TrekTrek DMC d.o.o., Kersnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija

Bolivija – treking

Glavne značilnosti

 • Bolivija je dežela presežkov in superlativov. Od vseh dežel kontinenta se ponaša z najštevilčnejšo avtohtono populacijo, globoko ukoreninjeno tradicijo in izjemno dramatično naravo, ki kar kliče po avanturi.
 • Podamo se globoko v Kordiljero Real, eno najbolj izoliranih in nenaseljenih gorskih verig na svetu. Njene poti so med najmanj raziskanimi. Njena prvobitnost med najmočnejšimi.
 • Je najbolje čuvana skrivnost Bolivije in že pogled nanjo očara. Prav tako, kot je nekoč navdušil španske osvajalce, ki so ji dali ime kraljeva, kar real pomeni.
 • Kordiljera Real nas ponese v pravo divjino Andov, v osrčje bolivijskih šest-tisočakov. To so vrhovi, ki nosijo imena mitoloških bitij, ki tu domujejo. Med njimi najdemo hitro izginjajoče ledenike, spodaj pa se raztezajo doline, kjer so Inkovske čete trčile ob hrabre upornike Ayamar.
 • Kordiljera se razteza kar na 120-ih kilometrih vse od doline Sorata na severu, do južne doline Zongo. Resnično impresivna gorska veriga, kateri vladajo visoki vrhovi. Na trekingu se ves čas držimo visokih poti, iz katerih se razpirajo famozni razgledi. Prečkamo kar nekaj prelazov, katerih večina presega 5000 m.
 • Kontrasti barv narave so izjemni – od rumenih travnatih površin do modrih jezer in belih vrhov. Poti nam popestrijo lame, andski kondorji in živo barvita oblačila domačinov, ki nas naučijo pozdraviti v svojem, ayamarskem jeziku.
 • Trenutno še eden manj poznanih južnoameriških trekov in zato prava poslastica za vse, ki imate najrajši manj uhojene poti, daleč stran od pohodniških množic. Prepričani smo, da ne za dolgo.
 • Po pristanku in ogledu La Paza, najvišje prestolnice na svetu, nadaljujemo z aklimatizacijo ob jezeru Titicaca. Nadaljujemo z osrednjim delom potovanja –  trekingom v Kordiljeri Real, kjer smo izbrali najlepši odsek poti.
 • Po trekingu se odpravimo južneje, po poti se ustavimo v Sucru in Potosiju. Potem pa nas čaka še ena izjemna avantura, ko bomo z džipi prečkali pokrajino, ki se zdi kot iz drugega planeta. Od slavnega in slanega Salar Uyunija, mimo barvitih lagun, impresivnih puščavskih oblik do izjemne Atacame, od koder poletimo nazaj proti domu.
Termin
27. julij - 15. avgust 2020

Trajanje
20 dni

Cena
1890 EUR + letalska karta

Status
Nabiramo prijave

Vodnik
Barbara Marič


Program po dnevih

1. danPolet v La Paz
2. danLa Paz
3. danLa Paz - Titicaca
4. danTiticaca
5. danTiticaca - izhodišče trekinga Kordiljera Real
6.-12. danTreking Kordiljera Real
13. danSucre
14. danSucre- obisk avtohtone skupnosti - Potosi
15. danPotosi - Uyuni
16.-18. danUyuni - Atacama, avantura z džipi
19. danAtacama - Santiago - let domov
20. danPrihod domov

Podroben program

1. dan Polet v La Paz


2. dan La Paz (3640 m)

Prihod v zgodnjih jutranjih urah, prevoz do hotela in počitek. Prvi dan posvetimo najvišje ležeči prestolnici na svetu, ki se ponaša s spektakularno umestitvijo v kanjonu reke Chokueyapu. Po poznem zajtrku se sprehodimo skozi energično mesto, kjer navdušujejo živahne tržnice, ki nam veliko razkrijejo o kulturi dežele – sploh čarovniška! Ustavimo se pri zanimivem malem muzeju, poleg katerega najdemo tudi pivo in čokolado s prav posebnim dodatkom! Sprehod zaključimo pri zaporu San Pedro, za katerim se skrivajo žalostne družinske zgodbe. Da bo dan popoln, se zapeljemo s slavnim Telefericom na najlepšo razgledno točko nad mestom.


3. dan La Paz – Titicaca (3812 m)

Jutranji odhod proti Copacabani. Ob poti se nam razpira razgled na čudovito Kordiljero Real – prav ta pogled ji je dal ime ‘kraljeva’. Kmalu pa se pred nami razkrivajo tudi razsežnosti jezera Titicaca, ki se nahaja na meji s Perujem. To so kraji, ki so bili za Inke sveti in ni se potrebno vprašati zakaj. Namestimo se v Copacabani in jo raziščemo. Za škljoc sončnega zahoda pa se povzpnemo na bližnji hrib El Calvario, iz katerega se nam ponujajo najlepši razgledi nad okolico.


