TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Iran ekspres

Glavne značilnosti

 • Perzija. Domovina najstarejše neprekinjene civilizacije in vrhuncev svetovne kulturne dediščine. Zemlja velikih imen zgodovine, kjer je stopal Zaratustra, pesnil Hafis in kjer je vladal Kir Veliki.
 • Potovanje Iran osuplja s kontrasti. Modernost se subtilno prepleta s še vedno živahno tradicijo. Starodavni, a še vedno živahni bazarji bivajo v osrčju sodobnih mest. Skorajda za vogalom pa tradicionalne vasi in nomadska naselja ohranjajo pridih prejšnjih stoletij.
 • Potovanje nas v najkrajšem možnem času popelje skozi tisočletno zgodovino perzijske kulture. Občudovali bomo čudovito a neizprosno pokrajino, kjer se je pisala svetovna zgodovina. Tako ne moremo mimo najslovitejših znamenitosti starodavne Perzije – od Perzepolisa do puščavskega Yazda in umetelnega Isfahana. A še prav posebej vlečejo neskončne puščavske planote, prepredene z izzivalnimi gorskimi verigami.
 • Kljub klasično zastavljenem programu se tudi odmaknemo ustaljenim turističnim potem, se vzpnemo na štiritisočak Širkuh (ali pa si privoščimo prost dan v starodavnem Jazdu), seveda pa se predamo tudi vrvežu slikovitih bazarjev s skodelico čaja v eni in šišo v drugi roki. Da o čarih perzijske kulinarike niti ne govorimo.
 • Od vsega pa se nas verjetno še najgloblje dotakne resnično iskrena zvedavost in toplina nasmejanih domačinov, ki je že kar legendarna in kakršne verjetno še niste doživeli.
Potovanje Iran Potovanje Iran
Termin
21. - 30. september 2019

Trajanje
10 dni

Cena
od 980 EUR + letalska karta

Vodnik
Uroš Sever


Program po dnevih

1. danLet proti Iranu
2. danTehran - Kashan
3. danKashan – Abyaneh – Isfahan
4. danIsfahan
5. danIsfahan – Chak Chak - Jazd
6. danJazd
7. danJazd - vzpon na štiritisočak Širkuh
8. danJazd - Širaz
9. danŠiraz - Pasargadae - Naqsh-e Rostam - Perzepolis - Širaz
10. danLet domov

Podroben program

1. dan Polet proti Tehranu

Iz Ljubljane ali bližnjih letališč poletimo proti Iranu.


2. dan Teheran – Kašan

Stare vile navežejo stik s stoletji staro arhitekturo in tradicijo Perzije

Stare vile navežejo stik s stoletji staro arhitekturo in tradicijo Perzije

Po prihodu na letališče v Teheranu uredimo obmejne formalnosti. Odpeljemo se v bližnje mesto Kašan, ki je precej bolj sproščeno od prestolnice in idealno za mehak prehod v novo kulturno okolje. Čeprav ni na seznamu glavnih turističnih poti, je zagotovo eno od najbolj očarljivih mest dežele. Njegova posebnost so stare, veličastne vile, ki so preurejene in ohranjajo svojo staro slavo. Na dvoriščih najdemo fontane in lično urejene vrtove, okrašene s freskami, starinami in obdane v barve terakote in turkiza. Obiščemo starodavni hamam oz. nekoč rajsko parno kopel, okrašeno z umetelnimi mozaiki največjih perzijskih umetnikov. Sprehod skozi mesto nam naveže stik s stoletji staro arhitekturo in tradicijo Perzije. Tu najdemo tudi enega najlepših pokritih bazarjev v Iranu, ki je labirint več kilometrov ozkih pokritih uličic. Mogoče vonjate vrtnice, po katerih je širše območje znano? Polni razcvet bodo doživele v maju, povsod pa je na voljo voda pravih perzijskih vrtnic. Tu so tudi tkalke preprog, a za barantanje bo že še čas. Rajši se usedemo na eno izmed mnogih perzijskih preprog in si končno privoščimo tudi čaj … kar takšnega s posušenimi cvetovi njihovih priljubljenih rož. Prva perzijska noč bo v stilu kot se za te kraje spodobi – v eni izmed prenovljenih vil.


3. dan Kašan – Abyaneh – Isfahan

Potovanje Iran - Mestece Abyaneh se zlije s svojo okolico

Mestece Abyaneh – njegove lične glinene hiše se čudovito zlijejo z okolico

Zjutraj se s privatnim minibusom odpravimo bližje goram v fotogenično vasico Abyaneh. Že na prvi pogled vidimo, da je posebna z njenimi rdečimi glinenimi hišami, lično umeščenimi v naravni amfiteater. Vasica je ena najstarejših v Iranu, šteje kar 2500 let. Je kot živeči arhitekturni in antropološki muzej, ki še vedno ohranja svojo kulturno dediščino in tradicijo. Spoznamo življenje v iranski vasi – nekoč in danes. Živečo preteklost slišimo v starodavnem jeziku, ki ni več v uporabi in vidimo v tradicionalnih živopisnih nošah, sicer neobičajnih za ostale dele Irana.

Nadaljujemo potovanje v Isfahan. Nobeno potovanje v Iran ni popolno brez obiska tega veličastnega mesta, katerega čar so poskusili ubesediti že mnogi. Ujamemo pogled  Marca Pola, ki je zapisal, kako so ob prihodu že v daljavi videli veličastne turkizne kupole in stebre mesta, za katerega Iranci sami pravijo, da je ‘pol sveta’.  To je enostavno mesto, ki ga je za časa življenja potrebno videti. Namestitev v hotelu v centru mesta in sprehod po okolici.


4. dan Isfahan

Izjemen trg Naqsh-e Jahan je eden izmed največjih na svetu, UNESCO

Isfahan je poezija v kamnu. Sprehodimo se skozi mesto, katerega zaznamujejo arhitekturni dosežki perzijske civilizacije – od izjemno umetelnih mostov čez reko Zayandeh, do dovršenega urbanizma trga Naqsh-e Jahan s svojimi palačami in mošejami. Zasluga za te detajle pa gre mojstrskim rokam, ki prihajajo iz tukajšnje najstarejše armenske četrti Jolfa. Tu je namreč safavidski šah naselil kolonijo armenskih kristjanov, ki so sloveli po rokodelskih kot tudi trgovskih sposobnostih.

V 16. stoletju ga je za svojo prestolnico izbral sloviti perzijski šah dinastije Safavidov, kar je tudi razlog, da mesto predstavlja vrhunce perzijske kulture. Tu so palače, mošeje in vrtovi. Pustimo si izgubiti se v labirintu zgodovinskega, a kljub temu še kako živahnega bazarja, kjer nakupujemo med domačini in najdemo skrite kotičke, kjer si v prvovrstnem ambientu lahko privoščimo izvrstno kavo ali čaj, ter potegnemo slastno šišo. Poleg arhitekture ponuja Isfahan tudi nekaj kulinaričnih presežkov: dan zaključimo s slastno večerjo v restavraciji, kjer poizkusimo lokalno specialiteto beyrani in šampionsko sladico fereni.


5. dan  Isfahan – Chak Chak – Jazd

Čaj in iransko gostoljubje nas spremljata na vsakem koraku

Čaj in iransko gostoljubje nas spremljata na vsakem koraku

Na poti v Jazd obiščemo zoroastrsko svetišče, skrito v pečevju sredi puščave.

