Maroko – treking v neodkriti Atlas

Glavne značilnosti potovanja

 • Treking, ki jemlje dih. Popeljal vas bo od magične ‘vesele doline’ do očarljivih vasic ‘doline vrtnic’ mimo najlepših prizorov dežele. Pot nas vodi mimo visokih pašnikov in prelazov do rečnih kanjonov.
 • Maroko je ena najkontrastnejših dežel Afrike. Čeprav na zemljevidu relativno blizu nas, pa ga njegova drugačnost naredi resnično daljnega in mističnega.
 • Poseben karakter mu daje gorska veriga Atlasa, ki je odgovorna za pisanost pokrajine – ta pa zavzema vse od zelene mezete čez visoke vršače do širne Sahare.
 • Prava bit dežele se skriva prav tu – globoko v gorovju Atlas. Tu so doma Berberi ali pa rajši – kot sami sebe imenujejo – svobodni ljudje.
 • Obiščemo skupnosti teh svobodnjaških ljudi in dosežemo vasice, ki so odrezane od preostalega sveta. Tu so še doma vaški poglavarji in življenje še vedno teče, kot je stoletja nazaj.
 • Izognemo se gručam, ki so se napotile na območje okrog najvišje gore Toubkal in obiščemo kraje, katere vidi le peščica obiskovalcev. Območje nas nagradi z občutkom izolacije in najlepšimi panoramami visokega Atlasa.
 • Tam, v njegovem osrčju pa izkusimo pravo berbersko gostoljubje, za katerega naša Ana pravi, da ga ni na svetu enakega :). Treking ni zahteven in je primeren za vse, ki uživate v naravi in pristnem okolju lokalnih prebivalcev (več pod info).
Do berberskih vasic...kjer teče nek drug čas. Do berberskih vasic...kjer teče nek drug čas.
Termini potovanja
 • 30. jul - 8. avg 2020
Trajanje
10 dni

Cena
od 1120 EUR + letalska karta

Stanje prijav
Nabiramo prijave

Vodnik
Luka Poznič


Program po dnevih

1. danLet proti Casablanci, Marakeš
2. danMarakeš - Ait Bougumez
3. - 8. danTreking Ait Bougumez - Bou Tharar
9. danBou Tharar - Marakeš
10. danMarakeš - Casablanca - let domov

Podroben program potovanja

1. dan Let proti Casablanci – Marakeš

Iz bližnjega letališča poletimo proti Maroku. Po pristanki v Casablanci in ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v Marakeš. Če čas dopušča, obiščemo Jemmo El Fna – enega najbolj znamenitih trgov na svetu, ki je bil prvi zapisan med nesnovno zapuščino Unesca. Živahnost dogajanja pa si popestrimo tudi s kulinariko – od najboljšega avokadovega soka do polžje juhice.


2. dan Marakeš – Ait Bougumez (1800 m)

treking maroko

Prihod v dolino

Po zajtrku se zapeljemo globoko v Atlas. Pot nas pelje proti maroškem podeželju in narava okrog nas se hitro začne spreminjati. Okolica postaja vse bolj zelena in včerajšnji vrvež se zdi že daleč za nami. Postanek za maroški viski – čaj z obilico mete in kmalu se pred nami začnejo odpirati fantastične panorame Visokega Atlasa, katere nas bodo spremljaje v prihajajočih dneh.

Na prihodu v vas nas spremljajo pogledi zvedavih otrok, ki se podijo po prašnih poteh. V lokalnem kafiču moški rešujejo svet medtem ko pijejo čaj. Ženska družba klepeta na polju. Med rdečimi blatnimi hišami maroških vasi teče drug čas – občutek, ki je šele uvertura v vse, kar nas čaka.

 


3. – 8. dan Treking po odmaknjenih koncih Visokega Atlasa – od vesele do rožne doline

treking maroko

Razgled nad lično urejeno, zeleno ‘veselo dolino’.