4. dan Titicaca – Isla del Sol

Po zajtrku se s čolnom odpeljemo na ‘otok sonca’, kar Isla del Sol v prevodu pomeni. Kraj rojstva sonca in dinastije Inkov. Najbolje se ga razišče v počasnem tempu, zato mu posvetimo cel dan. Čaka nas 4-5 urni pohod čez otok. Ustavimo se pri kateri izmed kar 80-ih arheoloških zapuščin, ki jih najdemo na otoku. Spomin na Inke, ki so tukaj živeli vse do 15. stoletja, še živi. Prespimo na otoku v simpatičnem penzionu – tu resnično lahko začutimo spokojnost okolice.


5. dan Isla del Sol – izhodišče trekinga Kordiljera Real

S čolnom se vrnemo v Copacabano, od koder se odpeljemo v bližnjo vas, kjer začutimo vsakdan zaspane ribiške vasice ob jezeru. Po kosilu se odpeljemo proti Kordiljeri Real, kjer se srečamo z našo lokalno ekipo. Ta bo skupaj z mulami in lamami skrbela za nas v prihodnjih dneh.


 6. – 12. dan Treking Kordiljera Real (4400 – 5200 m)

V naslednjih dneh se odpravimo v divja prostranstva Kordiljere Real. Visokogorska turkizna jezera in ledeniki, antične ruševine, globoke doline in visoki prelazi. To je ultimativna treking izkušnja v gorovju, ki je med najmanj raziskanimi na svetu. Na trekingu se ves čas držimo visokih poti, iz katerih se razpirajo famozni razgledi. Prečkamo kar nekaj prelazov, katerih večina presega 5000 m.

Kontrasti barv narave so izjemni – od rumenih travnatih površin do modrih jezer in belih vrhov. Poti nam popestrijo lame in andski kondorji. Zadnji, 12. dan se odpeljemo nazaj v La Paz, kjer ujamemo nočni bus v Sucre.


 13. dan Sucre (2810 m)

V jutranjih urah prispemo v Sucre, ki je idealno za počitek po treku. Nižja nadmorska višina je zagotovo prijeten premor. Velja za najbolj simpatično mesto dežele, kar nam razkrije sprehod po njegovih ulicah, kjer si pogledamo glavne znamenitosti. Prosto popoldne.


 14. dan Sucre – obisk avtohtone skupnosti – Potosi (4067 m)

Zjutraj se odpeljemo do vasi, kjer živi avtohtona skupnost, ki še vedno skrbno čuva prvobitno kulturo podeželja Bolivije. Znana je po svojih obrteh – predvsem po tkanju živopisnega tekstila iz lamine volne in keramiki. V zapletenih in barvitih vzorcih, ki jih ženske spletajo iz volne, se skrivajo eni najlepših izrazov andske kulture. Na obisku dobimo vpogled v življenje ponosnih ljudi bolivijskega podeželja, ki skrbno čuvajo svojo tradicijo. Popoldne se odpeljemo do Potosija. Na njegovo zlato dobo spominjajo veličastne kolonialne zgradbe.


 15. dan Potosi – Uyuni

Rudniki srebra še vedno dajejo vsakdanji kruh marsikateremu prebivalcu Potosija. Na rudarski tržnici kupimo darila za rudarje in se odpravimo na obisk v podzemlje. Popoldanska vožnja proti Uyuni nam že začne razkrivati mistična in samotna prostranstva. Divjina, ki jo obeležujejo visoki vulkani. Prazne, enormne ravnice, ki menjavajo barve. Tišina, v kateri skorajda ni življenja. Ter seveda belina največje slane puščave na svetu, ki jemlje dih.


16. – 18. dan Uyuni – Atacama, tura z džipi

Pred nami je nepozabna, 3-dnevna avantura po resnično nori pokrajini. Večkrat se bo zazdelo, da smo na drugem planetu – pripravite fotoaparate! Prvi dan nas navduši slavni Uyuni – 12.000 km2 fantastične slane, bele pokrajine. Postanek pri otoku kaktusov in proizvodnji soli. Bela ploščad izsušenega slanega jezera okrog nas se zdi neskončna! Na poti nas čakajo lagune mnogih barv, ki jih radi obiščejo flamingi in druge ptice. Prečimo puščavo Siloli ter Dalijevo puščavo z zanimivimi kamnitimi formacijami. Ob vulkanu najdemo termalni gejzir, kjer se namočimo v topli vodi. Zvezdnate steze se zvečer razprejo v vsem svojem sijaju – za te kraje velja, da so najboljši za opazovanje nočnega neba. Tretji dan prestopimo mejo in vstopimo v Čile, kjer se namestimo v vasici San Pedro de Atacama.


19. dan Atacama – Santiago – let domov

Let iz letališča v Atacami preko Santiaga domov. V kolikor izberete nočni let, bo možnost opcijskih izletov v Atacami – obisk lunine doline, toplih gejzirjev …


 20. dan Prihod domov


Info

V skladu s TrekTrek tradicijo razvijamo nove treking programe na najboljših pohodniških destinacijah sveta. A tokrat jih bomo dodelali na prav poseben način in del raziskovanj boste lahko tudi vi. Bolivija je bila v sezoni 2018/2019 del naše poti okrog sveta, ko ste nas lahko spremljali na enoletni ekspediciji in se nam tudi pridružili na izbranih destinacijah.

Tip potovanja

ikona

Potovanje je pripravljeno iz treh delov:

Začnemo z aklimatizacijo v La Pazu in ob jezeru Titicaca. Oba se nahajata krepko nad 3000 nmv, zato so prvi dnevi pripravljeni tako, da se čim lažje navadimo na višino.

Osrednji del potovanja je posvečen trekingu v Kordiljeri Real. Poleg slovenskega vodje poti bo za vas skrbela tudi močna lokalna ekipa. Z nami bo licenciran gorski vodnik, s seboj bomo imeli tudi mule in lame za prenos prtljage in njihove skrbnike.  Za kamping opremo bo poskrbljeno (razen spalne vreče). Ves čas trekinga bo poskrbljeno za 3 obroke dnevno.

Po trekingu se odpeljemo proti jugu dežele, kjer bo zagotovo vrhunec potovanja tura s terenci od slavnega slanega jezera Uyuni, vse do puščave Atacama.


Nočitve

ikona

Na potovanju spimo v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah (kjer je to mogoče).

Med trekingom bomo spali v šotorih, za katere poskrbi lokalna ekipa.


Število udeležencev

ikona

Število udeležencev za potovanje v Bolivijo je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Tudi pri manjši skupini (pod 10 oseb) ne računamo doplačil. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače težje dostopni.


Vizum

ikona

Slovenski državljani za vstop v Bolivijo vizuma ne potrebujemo.


Cepljenje

ikona

Obvezno predpisanih cepiv ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Inštitut Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00  ali spletno stran www.zdravinapot.si.

O višinski bolezni za tiste, ki berete angleško: https://www.altitude.org/.


Vreme

ikona

Najboljši čas za obisk Bolivije je v času suhega obdobja, to je med majem in oktobrom.

Enako velja za tukajšnji predel Andov. Kljub zimskim temperaturam imenujejo ta čas andsko poletje zaradi najboljšega zagotovila dobrega vremena, čistega neba in obilice sonca. Padavine niso izključene.

Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 15 ˚C, ponoči se spustijo lahko tudi pod 0˚C.


POTREBNA OPREMA

ikona

Ves čas bomo na visoki nadmorski višini, kar pomeni, da nam nikjer ne bo prevroče ter da bo potrebna dobra zaščita pred soncem.

Za treking boste potrebovali pohodno opremo – dobro uhojene pohodne čevlje, nepremočljivo jakno, nekaj toplih slojev in nahrbtnik (manjši, preostanek prtljage nosijo lame). Natančen seznam opreme dobite na sestanku pred potovanjem.

Za spanje tako na trekingu, kot na turi s terenci, boste potrebovali dobro spalno vrečo, ki vam zagotavlja udobje pri 0˚C.


Cena

Cena potovanja je 1890 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno

 • prevozi po programu (brez letalske karte),
 • nočitve v popotniških hotelih brez lokalne kategorizacije,
 • treking v Kordiljeri Real,
 • hrana ves čas trekinga,
 • kamping oprema na trekingu (razen spalne vreče in podloge) in mule za prenos prtljage,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem in doplačilom za treking nad 3000 m,
 • gorski vodnik na trekingu,
 • tura s terenci od slanega jezera Uyuni do puščave Atacama,
 • slovenski vodja poti,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno

 • letalska karta do La Paza,
 • prevoz na letališče in nazaj (tako v Evropi, kot v Boliviji),
 • hrana in pijača, ko nismo na trekingu,
 • doplačilo za enoposteljno sobo (kjer je to mogoče), ki znaša 230 EUR,
 • napitnine.

Način plačila

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi,
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj mesec dni pred začetkom potovanja. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: info@trektrek.si.

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.