Dan zaključimo na eni izmed najlepših lokacij mesta. Iz kavarnice na strehi tradicionalne hiše starega mestnega jedra se nam odpre pogled na širno okolico. Tu so tudi znameniti badgirji – lovilci vetrov. To so prezračevalni stolpi najrazličnejših oblik, ki se dvigujejo nad strehami vse okoli nas, kot na razstavi mojstrovin puščavske arhitekture. Nemogoče je spregledati minareta džamije, ki kraljujeta nad starim mestom, saj sta najvišja v Iranu. Ob klicu muezina občudujemo okolico, ki zlato zažari v barvah zahajajočega sonca. Turkizne kupole dodajajo kontrastu, ki se razteza vse do 4000 m visokih gora, ki nas v daljavah obdajajo. Samo zaradi tega trenutka je vredno obiskati Iran.


6. dan  Jazd

Razgled iz ene izmed čajnic v Yazdu

Razgled iz ene izmed čajnic v Yazdu.

Jazd je eno najstarejših mest na svetu in to se čuti na vsakem koraku. Ko se sprehodimo skozi živahen in lepo ohranjen stari del mesta, nam je takoj jasno, zakaj je zaščiteno kot svetovna dediščina UNESCO. 800 let stara džamija skriva pravo bogastvo detajlov in je seveda prva na vrsti za ogled. Skozi bazar se sprehodimo do Muzeja vode. Posvečen je sofisticiranim kanalom, sistemom za preskrbo z vodo, ki so pravi gradbeni podvig, brez katerih stalna poselitev v puščavi ne bi bila mogoča. Na drugi strani ceste se razprostira trg in mošeja Amirja Čakmaka. Tu lahko poizkusimo lokalne specialitete iz kameljega mesa in najboljše lokalne sladice. Sprehodimo se do Ataškadeha, zoroastrskega templja ognja.


7. dan Jazd – vzpon na štiritisočak Shir Kuh, noč v puščavi

Čudoviti razgledi z vrha – Shir Kuh, 4055 m

Yazd obdaja puščava, ki ni zgolj brezkončna peščina. Posejana je z markantnimi skalnatimi gorami. Ena od njih je naš cilj. Povzpeli se bomo na preko štiritisoč metrov visok vrh. Tura je celodnevna, v enem dnevu bomo opravili vzpon in sestop.

Komur ni do vzpona, lahko preživi dan v trgovinicah in kavarnah Yazda.

Po vrnitvi se odpravimo občudovat sončni zahod v puščavi.


8. dan Jazd – Širaz

Potovanje Iran - notranjost rožnate mošeje Nasir-al-Molk

Igre barv v notranjosti t.i. rožnate mošeje Nasir-al-Molk

Širaz je kulturna prestolnica Irana, osrčje zgodovinske pokrajine Fars, kjer se je začela pisati zgodovina Perzije.

 

Posebno občudovanje med brezštevilnimi iranskimi mošejami velja mošeji Nasir-al-Molka. Pa ne le zaradi izjemnih detajlov, ampak predvsem zaradi fantastične igre svetlobe, ko sonce posije skozi obarvana stekla njenih oken. Širaz je poznan tudi kot prestolnica poezije. Tu se namreč nahajata grobnici Hafeza in Sadija, dveh ključnih sufijskih pesnikov. Tudi po njuni zaslugi je Širaz kulturna prestolnica Perzije. Iranski pesniki so živeli v vrtovih in Hafiz je pokopan prav tam, kjer je preživel večino svojega življenja. Njegovo poezijo najdemo v vsakem domu in je nekaj, kar spremlja življenje vsakega domačina. Koliko jim pomeni, lahko začutimo prav tu. Kot se za iranska mesta spodobi, ima tudi Širaz obširen in slikovit bazar, ki je idealen za zadnje nakupe pred povratkom domov.


9. dan Širaz – Pasargade – Naqsh-e Rostam – Perzepolis – Širaz

Današnji dan je namenjen stiku z začetki perzijske kulture. Odpeljemo se v provinco Fars, ki se nahaja južno od Alborških gora in je zgodovinsko središče Perzije. Tu se nizajo sloviti kraji, ki jih ob obisku Irana ni mogoče izpustiti. Ustavili se bomo v Pasargadi, prvi prestolnici Ahemenidskega imperija, kjer je grobnica začetnika perzijske slave kralja Kira Velikega. Nadvse impresivne so v skalo vklesane grobnice Naqsh-e Rostama, kjer so pokopani Kirovi nasledniki, med njimi tudi najslavnejši  Darij Veliki. Seveda ne bo šlo brez obiska mogočne prestolnice Ahemendskega imperija. Darij Veliki in njegov sin Kserkses I. sta začela z gradnjo kompleksa stavb, stebrišč, portalov, kakršen pritiče največjemu imperiju svojega časa. Njegovo mogočnost lahko razberemo še danes, čeprav je  bila prestolnica razdejana leta 330 pr.n.št., ko si je Perzijo podredil Aleksander Veliki.


10. dan Polet domov

V zgodnjih jutranjih urah poletimo proti domovini.


Info

Zakaj z nami?

 • Ker ne moremo iz svoje kože in zato ne bomo le bezljali od ene znamenitosti do druge. Zastavili smo celostno doživetje raznolikosti te starodavne dežele: čaka nas kulinarično razsvetljenje in čilanje na divanih z vodno pipo, pohod skozi odmaknjene gorske vasi in skozi vrvež velemest, obisk puščavskih vasi, nomadov, zoroastrskih svetišč, prebijanje skozi bazarje ter kar nekaj priložnosti, da pretegnemo noge.
 • Ker se zavedamo, kako fascinantna dežela je Iran.  Vpliv in vloga Perzije skozi zgodovino sta močno podcenjeni, enako ugotavljajo sodobni zgodovinarji. Tu se je zvrstil niz močnih imperijev, ki so stoletja obvladovali globalne trgovske poti. Tu je bil izvor kulturno-civilizacijskih vplivov. Navdušujejo nas dosežki – najsi gre za znanost, poezijo, religijo, arhitekturo, kulinariko ali obrt, ki segajo vse do naših krajev in običajev.
 • Ker je Iran varna dežela gostoljubnih ljudi, ki obiskovalca iz tujih krajev spoštujejo in štejejo za svojo dolžnost, da se med njimi dobro počuti.
 • Ker se novih destinacij lotevamo z osebno zavzetostjo: potujemo, beremo, debatiramo, fotografiramo … ne zato, ker je to naš posel, ampak ker nas zanima, ker smo padli noter, ker se nam zastavljajo vedno nova vprašanja in potem skupaj na licu mesta iščemo odgovore.

Tip potovanja

ikona

Potovanje je v prvi vrsti vpogled v raznolikost perzijske civilizacije od davnih časov zoroastrizma do današnjih dni. Poskrbeli smo za odlično vodenje, ki presega zgolj turistično naštevanje zgodovinskih dogodkov in ponuja bolj poglobljen vpogled v deželo, najsi gre za njeno preteklost kot tudi sedanjost. Ljubitelji pohodništva bodo lahko zakorakali v magični svet gorate perzijske pustinje, ostali pa bodo uživali v labirintih starodavnega Jazda.

Prevoze opravljamo večinoma z lastnim prevoznim sredstvom. Med večjimi mesti se vozimo z javnimi avtobusi VIP kategorije, ki so v Iranu zgledne kakovosti. Vsi so aklimatizirani, razmaki med udobnimi sedeži so veliki, šoferji niso divjaki, skratka standard javnega prevoza v Iranu je višji kot v Sloveniji.


Nočitve

ikona

Kjer je mogoče, prenočujemo v hotelih, urejenih v renoviranih tradicionalnih hišah, ki dodajajo k posebnem vzdušju. Ti imajo dvoposteljne sobe s kopalnico, nanizanimi okoli osrednjega dvorišča s fontano ali osrednjim ribnikom in nišami z divani za brezdelno posedanje.

Tu lahko, zleknjeni na divanih ob čajniku, vodni pipi in partiji tavle uživamo pravo perzijsko udobje.

Kjer tovrstna nastanitev (katera načloma nima lokalne kategorizacije) ni na voljo, bomo prenočevali v hotelih srednje kategorije. V primeru, da kje dvoposteljne sobe niso mogoče, boste vnaprej obveščeni.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev za potovanje Iran je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.


Vizum

ikona

Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo ob prihodu na letališču v Teheranu.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let.

Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Inštitut Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00  ali spletno stran www.zdravinapot.si.


Valuta

ikona

Denarne zadeve v Iranu so komplicirane. Njihova valuta rial ima namreč dolg niz ničel. Ker tako ob najenostavnejših transakcijah hitro pridemo do velikih številk, Iranci uporabljajo za obračun cen toman, ki je enak 10 rialom. Toman je fiktivna valuta, bankovci so vedno nominirani v rialih. Večkrat bomo morali povprašati, kaj ima prodajalec v mislih, tomane ali riale. V večjih mestih so zasebne menjalnice, kjer lahko evre ali dolarje hitro in legalno zamenjamo v riale. Zaradi embarga trenutno v Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic.


Dobro je vedeti

ikona

HRANA
Perzijska kulinarika je odlična, Iranci so mojstri kebabov – vseh vrst mesa (razen seveda svinjine) na žaru (Pozor! Kebab je perzijska beseda, iz katere izhajajo tudi priljubljeni čevapčiči. Mesna masa, ki jo v Sloveniji obrezujejo pod imenom »kebab«, je turškega izvora in s perzijskimi kebabi nima dosti veze.) Poleg žara pripravljajo perzijci vrsto jedi z mesom, zelenjavo in začimbami v kombinacijah, ki bodo za nas nove. Potovanje bo za vse zvedave gurmane tudi kulinarično doživetje. Za več informacij vas vabimo tudi k prebiranju Uroševega bloga – Iran za požeruhe; 1. del, 2. del in 3. del.

PIJAČA
Alkohol je v Iranu striktno prepovedan. Prepoved uživanja alkohola velja sicer le za muslimane, a je zaradi tega do alkohola nemogoče priti. Čaka nas neskončna količina čaja, znajo pa Iranci pripraviti tudi dobro kavo.

OBLEKA
V osrednjem Iranu bo v času našega potovanja toplo. Puščavske noči bodo hladne.

POZOR! Za ženske veljajo naslednja pravila oblačenja: Glava mora biti v javnosti vseskozi pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi, ki sega (skoraj) do kolen.

VEČ

Za dobro uverturo v potovanje Iran, si lahko preberete nekaj od knjig, ki jih predlaga naš Uroš.

 

 Država

Ime države: Iran


Glavno mesto: Teheran


Uradni jezik: Perzijščina


Časovni pas: GMT + 3 h 30 min


Sosednje države: Pakistan in Afganistan na vzhodu, Turkmenistan na severovzhodu, Azerbajdžan in Armenija na severovzhodu, Turčija in Irak na zahodu.


Cena

Cena pri 10 – 16 potnikih: 980 EUR + letalska karta

Cena pri 6 – 9 potnikih: 1060 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno:

 • prevozi po programu (brez letalske karte),
 • nočitve z zajtrkom v popotniških hotelih,
 • ogledi znamenitosti z lokalnimi vodniki (Isfahan, Jazd, Širaz),
 • tura v puščavi,
 • različna dovoljenja in vstopnine po programu,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Coris z dvojnim kritjem,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • letalska karta do Teherana in povratek iz Širaza (trenutna cena letalske karte 543 EUR – november 2018),
 • prevoz do letališča v Evropi,
 • kosila, večerje in pijača,
 • viza za Iran (približno 75 EUR),
 • doplačilo za enoposteljno sobo (kjer je to mogoče) 200 eur,
 • napitnine.

Način plačila:

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi,
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.


Utrinki s potovanja