Za naslednjih 6 dni se podamo na enega najlepših trekingov dežele. Zjutraj se srečamo z našo ekipo in predamo prtljago mulam. Mimo vasic doline se vzpnemo do čudovitega razglednika, zaradi katerega nam je jasno, zakaj je to vesela dolina – le kaj drugega lahko človeka preveva ob teh pogledih! Nadaljujemo preko prelaza (2900 m), ki nas pripelje do visokega platoja, kamor poleti prihajajo nomadska plemena, katera se tu skrijejo poletni vročini južnega Saghro masiva. Spremljajo nas pogledi na najlepšo goro v deželi – M’Goun (4071 m). Po spustu pridemo do odmaknjenih vasic, ki še vedno živijo življenje, kot so ga stoletja nazaj. Tu, kjer so večino leta odrezani od preostalega sveta, še vedno poveljujejo vaški poglavarji. Obisk pri domačinih je vedno eno najlepših doživetij potovanja – srečanj bo tu na pretek in prav ta so ena izmed rdečih niti naše poti. Proti koncu sestopimo v kanjon in zidovi okrog nas se hitro začnejo višati. Pred nami je fantastična kanjonska naravna arhitektura kanjona M’Goun, katerega je ustvarila istoimenska reka. Ko se kanjon odpre se pred nami prikažejo prizori lično obdelanih polj in v zraku zadiši po sadnih drevesih in zeliščih, ki tu rastejo. Tam počasi zapuščamo brezpotja in prihajamo do naše prve večje vasi na poti, kjer tudi prenočimo v penzionu. Bou Tharar je očarljiva vasica, ki leži v osrčju doline vrtnic. Tu se naš treking tudi konča – proslavimo ga po berbersko!


9. dan Bou Tharar – Ait Ben Haddou – Marakeš

Po zajtrku se odpravimo nazaj proti Marakešu. Mimo filmskega Quarzazata se odpeljemo čez najvišji gorski cestni prelaz v deželi Tizi n Ticka na naše izhodišče. Po poti se ustavimo v Ait Ben Haddou, čudovitem ohranjenem ksarju, v katerem so posneli številne filme.


10. dan Marakeš – Casablanca – let domov

Po zajtrku si ogledamo rdeče mesto, južno prestolnico Marakeš (v skladu s časom – odvisno od izbranega letalskega prevoznika na povratku). Odpeljemo se na letališče v Casablanci od koder poletimo nazaj proti domu.Info

Zakaj z nami?

 • V Atlasu smo prečesali že marsikatero pot in izbrali za vas najbolj slikovito.
 • Ne poslužujemo se instant trekov in najugodnejših nastanitev. Namesto tega smo izdelali takšen načrt, ki nas bo pripeljal do odmaknjenih vasic, kjer se bomo srečali z nomadi in pristnimi berberskimi vasicami. Nameščeni smo v skrbno izbranih riadih (in ne hotelih) v mestih in penzionih na podeželju.

Tip potovanja

ikona

Program je primeren za vse, ki radi raziskujete skrite kotičke sveta peš, saj veste, da le tako odkrijete najbolj pristne koščke narave, kulture in tradicije.

Na dan hodimo 6 – 7 ur čiste hoje (odvisno od tempa skupine). Treking se začne na 1800 m, konča na 1500 m. Na najbolj zahteven dan pridobimo okrog 1000 m višinske razlike – ko prispemo do najvišje točke našega treka, prelaza na 2900 m. Od tam naprej večinoma počasi  sestopamo.


Nočitve

ikona

V Marakešu bomo nastanjeni v tradicionalnem riadu, ki je prenovljen v hotel ter se nahaja v samem centru mesta. Riadi so bile tradicionalne hiše bogatejših meščanov, kjer bomo prav tako lahko začutili posebno vzdušje.

Penziona, v katerih bomo bivali v dolinah (na začetku in koncu potovanja) sta preprosta in čista.

Med trekingom bomo 3 noči nočili v šotorih (priskrbimo mi), preostale dni pa pri domačinih (nekatere sobe so večposteljne).

Doplačilo za enoposteljno sobo vključuje šotor za 1 osebo (ostali so za 2 osebi).

 


Število udeležencev

ikona

Velikost skupine je med 7 in 15 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodnik, lokalni gorski vodnik, kuhar, skrbniki mul in vozniki.

Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače težje dostopni.


Vizum

ikona

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Za državljane republike Slovenije vizum ni potreben.


Cepljenje in bolezni

ikona

Obvezno predpisanih cepiv ni. Priporočamo cepljenje proti virusu Hepatitisa A, ki je ena najbolj razširjenih popotniških bolezni. Prva injekcija nam omogoča enoletno zaščito, če pa se po enem letu cepimo še enkrat, smo brez skrbi vsaj 10 let. Za najbolj aktualne zdravstvene informacije svetujemo, da obiščete Inštitut Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, telefon: 01 586 39 00  ali spletno stran www.zdravinapot.si.

Potovanje in treking se odvija na višini od 1300 – 2900 m, zato bojazni za višinsko bolezen ni.


Vreme

ikona

V Maroku najdemo vse od mediteranskega, do gorskega in puščavskega podnebja. Vreme je julija suho, temperature so odvisne od nadmorske višine. V tem obdobju so dnevne temperature v mestih nad 30°C, na skrajnem jugu tudi več. Vendar pa se večino časa našega potovanja gibamo nad 2000 m nadmorske višine, kjer bodo temperature okrog 25°C.

Ponoči se temperature lahko na višini spustijo tudi do 0°C.


Potrebna oprema

ikona

Od pomembnejših stvari naj omenimo, da so za treking pomembni dobri pohodniški čevlji in nahrbtnik. Potrebni bodo tudi sandali z dobro utrjenim podplatom (npr. Teva), saj gre del poti prehoden čez kanjon reke (ki pa v tem letnem času po navadi ni višja kot do kolen). Za spanje v šotorih potrebujete s seboj tudi spalno vrečo. Spalna vreča za temperature do 5°C (v primeru slabega vremena). Lahko si jo izposodite na destinaciji (so dobre in čiste) za doplačilo 30 EUR.

Natančen seznam opreme udeleženci dobite na skupnem srečanju, ki bo dobre tri tedne pred potovanjem.


Valuta

ikona

Uradna valuta je maroški dirham (MAD). Tečaj (junij 2020): 1 EUR = 10,88 MAD.


Država

Ime države: Maroko


Glavno mesto: Rabat


Uradni jezik: arabski in berberski


Časovni pas: GMT + 1Cena

Cena potovanja pri 7 – 10 potnikih je 1190 EUR + letalska karta

Cena potovanja pri 11 – 15 potnikih je 1120 EUR + letalska karta


V ceno je vključeno:

 • 2x nočitev v riadih (Marakeš),
 • 2x nočitev v penzionu v dolinah – začetek in konec trekinga,
 • 6x nočitev (na trekingu) v šotorih (za 2 osebi) ali pri domačinih (več-posteljne sobe),
 • 9x zajtrk,
 • 6x kosilo,
 • 6x večerja,
 • vse prevoze in oglede z kombijem oz. minibusom,
 • lokalni gorski vodnik,
 • slovenski vodja poti,
 • ekipa na trekingu (kuhar, skrbniki mul),
 • vse vstopnine po programu,
 • skupinsko zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris z dvojnim kritjem,
 • organizacija in izvedba potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje okrog 300 EUR (karte so ugodne, če jih kupite pravočasno),
 • doplačilo za enoposteljno sobo 140 EUR,
 • napitnine 65 EUR (na kraju samem).

Način plačila:

 • prijavnina 300 EUR ob prijavi (prijavnina je v primeru odjave nepovratna),
 • preostanek plačila potovanja 21 dni pred potovanjem.

Vsem, ki ste z nami potovali že vsaj 2-krat, vam pri vsakem naslednjem daljšem potovanju priznamo popust v višini 70 EUR.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, če pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v V. točki splošnih pogojev.


Prijava na potovanje

Prijaviti se je potrebno vsaj 3 tedne pred začetkom potovanja. Priporočamo čimprejšnjo prijavo, saj cene letalskih za Maroko hitro rastejo. Po želji nudimo tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja (potrebno skleniti ob vplačilu prijavnine!).

Število udeležencev je omejeno na 15 oseb, minimalno število je 7.

Prijave in dodatne informacije: v agenciji TrekTrek, Kersnikova 5, Ljubljana, po telefonu (01) 425 13 92, na GSM 031 742 781 ali po e-pošti: [email protected].

V kolikor se po objavi tega programa posamezni pogoji spremenijo, bo TrekTrek potnika o tem pisno obvestil ob prijavi na potovanje.
Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki? more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri