Info Domov
slovensko ~ hrvatski ~ english ~ Facebook
Trektrek
 
Komentarji:

Pred tednom dni sem se vrnil iz kolesarske izvidnice po Bosni in sem absolutno navdušen nad njenimi lepotami. Bosna je super lepa in žlahtno eksotična na balkanski način. Luka

Bosna - Divja, skrivnostna prijazna, lepa, gostoljubna, nepredvidljiva, sproščujoče zelena in iskrivo modra, polna izzivov, novih doživetij, krasnih ljudi in odlične hrane. 

Raj za kolesarske avanturiste, ki jim zanimivi vzponi omogočajo razburljive spuste.

Adrenalin in umirjenost, čevapčiči in baklava, šljivovica in slatina, dobra družba in nepozabna izkušnja. Vse to in še več = BOSNA!

Vesna D., v imenu Jožetovega kombija (Albina, Jure, Smiljana, Andrej, Simona, Miran).

  

Bosna s kolesom

natančen program info cena fotogalerija vodja


Datum: 30.8 - 5.9.2014
Vodja: Jože Ričnik

Glavne značilnosti:

Pot nas bo vodila iz Jajca po kanjonu Plive proti smučarskem Kupresu, nato po visokogorskih planotah mimo jezer in čez divje kanjone v Jablanico (bitka za Neretvo). Od tam s kombijem v Sarajevo na dobre čevapčiče in šišo na Baščaršiji, nato pa po visokogorskih stezah Vučkove Bjelašnice do srednjeveških vasi, kjer so gostoljubni domačini tudi po 5 mesecev odrezani od civilizacije. Od tam sledi  spektakularno prečenje planin proti kanjonu Neretve in Boračkem jezeru. Nato navkreber skozi gozdove in dinaride v Srbsko Krajino  in spust mimo Derviškega samostana Blagaj proti legendarnem Mostarju.


Bosna / 1. dan / Ljubljana - Jajce
Odhod iz Ljubljane proti Jajcu. Približno 6 urna vožnja nas bo peljala čez Slovenijo in Hrvaško do Banja Luke in naprej skozi kanjon reke Vrbas do Jajca.
Nastanitev v hotelu ob Plivskem jezeru in obisk starega dela Jajca s kolesi.

Bosna / 2. dan / Jajce - Kupres
Kolesarsko pot začnemo ob kanjonu smaragdne Plive, ki ji sledimo skorajda do izvira, nato pa se skozi kanjon Janje dvignemo na visoko planoto smučarskega središča Kupres. Večina poti gre po stranskih asfaltiranih cestah. Pot je dolga 66 km, vzpona pa je za okoli 800 m.

bosna11_375Bosna / 3. dan / Kupres – Jablanica - Sarajevo
Iz Kupresa naredimo povezovalno turo do Jablanice. Več kot polovico časa kolesarimo na visokih planotah bosanskih Dinaridov skozi malo naseljeno podeželje.
Nagrada na poti je počitek ob slikovitem Blidinjskem jezeru in za konec še 25km spust do Jablanice, kjer se je med WWII odvijala slavna bitka na Neretvi. Ta dan, se že soočimo s prvimi makadamskimi kolovozi. Celotnega vzpona je za 800 m, od tega 300 višincev po makadamu. Realno bomo prekolesarili 65 km.

bosna6_375_04
Iz Jablanice se s kombijem odpeljemo v Sarajevo, kjer zvečer obiščemo Baščaršijo, stari Otomanski del mesta.
Za poletni večer v civilizaciji priporočamo čevape s kajmakom, burek izpod sača, par dimov vodne pipe oz. šiše, nakup džezve in 'Vučko' majice, ter obisk popotniške knjigarne z najboljšim izborom balkanskih avtorjev in čudovito ponudbo sarajevskih slaščic.

Bosna / 4. dan / Bjelašnica
Zaradi kaotičnega prometa zapustimo Sarajevo s kombijem in se odpeljemo do smučišča na Bjelašnici. Tam zopet zajahamo kolesa in naredimo uživaških 45 km po divjini Bjelašnice. Večina poti je po makadamu.
bosna_9_375Obiščemo najvišje ležečo bosansko vasico Lukomir, ki se nahaja nad strmimi stenami kanjona Rakitnice. Gospodinje zalotimo med obdelovanjem zelenjavnih gredic. Ob našem prihodu za hip odložijo motike in nam ponosno razkažejo pisano paleto pletenih nogavic in rokavic, ki jih pletejo v mrzlih zimskih dneh, ko so po več mesecev odrezani od civilizacije. Vzpona je za okoli 700 m.

Bosna / 5. dan / Bjelašnica – Neretva - Glavatičevo
Danes prečimo Bjelašnico po gorskih kolovozih proti kanjonu Neretve. Po 15 km pridemo na makadam, kjer se dvignemo za okoli 400 m, nato pa se spustimo ob pogorju Visočice proti Neretvi. Narava je božanska, poleg tega pa smo v skorajda popolni divjini, ki jo naseljujejo le maloštevilni pastirji. Ko se enkrat po kolovozu spustimo do Neretve, nas čaka še spust po asfaltu ob Neretvi proti Glavatičevemu.

bosna10_380Vse poti danes so zelo osamljene, ponovno neprometne in zato tudi toliko bolj atraktivne. Spremljevalno vozilo gre po regionalki naokoli in nas počaka na Neretvi. Danes naredimo 60 km, klanca po makadamu je za okoli 5 km, celotnega spusta pa kar 35 km!

Bosna / 6. dan / Glavatičevo - Mostar
Iz Neretve se moramo prebiti proti Mostarju. Za ogrevanje prevozimo manjši asfaltni klanec, ki nas pripelje do Boračkega jezera in lokalne kafane, kjer skuhajo odlično kavo v malih džezvicah.
Preden začnemo zelo položen vzpon v hribe, se lahko osvežimo v jezeru, ki ima poleti več kot 20 stopinj. Nato ponovno sledi pot  v divjino nad Neretvo, ki nas pripeljejo do gorske oaze Rujišta. Končna poslastica je 1300 višinskih metrov spusta po asfaltu do Mostarja.
Danes prevozimo 61 km, od tega je 25 km pretežno dobrega makadama. 400 m višine naredimo na asfaltu, 400 m pa na makadamu.
Pozno popoldne obiščemo stari del Mostarja, znanega po legendarnem krivem mostu (kriva čuprija), kafanah, skakalcih z mostu, atraktivni čaršiji ...
Na voljo je tudi lažja varianta, kjer se gre iz Glavatičevega ob Neretvi do Boračkega jezera in naprej ob reki do Konjica. Lažja pot gre ves čas po asfaltu ob spremljavi kombija.

bosna3_375Bosna / 7. dan / Mostar - Ljubljana

Dopoldne je prosti čas za raziskovanje Mostarja, zadnjo porcijo čevapčičev in baklave, nato pa si nekaj km ven iz mesta, ogledamo še Derviški samostan Blagaj. Popoldne sledi povratek domov v Slovenijo.