kebab je perzijska beseda, iz katere izhajajo tudi priljubljeni čevapčiči. Mesna masa, ki jo v Sloveniji obrezujejo pod imenom »kebab«, je turškega izvora in s perzijskimi kebabi nima dosti veze.) Poleg žara pripravljajo perzijci vrsto jedi z mesom, zelenjavo in začimbami v kombinacijah, ki bodo za nas nove. Potovanje bo za vse zvedave gurmane tudi kulinarično doživetje.

PIJAČA
Alkohol je v Iranu striktno prepovedan. Prepoved uživanja alkohola velja sicer le za muslimane, a je zaradi tega do alkohola nemogoče priti. Čaka nas neskončna količina čaja, znajo pa Iranci pripraviti tudi dobro kavo.

OBLEKA
V osrednjem Iranu nas ne bo zeblo. Za gorski svet seveda potrebujemo tudi kaj toplega kot tudi zaščitna oblačila.

Tisti, ki se boste pred potovanjem priključili tudi vzponu na Damavand, boste lahko višek prtljage pustili v Teheranu.

POZOR! Za ženske veljajo naslednja pravila oblačenja: Glava mora biti v javnosti vseskozi pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi, ki sega (skoraj) do kolen.Država

Ime države: Iran


Glavno mesto: Teheran


Uradni jezik: Perzijščina


Časovni pas: GMT +3 h 30 min


Sosednje države: Pakistan in Afganistan na vzhodu, Turkmenistan na severovzhodu, Azerbajdžan in Armenija na severovzhodu, Turčija in Irak na zahodu.


Cena

Cena: 1585 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno:

 • prevozi po programu (brez letalske karte),
 • nočitve z zajtrkom v skladu z zgornjim opisom,
 • ogledi znamenitosti z lokalnimi vodniki (Isfahan, Jazd, Širaz),
 • organizacija in izvedba trekinga v Alborških gorah,
 • enodnevni pohod v gore v okolici Jazda,
 • različna dovoljenja in vstopnine po programu,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • letalska karta do Teherana in povratek iz Širaza,
 • prevoz do letališča v Evropi,
 • prevoz iz letališča do hotela v Teheranu in prevoz iz hotela v Širazu do letališča,
 • kosila, večerje in pijača,
 • viza za Iran (približno 75 EUR),
 • doplačilo za enoposteljno sobo (kjer je to mogoče) 200 eur,
 • napitnine.

Način plačila:

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi (prijavnina je v primeru odjave nepovratna),
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Pridržujemo si pravico do odpovedi potovanja 7 dni pred odhodom.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanja

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri