TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Iran – Perzija

Glavne značilnosti

 • Perzija. Domovina najstarejše neprekinjene civilizacije in vrhuncev svetovne kulturne dediščine. Zemlja velikih imen zgodovine, kjer je stopal Zaratustra, pesnil Hafis in kamor se odpravimo po sledeh Alamuta.
 • Današnji Iran osuplja s kontrasti. Modernost se subtilno prepleta s še vedno živahno tradicijo. Starodavni, a še vedno živahni bazarji bivajo v osrčju sodobnih mest. Skorajda za vogalom pa tradicionalne vasi in nomadska naselja ohranjajo pridih prejšnjih stoletij.
 • Naše potovanje v Iran smo zastavili celostno. Seveda ne moremo mimo najslovitejših znamenitosti starodavne Perzije – od Perzepolisa do puščavskega Yazda in umetelnega Isfahana. A še prav posebej vlečejo neskončne puščavske planote, prepredene z izzivalnimi gorskimi verigami.
 • Zato se tudi odmaknemo ustaljenim turističnim potem, prisluhnemo tišini te fascinantne puščave, pokukamo v življenje nomadov,  seveda pa se predamo tudi vrvežu slikovitih bazarjev s skodelico čaja v eni in šišo v drugi roki. Da o čarih perzijske kulinarike niti ne govorimo.
 • Od vsega pa se nas verjetno še najgloblje dotakne resnično iskrena zvedavost in toplina nasmejanih domačinov, ki je že kar legendarna in kakršne verjetno še niste doživeli.
Potovanje Iran Potovanje Iran
Termin
april/maj 2019

Trajanje
16 dni

Cena
1435 EUR + letalska karta

Vodnik
Uroš Sever


Program po dnevih

1. danLet proti Iranu
2. danTehran - Qazvin
3. danAlamut
4. danKashan
5. danKashan - Abyaneh - Esfahan
6. danEsfahan
7. danEsfahan - Naein - oaza Garmeh
8. danPuščava Dasht-e-Kavir
9. danPuščava Dasht-e-Kavir in starodavne oaze
10. danTempelj Chak Chak in Yazd
11. danYazd
12. danZoroastrianski dan v okolici Yazda
13. danYazd - Shiraz
14. danShiraz - Perzepolis, Nakš-e-Rostam, Pasargadae - Shiraz
15. danŠiraz
16. danLet v Slovenijo

Podroben program

1. dan Polet proti Tehranu

Iz Ljubljane ali bližnjih letališč poletimo proti Iranu.


2. dan Teheran – Qazvin

Prihod v Teheran in prevoz v Qazvin (3 ure). Počitek in ogled mesta, ki je bilo svoj čas prestolnica Irana.


3. dan Alamut

Iz Qazvina se po gorski cesti odpeljemo v dolino reke Šahrud. Mestece Razmijan je izhodišče za obisk bližnjih ostankov ismailitskega gradu Lamiasar. Od tu se odpeljemo proti nekdanjemu središču ismailskih asasinov, kjer stoji utrdba, kateri je vladal Hasan Saba, katerega zakaj njegovo ime še danes Iranci izgovarjajo s strahospoštovanjem?  Zgodba, ki je fascinirala tedanjo Evropo je mnogo stoletij kasneje navdihnila Vladimirja Bartola, da je spisal svojo največjo mojstrovino, roman Alamut. Ustavimo se v vasici Gazor Khan, tik pod nenavadno skalno strukturo, vrh katere stoji utrdba Alamut. Po ogledu se odpeljemo v gore, kjer prespimo v majhni gorski vasici.


4. dan Alamut – Kašan

Čez gore se odpeljemo na jug in nato preko Tehrana v Kašan. Posebnost Kashana so starodavne hiše, skorajda palače, ki so bile v zadnjih letih obnovljene v čudovite vile. Tu pridemo v stik z imenitno arhitekturo in notranjim oblikovanjem starodavne Perzije. Prav tako, pa mesto slovi po enem najlepših pokritih bazarjev v Iranu. Labirint več kilometrov ozkih pokritih uličic, postreže s starodavnimi čajnicami, prodajalci preprog in začimb in slikovitim vrvežom ljudi.

Danes prespimo v eni izmed starih vil.


5. dan Kašan – Abyaneh – Esfahan

V zgodnjem jutru si peš pogledamo izjemni stari del Kashana, nekaj najlepših vil in izjemno lep starodavni hamam, oz. nekoč rajsko parno kopel, okrašeno z umetelnimi mozaiki največjih perzijskih umetnikov.
Dopoldne nadaljujemo našo pot in se s privatnim minibusom odpeljemo v gore do slikovite vasice Abyaneh. Fotogenična stoletja stara vas je zgrajena iz rdeče gline, njene ženske prebivalke pa slovnijo po tradicionalnih živopisanih nošah, sicer neobičajnih za druge dele Irana.

Popoldne prevoz v Esfahan, kjer se namestimo v hotel. Esfahan je poezija v kamnu in zagotovo eno najbolj očarljivih mest dežele. Sprehodimo se skozi mesto, katerega zaznamujejo arhitekturni dosežki perzijske civilizacije – od izjemno umetelnih mostov čez reko Zayandeh, do dovršenega urbanizma trga Naqsh-e Jahan s svojimi palačami in mošejami. Zasluga za te detajle pa gre mojstrskim rokam, ki prihajajo iz tukajšnje najstarejše armenske četrti Jolfa. Tu je namreč safavidski šah naselil kolonijo armenskih kristjanov, ki so sloveli po rokodelskih kot tudi trgovskih sposobnostih.


6. dan Esfahan

Isfahan je v 16. stoletju za svojo prestolnico izbral sloviti perzijski šah dinastije Safavidov, kar je tudi razlog, da mesto predstavlja vrhunske perzijske kulture. Tu so palače, mošeje in vrtovi. Kot da bi se znašli v perzijski pravljici. Pustimo se si izgubiti v labirintu zgodovinskega, a kljub temu še kako živahnega bazarja, kjer nakupujemo med domačini in najdemo skrite kotičke, kjer si v prvovrstnem ambientu lahko privoščimo izvrstno kavo ali čaj, ter potegnemo slastno šišo. Poleg arhitekture ponuja Isfahan tudi nekaj kulinaričnih presežkov: dan zaključimo s slastno večerjo v restavraciji, kjer poizkusimo lokalno specialiteto beyrani in šampionsko sladico fereni.


7. dan Esfahan – Naein – Oaza Garmeh

Zapuščamo civilizacijo in se odpravimo v osrčje centralnega Irana v puščavo Dasht-e-Kavir. Na poti obiščemo podeželsko mesto Naein, ki slovi po izdelovalcih preprog, nasadih pistacij in starodavni medini. Naš današnji cilj je odmaknjena oaza Garmeh, kjer je lokalni umetnik in glasbenik Maziard obnovil starodavne hiše iz gline in ustvaril odlično popotniško vzdušje. Mala vasica je obdana z nasadi palm in sadovnjakov, nedaleč stran pa se iz puščave že dvigajo visoke strme gore. Spoznamo lokalno življenje, naberemo datelje in uživamo v prvovrstni domači hrani.


8. dan Puščava Dasht-e-Kavir

Z lokalno ekipo preizkušenih puščavskih raziskovalcev se odpravimo v divjino puščave Dasht-e-Kavir. Pred nami se začne odpirati prvovrstna puščavska pokrajina, ki se zlahka kosa z lepoto cetralne Sahare. Visoke gore začnejo prehajati v čarobne sipine in pred nami je le še divjina, ki se razprostira dolgih 900km proti severu Irana. Peš in z džipom raziskujemo delček ogromne puščave in prespimo v šotoru ob soju tabornega ognja.


9. dan Puščava Dasht-e-Kavir in starodavne oaze

Krog v puščavski divjini zaključimo z obiskom redkih oaz, kjer imamo priložnost spoznati starodavno puščavsko arhitekturo. Predvsem zanimivi so mogočni Vetrni stolpi in preko 1000 let stare citadele ter karavanseraji, ki so nekoč služili kot zavetje trgovcem in popotnikom na Svileni poti. Še eno noč prespimo v Garmehu, tokrat ob hipnotičnih zvokih Maziardovih glasbil.


10. dan Tempelj Chak Chak in Jazd

Iz osrčja Dasht-e-Kavirja potujemo na jug proti legendarnem puščavskem mestu Jazd. Na poti obiščemo starodavno svetišče Chak Chak, ki se skriva globoko v gorah. Tempelj je ena svetejših točk Zoroastriancev, pripadnikov starodavne vere, ki je nekoč prevladovala v starodavni Perziji.

Naš cilj danes je Jazd, eno najstarejših mest na svetu, ki se ponaša z izjemnim starim delom mesta in čudovitami mošejami.


11. dan Jazd

Ko se sprehodimo skozi živahni in lepo ohranjen stari del mesta, nam je takoj jasno, zakaj je Jazd mesto, zaščiteno kot svetovna dediščina UNESCO. Iz kavarnice na strehi tradicionalne hiše starega mestnega jedra se nam odpre pogled na badgirje – lovilce vetrov – prezračevalne stolpe najrazličnejših oblik, ki se dvigujejo nad strehami vse okoli nas kot na razstavi mojstrovin puščavske arhitekture. Nemogoče je spregledati minareta džamije, ki kraljujeta nad starim mestom, saj sta najvišja v Iranu. 800 let stara džamija skriva pravo bogastvo detajlov in je seveda prva na vrsti za ogled. Skozi bazar se sprehodimo do Muzeja vode.

Posvečen je sofisticiranim kanatom, sistemom za preskrbo z vodo, ki so pravi gradbeni podvig, brez katerih stalna poselitev v puščavi ne bi bila mogoča. Na drugi strani ceste se razprostira trg in mošeja Amirja Čakmaka. Tu lahko poizkusimo lokalne specialitete iz kameljega mesa in najboljše lokalne sladice. Sprehodimo se do Ataškadeha, zoroastrskega templja ognja. Obisk že napoveduje program naslednjega dne.


12. dan Zoroastrianski dan v okolici Jazda

Zoroastrstvo je starodavna iranska religija, ki velja za prvo monoteistično verstvo, osredotočeno okoli čaščenja Ahura Mazde. Njen utemeljitelj je Zaratustra ali Zoroaster (v farsiju Zartušt), njena sveta knjiga Avesta. Kot kažejo novejša dognanja, je zoroastrstvo močno vplivalo na judovstvo, krščanstvo in islam. V Iranu je zoroastrstvo še živa religija, ki jo je v 7. stoletju izrinil islam. Večina njenih pripadnikov se je pred islamom umaknila v sedanja Pakistan in Indijo, kjer so znani pod nazivom Parsi. Obiskali bomo stolpe tišine, kjer so zoroastri nekoč izpostavljali svoje pokojne. Pri družini zoroastrijancev se bomo oglasili na kosilu in tako spoznali to skrivnostno verstvo iz prve roke.


13. DAN Jazd – Širaz

Našo pot skozi perzijsko zgodovino bomo končali v slovitem Širazu, ki velja za središče perzijske kulture.


14. DAN Širaz – Perzepolis – Nakš-e-Rostam, Pasargadae – Širaz

Današnji dan je namenjen stiku z začetki perzijske kulture. Provinca Fars južno od Alborških gora je zgodovinsko središče Perzije in tu se nizajo sloviti kraji, ki jih ob obisku Irana ni mogoče izpustiti. Ustavili se bomo v Pasargadi, prvo prestolnico Ahemenidskega imperija, kjer je grobnica začetnika perzijske slave kralja Kira Velikega. Nadvse impresivne so v skalo vklesane grobnice Naqsh-e Rostama, kjer so pokopani Kirovi nasledniki, med njimi tudi najslavnejši  Darij Veliki. Seveda ne bo šlo brez obiska mogočne prestolnice ahemendskega imperija. Darij Veliki in njegov sin Kserkses I. sta začela z gradnjo kompleksa stavb, stebrišč, portalov, kakršen pritiče največjemu imperiju svojega časa. Njegovo mogočnost lahko razberemo še danes, čeprav je  bila prestolnica razdejana leta 330 pr.n.št., ko si je Perzijo podredil Aleksander Veliki.


15. dan Širaz

Ogled Širaza: Kot se za iranska mesta spodobi, ima tudi Širaz obširen in slikovit bazar. Posebno občudovanje med brezštevilnimi iranskimi mošejami velja mošeji Nasir-al-Molka. Pa ne le zaradi izjemnih detajlov, ampak predvsem zaradi fantastične igre svetlobe, ko sonce posije skozi obarvana stekla njenih oken. Širaz je tudi pomembno romarsko mesto, kjer obiskovalci častijo grobnico Sajeda Mir Ahmada, brata 8. imama Ali Reze. Drugačne vrste romarji pa obiskujejo grobnici Hafeza in Sadija, dveh ključnih sufijskih pesnikov. Tudi po njuni zaslugi je Širaz kulturna prestolnica Perzije.


16. dan Povratek v Slovenijo

V zgodnjih jutranjih urah poleti proti domovini.


Info

Zakaj z nami?

 • Ker ne moremo iz svoje kože in zato ne bomo le bezljali od ene znamenitosti do druge. Zastavili smo celostno doživetje raznolikosti te starodavne dežele: čaka nas kulinarično razsvetljenje in čilanje na divanih z vodno pipo, pohod skozi odmaknjene gorske vasi in skozi vrvež velemest, obisk puščavskih vasi, nomadov, zoroastrskih svetišč, prebijanje skozi bazarje ter kar nekaj priložnosti, da pretegnemo noge.
 • Ker se zavedamo, kako fascinantna dežela je Iran.  Vpliv in vloga Perzije skozi zgodovino sta močno podcenjeni, enako ugotavljajo sodobni zgodovinarji. Tu se je zvrstil niz močnih imperijev, ki so stoletja obvladovali globalne trgovske poti. Tu je bil izvor kulturno-civilizacijskih vplivov. Navdušujejo nas dosežki – najsi gre za znanost, poezijo, religijo, arhitekturo, kulinariko ali obrt, ki segajo vse do naših krajev in običajev.
 • Ker je Iran varna dežela gostoljubnih ljudi, ki obiskovalca iz tujih krajev spoštujejo in štejejo za svojo dolžnost, da se med njimi dobro počuti.
 • Ker se novih destinacij lotevamo z osebno zavzetostjo: potujemo, beremo, debatiramo, fotografiramo … ne zato, ker je to naš posel, ampak ker nas zanima, ker smo padli noter, ker se nam zastavljajo vedno nova vprašanja in potem skupaj na licu mesta iščemo odgovore.

Tip potovanja

ikona

Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi, nomadi).

Temu ustrezni so prevozi in prenočitvene zmogljivosti. Med večjimi mesti se vozimo z javnimi avtobusi VIP kategorije, ki so v Iranu zgledne kakovosti. Vsi so aklimatizirani, razmaki med udobnimi sedeži so veliki, šoferji niso divjaki, skratka standard javnega prevoza v Iranu je višji kot v Sloveniji. Nekaj prevozov bomo opravili tudi z lastnim prevoznim sredstvom.


Nočitve

ikona

Večina nočitev bo v hotelih z dvoposteljnimi sobami s kopalnico srednje (mid-range) kategorije. Nekajkrat bomo prenočevali v prijetno urejenih tradicionalih hišah s sobami, nanizanimi okoli velikega osrednjega dvorišča z osrednjim ribnikom in nišami z divani za brezdelno posedanje. Če izjemoma ne bo mogoče zagotoviti dvoposteljnih sob, boste vnaprej obveščeni.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.


Vizum

ikona

Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo ob prihodu na letališču v Teheranu.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Inštitut Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00  ali spletno stran www.zdravinapot.si.


Valuta

ikona

Denarne zadeve v Iranu so komplicirane. Njihova valuta rial ima namreč dolg niz ničel. En euro je tako vreden okoli 34.000 rialov. Ker tako ob najenostavnejših transakcijah hitro pridemo do velikih številk, Iranci uporabljajo za obračun cen toman, ki je enak 10 rialom. Toman je fiktivna valuta, bankovci so vedno nominirani v rialih. Večkrat bomo morali povprašati, kaj ima prodajalec v mislih, tomane ali riale. V večjih mestih so zasebne menjalnice, kjer lahko evre ali dolarje hitro in legalno zamenjamo v riale. Zaradi embarga trenutno v Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic.


Dobro je vedeti

ikona

HRANA
Perzijska kulinarika je odlična, Iranci so mojstri kebabov – vseh vrst mesa (razen seveda svinjine) na žaru (Pozor! Kebab je perzijska beseda, iz katere izhajajo tudi priljubljeni čevapčiči. Mesna masa, ki jo v Sloveniji obrezujejo pod imenom »kebab«, je turškega izvora in s perzijskimi kebabi nima dosti veze.) Poleg žara pripravljajo perzijci vrsto jedi z mesom, zelenjavo in začimbami v kombinacijah, ki bodo za nas nove. Potovanje bo za vse zvedave gurmane tudi kulinarično doživetje.

PIJAČA
Alkohol je v Iranu striktno prepovedan. Prepoved uživanja alkohola velja sicer le za muslimane, a je zaradi tega do alkohola nemogoče priti. Čaka nas neskončna količina čaja, znajo pa Iranci pripraviti tudi dobro kavo.

OBLEKA
V osrednjem Iranu nas ne bo zeblo. Za gorski svet seveda potrebujemo tudi kaj toplega kot tudi zaščitna oblačila. Za vzpon na Damavand potrebujemo dovolj toplih gorniških oblačil. Kdor se bo prijavil za vzpon na (višek prtljage bomo pustili v Teheranu).

POZOR! Za ženske veljajo naslednja pravila oblačenja: Glava mora biti v javnosti vseskozi pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi, ki sega (skoraj) do kolen.Država

Ime države: Iran


Glavno mesto: Teheran


Uradni jezik: Perzijščina


Časovni pas: GMT + 3 h 30 min


Sosednje države: Pakistan in Afganistan na vzhodu, Turkmenistan na severovzhodu, Azerbajdžan in Armenija na severovzhodu, Turčija in Irak na zahodu.


Cena

1435 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno:

 • prevozi po programu (brez letalske karte),
 • nočitve z zajtrkom v popotniških hotelih,
 • ogledi znamenitosti z lokalnimi vodniki (Isfahan, Jazd, Širaz),
 • tura v puščavi,
 • različna dovoljenja in vstopnine po programu,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Coris z dvojnim kritjem,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • letalska karta do Teherana in povratek iz Širaza,
 • prevoz do letališča v Evropi,
 • kosila, večerje in pijača,
 • viza za Iran (približno 75 EUR),
 • doplačilo za enoposteljno sobo (kjer je to mogoče) 200 eur,
 • napitnine.

Način plačila:

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi (prijavnina je v primeru odjave nepovratna),
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Pridržujemo si pravico do odpovedi potovanja 7 dni pred odhodom.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanjaTa stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri